نگرانی بسیاری از کشاورزان زیان وارد شده به درخت و میوه گلابی می باشد، آشنایی با چرخه زندگی این آفات تاثیر بسزایی در کنترل و مقابله با آن ها دارد، بعد از شناسایی درست این آفات می توان بهترین روش برای مقابله با آن ها را پیدا کرد. درخت گلابی از درختان خزان دار می باشد و بیشتر در مناطق معتدل نیمکره شمالی و جنوبی کاشته می شود، درخت گلابی می تواند به ارتفاع حدود ۲۰ تا ۲۵ متر نیز برسد در این مقاله شما را با انواع آفات آسیب زا گلابی آشنا خواهیم کرد.
باید دانست در صورتی که عوامل خسارت زا گیاهان کنه ها و حشرات باشند، این عامل آفت محسوب می شود و در صورتی که به دلیل ویروس و باکتری باشند بیماری نام می گیرند.
معرفی انواع آفات درخت گلابی
کرم سیب یکی از آفات مهم میوه گلابی به شمار می رود که می تواند خسارت زیادی به بار بیاورد، کشاورزان می توانند برای دفع این آفت می توان از سموم آزینفوس متیل یا دیازینون به میزان ۱.۵ در یک هزار لیتر آب استفاده کنید. وجود آفات می تواند به برگ ها، شاخه ها و میوه ها آسیب جدی وارد سازد، بنابراین پیشگیری از آفات گلابی می تواند یک روش موثر برای حفاظت از باغ ها و میوه ها باشد.
پسیل گلابی
پسیل گلابی موجب شیره زدن درخت آن می شود و می توان گفت این آفت، بیشترین آسیب را به این میوه وارد می سازد و یکی از اصلی ترین آفت ها به شمار می رود. در صورت وجود این این آفت ابتدا برگ های درخت که محل زندگی و تغذیه آن هستند دچار آسیب می شوند. با ادامه دار بودن زندگی این آفت به تدریج پراکنده شده و از دمبرگ و پوست تنه و شاخه تغذیه می کنند و موجب آسیب به درخت می شوند.
تغذیه این آفت از شیره گیاه، منجبر به ضعیف شدن آن می شود، همچنین با ترشح شدن شیره بر روی برگ ها و میوه ها در عملیات فتوسنتز اختلال ایجاد می شود. با متمرکز شدن اشعه خورشید در محل تجمع شیره تولید شده برگ ها دچار سوختگی و در نهایت ریزش می شوند. در این فرایند میوه ها نیز دستخوش تغییر شده و شکل و طعم خوب خود را از دست می دهند، این آفت درخت گلابی، انتقالدهنده بیماری فیتو پلاسمایی است که موجب زوال و مرگ تدریجی درختان گلابی میشود.
برای کنترل این آفت می بایست به رعایت فاصله درختان در هنگام کاشت دقت کنید تا به خوبی هرس شوند و در هم تنیده نشوند، وجود پوشش گیاهی مانند شبدر در سطح باغ که از افزایش درجه حرارت جلوگیری می کند و مانع از افزایش رطوبت نسبی می شود یک راه مناسب برای پیشگیری از افزایش جمعیت این آفت می باشد و در کاهش تعداد آن ها موثر است.
افراط و تفریط در عناصر کممصرف و پرمصرف سبب افزایش پسیل میشود، سعی کنید از عناصر لازم به اندازه کافی استفاده کنید تا با مشکل جدی رو به رو نشوید. برای مثال باید گفت استفاده بیش از اندازه از از کود های ازته باعث انفجار جمعیت این آفت خواهد بود. لازم به ذکر است روش کوددهی درختان بسیار حائز اهمیت و به مقاومت درخت در برابر گرفتاری به آفات کمک میکند.
از خصوصیات این آفت علاقه به خشکی می باشد و در باغ های کم آب خسارت بیشتری به وجود می آورد. به عنوان یک راه کنترل می توان از آبیاری منظم و کافی استفاده کرد. از بهترین سم ها برای مبارزه با پسیل گلابی می توان به انویدور ۴/۰ لیتر در هزار لیتر آب،موسیلان ۲۵/۰ لیتر در هزار لیتر آب، کالیپسو ۳/۰ لیتر در هزار لیتر آب و آکتارا ۳/۰ لیتر در هزار لیتر آب اشاره کرد.
کرم سفید ریشه
کرم سفید ریشه یا سوسک زرد، از دیگر آفات گلابی می باشد که با حمله به درخت منجر به زرد شدن و خشک شدن شاخه ها می گردد، میوه ها کوچک مانده رشد نمی کنند و در نهایت می افتند. در صورت وجود حمله این آفت به درخت، استحکام آن از بین می رود و به راحتی قابل کندن است. استحکام تحلیل رفته به دلیل قطع ریشه و آسیب وارد شده به طوقه درخت توسط آفت ها می باشد.
لارو های این آفت در خاک با تغییر دما می توانند محل زندگی خود را تغییر دهند، در ماه های گرم سال در لایه های نزدیک به سطح خاک زندگی می کنند و با شروع فصل سرما و زمستان به عمق خاک می روند، با توجه به این تفاسیر استفاده از سموم شیمیایی در فصل سرد سال چندان موثر به نظر به نمی آید.
یکی از روش های کنترل این آفت ازبین بردن حشرات کامل آن می باشد تا از تخم ریزی جلوگیری کرده و مانع از ایجاد آلودگی جدید در باغ شد، می توانید با بیل زدن در فصل بهار و استفاده از سم های شیمیایی به نابود کردن کرم ها بپردازید، از بین بردن علف های هرز در سطح باغ نیز یک روش موثر است، زیرا این علف ها یک منبع تغذیه برای لارو ها در سن اول به شمار می آیند.
آتشک سیب و گلابی
این بیماری می تواند یکی از مخرب ترین بیماری ها برای میوه های دانه دار محسوب شود، علائمی که توسط این بیماری ایجاد می شود شبیه به سوختگی برگ ها و جوانه و شکوفه های درخت می باشد و دلیل نام گذاری این بیماری نیز بروز همین علائم که سبب سوختن و آتشک است می باشد.
علت این بیماری وجود باکتری به نام Erwinia amylovora می باشد. وجود زخم و رطوبت برای ورود این باکتری به میوه لازم است، با مساعد بودن شرایط برای فعالیت این باکتری و در صورت حساس بودن میزبان احتمال می رود خسارت بسیار زیادی وارد سازد.
باکتری عامل بیماری، در زخم های ایجاد شده درخت حتی در زمستان نیز باقی می ماند و در فصل بهار به کمک بارندگی، وزش باد و یا توسط پرندگان و حشرات به روی شکوفه ها منتقل می شود. این باکتری با فعالیت خود در بهار موجب سوختن و ریزش شکوفه ها شده و در فصل تابستان با آلوده کردن میوه های زخمی باعث ایجاد خسارت در باغات می شود.
سعی کنید در درجه اول، از نهال های سالم و بدون نشانه بیماری خریداری کرده و در باغ خود بکارید، بهتر است از انواع مقاوم درختان برای کاشت استفاده کنید تا در صورت بروز بیماری آسیب کمتری به باغ تحمیل شود. هرس درختان به ویژه در زمانی که قبل یا بعد از هرس بارندگی صورت بگیرد، انتقال بیماری را چندین برابر می کند. داشتن یک برنامه برای دانستن زمان مناسب و طریقه هرس درختان در پاییز می تواند در پیشگیری از ابتلا به آفات موثر باشد.
انتخاب زمان مناسب برای هرس کردن در کنترل این نوع از آفات گلابی مهم است، زمانی را انتخاب کنید که روزهای قبل بارندگی وجود نداشته و در چند روز آینده بعد از هرس کردن نیز احتمال آن کم باشد. در بهار بلافاصله پس از بارندگی در باغات آلوده سمپاشی با اکسی کلرور مس انجام دهید و در پاییز و زمستان نسبت به حذف و سوزاندن شاخه ها، سر شاخه ها، برگ ها و میوه ها اینوکولوم اولیه ی بیماری در باغ را کاهش دهید.
لکه سیاه گلابی
این بیماری توسط قارچی با نام علمی Venturia pyrina ایجاد می شود، اولین عامل این بیماری می تواند توسط نهال آلوده وارد باغ شود و با کمک باد، باران و حشرات منتقل شود و سطح وسیعی را آلوده کند.
این بیماری اصولا به دلیل نهال آلوده ایجاد می شود، بنابراین دقت در انتخاب نهال سالم برای کاشت مهم است، درختان حساس با دچار شدن به این بیماری خسارت زیادی را به وجود می آورند، با انتخاب ارقام مقاوم درختان می توانید از میزان شدت خسارت بکاهید.
برگ ها و میوه های آلوده که بر سطح باغ می افتند و در آن جا می مانند، می توانند عامل شروع این بیماری باشند، با از بین بردن آن ها اقدام مهمی در پیشگیری از شروع این بیماری در بهار انجام می دهید. کنترل علفهای هرز کف باغ نیز می تواند در از بین بردن اینوکولوم اولیه ی بیماری کمک کند و در نهایت سم پاشی با سمومی مانند مانکوزب و سموم دیگری که پایه ی مسی داشته باشند قابل کنترل است.
این بیماری بیشتر در مناطقی که شرایط آب و هوایی گرم و خشک داشته باشند ایجاد می شود، رطوبت و گرما به این بیماری دامن می زند بنابراین موثر است تا پس از هر بارندگی سمپاشی صورت گیرد.
زنبور گلابی
یکی از آفات گلابی که خسارت مستقیم به میوه گلابی وارد می سازد، زنبور گلابی است. این حشرات کامل، قبل از شکوفا شدن گل ها تخم خود را در قاعده گل قرار می دهند، لارو ها وارد میوه شده و از درون میوه ها تغذیه می کنند، در صورتی که میوه ها دارای سوراخ روی سطح خود باشند این امکان فراهم می شود که لارو بتواند به دو یا سه میوه دیگر وارد شده و به آن ها آسیب برساند.
تا پاییز لارو ها از میوه تغذیه می کنند و پس از آن میوه دارای لارو به زمین می افتند،حشرات کامل روی زمین ظاهر شده و به درون خاک پناه می گیرند، زمستان گذرانی این زنبور ها در خاک می باشد.
برای کنترل این نوع از آفات گلابی، در مرحله اول باید به بهداشت و جمع آوری ریخته شده در سطح باغ پرداخت، با این اقدام جمعیت زمستان گذران این حشرات کنترل می شود. در مراحل بعدی باید به شخم زدن و یخ آب زمستانه اشاره کرد، گذراندن این مراحل در نابودی کامل حشرات به شما کمک می کند، استفاده از کارتهای زرد چسبناک با رنگ سفید به دلیل جذب این حشرات به رنگ سفید می تواند در کاهش خسارت آفت در فصل میوه دهی موثر باشد.
منبع : آرگا