زوتی DL5 توسط شرکت پارس خودرو در تیرماه سال جاری به طور رسمی رونمایی شد. این خودرو وارداتی مونتاژ زوتی T300 بوده که با این اسم قرار است روانه بازار کشور شود. در ادامه مطلب به بررسی زوتی DL5 پرداخته تا با مشخصات و امکانات آن بیشتر آشنا شوید.
آشنایی و بررسی زوتی DL5
پارس خودرو بار دیگر گام در جریان تولید و عرضه خودرو نهاده و قصد دارد تا زوتی DL5 را به بازار کشورمان ارائه دهد. همکاری سایپا و زوتی تا به حال فقط در قالب ارائه زوتی Z300 یا همان سایپا آریو بوده است ولی به نظر می رسد در دور جدید همکاری این دو شرکت خودروسازی شاهد عرضه کراس اوور زوتی DL5 که قبلا به آن زوتی T300 هم اطلاق می شده به بازار کشور باشیم.
زوتی یکی از برندهای چینی است که در دو دهه اخیر در بازار ایران عرضه محدودی داشته و تغییر نام خودروهای آن در ایران سبب شده برای مشتریان ایرانی چندان شناخته شده نباشد. زوتی قبل از این با سایپا آریو Z300 و ریگان کوپا (زوتی T600) به بازار ایران راه یافته بود.
زوتی T300 سومین محصول مستقل پارس خودرو پس از کادیلاک و سهند محسوب می شود که با اسم زوتی DL5 در دسترس مشتریان ایرانی قرار خواهد گرفت. سری اول این خودرو با موتور توربوشارژ عرضه می شود و در سال ۱۴۰۳ به پیشرانه هیبرید مجهز خواهد شد.
زوتی DL5 از محصولات شاخص این برند است که در سال ۲۰۱۶ میلادی رونمایی شد. طراحی این خودرو نسبت به حال حاضر بروز نیست. و زوتی DL5 به عنوان یک کراس اوور کوچک همواره در سبد محصولات زوتی نقش پررنگی داشته است. تا اندازه ای که این کمپانی بعد از نجات خود از ورشکستگی تصمیم گرفته فعالیتش را با زوتی T300 یا زوتی DL5 شروع نماید.
قابل ذکر است زوتی DL5 در چین و دیگر بازارهای صادراتی با پیشرانه های مختلفی عرضه می شود و قیمت های آن متفاوت است. این خودرو در صورت قیمت گذاری مناسب توسط پارس خودرو می تواند موفقیت برلیانس H330 را در ایران تجربه نماید. در ادامه به بررسی زوتی DL5 می پردازیم.
طراحی بیرونی
با توجه به بررسی ها می توان گفت طراحی بیرونی زوتی DL5 به معنای کامل یک خودرو چینی را نشان می دهد زیرا ظاهر این کراس اوور به دیگر محصولات چینی مانند لیفان X60 شباهت زیادی دارد. چراغ های تیز، چراغ های مه شکن بزرگ و جلو پنجره شش ضلعی از مشخصه های بارز طراحی خودرو در نمای جلویی محسوب می شوند.
در نمای جانبی ظاهر خودرو شبیه کراس اوورهای کوچک مانند نیسان جوک می باشد. در این قسمت طراحان با افزودن ضربات گیرهای پلاستیکی و نوار کرومی سعی نموده اند تا از سادگی بی حد جلوگیری نمایند. رینگ های ۱۶ اینچی هم طراحی جالبی دارند ولی بر اساس رویه سنتی چینی ها اندکی از ابعاداصلی خودرو کوچکتر هستند.
در این نما ستون ها مشکی رنگ بوده و خط شانه ای روی درب ها صاف نیست. بلکه دارای حالت منحنی است و موجی روی بدنه ایجاد شده است. در این زاویه شباهت هایی بین زوتی DL5 با چانگان CS35 مشاهده می شود. در بررسی نمای عقب هم بار دیگر استانداردهایی از طراحی خودروهای چینی مشاهده می شود. چراغ های منتظم و درب پنجم تک تکه نمایی شبیه فیدلیتی را ارائه می دهند.
خوشبختانه برعکس بیشتر خودروهای چینی خروجی اگزوز کپی کاری در این بخش دیده نمی شود. به طور کلی زوتی خودروهایی ارائه می دهد که دارای طراحی قابل قبولی هستند و در عین حال ارزان و اقتصادی می باشند. زوتی DL5 در سال ۲۰۱۶ وارد بازار چین شده از این رو شکل و شمایلی بروز ندارد.
چراغ های بزرگ با گرافیک ویژه و زاویه دار در دو مست جلو پنجره کرومی واقع شده اند و همراه با قاب خاص مه شکن ها نمایی تقریبا خشن ایجاد کرده اند. درب بزرگ صندوق قسمت زیادی از بخش عقب خودرو را پوشش داده است. چراغ های ۴ ضلعی و بزرگ عقب طراحی افقی ساده ای داشته و مه شکن های نسبتا بزرگ در دو گوشه سپر تعبیه شده اند.
طراحی داخلی
بررسی ها نشان می دهد طراحی داخلی زوتی DL5 نسبت به طراحی بیرونی آن زیباتر و بروز تر است. داشبورد آن از چند مجموعه تشکیل شده که با یکدیگر تضاد جالبی ایجاد می کنند. نمایشگر سیستم سرگرمی، کلیدهای کنترلی و فلاشر، مجموعه پنل ابزار و دریچه سیستم تهویه راننده بخش اصلی داشبورد را تشکیل می دهند.
دیگر قسمت های کابین مانند سیستم تهویه یا کلیدهای کنترل چراغ ها و سیستم پایداری هم داخل مجموعه های مجزا از هم قرار دارند. به این ترتیب مدت کوتاهی بعد از رانندگی با زوتی DL5 محل نصب هر قطعه را فرا می گیرید. تیپ بالارده این خودرو از طرح دو رنگ کابین بهره می برد و در بعضی بخش های آن روکش چرم مصنوعی مشاهده می شود.
وجود کابین باکیفیت در محصولی نه چندان گران قیمت برای مخاطب خوشایند است. فاصله بین دو محور خودرو هم ۲۶۱۰ میلی متر ذکر شده که با توجه به سقف بلندش، جای کافی برای ۴ سرنشین وجود خواهد داشت. قابل ذکر است فرمان ابعاد استانداردی داشته و دارای کلیدهای فیزیکی برای کنترل سیستم اطلاعات و سرگرمی می باشد.
نمایشگر لمسی ۸ اینچی در میانه داشبورد قرار دارد و صفحه کیلومتر شمار آن نیز از نوع سیلندری آنالوگ است. در ضمن صندلی های چرمی ظاهر لوکسی دارند و رنگ و طرح شان با سایر اجرای کابین هماهنگ می باشد.
مشخصات فنی
در بررسی پیشرانه زوتی DL5 قابل ذکر است این خودرو با دو مشخصات فنی متفاوت در بازارهای روسیه، چین و حاشیه خلیج فارس عرضه می شود. پارس خودرو قوی ترین و بهترین ترکیب پیشرانه ای را که موتور ۱.۵ لیتری توربو به همراه گیربکس سی وی تی می باشد برای زوتی DL5 برگزیده است.
این پیشرانه قدرتی معادل ۱۴۵ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۲۰۵ نیوتن متر را ارائه می دهد. گیربکس سی وی تی هم وظیفه انتقال قدرت به دیفرانسیل جلو را انجام می دهد. وزن خالص زوتی DL5 حدود ۱.۵ تن گزارش شده که در بین کراس اوورهای اقتصادی چینی عدد مرسومی است.
به این ترتیب انتظار می رود زوتی DL5 شتاب و کشش قابل قبولی را به عنوان محصولی نه چندان گران قیمت در اختیار راننده قرار دهد. قابل ذکر است پیشرانه دیگر از موتور ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی بهره می برد که قدرتی معادل ۱۱۲ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۴۳ نیوتن متر را تولید می کند.
پیشرانه در نظر گرفته شده برای زوتی DL5 توسط پارس خودرو حداقل از نظر ایمنی با رقبایی همچون چانگان CS35 پلاس رقابت خواهد کرد. شتاب خودرو نیز ۱۰.۵ ثانیه اعلام شده و حداکثر سرعت آن ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت می باشد. همچنین زوتی DL5 در هر ۱۰۰ کیلومتر حدود ۷.۲ لیتر بنزین استفاده می کند.
امکانات و تجهیزات خودرو
فول ترین تیپ زوتی DL5 از امکانات رفاهی و ایمنی مناسب برخوردار است از جمله:
سیستم صوتی همراه با نمایشگر و پشتیبانی از بلوتوث و مسیریاب، کیسه هوای راننده و سرنشین، کروز کنترل،پاور ویندوز، سیستم تهویه دیجیتال، سانروف، سیستم ورود و استارت بدون کلید، تریم چرمی کابین، ترمزهای دیسکی برای چهار چرخ و رینگهای آلومینیومی.
قابل ذکر است زوتی DL5 توانسته پنج ستاره ایمنی را از موسسه انکپ چین دریافت نماید. از دیگر امکانات این خودرو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرمان برقی
- تهویه مطبوع نیم خودکار
- آینه وسط الکتروکرومیک
- دوربین عقب
- سیستم کنترل خودرو در سربالایی و سرپایینی
- ترمز پارک برقی
- اتوهلد
- سیستم کنترل باد لاستیک ها TPMS
- سنسور پارک
- رینگ ۱۷ اینچی
منبع : آرگا