ورزش کردن و پیاده روی یک روش مؤثر برای حفظ سلامتی انسان به خصوص سلامت قلب می باشد و نیز قدرت بدنی و توانایی فرد را افزایش خواهد داد، ضمن اینکه با ورزش کردن اصولی، ذهن فرد از استرس و اضطراب رها شده و در نتیجه تاثیرات مثبتی بر روی روح و روان وی خواهد گذاشت؛ ورزش دو یکی از ورزش های مفید است که ادامه آن در طی دوران حاملگی دغدغه برخی از مادران باردار است، از این رو در ادامه این مطلب با مبحث دویدن در دوران حاملگی همراه ما باشید.
دویدن در بارداری مجاز است یا نه ؟
در دوران بارداری، انجام حرکات ورزشی سبک و دویدن آهسته برای خانم های باردار با رعایت نکاتی بدون مانع است، اما توجه داشته باشید، تنها مادران حامله ای در طی حاملگی خود مجاز به دویدن می باشند که قبل از آغاز دوران حاملگی این فعالیت را به طور مکرر انجام داده باشند، ضمن اینکه پوشیدن کفش راحتی و مناسب و نیز گرم کردن بدن قبل از دویدن ضروری می باشد. همچنین آنها قبل از شروع این ورزش و در طول دویدن برای هیدراته نگه داشتن بدنشان، نیاز به نوشیدن آب فراوان دارند. اما برای خانم های بارداری که اولین بار در دوران بارداری شروع به دویدن می کنند، توصیه نمی شود. همچنین دویدن در اوایل حاملگی و در طول ماه های اول، اگر چه نگرانی زیادی ندارد، اما در سه ماهه سوم بارداری، خطرات زیادی را برای جنین به همراه خواهد داشت.
زنان بارداری که قبل از حاملگی خود به طور منظم ورزش دو را انجام می داده اند، در صورتی که از سلامت کامل برخوردار باشند، می توانند با کاهش شدت تمرینات نسبت به قبل از بارداری و نیز مدت زمان دویدن به فعالیت ورزشی شان ادامه دهند؛ بنابراین شدت انجام تمرینات باید طوری باشد که بدون اینکه نفس تان به شماره بیفتد، به راحتی بتوانید مکالمه کنید.
بنابراین اگر قبل از دوران حاملگی خود اهل ورزش نبودید، در دوران حاملگی نیز انجام آن به شما توصیه نمی شود، انجام ورزش های سبکی مثل یوگای قبل از حاملگی برای این افراد مناسب تر بوده، زیرا این ورزش ها با هدف تقویت عضلات کف لگن و شکم، بدن مادر باردار را برای داشتن زایمان راحت آماده می کند. در این قسمت می توانید با برخی فواید دویدن آهسته در دوران حاملگی به صورت موردی آشنا شوید.
- افزایش انرژی و نشاط مادر
- کاهش بیماری قلبی مادرزادی نوزاد و تقویت قلب وی
- آماده شدن بدن برای زایمان راحت تر و بهتر
- کاهش افسردگی دوران بارداری
- بهبود خواب مادر
- کاهش نگرانی و استرس مادر
- کمک به تناسب اندام مادر بعد از زایمان
ورزش و پیاده روی در بارداری؛ برای سیستم قلبی و عروقی بدن مفید بوده و با بهبود جریان گردش خون از افزایش وزن بیش از حد جلوگیری می کند و نیز بازیابی بدن پس از زایمان نیز سریع تر اتفاق خواهد یافت، اما در صورتی که دوران حاملگی با عوارضی مانند داشتن خون ریزی های مکرر روزانه، مشکل جفت سر راهی در طول سه ماهه دوم و سوم حاملگی و انقباضات رحم همراه باشد، دویدن و پیاده روی در دوران حاملگی به هیچ عنوان توصیه نمی شود و به محض دیدن چنین عارضه هایی باید فورا فعالیت خود را متوقف نمایید. برخی دیگر از علائم هشدار دهنده ناشی از دویدن در دوران حاملگی عبارتند از :
- تنگی تنفس
- خون ریزی واژینال
- سرگیجه و یا بیهوش شدن
- سردرد
- ترشح واژن
- درد قفسه سینه
- ضعف عضلانی
- کاهش حرکات جنین
- تورم یا گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا
در اینجا به ارائه نکاتی مهم درباره شرایط دویدن در طول سه ماهه اول، دوم و سوم حاملگی و رعایت نکات اصولی در رابطه با آن می پردازیم. از این رو تا پایان این مطلب ما را دنبال نمایید.
دویدن در طول سه ماهه اول بارداری
مادر باردار، در سه ماهه اول حاملگی باید در حین دویدن مراقب ضربان قلب خود باشد و نیز قبل از انجام فعالیت، آب زیادی نوشیده باشد، زیرا در صورت عدم رعایت این موارد، بدن مقدار زیادی از آب خود را از دست خواهد داد و در نتیجه عمل خون رسانی به رحم کاهش یافته و زایمان زودرس را منجر می شود.
مادران باردار باید آگاه باشند که گرم شدن بیش از حد بدن در سه ماهه اول بارداری، خطرات زیادی برای جنین دارد، بنابراین باید از گرم شدن بیش از حد بدن جلوگیری کنند.
در طول سه ماهه دوم بارداری
در این دوران چون جنین در حال بزرگ شدن است، در نتیجه احتمال افتادن و سُر خوردن مادر باردار زیاد می باشد، بنابراین بهتر است که در مسیر های مسطح و صاف به دویدن بپردازید.
در صورت افتادن به زمین، سعی کنید تا روی دست ها، زانو ها و یا به پهلو به زمین بیفتید، زیرا افتادن به روی شکم برای جنین خطرناک خواهد بود.
در سه ماهه سوم بارداری
در طول سه ماه سوم بارداری، تحرک بیش از حد خطرناک است، بنابراین خانم هایی که در دوران پیش از دوران حاملگی شان، دویدن و یا آهسته دویدن را انجام می داده اند، باید آن را کنار بگذارند و یا شدت فعالیت، همچنین مقدار مسافت و زمان آن را کاهش دهند. بنابراین قبل از اقدام به فعالیت دویدن و پیاده روی در دوران حاملگی حتما به رعایت نکات زیر توجه نمایید.
- قبل از شروع دویدن و پیاده روی لازم است، حتما با پزشک تان مشورت نمایید.
- بعد از تایید پزشک ، از کفش مناسب پیاده روی و ورزش دو استفاده کنید.
- لباسی مناسب با پیاده روی بپوشید.
- همواره مراقب تپش قلب خود باشید.
- اگر احساس نا آرامی پیدا کردید، فوراً آن را متوقف نمایید.
بنابراین خانم های ورزشکار در طول دوران حاملگی شان تحت نظر پزشک خود و با توجه به نکات بالا می توانند به ورزش های همیشگی خود، یعنی آن ورزش هایی که بدنشان به انجام آنها عادت دارد، ادامه دهند، این کار می تواند تاثیر مثبتی بر روی سلامت مادر و جنین داشته باشد، ضمن اینکه به عقیده متخصصان ورزش متعادل به صورت ۳۰ دقیقه در روز می تواند خطر اضافه وزن، دیابت بارداری و پره اکلامپسی را برای اکثر مادران باردار کاهش دهد.
منبع : آرگا