نمونه برداری از پرزهای جفت از آزمایش های تشخیصی برای کروموزوم های مشکل دار و تشخیص نقص های مادرزادی می باشد. در واقع از مهم ترین بیماری هایی که با این مورد نشان داده می شود سندروم داون و تریزومی ۱۸ می باشد. در نظر داشته باشید که برای انجام دادن این آزمایش بخشی از سلول های پرز جفت جنین برداشته می شود و باید بدانید که جفت همان بخشی است که جنین را به رخم می چسباند و مانع از سقط شدنش می شود. در ادامه اطلاعاتی در این زمینه به شما خواهیم داد.
آشنایی با نمونه برداری از پرزهای جفت
نمونه برداری از پرز های جفتی یا آزمایش سی وی اس اهمیت زیادی دارد و باید در سه ماهه اول بارداری انجام شود تا اگر جنین شما دارای نقص بود برای سقط پزشکی اقدام کنید. در واقع این آزمایش کمی خطرناک می باشد ولی باید بدانید که تنها یک درصد از افرادی که این مورد را انجام می دهند دچار سقط جنین می شوند.
این آزمایش بسیار ضروری می باشد و می تواند اختلالات مرتبط با جنسیت را برای والدین آشکار نماید. معمولا دیستروفی عضلانی از بیماری هایی می باشد که برای جنین پسر بیش تر رخ می دهد و این مورد نیز در این آزمایش دیده خواهد شد. معمولا زمانی که دارای ویژگی های خاصی می باشند باید این تست را انجام دهند. ویژگی هایی که زنان را مستعد انجام دادن این آزمایش ها در دوران بارداری و در سه ماهه اول می کند عبارت است از :
- زنان بالای ۳۵ سال زیرا بروز بیماری های سندرومی در جنین این زنان بیش تر است.
- زنانی که قبلا دارای نوزاد و یا جنین ناقص بوده اند و یا سابقه خانوادگی در بیماری های ژنتیکی دارند.
- مادر هایی که نتیجه غربالگری سه ماهه اول ان ها خطر ساز بوده است.
مزیت ها و معایب انجام دادن این آزمایش
- تست سی وی اس را می توانید در اوایل بارداری و قبل از تست آمینوسنتز انجام دهید و باید بدانید که این تست اطلاعات بسیار خوبی در مورد جنین به شما می دهد و شما می توانید راحت تر مراحل قانونی سقط را طی نمایید.
- سقط جنین در ماه های ابتدایی بارداری بسیار ساده تر و کم خطر تر خواهد بود و باید بدانید که این مورد یکی از آزمایش های تهاجمی می باشد و خطر سقط ناخواسته را بالا تر خواهد برد.
- این آزمایش می تواند خطر عفونت را بالا تر ببرد از این رو ممکن است در برخی از شرایط نادر منجر به نقص هایی در انگشت های دست و پای نوزاد شود.
- این آزمایش را نباید قبل از هفته نهم انجام دهید زیرا ریسک بالایی برای سقط خواهد داشت. معمولا این آزمایش را بین هفته نهم الی یازدهم انجام می دهند.
- بعد از انجام دادن این مورد ممکن است دچار خونریزی و لکه بینی شوید.
- گرفتگی و درد های شکمی بعد از این تست برای افراد بارداری ممکن است رخ بدهد.
- نشت مایع آمنیوتیک و یا سوراخ شدن کیسه آب از دیگر خطرات این آزمایش می باشد.
- اگر این آزمایش را در جایی نا معتبر و زیر نظر متخصص انجام ندهید امکان دارد دچار زایمان زودرس شوید.
نحوه انجام دادن این تست و مراقبت های بعدی
نمونه برداری از پرزهای جفت یکی از تست هایی می باشد که دوران بارداری و بین هفته نهم الی یازدهم انجام می شود و این تست را شما می توانید به دو صورت انجام دهید. قبل از انجام این تست مشاوره های لازم به شما داده می شود و در این آزمایش اگر rh مادر منفی باشد پزشک قبل از شروع کردن پادتن rh را تزریق خواهد کرد و این کار را معمولا برای پیشگیری از ایجاد اختلالات خونی بین مادر و جنین انجام می دهد. این نوع از نمونه برداری ها را به دو صورت واژنی و یا شکمی انجام می دهند.
برای نمونه برداری واژنی ابزار هایی خاص که مخصوص این آزمایش می باشد را از طریق واژن وارد دهانه رحم می کنند و بعد از طریق سونوگرافی همزمان ابزار را به سمت جفت می برند و نمونه گیری را انجام می دهند. و در نمونه برداری شکمی یک سوزن بلند و باریک را از طریق شکم وارد رحم می کنند و با سونوگرافی مداوم نمونه گیری را انجام می دهند.
بعد از این که نمونه گیری های لازم در این زمینه انجام شد نمونه ها به آزمایشگاه فرستاده می شود و نتیجه کشت دو هفته ای آماده خواهد شد و بعد از آن متخصص نتایج را بررسی کرده و به شما خواهد گفت که آیا جنین شما مشکل دارد یا خیر. انجام دادن این آزمایش تنها ۳۰ دقیقه زمان می برد ولی بعد از آن باید استراحت های لازم در این زمینه را انجام دهید.
شرایط مراقبت بعد از تست
- استراحت کردن در این مورد دارای اهمیت بالایی می باشد و می تواند مانع از بروز مشکلاتی مانند سقط جنین شود. بهتر است قبل از رفتن برای آزمایش با فردی هماهنگ کنید تا منزل همراه شما باشد و شما استراحت داشته باشید.
- به مدت سه روز نباید فعالیت های سخت داشته باشید و همچنین رابطه جنسی نیز نباید داشته باشید.
- در این سه روز مقداری خون ریزی داشتن طبیعی می باشد ولی بهتر است این مورد را به متخصص خودتان گزارش دهید.
- گرفتگی ماهیچه ها در این زمان طبیعی خواهد بود.
- بعد از این تست ضربان قلب جنین چک می شود تا مطمئن شوند این نمونه گیری آسیب زیادی به جنین وارد نکرده است و همه چیز به صورت طبیعی پیش می رود.
- بعد از تست علائم حیاتی مادر و جنین به صورت دوره ای و دقیق تا حدود ۱ ساعت یا بیش تر چک می شود و تمامی این موارد لازم می باشد
در این میان اگر شما بعد از این که این تست را انجام دادید دچار خونریزی شدید و یا نشت مایع آمنیوتیک بودید و یا از محل سوزن و یا واژن تان مایع آمنیوتیک و یا خون خارج می شود و شما دچار تب و لرز شده اید باید سریعا این مورد را با متخصص خود در جریان قرار دهید تا مشکلی در این زمینه برایتان ایجاد نشود.
همانطور که می دانید پیشگیری کردن از بیماری ها می تواند هزینه ای کم تر با خود به همراه داشته باشد از این رو نیاز است تا بدانید که با پیشگیری کردن از برخی از بیماری ها نیز امکان پذیر نمی باشد و از یک سنی به بعد امکان بروز آن ها چندین و چند برابر خواهد شد مخصوصا اگر در خانه و خانواده خود فردی به یک بیماری خاص مبتلا باشد.
آزمایش های لازم که قبل از تولد در جنین انجام می شود می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری نماید و نمونه برداری از پرزهای جفت و یا آزمایش سی وی اس از مهم ترین آزمایش های این زمان می باشد. اگر از این مطلب رضایت داشتید در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد آزمایش آمنیوسنتز و غربالگری سه ماهه اول نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.
منبع : آرگا