افراد خودشیفته یک سری از افرادی می باشند که تنها به خودشان اهمیت می دهند و برایشان هیچ کس و هیچ موضوعی مهم تر از خودشان نمی باشد. در واقع این افراد دارای یک سری مشکلاتی در زندگی می شوند زیرا نمی توانند به راحتی با دیگران کنار بیایند. در ادامه شما را با انواع نقطه ضعف افراد خودشیفته آشنا می کنیم و خواهیم گفت که چگونه می توانید با این افراد کنار آمده و مشکلات خود را کاهش داده و یا به حداقل برسانید.
آشنایی با نقطه ضعف افراد خودشیفته
باید بدانید که از بدو تولد همه افراد خود شیفته می بباشند و به خود و نیاز هایی که دارند بیش تر از دیگران اهمیت می دهند. اما این موضوع همیشگی نمی باشد و به مرور زمان کاهش پیدا می کند و گاها از بین خواهد رفت. این مورد برای همه صدق نمی کند و در برخی از افراد نه تنها خودشیفتگی از بین نمی رود بلکه به مرور زیاد تر نیز می شود و زندگی فرد و اطرافیان او را نیز مختل خواهد کرد و به نوعی به اختلال تبدیل می شود.
البته ما معمولا به افرادی که خود محور می باشند خود شیفته می گوییم ولی یادتان باشد که افراد خودشیفته باید حتما از نظر روانشناسی مورد تایید قرار بگیرند در غیر این صورت امکان ندارد شما بتوانید این افراد را بشناسید. باید بدانید که این اختلال یکی از اختلال های شایع نیست و تنها یک درصد از جامعه را به عهده می گیرد و باید بدانید که در آقایان این اختلال بسیار بیش تر از خانم ها می باشد.
نشانه های خود شیفتگی
باید بدانید که این مشکل دارای یک سری از نشانه های خاص می باشد و شما نیز با دیدن ان ها در یک فرد می توانید به این اختلال در او پی ببرید ولی باز هم نمی توان انگ اختلال را بر روی هر فردی نهاد و باید حتما توسط روانشناس یا روانپزشک تایید شده باشد رد غیر این صورت شما می توانید با حرف ها و قضاوت های نا به جا مشکلات شدیدی برای فرد ایجاد کنید. در ادامه شما را با تمامی نشانه های این اختلال آشنا خواهیم کرد.
مواردی که در ادامه بیان می شود را باید ۵ مورد یا بیشتر را به مدت زمان شش ماه یا بیشتر در یک فرد مشاهده کنید و بعد به او اختلال خودشیفتگی را نسبت دهید. این نشانه ها که بیان کننده فرد خودشیفته می باشند عبارت اند از :
- بزرگ کردن خود و جایگاهی که فرد دارد به صورت افراطی و غیر واقعی
- انتظار داشتن بسیار زیاد از دیگران برای احترام گذاشتن به او و خواسته هایش
- پر ادعا بودن فرد
- مشکل داشتن در کار های گروهی و باور بر این که بیش تر از دیگران در یک کار گروهی تلاش کرده اند.
- رویا پردازی های غیر وقعی در مورد موفقیت، قدرت، عشق و زیبایی خود
- مقایسه کردن خود با افراد معروف و مشهور
- باور داشتن به خاص بودن بیش از حد خود نسبت به دیگران
- باور داشتن به تفاوت نیاز هایشان با دیگران
- تحت خدمت گرفتن دیگران
- نیاز به تحسین و تمجید ویژه داشتن
- اعتماد به نفس بسیار شکننده
- پنهان کردن احساس حقارت خود
- عصبانی شدن در صورت نادیده گرفته شدن توسط دیگران
- سوء استفاده کردن از دیگران برای رسیدن به خواسته هایشان
- دوستی با افرادی که برایشان منفعت دارد.
- ناتوانی در همدلی کردن با دیگران
- ناتوانی در بروز احساسات
- ناتوانی در درک کردن دیگران
- بی حوصله شدن
- انجام دادن هر کاری بدون در نظر گرفتن احساسات دیگران
- باور بر این که همه به این فرد حسادت می کنند.
- ایجاد کردن حس بد در زندگی خود
- رفتار های پر غرور و تکبر
اختلالات همراه
باید بدانید که یک سری از اختلال های شخصیتی با اختلالات خود شیفته همراه می شوند و گاها ممکن است این مشکل را با یک سری دیگر از مشکلات اشتباه گرفته شود. در واقع این اختلالات مشابه با خودشیفتگی شامل شخصیت مرزی، شخصیت ضد اجتماعی و اختلال نمایشی می باشد و وجه تمایز این مشکلات از خودشیفتگی را می توان به مهر طلبی، بی بی عاطفگی و عشوه گری ربط داد.
همچنین باید بدانید که میان این اختلال و وسواس اجباری نیز وجه تشابه هایی وجود دارد و فرد بر این باور می باشد که هیچ فردی نمی تواند به خوبی او کاری را انجام داده و نوعی کمال گرایی در آن ها دیده می شود. البته برای تشخیص این دو باید بدانید که افراد وسواس خود را مدام قضاوت می کنند ولی افراد خودشیفته بر این باور می باشند که فردی بسیار ایده آل هستند و نیازی به این کار ندارند.
انواع خودشیفتگی
برای ان که بتوانید به نقطه ضعف افراد خودشیفته دسترسی پیدا کنید باید آن ها را از یکدیگر تشخیص دهید. یادتان باشد که بر اساس بسیاری از منابع دو مدل خودشیفتگی وجود دارد که یکی از آن ها آسیب پذیر بوده و دیگری بسیار بزرگ نما می باشد.
در خودشیفتگی بزرگ نما فرد زمانی که در یک جمع قرار می گیرد سعی می کند با کار های خود جلب توجه نماید. در واقع تحسین افراد برای این دسته از خودشیفتگان بسیار زیاد می باشد و اگر به آن ها توجه نشود می توان گفت که این افراد ناراحت می شوند و در نهایت مغرور تر از همیشه رفتار خواهند کرد. در واقع این افراد برای این که خودشان را بالا تر ببرند امکان دارد افراد کنار خود را تحقیر کرده و آن ها را بسیار کم جلوه بدهند. در صورتی که نوع آسیب پذیر این افراد بسیار خجالتی بوده و دارای اعتماد به نفس بسیار کمی می باشند و شما می توانید این موضوع را به شدت در آن ها مشاهده کنید. در واقع این مدل از افراد ترس از طرد شدن دارند و سعی می کنند بیش تر برای نیاز هایی که دارند تلاش کنند.
برخورد درست با این افراد
برای این که با این افراد کنار بیایید و رابطه خوبی داشته باشید و همچنین دست بر نقطه ضعف افراد خودشیفته نگذارید کافی است روش درست کنار آمدن با آن ها را بیاموزید.
دیدن درست این افراد
بهتر است این افراد را همانطور که هستند ببینید. در واقع این افراد دارای شخصیت های بسیار جذابی می باشند و شما باید سعی کنید خوبی آن ها را نیز در کنار بدی هایشان ببینید. همچنین باید بدانید که رفتار این آدم ها با دیگران یکسان نمی باشد و اگر شما فرد امن در زندگی این افراد باشید رفتار های خوب آن ها را نیز خواهید دید. یادتان باشد که شما نمی توانید این افراد را تغییر دهید و بهتر است برای کنار آن ها ماندن بدی هایی که دارند را نیز بهتر ببینید.
برداشتن تمرکز از روی آن ها
همانطور که می دانید یکی از نقطه ضعف افراد خودشیفته این است که در مرکز توجه باشند. شما می توانید با برداشتن تمرکز خود از روی ان ها این طلسم را بشکنید. سعی کنید در کنار توجه به خواسته های آن ها خواسته های خود را از یاد نبرید و برای این که بتوانید آن ها را کنار خود داشته باشید سعی کنید خودتان را پیدا کرده و نیاز هایتان را نیز اولویت قرار دهید.
مشخص کردن حد و مرز ها
وجود حد و مرز برای رابطه ها بسیار ضروری می باشد از این رو برای این که بتوانید با این افراد کنار آمده و دست روی نقطه ضعف افراد خودشیفته نگذارید کافی است تا در هر رابطه ای حد و مرز مشخص کنید. در واقع این افراد خود را مسئول موفقیت های شما می دانند از این رو شما می توانید با مشخص کردن یک سری از مسائل که مربوط به آن ها نمی باشد از دخالت بی جای آن ها بکاهید. این افراد در هیچ شرایطی عقب نشینی نمی کنند از این رو بهتر است سعی کنید وارد بازی های فکری های آن ها نشوید.
مقصر نبودن
افرادی که خودشیفته اند همیشه دیگران را مقصر می دانند. این افراد در دعوا ها به دنبال برنده شدن می باشند زیرا این کار به آن ها احساس قدرت بالایی می دهد و منجر می شود تا اعتماد به نفس از دست رفته خود را باز گردانند. بنابراین سعی کنید در دعوا ها و اشتباهاتی که شما مقصر آن ها نیستید از حق خود دفاع کنید در غیر این صورت نمی توانید با این فرد کنار بیایید و مشکلات دیگری گریبانگیر شما خواهد شد.
تاکید بر اقدام آنی
برای این که بتوانید از آن برای عملکرد بهتر نتیجه بگیرید بهتر است بر روی اقدام آنی تاکید کنید و بر قول و قرار گذاشتن ان ها هیچ اعتباری نکنید زیرا این افراد زمانی که به چیز هایی که می خواهند برسند دیگر هیچ چیزی برایشان معنا ندارد و به کار هایی که قول داده اند نمی رسند.
در برخورد با این افراد سعی کنید بر روی خواسته هایی که دارید تاکید کنید و همچنین از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. در واقع این افراد می توانند منجر به ایجاد حس بد در شما شده و همچنین شما را منزوی و تنها تر کنند از این رو در ارتباط بودن با یک مشاور می تواند منجر به بهبود روابط شما شود. در ادامه می توانید اطلاعاتی در مورد برخورد با همسر تنبل و برخورد با همسر برونگرا را نیز مشاهده کرده و آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید.
منبع : آرگا