منشا اصلی خیلی از شکست هایی که ما در روابط خود تجربه میکنیم، نداشتن مهارت ما در مدیریت روابط عاطفی خود با فرد مقابلمان است رابطه عاطفی انواع گوناگونی دارد که مدیریت اشتباه آن به معنی بیش از حد یا کم داشتن احساسات و علاقه در داشتن رابطه سالم تاثیر می گذارد.
نحوه مدیریت روابط عاطفی
به احساسات و عواطف که در یک رابطه وجود دارد و از حس دوست داشتن سرچشمه می گیرد، رابطه عاطفی میگویند که باید مدیریت رابطه عاطفی را یاد گرفت. رابطه عاطفی انواع گوناگونی دارد که میتوان به صورت های مختلفی تقسیم بندی نمود. رابطه عاطفی بین والدین و فرزندان، رابطه عاطفی بین فرزندان یک خانواده، رابطه عاطفی بین دوستان، رابطه عاطفی بین اقوام و آشنایان و مهمترین آنها رابطه عاطفی بین زن و شوهر است. هم اکنون اقسام یک رابطه عاطفی را بیان کرد چند نمونه از آن را بررسی می کنیم.
۱. رابطه عاطفی بین والدین و فذزندان
رابطه عاطفی بین والدین و فرزندان به طور کامل محسوس و قابل لمس است. به صورتی که با اندکی دقت در این باره میتوان متوجه وجود این رابطه شد و اهمیت آن به اندازه ای زیاد است که اگر مدیریت رابطه عاطفی به درستی انجام نشود، میتواند تربیت و شخصیت کودکان را تا پایان عمر آنها تحت تاثیر قرار دهد.
تصور کنید مادر پس از زحمات فراوان و تهیه یک وعده غذایی برای اعضای خانواده و صرف غذا مشغول جمع کردن سفره یا شستن ظرفها میشود که در این زمان فرزندان از مادر خود برای تهیه غذا تشکر میکنند و یا بعد از صرف غذا در جمع کردن و شستن به مادر خود کمک میکنند. هر یک از این کارها نوعی ابراز احساسات محسوب میشود که به خوبی نشان دهنده وجود این رابطه احساسی میان والدین و فرزندان است.
۲. رابطه عاطفی بین دوستان
رابطه دوستی عموماً با احساسات آمیخته میشود. چه این رابطه میان پسران باشد چه دختران، هر یک به گونه ای با عواطف و احساسات درگیر میشوند. به دلیل اهمیتی که روابط دوستانه در زندگی انسان دارند، مدیریت روابط عاطفی با دوستان نیز در سلامت زندگی ما تأثیرات زیادی دارد. برای درک بهتر این موضوع و دانستن و متوجه شدن به رابطه عاطفی بین دوستان برای هر یک از دختر و پسر مثالی بیان کردیم.
رابطه عاطفی بین دوستان دختر:
دو دوست دختر که در سنین مدرسه هستند را فرض کنید. تصور کنید که یکی از آنها در مدرسه به همراه خود مقداری خوراکی آورده است و آن را با دوست خود تقسیم میکند. این کار نوعی محبت است که معمولا می توان در میان دختران مشاهده کرد.
رابطه عاطفی بین دوستان پسر:
دوست پسر را فرض کنید که با یکدیگر در خیابان راه می روند. هم اکنون فرض کنید شخصی مهاجم به یکی از آنها وجود میآورد و به قصد دعوا با او درگیر می شود. در این صورت دوستش بدون در نظر گرفتن دلیل به کمک دوست خود می رود. این حمایت نوعی دوست داشتن به شمار میرود که بین پسران رایج است.
همانگونه که در مثالهای بالا مشاهده کردید احساسات صرفاً در گفتار خلاصه نمیشود و در رفتار و اعمال نیز میتوان دید و مدیریت رابطه عاطفی میتواند بسیار مهم باشد. به عنوان مثال در دوستی دو پسر نوجوان، امکان دارد یکی از آن ها بدون علت وارد یک درگیری خیابانی خطرناک شود، و در صورتی که نوجوان دوم به درک درستی از مدیریت رابطه عاطفی نرسیده باشد و از روی علاقه و هیجان درگیر این دعوا خیابانی شود، آسیب جدی می بیند یا حتی جان خود را از دست بدهد.
رابطه عاطفی بین زن و شوهر:
با اهمیت ترین نوع رابطه عاطفی، رابطه عاطفی بین زن و شوهر است. این قسم از رابطه نسبت به دیگر اقسام رابطه عاطفی پیچیده تر و مهم تر است. تقویت و مدیریت رابطه عاطفی بین زن و شوهر میتواند به نشاط و شادابی روحیات خانواده کمک کند. همانگونه که در قسمت های گوناگون رابطه عاطفی بررسی شد، در رابطه عاطفی بین زن و شوهر نیز صرفا به کلمات خلاصه نمیشود و مدیریتی رابطه عاطفی از کلمات فراتر است. برای درک بهتر به مثال های زیر توجه کنید:
- تصور کنید زن در زمان آشپزی انگشت خود را زخمی کرده است و همسرش به جای سرکوفت زدن به پانسمان دست او بپردازد. این کار نیز نوعی ابراز عاطفی از سوی مرد به شمار می رود. چون دوست داشتن همسرش باعث شده است تا او این کار را انجام دهد و ساده از این قضیه نگذرد.
- تصور کنید مردی که صبح زود باید به سرکار برود زمانی که از خواب بیدار می شود همسرش را در کنار میز صبحانه آماده می بیند. این نیز نوعی ابراز احساسات از سوی زن به شمار میرود چون دوست داشتن همسرش او را نسبت به سحرخیزی و انجام این کار اشتیاق پیدا کرده است.
- تصور کنید در یک روز تعطیل کاری که مرد در خانه است و همسرش به کارهای خانه مشغول است، در انجام امور خانه کاری را قبول کرده و انجام دهد. این خود نوعی ابراز احساسات به شمار می رود چون مرد از روی دوست داشتن همسرش حاضر شده در روز استراحت خود به او کمک کند.
همانگونه که در مثال های بالا بیان کردیم، رابطه عاطفی صرفاً بیان کلمات احساسی نیست و میتواند در رفتار و اعمال مشاهده شود.
عدم مدیریت رابطه عاطفی
هم اکنون که با انواع رابطه عاطفی آشنا شدیم به بازتاب های عدم مدیریت رابطه عاطفی به صورت صحیح نیز اشاره می کنیم.
در صورتی که رابطه عاطفی بین افراد به درستی مدیریت نشود، امکان دارد باعث شود آنها به مرور زمان از یکدیگر دور شوند. به صورتی که زن و شوهر دچار اختلاف و دعوا و مشاجره های طولانی می شوند، فرزندان با گذشت زمان نسبت به یکدیگر سرد شده و تمایل به دوست هم ندارند یا این احساس میان آنها ضعیف میشود. دوستان از حال یکدیگر بی خبر هستند و رابطه دوستی آنها ضعیف و یا نابود می شود و در بین نزدیکان و فامیل و آشنایان نیز به مرور زمان ترک صله رحم صورت می گیرد. همانگونه که متوجه شدید مدیریت روابط عاطفی بین افراد در افزایش صمیمیت بین آنها کمک زیادی می کند و تاثیرگذار است.
هم اکنون که این مطلب به پایان رسید برای آشنایی بیشتر با مطالبی در حوزه روانشناسی بر لینک های تقویت رابطه عاطفی و نشانه های رابطه عاطفی سالم کلیک کنید.
منبع : آرگا