مصرف بی رویه الکل در بازه زمانی کوتاه می تواند سبب مسمومیت شود. که عوارض آن گاه کما و خطر مرگ است. فرد مبتلا به مسمومیت الکلی به معالجه و مراقبت فوری پزشکی نیاز دارد. در این مطلب در مورد علائم و درمان مسمومیت با الکل صحبت می کنیم.
علائم و درمان مسمومیت با الکل
مسمومیت با الکل موضوع مهمی و پر عارضه ای است که گهگاه کشنده هم می باشد. این عارضه در اثر مصرف میزان زیادی الکل در زمانی کوتاه روی می دهد. به این ترتیب مصرف بی رویه و سریع این ماده می تواند بر تنفس، ضربان قلب، واکنش معده و دمای بدن فرد تاثیر سوء گذاشته و سبب کما و حتی مرگ گردد.
مسمومیت با الکل ممکن است هنگامی روی دهد که افراد بزرگسال یا خردسال به صورت تصادفی یا عمدی محصولات خوراکی دارای الکل را مصرف نمایند. در بیشتر کشورها نوشیدنی های الکلی رایج هستند با این حال این نوشیدنی ها از اعتیاد آورترین مواد در دسترس هم می باشند.
علت محبوبیت نوشیدنی های الکلی این است که فرد مصرف کننده حس سرخوشی و آرامش پیدا می کند. بیشتر افراد برای خود درمانی و مقابله با استرس های اجتماعی و دیگر عوامل استرس زای زندگی به این نوشیدنی ها روی می آورند و ممکن است منجر به اعتیاد به الکل گردد.
در تعداد نوشیدنی هایی که می توانند موجب مسمومیت الکلی شوند حداقلی وجود ندارد. فردی که دچار مسمومیت با الکل شده به درمان و مراقبت فوری پزشکی نیاز دارد.
چه زمانی طول می کشد تا فرد دچار مسمومیت الکلی شود؟
وقتی الکل مورد مصرف قرار گیرد اثر خیلی سریع و تهاجمی روی بدن می گذارد. در حقیقت تقریبا یک ساعت زمان می برد که بدن ۴۰.۷ سی سی الکل را متابولیزه نماید. از این رو نیم ساعت پس از نوشیدن الکل، این ماده جذب جریان خون می شود. وقتی میزان زیادی الکل در مدت کوتاهی نوشیده می شود بدن فرد نمی تواند سریعا به پردازش الکل بپردازد.
همچنین بدن مدتی طول می کشد تا سمومی که در الکل وجود دارد را از بین ببرد و سبب شده احساس مستی طولانی تر بشود.
پروسه مسمومیت الکلی
به ترتیب وقایعی که سبب مسمومیت حاد الکلی می شوند به شرح زیر می باشد:
- فرد در مدت زمان کوتاهی میزان زیادی نوشیدنی الکلی مصرف می کند.
- کبد نمی تواند مواد شیمیایی را سریعا متابولیز کند و آن ها را از بدن بیرون بکشد.
- الکل غیر متابولیزه به جریان خون وارد شده و غلظت الکل خون مدام بالا می رود.
- غلظت مواد سمی الکل به میزانی می رسد که بر عملکردهای فیزیولوژیکی و روانی فرد اثر منفی می گذارد. و مسمومیت الکلی روی می دهد.
علت مسمومیت با الکل
الکل به صورت اتانول در مشروبات الکلی، دهانشویه و بعضی داروها و محصولات غیر غذایی وجود دارد. مسمومیت با اتانول ناشی از نوشیدن میزان زیادی از مشروبات الکلی در زمان کوتاهی است. دیگر اشکال الکل شامل ایزوپروپیل در صابون، انواع رنگ، مواد شوینده و لوسیون ها دیده می شود.
همچنین متانول از مواد تشکیل دهنده ضد یخ و برخی حلال ها و رنگ ها می باشد. این شکل های الکل هر یک می توانند منجر به مسمومیت های دیگری شوند که به مراقبت فوری نیاز است. از علل عمده مسمومیت با الکل زیاده روی در نوشیدن آن می باشد.
زیاده روی برای مردها، مصرف ۵ واحد استاندارد الکل و برای خانم ها مصرف ۴ واحد استاندارد یا بیشتر در طی دو ساعت می باشد. با این وجود زیاده روی در مصرف این ماده ممکن است طی چند ساعت یا چند روز ادامه داشته باشد. فرد می تواند قبل از بیهوش شدن دوز کشنده ای از الکل را مصرف کند. حتی هنگامی که بیهوش بوده و الکل مصرف نمی کند باز هم معده و روده در حال وارد کردن الکل به جریان خون بوده و مرتب به سطح الکل بدن فرد اضافه می شود.
علائم مسمومیت با الکل
از جمله علائم بارز مسمومیت با الکل عبارت است از:
- کاهش تنفس
- استفراغ
- سردرگمی ذهنی
- تنفس نامنظم
- تشنج
- دشواری در راه رفتن و ایستادن
- از دست دادن تعادل
- رنگ پریدن پوست و مایل به آبی
- اغمای نسبی
- عدم برقراری و حفظ ارتباط چشمی
- از بین رفتن هماهنگی حرکتی فرد
- کاهش دمای بدن
عوارض شدید مسمومیت با الکل
مسمومیت با الکل شامل عوارض شدیدی است از جمله:
خفگی
زیاده روی در مصرف الکل ممکن است سبب استفراغ شده و از آنجا که مصرف الکل رفلکس حلقی شخص را با مشکل مواجه می کند خطر خفگی هنگام بیهوشی و مسمومیت فرد افزایش می یابد.
کم آبی شدید بدن
استفراغ می تواند سبب کم آبی شدید بدن شده و در پی آن فشار خون به میزان خطرناکی کاهش یافته و ضربان قلب بالا می رود.
قطع تنفس
وارد شدن تصادفی استفراغ ناشی از مسمومیت با الکل به داخل ریه ها می تواند سبب قطع یا اختلال خطرناک و کشنده تنفس گردد.
کاهش شدید دمای بدن
دمای بدن فرد مسموم شده با الکل ممکن است به حدی کاهش یابد که سبب ایست قبلی وی شود.
تشنج
در اثر مسمومیت با الکل سطح قند خون به اندازه ای کاهش می یابد که سبب بروز تشنج می گردد.
آسیب مغزی
زیاده روی در مصرف الکل ممکن است آسیب جبران ناپذیری به مغز وارد نماید.
نامنظم شدن ضربان قلب
مسمومیت با الکل می تواند سبب نامنظم شدن ضربان قلب و در مواردی توقف آن گردد.
کما و مرگ
هر یک از عوارض اشاره شده در صورت عدم معالجه فوری مسمومیت الکلی می تواند به کما و مرگ منتهی شود.
تشخیص و درمان مسمومیت الکلی
علیرغم بررسی علائم آشکار مسمومیت با الکل پزشک برای بررسی میزان الکل خون و شناسایی دیگر نشانه های مسمومیت با الکل آزمایشاتی از جمله تست قند خون، آزمایش خون و ادرار را تجویز می کند. درمان مسمومیت با الکل معمولا شامل مراقبت های تسکینی و حمایتی است. این درمان به صورت معمول عبارتند از:
- نظارت منظم
- اکسیژن درمانی
- پیشگیری از مشکلات تنفسی و خفگی
- تجویز سرم برای پیشگیری از کم آبی بدن فرد
- مصرف ویتامین و گلوکز
- در صورت مصرف تصادفی الکل توسط بزرگسال یا خردسال ممکن است نیاز به همودیالیز باشد. این روش به پالایش مواد زاید و سموم خون پرداخته تا پاکسازی سموم الکلی از بدن سریع صورت گیرد.
گفتنی است مسمومیت با الکل یک مشکل حاد محسوب می شود به این ترتیب معالجه فوری و مراقبت های پزشکی لازم است. باید بدانید داروهای خانگی برای درمان این مسمومیت موثر نیستند.
در صورتی که فردی به مسمومیت با الکل دچار شد چه باید کرد؟
در این صورت نخستین کار دستیابی به کمک پزشکی می باشد. اگر شخصی به مسمومیت شدید با مشروبات الکلی مشکوک است باید سریعا با اورژانس تماس گرفت. فردی که در مصرف مشروبات الکلی زیاده روی داشته عملکرد ضعیفی دارد از این رو نباید رانندگی و حرکت کند زیرا مسمومیت سبب از دست دادن تعادل و آسیب دیدن شخص می شود.
همچنین نباید فرد مسموم شده قهوه مصرف کند زیرا سبب کم آبی بدن وی می شود و در پی آن آسیب دائمی مغز احتمال بروز دارد. فرد نیابد حمام سرد داشته باشد. نوشیدنی الکلی به خودی خود دمای بدن را کاهش می دهد دوش سرد می تواند سریعا سبب هیپوترمی یا کاهش دمان بدن گردد.
فرد را نباید به استفراغ تحریک کنید زیرا این کار می تواند منجر به خفگی وی گردد. از خوردن دوباره الکل خودداری زیرا می تواند خطر مرگ را جدی تر نماید. در شرایطی که فرد دچار مسمومیت الکلی است همراهان نباید وی را تنها بگذارند. اگر فرد بیهوش شده سر او را به آرامی به یک طرف در حالت کج قرار داده تا مانع از خفگی وی شود.
در صورتی که شخص مسموم بیدار است وی را به حالت نشسته قرار داده تا در صورت استفراغ از خفگی او جلوگیری شود. با فرد صحبت کرده تا بیدار مانده و به خواب نرود. سعی کنید فرد را گرم نگه داشته و اطمینان یابید دمای بدنش بیشتر کاهش نیابد. تا رسیدن اورژانس با شخص همراه باشید.
همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با علائم اعتیاد به الکل و تفاوت الکل صنعتی با طبی روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا