برخی مواقع مشغله زیاد، خستگی، کلافگی یا عدم ثبات شخصیتی به بروز رفتاری منجر میشود که مورد پسند شما نمی باشد. زود عصبی شدن واکنش تند یا منفی گرایی نمونه هایی از این رفتارهای پرخطر هستند. ما در این مطلب در مورد مهارت و تمرینات خود کنترلی صحبت میکنیم.
آشنایی با تمرینات خودکنترلی
اگر ما قادر نباشیم به توانایی خود کنترلی دست پیدا کنیم، این عکس العمل های اشتباه به مرور زمان امکان دارد به جلب انتقاد دیگران، شکست در روابط عاطفی، تنهایی، احساس عذاب وجدان و نارضایتی فردی، طرد شدن از سوی دیگران، از دست دادن شغل و مرتبه اجتماعی و… بشوند.
خود کنترلی به این معنا می باشد که با احساسات خود آشنایی داشته باشیم و آنها را نادیده نگیریم؛ با تمرین و تلاش به این مهارت دست پیدا کنیم که در جای مناسب رفتار مناسب نشان دهیم. احساسات ما اهمیت بالایی دارند و بایستی به آنها توجه شود مواظب باشیم که احساسات ما را کنترل نکنند و این ما باشیم که با تمرینات خود کنترلی مهار احساسات به ویژه از نوع منفی آن را در دست داشته باشیم.
عوامل بی اختیاری در بروز احساسات
اگر فضای فکری شما منفی و پر از تشویش دلهره باشد رسیدن خود کنترلی سخت و دشوار خواهد شد باید فکر خود را از عوامل تنشزا دور کنید تا قادر باشید در مواقع حساس تصمیم درست بگیرد و عکس العمل اشتباه نداشته باشید. که هم اکنون به برخی از این موارد اشاره می کنیم.
۱. انتظار بیجا از خود و دیگران
توقع بیش از اندازه توانایی، نتیجه ای به جز سرخوردگی روانی به دنبال نخواهد داشت. پس خودتان و اطرافیانتان را بشناسید و به خاطر داشته باشید که هیچ کس قادر نیست کامل و بی نقص باشد. استفاده از عبارات الزام آور مانند “باید”، “مجبورم”، “حتما” برای خودتان یا دیگران نه تنها انگیزه آور نیستند بلکه موجب احساس خشم و ناامیدی می شوند.
۲. منفی بافی
برخی مواقع دچار فیلتر ذهنی منفی می شویم که همه چیز را تیره نشان میدهد. نگذارید این نگرش بر ذهن شما غلبه کند. مثبت اندیشی را تمرین کنید و جملات پر انرژی را هر روز با خود تکرار کنید.
۳. عدم رضایت از زتدگی
هیچ موقع تمام آن چیزهایی را که خواهانشان هستیم با هم میسر نمی شود. ضمن تلاش همیشگی برای بهتر شدن شرایط فعلی، باید از آن چیزی که داریم خوشحال باشیم. هر اندازه تعریف شما از زندگی و لذت سخت و دشوار باشد، زندگی هم به همان نسبت به شما سخت خواهد گذشت.
۴. تکیه به شانس
برخی مواقع شرایط دشوار میشود و این برای همه انسان ها رخ می دهد. اگر دیدگاه ما، اکتفا به شانس یا سرنوشت باشد تلاشی برای بهبود نخواهیم کرد. این ما هستیم که تصمیم میگیریم معلول اتفاقات باشیم یا مسبب آن ها.
۵. ترس
اینکه همیشه بابت مسئلهای که بایستی آن را حل کنیم نگرانی و اضطراب داشته باشیم سخت از رویارویی با آن می باشد. وظیفه ما اقدام و تلاش است در این صورت هر نتیجهای که رخ میدهد شما برنده هستید.
۶. راحت طلبی
تا زمانی که سختی و تلاش در کار نباشد لذت از آسایش نمی بریم. بایستی خودمان را برای صبر و پشتکار آماده کنیم.
راه های تقویت خود کنترلی
ناتوانی در کنترل احساسات جنبههای متفاوتی دارد زود عصبانی شدن، هجمه افکار منفی، ناتوانی در حفظ رژیم غذایی، ناتوانی در کنترل رفتار عاطفی از جمله این موارد می باشد که امکان دارد دیگر جنبههای زندگی را نیز تحت تاثیر منفی قرار دهند. ما در ادامه تمرینات لازم خود کنترلی را برای شما بیان می کنیم.
۱. آشنایی با احساسات خود
یکی از تمرینات خود کنترلی آشنایی با احساسات خود می باشد. برای مدتی خودتان را بررسی کنید مشاهده کنید در کدام جنبه از رفتار خود به بی اختیاری دچار می شوید. چه مراحلی به این اتفاق منجر میشود. لیست رفتاری را که میخواهید تغییر بدهید را بنویسید و اولویت بندی کنید. محرک ها و چگونگی اتفاق را بررسی کنید. این کار به مرور کمک می کند در مراحل مشابه تصمیم بهتری بگیرید.
۲. در صورت زود عصبانی شدن…
خشم و عصبانیت یکی از احساسات طبیعی و در جای خود مفید ما میباشند. اگر به علت های متفاوت برخی مواقع کنترل این رفتار از دست میدهید موارد زیر را تمرین کنید.
- حل کردن مسئله در آرامش: از یاد نبرید که هیچ موقع نباید احساس خشم و ناراحتی خود را سرکوب کنید. احساسات سرکوب شده بعدا به صورت آتشفشانی غیر قابل کنترل ظاهر می شوند. بایستی با تمرین خود کنترلی و پس از لحظات تنش، مسئله را مورد بررسی قرار دهید و همان موقع حلش نمایید.
- بررسی همه جوانب: صبور باشید و به آنچه موجب خشم شما شده از دیگر زوایا فکر کنید. شاید بخشی از آن به خود شما برگردد یا قضیه آنگونه که به نظر می رسد نباشد.
- ورزش کردن: یک برنامه مرتب ورزشی داشته باشید. رشتهای که برای شما موجب خوشحالی میشود را انتخاب کنید یوگا یا یک رشته رزمی. ورزش باعث ترمیم رشته های عصبی میشود. در لحظه عصبانیت نیز تا جایی که قادر هستید با فعالیت بدنی تنش و استرس را از خود دور کنید.
- وقفه بین عصبانیت و حرکت بعدی: این شیوه همیشه کارآمد است. چند نفس عمیق بکشید، آب بخورید، قدم بزنید یا یک موسیقی آرام گوش کنید و بعد تصمیم بگیرید.
۳. جدی گرفتن قدرت بازدارندگی افکار منفی
اگر به افکار منفی توجهی نداشته باشید به مرور به ذهن شما تسلط پیدا میکنند و در رفتار و گفتار شما نیز نمایان میشوند. دستیابی به مهارت خود کنترلی در این مورد از اهمیت بالایی برخوردار است. حال چندین راهکار با مقابله با موج های منفی را برای شما بیان می کنیم.
- هر فکری که شما را ناراحت میکند یا باعث ناامیدی می شود روی کاغذ بنویسید و سپس آن را پاره کنید.
- حواستون به کار دیگری پرت کنید و خیلی زود فضای فکری خود را تغییر بدهید.
- برای خودتان سرگرمی و شادی به وجود بیاورید و اجازه ندهید وقت آزادتان بیشتر شود این خود باعث افسردگی است.
- تلقین مثبت و توجه به جنبه های شاد زندگی را فراموش نکنید.
۴. حفظ انگیزه
یکی از راه های تمرینات خود کنترلی حفظ انگیزه می باشد. برای تمرین خود کنترلی در دیگر موارد مثل پایبندی به رژیم غذایی یا ورزشی، برنامه ریزی های درسی و کاری و غیره باید با علل خود از مقصود آشنایی داشته باشید. منتظر تغییر آنی نباشید و قدم به قدم جلو بروید. هیچ اتفاق بزرگی در یک شب میسر نمی شود. در هر مرحلهای انگیزه خود برای ادامه راه را تقویت کنید.
۵. نگران نبودن
یکی از تمرینات خود کنترلی نگران نبودن می باشد. یکی از مسائلی که خود کنترلی در آن اهمیت ویژه ای دارد نگرانی میباشد. بعضی مواقع دچار بزرگنمایی مسائل میشویم یا دغدغه های بی اهمیت و مسائلی که احتمال آن بسیار اندک است نیز باعث نگرانی های ما می شوند. نگران بودن یک احساس مثبت است که ما را وادار به تلاش و مواظبت از خود بکند. بیشتر از این اندازه به جز تشویش و درگیر کردن فضای فکری نتیجه ای ندارد. فشار کاری زیاد یکی از عوامل نگرانی میباشد با برنامه ریزی اصولی و درست و البته مطابق با سطح مهارت های تان به تدریج این روند را تمام کنید. برای خود ارزش و اهمیت قائل شوید و حتما زمانی برای استراحت در نظر داشته باشید و در این زمان به هیچ چیزی فکر نکنید.
حال که این مطلب خاتمه یافت برای آشنایی بیشتر با مطالبی در حوزه روانشناسی بر لینک های مهار کنترل احساسات و دلیل عصبانیت بی مورد کلیک کنید.
منبع : آرگا