دسته ها
سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳

بررسی سورن پلاس از طراحی ظاهری تا مشخصات فنی

  • شیوا فهیمی
  • ۳ فروردین ۱۴۰۲
  • ۰

سورن پلاس آخرین مدل خانواده سمند است که از پاییز سال ۹۹ تولید و عرضه آن توسط شرکت ایران خودرو شروع شد. در این مطلب به بررسی سورن پلاس می پردازیم.

سمند سورن پلاس به عنوان آخرین فیس لیفت سمند سورن در زمستان سال ۹۸ توسط شرکت ایران خودرو در معرض نمایش قرار گرفت و در پاییز ۹۹ روانه بازار شد. این خودرو ماحصل تغییراتی روی ظاهر و کابین سورن elx می باشد. در ادامه به بررسی سورن پلاس پرداخته تا با مشخصات و مزایا و معایب آن بیشتر آشنا شوید.

بررسی سورن پلاس ایران خودرو

سمند سورن پلاس به عنوان آخرین فیس لیفت سمند سورن در زمستان سال ۱۳۹۸ به صورت رسمی توسط شرکت ایران خودرو به نمایش گذاشته شد و از پاییز سال ۹۹ عرضه آن شروع شد. موقعی که سمند به عنوان خودروی ملی به بازار ارائه شد در برخی بخش ها از کمپانی های خارجی الگوبرداری شده بود.

با این حال این خودروی ملی نمونه مشابهی از نظر چهره در کشور و سایر کشورها نداشت و با وجود آپشن های بیشتری از پژو ۴۰۵ و پژو پارس با قیمت مناسبی در اختیار مشتریان قرار گرفت. ضمنا علیرغم نقاط ضعفی مانند به سر و صدا افتادن زودهنگام اتاق و مصرف سوخت زیاد ولی همچنان در مقابل خودروهای کره ای رقیب آن دوره مانند کیا ریو و هیوندای ورنا عرض اندام می نمود.

حتی در برخی پارامترها از رقبا سبقت می گرفت. رقبای چینی مانند لیفان ۵۲۰ نیز در برابر سمند سرکش ایرانی حریف خاصی محسوب نمی شدند. سمند نخستین خودروی ملی بود که در سال ۸۱ توسط ایران خودرو به بازار ارائه شد. تاکنون مدل های مختلفی از این خودرو تولید که تعداد اعضای خانواده سمند را به رقم ۸ رسانده است.

آخرین عضو این خانواده سمند سورن پلاس نام دارد که به عنوان سمند فیس لیفت شده روانه بازار شد و به عنوان نسخه جدیدتر و گران قیمت تر سمند سورن در اختیار مشتریان قرار گرفت. قابل ذکر است پروژه سمند از سال های دهه ۷۰ در دستور کار قرار گرفت ولی نهایتا سال ۸۱ به تولید و عرضه رسید.

همانطور که اشاره شد این خودرو طی مدت حضور خود در کشور با فیس لیفت های جزئی و کلی مختلفی روبرو شده و سمند سورن اولین فیس لیفتش محسوب می شود که از سال ۸۶ وارد بازار خودرو شد. علاوه بر برخی تغییرات ظاهری در جلو پنجره، سپرها و چراغ ها سیستم ترمز آن قوی تر شده تا برخی ایرادات نسخه های قبلی سمند پوشش یابد.

در سال ۹۰ سمند سورن به پیشرانه ۱.۷ لیتری ef7 و چهار چرخ با ترمز دیسکی تجهیز شد که از آن به عنوان سمند سورن elx یاد می شود. از سال ۹۵ نیز نسخه توربوشارژ سورن روانه بازار شد. بعد از طی چند سال ایران خودرو تصمیم به بازنگری جزئی در طراحی سمند سورن elx گرفت و نسخه سورن پلاس را به بازار ارائه نمود.

به این ترتیب می توان گفت سورن پلاس محصول تغییرات جزئی روی ظاهر و کابین سورن می باشد. در حقیقت بررسی ها نشان می دهد این محصول از نظر فنی تمایزی با اسلافش ندارد و به جز اضافه شدن برخی تجهیزات مانند کروز کنترل و چراغ های روشنایی در روز، بقیه اصلاحات جزئی روی ظاهر و کابین خودرو صورت گرفته است.

در مجموع این تغییرات جزئی بر ظاهر خودرو تاثیر مثبت داشته و اکنون سورن پلاس کمی شیک تر و هماهنگ تر از سورن معمولی به نظر می رسد. در ادامه به بررسی کامل تر سمند سورن پلاس می پردازیم.

طراحی ظاهری

بررسی ها نشان می دهد در نمای ظاهری سورن پلاس تفاوت زیادی بین طراحی کلی این خودرو و دیگر نمونه های سمند سورن مشاهده نمی شود. از این رو می توان آن را نسخه فیس لیفت سمند سورن برشمرد. طراحی سورن پلاس نسبت به رقبای امروزی حرف چندانی برای گفتن نداشته و همان طراحی محافظه کارانه اش را حفظ نموده است ولی گرافیک جدید چراغ ها و رینگ های آلومینیومی تا حدی بر جذابیت های آن اضافه کرده است.

تغییرات جزئی جلو پنجره، تغییر دستگیره دربها و اضافه شدن یک باله یا اسپویلر کوچک از سایر تغییرات سون پلاس به شمار می روند. در حقیقت نمای بیرونی سورن پلاس با مدل های قبلی آن تفاوت چشمگیری را به نمایش نمی گذارد. البته تحول گرافیک داخلی چراغ های جلو و عقب و بروزرسانی جلو پنجره مشکی رنگ تاحدودی بر جذابیت آن افزوده است.

ضمنا در نمای جانبی حضور رینگ های دو رنگ جدید و دستگیره های درب آسان بازشو که قبل از این در دنا و دنا پلاس به کار رفته بود نیز مشاهده می شود. در بررسی نمای عقب سورن پلاس شاهد تحولات اساسی نبوده و تغییرات اندکی مانند تغییر گرافیک داخلی چراغ ها و تعبیه یک باله کوچک در لبه صندوق دیده می شود.

به صورت کلی طراحی این خودرو مانند دیگر نسخه های سورن همچنان محافظه کارانه، قدیمی و عاری از هر نوع المان اسپرت و مدرن به نظر می رسد و چندان مهیج نیست. ولی با توجه به عدم تنوع کافی سدان کامپکت اقتصادی در بازار کشور می توان امیدوار بود این خودرو مانند سایر اعضای خانواده خود با محبوبیت نسبی روبرو شود.

طراحی داخلی

در این بخش طراحی داخلی و کابین سورن پلاس را مورد بررسی قرار می دهیم. در درون کابین خودرو تغییرات جزئی مانند تعویض غربیلک فرمان با نمونه مشابه خودرو دنا، ام دی اف همراه با رایانه سفری روی پوسته بالایی کنسول مرکزی داشبورد، طرح و رنگ جدید روکش صندلی با دوخت قرمز، سر دنده جدید، تغییر قطعات دکوراتیو داخلی و تودری ها، موکت سقف با طرح خودرو دنا مشاهده می شود.

هر چند کابین سورن پلاس دستخوش تغییرات اساسی نشده ولی اضافه شدن مواردی مانند روکش فرمان چرمی، دوخت متضاد رنگ قرمز صندلی ها و استفاده از طرح فیبر کربن در بعضی قسمت های آن جذابیت کابین را ارتقا بخشیده است. داشبورد خودرو کلا خیلی قدیمی به نظر می رسد بخصوص حالت مستطیل شکل دریچه های تهویه تعبیه شده در بخش فوقانی کنسول میانی کاملا کلاسیک و دمده به نظر می رسد.

با این وجود آرایش کلیدها و دکمه های روی کنسول میانی نظم مناسبی داشته و متانت قابل قبولی دارد. همانطور که انتظار می رفت داشبورد از مواد مرغوب ساخته نشده و همان پلاستیک های نه چندان باکیفیت قبل دوباره به کار گرفته شده است. از لحاظ گنجایش فضای داخلی، سورن پلاس با نسل قبل تفاوتی ندارد و دارای کابین تقریبا جادار برای حضور ۵ سرنشین بزرگسال می باشد.

صندوق عقب ۵۰۰ لیتری آن هم ظرفیت مناسبی برای قرار دادن اسباب و وسایل مورد نیاز یک مسافرت خانوادگی ۵ نفره دارد. در حقیقت تم کلی کابین خودرو شبیه سورن معمولی است که نسبت به طراحی کلاسیک سمند اولیه، حالت جوان پسندانه تری داشته و اکنون با اضافه شدن برخی تغییرات کمی جذاب تر به نظر می رسد.

مشخصات فنی

سورن پلاس از نظر فنی به جز ارتقای سطح آلایندگی به استاندارد یورو فایو، تفاوت محسوسی با سورن ای ال ایکس نداشته و از همان موتور ملی یعنی پیشرانه معروف ef7 بهره می برد که قدرتی معادل ۱۱۵ اسب بخار و گشتاور ۱۵۹ نیوتن متر را ارائه می دهد. طبق انتظار جعبه دنده ۵ دنده دستی هم وظیفه انتقال نیروی تولیدی این پیشرانه را به چرخ های جلو بر عهده دارد.

شتاب صفر تا صد این سدان ۱۲۵۷ کیلوگرمی نیز حدود ۱۲ ثانیه گزارش شده است. ضمنا مصرف سوخت سورن پلاس در بیرون شهر به ۸.۵ لیتر می رسد و در جاده حدود ۴۹.۷ لیتر در هر صد کیلومتر اعلام شده است. باک سوخت خودرو نیز دارای گنجایش ۶۶ لیتر می باشد و حداکثر سرعت سورن پلاس نیز چیزی حدود ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است.

گفتنی است پیشرانه این خودرو نسبت به موتور ابتدایی سمند یعنی xu7 با پیشرفت همراه شده و با ۱۶ سوپاپ، و وجود سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ، تنفس بهتر و لرزش کمتر در دورهای بالا دارد. البته باید اشاره کرد این پیشرانه به علت دستیابی به حداکثر قدرت و گشتاور در دورهای بالاتر، نسبت به موتور سمند اولیه به پر کردن دور موتور بیشتری هم نیاز دارد.

ضمنا پیشرانه ef7  نسبت به پیشرانه قدیمی xu7  قدری کم مصرف تر است. ناگفته نماند سورن ای ال ایکس در نسخه توربو نیز به بازار ارائه شده و از نظر توان حرکتی یک پله بالاتر از نمونه تنفس طبیعی می باشد. ایران خودرو قصد دارد نسخه توربو پلاس سورن را هم با اصلاحاتی روی موتور به بازار روانه نماید.

امکانات رفاهی و تجهیزات

بررسی ها حاکی از آن است سورن پلاس علاوه بر امکانات نسخه های قبلی به تجهیزات جدیدتر از جمله کروز کنترل و رایانه سفری نیز تجهیز شده است. از مهمترین امکانات رفاهی و ایمنی مشترک با سمند سورن معمولی هم می توان به موارد زیر اشاره نمود.

سیستم ترمز ضد قفل abs، حسگر فاصله سنج عقب، سیستم توزیع الکترونیکی ترمز ebd، چراغ های مه شکن جلو و عقب، کلیدهای کنترل روی فرمان، فرمان هیدرولیک، سیستم صوتی ۶ اسپیکر با خروجی ساب ووفر، دو عدد کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، هندزفری؛ بلوتوث، تهویه مطبوع خودکار به همراه دریچه تهویه عقب، صندلی سرنشین جلو با تنظیم برقی چهار حالته، صندلی راننده با تنظیمات برقی ۶ حالته، روکش صندلی پارچه ای، تریم مشکی رنگ فضای داخلی، آینه های جانبی تاشونده با تنظیم برقی و مجهز به گرمکن، دسترسی به صندوق عقب از درون کابین، شیشه بالابر آنتی ترپ، شیشه های سولار، سنسور سورم پارک وسط سپر، دسته سیم های بهبود یافته، رینگ آلومینیومی جدید،تزئینات جدید رودری/غربیلک و داشبورد، دستگیره های جدید، راهنمای لاین، تنظیم ارتفاع چراغ از داخل کابین، ایزوفیکس و …

به طور کلی سورن پلاس از نظر سطح امکانات کمی پیشرفت داشته و امکان اضافه کردن مانیتور به طور سفارشی وجود دارد.

تجربه رانندگی با خودرو

رانندگی و سواری با سورن پلاس تقریبا تفاوت قابل توجهی با سورن معمولی یا حتی سمند ندارد و در اینجا نیز شاهد همان قابلیت ها می باشیم. مشکل بزرگ هنگام رانندگی به چشم می آید، تاخیر زیاد دریچه گاز برقی می باشد که اصلا نمی توان از آن صرف نظر کرد.

در همین حال، به علت عایق بندی ضعیف، صدای موتور در دور بالا به کابین وارد می شود. همچنین استفاده زیاد از پلاستیک خشک داخل کابین و مونتاژ ضعیف قطعات کاملا قابل مشاهده است. توان ترمزگیری خودرو نیز به علت ترمزهای عقب کاسه ای زیاد مطلوب نبوده و با توجه به وزن زیاد سورن پلاس، نبود ترمزهای دیسکی در عقب کاملا حس می شود.

از طرفی کابین خودرو برای تمام سرنشینان جلویی و عقب جادار بوده و در مسافرت های طولانی راحتی تقریبا مناسبی دارد. همچنین فضای کلی کابین سورن پلاس به دلیل استفاده از رنگ کاملا مشکی به همراه تزئینات طرح فیبر کربن و دوخت های قرمز رنگ حس جوان پسندانه تری پیدا کرده است. صندوق بار بزرگ خودرو هم به سادگی پاسخگوی نیاز معمول یک خانواده است.

ضمنا سیستم تعلیق نرم و بلند و ارتفاع بالای سورن پلاس از سطح زمین نکته و مزیت مثبت برای رانندگی در مسیرهای ناهموار و پر دست انداز محسوب می شود. پیشرانه تست شده خودرو با قدرت خالص و عملکرد بالا نسبت به پیشرانه های کوچکتر موفق شده در شرایط عملیاتی تنظیم شده حداکثر توان را ارائه دهد. به طور کلی تجربه سواری و رانندگی راحت و نرم و هندلینگ قابل توجهی دارد.

رقبای خودرو

بررسی ها نشان داد برخی رقبای سورن پلاس هم خانواده ایران خودرو می باشند. مثلا رانا پلاس که هر چند اتاق کوچکتر و متریال پایین تری از سورن پلاس دارد ولی ارزان تر بوده و مصرف سوخت کمی دارد. در ادامه این رقابت درون خانوادگی می توان پژو پارس ال ایکس را نام برد که علیرغم ظاهر قدیمی و فقدان چند گزینه رفاهی ولی همچنان طرفداران خاص خود را دارد.

در این رنج قیمتی سون پلاس می توان به محصولات چینی مانند برلیانس h230 یا نسخه صندقدار سری ۲۰۰ برلیانس نیز فکر کرد. به ویژه که نسخه اتومات h230 با قیمت کم و بیش شبیه این خودرو در بازار ارائه می شود. ضمنا پژو ۲۰۶ صندوقدار و دنا معمولی نیز از رقبای سورن پلاس محسوب می شوند.

مزایا و معایب سورن پلاس

در این بخش به بررسی مزایا و معایب سورن پلاس می پردازیم. این سدان دارای مزیت هایی مانند بهبود نسبی ظاهر بدنه و کابین می باشد همچنین از کروز کنترل ، گستردگی مناسب نمایندگی های خدماتی و بازار دست دوم بهتر از رقبای چینی برخوردار است. در مورد معایب می توان به قدیمی بودن پلتفرم و پیشرانه، و افزایش قیمت تقریبا بالا نسبت به سورن ای ال ایکس اشاره نمود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *