دسته ها
پنج شنبه ۳ فروردین ۱۴۰۲

انواع انبردست و کاربردهای متفاوت آن ها

  • بهجت فلاح
  • ۲۱ اسفند ۱۴۰۱
  • ۰

انبرها یکی از کاربردی ترین و مفیدترین ابزارهایی هستند که تقریبا در تمامی جعبه ابزارها وجود دارند. انبردست وسیله ای است که از توانایی نگهداری اجسام برخوردار است. به بیان دیگر وسایلی که شرایط نگهداری با دست را ندارند توسط انبردست به راحتی نگه داشته می شوند. به طور معمول انبردست ها در انواع مختلفی وجود داشته و در صنایع مختلفی کاربرد دارند. بر همین اساس در این مقاله قصد داریم به معرفی متداول ترین انواع انبردست پرداخته و در خصوص کاربرد هریک توضیحاتی را ارائه دهیم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

ابزارآلات دستی یکی از پرکاربردترین ابزارهایی هستند که در اطراف ما وجود دارند. به طور معمول این ابزارآلات از قدرت انجام کارهای مختلفی برخودار می باشند. انبرها یکی از گسترده ترین انواع ابزارآلات دستی هستند که دارای تنوع بسیار زیادی می باشند. به گونه ای که در هر کار فنی می توان نمونه ای از آن ها را مشاهده کرد. به طور کلی از انواع انبردست می توان برای باز و بسته کردن پیچ و مهره ها، نگه داشتن، کشیدن، تعویض قطعات مختلف وسایل خانگی و خودرو، لخت کردن و برش انواع کابل و سیم استفاده کرد. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی انواع انبردست و کاربرد هر کدام در امور مختلف بپردازیم.

انبرها از نظر ساختار چگونه هستند؟

انبرها همانند سایر ابزارآلات از انواع مختلفی برخوردار می باشند. به طور کلی انواع انبردست را بر اساس کارکرد و ساختاری که دارند می توان به دو نوع دارای فک متحرک (قابل تنظیم) و دارای فک ثابت تقسیم کرد.

  • فک متحرک یا قابل تنظیم: به طور معمول این مدل انبرها از فک و دسته های قابل تنظیمی برخوردار می باشند. در واقع مزیت این انبرها در این است که علاوه بر باز و بسته شدن معمولی، فک ها و دهانه آن نیز قابلیت باز و بسته شدن دارند. همین مسئله موجب کاربرد وسیع این نوع انبر در فعالیت های تعمیراتی شده است.
  • فک ثابت: این انبرها کارکرد بسیار ساده ای داشته و تنها برای باز و بسته شدن استفاده می شوند. در واقع فک ها و دسته های این انبرها به اندازه مشخصی باز شده و به وسیله نگهدارنده یا پیچ به یکدیگر اتصال یافته اند.

نگاهی به انواع انبر از نظر شکل ظاهر

خوب است بدانید انبرها در شکل و اندازه های متنوع و مختلفی وجود دارند. تنوع ساخت انواع انبر موجب استفاده از آن ها در طیف گسترده ای از کارها شده است. این بدان معناست که انبرها با توجه به شکل ظاهری، از کارکردهای مختلفی برخوردار می باشند. برخی از مهم ترین اشکال انبرها عبارتند از:

  • فک کوتاه
  • فک بلند
  • سر کج
  • مستقیم
  • کله گی خاص
  • چاک دار

انبر میخ کش یکی از مدل های انبردست

آشنایی با انواع انبردست

انواع انبردست از نظر کارکرد و شکل ظاهری تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد:

انبردست ترکیبی یا انبردست عمومی

منظور از انبردست ترکیبی همان انبردستی است که هرگاه نام انبردست را می شنویم، تصویر این انبر در ذهن ما تداعی می گردد. این انبر دارای دو اهرم ثابت و متصل می باشد. هم چنین فک های این انبر دارای دو قسمت تیز و شیاردار می باشند. به طور معمول از این انبر زمانی استفاده می کنیم که قصد کشیدن میخ و پیچ را داشته یا بخواهیم قطعات مختلف را نگه داریم. بیشترین کاربرد این انبر برای نگه داشتن، خم کردن و فشار آوردن به اشیایی است که نیازمند نیرویی قوی تر از دست انسان می باشد.

  •  مبل و میز
  •  قاصدک 24

خوب است بدانید فک همه انبردست ها با توجه به اندازه آن ها قابلیت باز شدن دارند. قسمت داخلی این فک ها به گونه ای طراحی شده است که دارای دندانه هایی عمیق، دقیق و ریز برای محکم نگه داشتن قطعات می باشند. این دندانه ها قطعات را محکم نگه می دارند تا امکان جدا شدن از میان فک ها را نداشته باشند. قسمت داخلی انبردست تیز بوده و برای قطع کردن و بریدن انواع کابل و سیم کاربرد دارند. در حالی که نوک انبردست قادر به نگه داشتن اشیا و قطعات مختلف می باشد. انجام کارهای لوله کشی، سیم کشی، الکترونیکی و نعل کردن اسب از مهم ترین کاربردهای انبردست می باشد.

انبر دم باریک

فک این انبر به شکل باریک و بلند طراحی شده که برای انجام کارهای بسیار ظریف مناسب است. دم باریک بیشتر به وسیله برق کارها برای قطع کردن، بریدن و خم کردن انواع سیم و کابل استفاده می شود. نوک باریک و تیز این وسیله بیشترین کاربرد را در محکم نگه داشتن اتصالات مختلف و انواع سیم دارد. از مهم ترین کاربردهای دم باریک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خم کردن، بریدن و قطع کردن انواع سیم و کابل
  • حالت دادن و خم کردن سیم های مفتولی
  • نگه داشتن قطعات کوچک و ظریف مثل نگین در ساخت جواهر
  • بلند کردن و برداشتن پیچ و مهره های کوچک و ریز
  • نگه داشتن و بریدن قطعات مختلف در مکان های دور از دسترس و سخت

به طور کلی انواع دم باریک شامل دم باریک دم گرد، دم باریک سوزنی و دم باریک دم خم می باشند.

شناخت انواع انبردست

انبر سیم چین

انبر سیم چین به عنوان مهم ترین ابزار قابل استفاده در کارهای ساختمانی به ویژه برق ساختمان شناخته می شود. در حقیقت این انبر در تمام کارها و مشاغلی که به طور مستقیم از انواع سیم و کابل استفاده می کنند، کاربرد دارد. بسیاری از افراد برای قطع کردن و بریدن انواع سیم و کابل از انبردست استفاده می کنند. در حالی که بهتر است این کار به صورت کاملا حرفه ای توسط سیم چین انجام شود. برخی سیم چین ها در میانه بدنه خود قسمتی دارند که به منظور لخت کردن انواع کابل و سیم طراحی شده است. سیم چین کله گاوی، سیم چین مینیاتوری و سیم چین کابل بر از شناخته شده ترین انواع انبر سیم چین هستند که هر کدام از کارکرد مخصوص به خود برخوردار می باشند.

انبر قفلی

انبر قفلی یکی از انواع انبردست است که از شهرت بسیار زیادی در میان انبرها برخوردار است. این انبر دارای دو دسته می باشد که فاصله میان دو فک توسط پیچ موجود در انتهای یکی از دسته ها تنظیم می شود. هم چنین این انبر دارای دو دهانه متحرک و ثابت می باشد. از انواع انبر قفلی می توان به انبر قفلی فیلتر باز کن، انبر قفلی مهره گیر، انبر قفلی جوشکاری، انبر قفلی دم باریک و انبر قفلی گیره ای اشاره کرد. شایان ذکر است هر کدام از انبر قفلی های مذکور دارای کارکرد مخصوص به خود می باشند.

انبر کلاغی

انبر کلاغی از دو فک قابل تنظیم تشکیل شده است که یک فک آن صاف و فک دیگر منحنی می باشد. در واقع یکی از فک های این انبر می تواند در طول دهانه یا دسته نسبت به دیگری حرکت کرده و زاویه ۶۰ درجه ایجاد کند. بیشترین کاربرد انبر کلاغی در نگه داشتن و سفت کردن اشیایی با شکل غیر طبیعی، تعمیر اشیا و قطعات بزرگ مثل لوله ها و باز و بسته کردن انواع پیچ و مهره در سایز بزرگ می باشد.

انبر میخ کش

انبر میخ کش که به گاز انبر نیز معروف است برای گرفتن، قطع کردن و نگه داشتن اشیای مختلف کاربرد دارد. از ویژگی های بارز این انبر می توان به کله گی بزرگ و عریض آن نسبت به سایر انبرها اشاره کرد. معمولا انبر میخ کش در کفش دوزی، پینه دوزی، نجاری و … کاربرد دارد.

انبر کلاغی یکی از مدل های انبردست

انبر پرچ

انبرر پرچ وظیفه اتصال دو یا چند قطعه را به یکدیگر بر عهده دارد. جالب است بدانید اتصالات ایجاد شده توسط این انبر بسیار محکم و ثابت می باشد و قطعات متصل شده توسط این انبر به راحتی از یکدیگر جدا نمی شوند. از نمونه های بارز اتصالات انبر پرچ می توان به پرچ کاری پلاک خودروها اشاره کرد. اتصالات پرچ شده توسط این انبر به وسیله میخ یا پرچ مخصوص انجام می شود. معمولا انبر پرچ در اتصال رادیاتور، نصب پلاک، جلوبندی، اتصال باربند، گلگیر و اتصال اجزای مختلف شاسی در صنایع خودروسازی کاربرد دارد.

انبر فیلتر روغن

بیشترین کاربرد انبر فیلتر روغن در صنعت خودرو سازی و تعمیرات خودرو جهت باز کردن فیلترهای روغن می باشد. این انبر دارای دو فک اصلی به شکل حرف C انگلیسی می باشد.

انبر خار جمع کن و انبر خار باز کن

به طور کلی انبر خار جمع کن و انبر خار باز کن مجهز به نوکی تیز و ریز برای قرار گرفتن در وسایل و قطعات مختلف می باشند. نوک های این انبرها به منظور سهولت در باز و بسته کردن خارها، از ظاهری شبیه به سوراخ های خار برخوردار هستند. نوک این انبر با قرار گرفتن درون خار، قادر به خارج کردن و قرار دادن خارها در جای خود می باشد. به طور کلی برای خار خارجی از خار باز کن و برای خار داخلی از خارجمع کن استفاده می شود.

انبر دندانپزشکی

انبر دندانپزشکی که با نام فورسپس نیز شناخته می شود، یکی از انواع انبرها می باشد. این انبر در دندانپزشکی به منظور کشیدن دندان مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی انبرهای دندانپزشکی به انواع مختلفی تقسیم می شوند. شایع ترین انواع این انبرها، انبر قیچی است که جنس آن از فولاد کربن می باشد.

شناسایی انواع انبردست

انبر کابل بر

بیشترین کاربرد این انبر در قطع کردن و برش دادن کابل های ضخیم می باشد. انبر کابل بر از دو فک تیغه ای تشکیل شده است. فک های این انبر با باز و بسته شدن دسته ها بسته شده و اقدام به برش کابل ها می نماید. این انبر از فک هایی قوی برخودار است که به راحتی قادر به برش دادن انواع کابل می باشد.

امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما سودمند بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات معرفی انواع چوب، علائم خرابی فلت گوشی و انواع جارو و نکاتی برای خرید جاروبرقی را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا


مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *