دسته ها
جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

کاشت دانه انگور با دو روش مختلف و نکات پرورش آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۲۲ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

در واقع کاشت دانه انگور چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با اصول کشت، پرورش و حتی مراقبت از نهال های انگور آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی انگور یکی از میوه هایی است که انسان از سالیان دور اقدام به کشت آن کرده است. تکثیر این میوه معمولا از طریق قلمه و پیوند صورت می گیرد و از آنجایی که کاشت دانه انگور بسیار لذت بخش است امروزه مورد توجه بسیاری از علاقه مندان قرار گرفته است.

آشنایی با نحوه کاشت دانه انگور

بهتر است بدانید که انگور در واقع یکی از بزرگ ترین گیاهان بالا رونده و بسیار قدیمی محسوب می شود که قدمت آن به دوران مصر باستان یعنی چیزی حدود ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد. در واقع انگور درختچه ای بو.می آسیای صغیر و ایران است که هنوز هم در مناطق مختلفی از آن به عنوان درخت وحشی و یا نیمه وحشی یاد می شود.

چگونگی کاشت دانه انگور

درخت انگور می تواند پیچک هایی که ایجاد می شود خود را از موانع و دیوار ها بالا بکشد و زیبایی فضا را بیشتر نماید. طول ساقه های این درختچه گاهی تا ۱۵ متر نیز خواهد رسید. درخت انگور کاربرد های متنوعی دارد که از رایج ترین آن ها می توان به میوه درخت، آب انگور، دوشاب، کشمش، سرکه، برگ درخت و شیره انگور اشاره نمود.

میوه انگور نیز دارای چهار نوع مختلف می باشد که شامل انگور سبز، انگور قرمز، انگور سیاه و انگور زرد خواهند بود. اختلاف مربوط به این دسته تنها به رنگشان مربوط نیست بلکه در طعم و جنس نیز با یکدیگر کاملا متفاوت خواهند بود.

به صراحت می توان گفت که گونه های مختلفی از انگور در کشور ما ایران کشت می شوند که از جمله آن ها می توان به ریش بابا، قند هاری، عسگری، مراغه ای، کرمانشاهی، بیدانه، شانیف چشم گاوی، سلطانی، امیری، یاقوتی قرمز، شاهرودی، حلقو، گوهر، مهره، لعل، فخری و حاجی عباسی اشاره کرد.

دستورالعمل کشت و تکثیر هسته انگور:

توجه داشته باشید که کاشت درخت انگور معمولا از طریق روش های مختلفی صورت می گیرد که در ادامه سعی داریم تنها دو روش رایج و موثر در کشت دانه های انگور را بیان نماییم:

روش های تکثیر هسته انگور

  • روش اول:

در روش اول معمولا توصیه می شود از دانه های انگور که به بزاق دهان آلوده نشده اند استفاده نمایید. برای این کار بایستی حبه انگور را با چاقو به دو بخش مساوی تقسیم نمایید و دانه درون آن را خارج کنید.برای سرعت بخشیدن به فرآیند جوانه زنی دانه های انگور نیاز به پودر دارچین، یک ظرف دردار و دستمال خواهید داشت.

برای این کار بایستی دستمال را درون ظرف قرار دهید و سپس آن را با اسپری کردن آب مرطوب نمایید. سپس هسته های انگور را روی دستمال نخی و نمدار قرار دهید. بهتر است کمی پودر دارچین روی هسته ها بریزید و سپس دستمال نخی را روی آن ها کشیده و مجددا کمی آب اسپری کنید.

درب ظرف را بگذارید و آن را درون یخچال قرار دهید. دقت داشته باشید که فرآیند جوانه زنی دانه انگور معمولا ۶۰ روز طول خواهد کشید. پس از گذشت این مدت زمان باید به دانه ها سر بزنید و دانه هایی که جوانه زده اند را برای کاشت انتخاب نمایید.

توصیه می شود که هر هسته را درون گلدانی کوچک که از ترکیب پیت ماس، ماسه، برگ پوسیده و ورمی کمپوست پر شده است قرار دهید. پس ا اتمام فرآیند کشت بایستی گلدان ها را در محیطی گرم با نور غیر مستقیم و زیاد قرار دهید.

پس از گذشت چندین هفته و چند برگی شدن گیاه می توانید آن را به فضای بزرگ تری انتقال دهید. همچنین می توانید گیاه را با شروع فصل بهار به باغچه یا گلدان بزرگ تر منتقل نمایید.

مراحل پرورش درخت انگور

  • روش دوم:

در این روش کاشت دانه های انگور، بایستی دانه ها را به وسیله چاقو خارج کرده و با آب بشویید. سپس کاسه ای را پر از آب کنید و تمام هسته ها را درون آن بریزید. هسته هایی که در زیر آب باقی ماندند را جدا نموده و برای کشت انتخاب نمایید.

برای کشت چندین گلدان کوچک انتخاب نمایید و آن ها را از ترکیب خاک سبک با زهکشی بالا پر کنید. در هر گلدان ۳ الی ۴ هسته را در عمق ۴ الی ۵ سانتی متری خاک قرار دهید. سپس آبیاری را انجام داده و گلدان حاوی دانه ها را در مکانی روشن با نور غیر مستقیم نگهداری نمایید.

توجه داشته باشید که برای سرعت بخشیدن به روند جوانه زنی هسته های انگور، گلدان ها را کاور نمایید. برای این منظور بایستی دو سیخ چوبی را روبه روی هم در دو طرف گلدان فرو کنید. سپس یک پلاستیک که حاوی چندین سوراخ کوچک باشد بر روی سیخ های چوبی مستفر نمایید.

پس از جوانه زنی و مشاهده برگ های گیاه می توانید پلاستیک را از روی گلدان برداید. به هسته های تازه سبز شده به هیچ وجه تشنگی ندیهد و آبیاری را با برنامه و به شکل منظم انجام دهید. پس از چوبی شدن ساقه گیاه می توانید آن را در فصل بهار به باغچه انتقال دهید.

چگونگی تکثیر درخت انگور

شرایط مورد نیاز برای نگهداری دانه های انگور:

همانطور که می دانید تمام گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. در ادامه سعی کرده ایم تا مهم ترین شرایط برای کاشت و پرورش دانه های انگور را شرح دهیم:

  • نور و دما:

انگور را می توان بزرگ تیرن محصول میوه ای روی زمین است که برای تکامل نیاز به آب و هوای معتدل دارد، این گیاه زمستان های معتدل و تابستان های گرم و خشک ا ترجیح خواهد داد. در صورتی که زمستان پایدار و سرد باشد می تواند این گیاه را از بین ببرد از طرفی رطوبت بالا نیز احتمال بیماری های گیاهی را برای انگور افزایش خواهد داد.

به طور کلی برای رشد مناسب درخت ها نیاز است تا ۷ الی ۸ ساعت نور خورشید به آن بتابد.دقت داشته باشید که برای رسیدن هسته ها به جوانه زنی مناسب بایستی دمای روز را ۲۰ درجه سانتی گراد و دما شب را ۱۵ درجه تنظیم نمایید. شما می توانید از محیط های گلخانه ای یا گرم کننده استفاده نمایید تا بذر ها در دمای مناسب قرار بگیرند.

  • خاک و کوددهی:

برای کاشت انگور بایستی خاک بستر دارای پی اچ بین ۵.۵ ا ۷ باشد که برای رسین به این مقدار می توان خاک نامتوازن را با آهک و گوگرد بنابر نظر کارشناس تنظیم نمود. بهترین نوع خاک برای رشد دانه های انگور خاک لومی شنی است زیرا می تواند ترکیبی از خصوصیات خاص را ایجاد نماید.

شرایط لازم برای مراقبت از بستر درخت انگور

از جمله این خصوصیات خاص می تواند به زهکشی خوب، پی اچ مناسب و مقدار متوسط ماده آلی مغذی اشاره نمود. به صراحت می توان گفت که خاک های لومی سیلت و خاک رسی لومی تا زمانی که زهکشی خوبی دارند برای کشت انگور کاملا مناسب خواهد بود.

برای تغذیه و کوددهی بستر گیاهتان بایستی مقداری کود ۱۰-۱۰-۱۰ به خاطر اطراف نهال اضافه نمایید و سپس هر سال یک مرتبه این عمل را تکرار نمایید.

  • آبیاری:

برای آبیاری بستر دانه های انگور نیز بایستی اجاز دهید در فاصله بین دو آبیاری سطح خاک به صورت کامل خشک شود و سپس اقدام به آبیاری نمایید. دقت داشته باشید که آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشه های گیاه و در مقابل کمبود آبیاری زرد شدن و ریزش برگ های گیاه را به همراه خواهد داشت.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *