داشتن لیاقت شغلی یکی از مهمترین مواردی می باشد که می تواند شما را به شغل مورد نظرتان برساند در این مطلب به شما کمک می کنیم تا با انواع شایستگی شغلی آشنا شوید.
انواع شایستگی شغلی
شایستگی کاری یک از گزینه های مورد انتظار در روند استخدام سازمان ها می باشد که می تواند موفقیت سازمانی و موفقیت فردی را تضمین نماید. در ادامه درباره معنای شایستگی کاری و اینکه چطور می توانند در موفقیت کاری یا استخدام شما تاثیر گذار باشد با هم صحبت می کنیم.
شغل و حرفه میتواند ترکیبی از چند مهارت، رفتار، توانایی و دانش فرد باشد که در کنار هم چه چیزی را نشان می دهد به صورت کلی شایستگی کاری مجموعهای از توانمندی ها و مهارت هایی می باشد که موجب می شود شخص قادر باشد به صورت موثر وظایف و مسئولیت های خود را انجام دهد.
برای اینکه بتوانید به خوبی مفهوم و معنای توانایی شغلی را درک نمایید بایستی با تفاوت شایستگی کاری با مهارت آشنا شوید. مثلا اگر شما یک برنامه نویس کامپیوتری هستید باید به یک یا چند زبان برنامهریزی تسلط داشته باشید که به عنوان مهارت شما شناخته میشود اما اگر بخواهید برنامه نویس موفقی باشید باید توانایی های دیگری از جمله تحلیلگری، تفکر منطقی و تفسیر خوبی داشته باشید.
کنار هم قرار گرفتن این مهارت ها و توانایی ها باعث شایستگی کاری در برنامه نویسی شما می شود. در ادامه این مطلب شما را با انواع لیاقت شغلی آشنا می کنیم.
مدیریت کارکنان
توانایی مدیریت افراد جزو شایستگی های کاری می باشد که از سرپرستان و مدیران توقع داشت اما برخی مواقع احتیاج است که کارکنان سطوح غیر مدیریت هم این شایستگی را در محدوده کوچکتر داشته باشد و مدیریت کارکنان شامل چهار مهارت است:
-
آموزش و توسعه مهارت کارکنان:
شناخت فرصت های یادگیری و برنامه ریزی برای بالا بردن سطح دانش و مهارت کارکنان پیش قدم بودن در توسعه مهارت ها و توانایی ها و تشویق و یاری دیگران برای بهبود سطح دانش و مهارت می توانید به روشهای زیر به آن دست یابید:
۱- شناختن فرصت های آموزشی و توسعه مهارت
۲- توسعه مهارت و شایستگی کارکنان با محول کردن وظایفی که به آن ها ارتباط دارد.
-
کوچینگ و منتورینگ:
مدیران مشاغل فنی مثل برنامه نویسی و فناوری اطلاعات باید حتما دارای شایستگی کوچینگ و منتورینگ باشند و قادر باشند کارکنان خود را راهنمایی نمایند اگر به دنبال مدیر شدن هستید باید بتوانید کارکنان را در مسیر شغلی هدایت نماید و موجب پیشرفت آنها در انجام وظایفشان شوید مصداق های مهم شایستگی کوچینگ شغلی به شرح زیر می باشد:
۱- به اشتراک گذاشتن تجربیات حرفه ای خود با دیگر کارکنان
۲- گوش دادن فعال و پاسخ مناسب دادن به سوالات
-
توانایی تیم سازی:
این صلاحیت که موجب میشود فرد قادر باشد اعضای تیم شان را برای تصمیمگیری تشویق کنند. شما بایستی نشان دهید که توانایی همکاری با افراد تیم اعضای خارج از تیم را دارید و آماده دریافت بازخورد درباره مدیریت تیمی به همکاری منسجم با هم تیمی های خود هستید. مهمترین مهارت های این شایستگی به شرح زیر می باشد:
۱- واکنش مناسب به ایده ها و پیشنهاد های دیگران
۲- تشویق اعضای تیم به همکاری منسجم
-
مدیریت عملکرد:
نظارت مستمر و عملکرد کارکنان در راستای حرکت برای اهداف سازمان اگر خواهان آن هستید که به سطوح مدیریتی دست یابید باید نشان دهید چگونه می توانید به سازمان برای رسیدن به اهداف و حفظ استانداردها کمک نماید. برای رسیدن به این شایستگی باید:
۱- برای مبارزه با چالش های مدیریتی و عملکردی راهکارهایی ارائه دهید.
۲- اهداف شفاف و قابل سنجش تعیین نمایید.
توسعه شایستگی های فردی
توسعه فردی یک روند بلند مدت می باشد که موجب میشود مهارتهای فردی به صورت مداوم ارزیابی شود و اهداف شغلی تعیین شود و قابلیتهای فرد به حداکثر برساند برای توسعه فردی در محیط کار از روشهایی مثل کاهش زمان صرف شده، تبادل مهارتهای خود با دیگران، کسب مهارت های جدید استفاده می شود. برای داشتن شایستگی توسعه فردی باید مهارت های زیر را دارا باشید:
-
تفکر سازمان یافته:
توانایی برای انسجام افکار و روی کاغذ آوردن آنها به صورت نقشه مفهومی مهارتی می باشد که در مشاغل فنی و پروژه ای به صورت زیر استفاده می شود.
۱- نمایش دقیق اطلاعات پیچیده به شکل شفاف برای به اشتراک گذاشتن با دیگران
۲- استفاده از نقشه ذهنی برای به نمایش گذاشتن مسائل پیچیده
-
تعهد برای بهترین شدن:
یکی از اساسی ترین مهارت های توسعه فردی کمال طلبی و تلاش مستمر برای بهترین شدن می باشد شما بایستی به دنبال شیوه هایی برای بهتر شدن باشید و در برابر سختی ها تحمل بالایی داشته باشید و با اراده و نوآوری شایستگی های کاری خود را بهتر کنید. رفتارهایی که تلاش شما برای بهتر شدن را نشان می دهد به شرح زیر می باشد:
۱- پیگیری مستمر راه هایی که موجب بهبود عملکرد می شود
۲- ارزیابی کار خود بر طبق داده دها
-
پیشرفت شغلی:
اگر می خواهید در حرفه خود به موفقیت برسید باید پیشرفت حرفه ی خود را در اولویت قرار بدهید. اراده و تعهد شما را برای ارائه عملکرد بهتر نشان میدهد که برخی مواقع به صورت ارتقای جایگاه شغلی و گاهی به صورت واگذاری مسئولیت های سنگین تر نشان داده می شود چند مورد از مصداق های مهم شایستگی پیشرفت شغل به شرح زیر می باشد:
۱- پیدا کردن روش هایی برای آسان تر شدن و سریع تر شدن پیشرفت شغلی
۲- تلاش در جهت بهبود شایستگی ها
شایستگی های مهم رهبری
هر سازمان برای دستیابی به موفقیت باید مهارت های رهبری مورد احتیاج خود در هر سطح را مشخص کند تا قادر باشد انتخاب دقیقتری برای رهبری هر سطح داشته باشد. شایستگی های مهم رهبری سازمانی به شرح زیر است:
-
برنامه ریزی آینده:
موفقیت یک سازمان و موفقیت مدیر سازمان به توانایی برای برنامه ریزی موثر در آینده بستگی دارد. شما برای موفقیت آینده سازمان تان باید قادر باشید به سختی ها و مشکلات پیش رو توجه کرده و از قبل راه حل های مناسب برای این مشکلات در نظر گرفته باشید و برنامه ای انعطاف پذیر ارائه دهید. نیازها و الزامات آینده سازمان خود را پیش بینی نمایید.
-
مدیریت راهبردی:
هر سازمان یا کسب و کاری برای موفقیت بایستی به درستی مدیریت شود. مدیریت راهبردی برای حفظ برتری و موفقیت سازمان در فضای رقابتی ضروری می باشد بازبینی بخش های مختلف سازمان، ارزیابی داده ها و سیستم ها برای گرفتن تصمیمات آگاهانه به عنوان مدیریت راهبردی شناخته می شود.
-
مدیریت و تغییر:
بعضی از تغییرات من جمله تغییر بودجه یا تغییر ارائه خدمات بر عهده مدیر آن می باشد و شما بایستی خودتان و تغییرات را قبول کنید و مهارت های ضروری برای گذر از این تغییرات را با مسیر شفاف به کارکنان نشان دهید.
-
انگیزه دادن و ترغیب کارکنان:
یک مدیر باید بتواند در موقعیت های مختلف به کارکنان انگیزه بدهد به عنوان مثال با تشویق یکی از کارکنان برای ترک رفتار نامناسب تا انگیزه دادن به مدیر بخش مالی برای کنترل بهتر بودجه. برای انگیزه دادن باید توقعات خود را به دقت بازگو نماید و برنامهریزی قبلی و استدلال های قوی و محکمی داشته باشید و به دقت به حرفهای دیگران گوش دهید با زبان مورد پسند هرکسی با او صحبت نمایید تا بهتر متوجه منظور شما شود.
منبع : آرگا