دسته ها
سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳

نشانه های احساس تنهایی در رابطه

  • شیوا فهیمی
  • ۱۷ دی ۱۴۰۱
  • ۰

احساس تنهایی در رابطه عاطفی به این معنی است که با وجود حضور شریک احساسی خود ولی باز هم حس می کنید تنها هستید و درک نمی شوید. با این مطلب همراه ما باشید تا علت این موضوع و راهکارهایی برای رفع این حس تنهایی بیابید.

باید اشاره کرد احساس تنهایی در رابطه امروزه یکی از موضوعات بحث برانگیز می باشد و بیشتر افراد با چنین حسی در طول یک رابطه عاطفی روبرو می شوند. از این رو تصمیم گرفتیم در این نوشتار به بررسی علت این احساس تنهایی پرداخته و راهکارهایی جهت رفع آن ارائه نماییم.

علت بروز احساس تنهایی در رابطه عاطفی

احساس تنهایی به طور خاص در افراد مجرد یا افرادی که به تنهایی زندگی می کنند، بروز نمی یابد بلکه احساس تنهایی بعد از ازدواج نیز ایجاد می شود. می توان گفت این حس ناخوشایند کم و بیش در همه افراد وجود دارد و آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. باید اشاره داشت احساس تنهایی در روابط بلند مدت خیلی شایع بوده و هر فردی که در رابطه ای دو سویه حضور دارد ممکن است به این حس دچار شود.

اصلی ترین دلیل بروز این حس در طرفین این است که افراد برای پر کردن خلأهای خود شریک عاطفی شان را مسئول دانسته و به سراغش می روند. در این میان هر کدام از طرفین رابطه ممکن است مقصر باشند. احساس تنهایی در رابطه عاطفی به این معنی است که با وجود حضور شریک عاطفی باز هم حس تنهایی و درک نشدن از طرف مقابل را دارید.

یا این که وی برای شما وقت کافی اختصاص نمی دهد. متاسفانه این موضوع در بسیاری روابط عاطفی مشاهده می شود که گاه تا مرز قطع رابطه یا خیانت پیش می رود. ولی بیش از همه این احساس تنهایی موجب شده همواره حس ناخوشایندی را تجربه کرده و زمینه بروز بیماری های روحی مانند از دست دادن اعتماد به نفس یا افسردگی و اضطراب ایجاد شود.

از این رو قصد داریم در این مقاله به بررسی علت احساس تنهایی در رابطه عاطفی پرداخته و ضمنا راهکارهایی برای رهایی از این حس ناخوشایند ارائه نماییم.

احساس تنهایی با چه نشانه هایی همراه است؟

انسان به طور ذاتی موجودی اجتماعی بوده یعنی برای موفقیت، بقا، تکامل، برآورده نمودن نیازها، احساس خوشبختی و … به بودن در جمع و اجتماع نیاز دارد. از این رو تنهایی با این نیاز فطری انسان مغایرت دارد. گاه احساس تنهایی ناخودآگاه بروز پیدا می کند. اگر نشانه های زیر را در خود مشاهده می کنید بهتر است به فکر گسترش رابطه اجتماعی خود باشید.

  • وابستگی زیاد به اشیا یا حیوانات
  • هیچ دوست واقعی ندارید و تایم زیادی را در فضای مجازی با دوستان مجازی می گذرانید.
  • سطح استرس بالایی دارد و احساس نارضایی و غم پیدا کرده اید.
  • کم یا زیاد شدن خواب و بیدار شدن مکرر از خواب در طول شب

به چه علتی احساس تنهایی در روابط عاطفی ایجاد می شود؟

قبل از آنکه بتوان برای رفع حس تنهایی در رابطه راه حلی پیدا کرد ابتدا بایستی علت این وضعیت را یافت. این حس می تواند با توجه به شرایط رابطه، شخصیت و انتظارات فرد از یک رابطه عاطفی علل مختلفی داشته باشد. با این حال بعضی از رایج ترین علت های این حس عبارتند از :

۱. تناسب نداشتن طرفین

تناسب بین طرفین در رابطه عاطفی از موضوعاتی است که موقع انتخاب شریک عاطفی بایستی به آن بسیار دقت کرد. تفاوت های شخصیتی نظیر درون گرا یا برون گرا سبب می شود فرد و طرف احساسی وی به یک اندازه نیاز به برقراری ارتباط نداشته و یا تفاوت در عقاید و باورها موجب شده وقتی می خواهد با شریک عاطفی زمانی را سپری کند، وی به دنبال فعالیت کاری یا تحصیلی اش باشد.

ضمنا تناسب باید در نوع تفریحاتی که فرد و شریک احساسی انتخاب می کنند نیز وجود داشته باشد. ممکن است یکی از طرفین بخواهد اوقات فراغت را در مهمانی بگذراند در حالی که طرف مقابل تنهایی را ترجیح دهد. عدم تفاهم و تناسب در این موضوعات سبب شده طرفین با وجود حضور در رابطه عاطفی همواره حس تنهایی را تجربه کنند.

۲. ضعف شخصیتی یا بیماری های روحی

قبل از آن که به دنبال ضعف و مشکلات رابطه خود بگردید، بهتر است به این فکر کنید که آیا خلا شخصیتی سبب حس تنهایی شده یا در حقیقت مشکلی در رابطه وجود دارد؟ بعضی از مشکلات مانند اختلال شخصیت وابسته، شخصیت مهر طلب یا افرادی که نسبت به طرد و بی توجهی از سوی دیگران بیش از حد حساس هستند می توانند سبب بروز حس تنهایی در رابطه گردد.

به بیان دیگر این افراد در روابط حس ناامنی داشته و تصور دارند شریک احساسی آن ها دیر یا زود وی را ترک کرده و او تنها می شود. از این رو نسبت به هر نوع عدم حضور یا بی توجهی از سوی طرف مقابل شدیدا حساس هستند. مشکل دیگری که این افراد و اطرافیانشان را درگیر می کند این است که ظرف نیاز به محبت آن ها هرگز پر نمی شود.

از این رو صرف نظر از میزان توجهی که در رابطه دریافت می نمایند باز هم احساس ناراحتی دارند. برای پی بردن به این که با شریک عاطفی خود چنین مشکلی دارید یا نه بهتر است به الگوی روابط خود دقت کنید. این افراد معمولا در رابطه با همه اطرافیان نزدیک این مشکل را داشته و اصطلاحا زودرنج هستند.

آن ها هیچ وقت نمی توانند درگیری ذهنی یا شرایط روحی نامناسب طرف مقابل را درک کرده و همواره منتظر توجه و محبت از سوی وی هستند. اگر فکر می کنید شریک عاطفی شما چنین مشکلی دارد بهتر است از یک مشاور متخصص کمک بگیرید.

۳. بدرفتاری طرفین با هم

رفتارهای منفی مثل قهرهای طولانی مدت، پرخاش، تهدید به قطع رابطه و بی توجهی به خواسته ها و نیازهای طرف مقابل از مواردی است که می تواند حس تنهایی در رابطه را ایجاد کند. وقتی این رفتارها مدام تکرار می شود به تدریج طرفین علاقه به ادامه رابطه را از دست می دهند و به نوعی علیرغم داشتن ارتباط  با هم ولی سعی می کنند از عمیق شدن رابطه جلوگیری یا حتی به تدریج از آن خارج شوند.

۴. عدم صمیمیت کافی

احتمالا مهمترین و واضح ترین علتی که علیرغم حضور در یک رابطه عاطفی ولی باز هم حس تنهایی را تجربه می کنید این مورد باشد که بین شما و شریک عاطفی تان صمیمت کافی وجود ندارد. به بیان دیگر طرف مقابل به اندازه کافی برای شما وقت نمی گذارد و یا حس می کنید وی خواسته ها و احساسات شما را درک نمی کند یا نادیده می گیرد.

این موضوع می تواند برخی مواقع به این دلیل باشد که فرد نامناسبی را برای رابطه انتخاب کرده اید و گاهی هم به این دلیل که نمی توانید خواسته ها  و نیازهای خود را به خوبی با طرف مقابل در میان بگذارید حس تنهایی دارید. با این وجود بهتر است پیش از بروز مشکلات جدی تر نسبت به رفع آن اقدام کنید.

به عبارت دیگر گاهی مواقع علت حس تنهایی در رابطه این است که طرفین یا یکی از آنها توانایی صحبت کردن یا برقراری رابطه عاطفی را نداشته و شروع گفتگو با شریک احساسی را بلد نبوده و نمی تواند خواسته ها یا دلخوری های خود را با طرف مقابل در میان بگذارد و این سبب می شود حس تنهایی پیدا کند.

۵. وابستگی زیاد به فضای مجازی

می توان گفت با تمام فوایدی که فضای مجازی به همراه دارد ولی ممکن است سبب وابستگی فرد شده و از این راه روابط وی با دیگران را تحت تاثیر قرار دهد. امروزه استفاده از شبکه های اجتماعی بسیار رایج شده و برخی افراد به حدی به آن وابسته هستند که عملا زمانی برای بودن در کنار دیگران را ندارند.

به این ترتیب درگیر بودن بیش از حد در فضای مجازی می تواند فرد را از شریک عاطفی دور کرده و حس تنهایی ایجاد شود. همچنین گاهی مواقع ممکن است در این فضای مجازی مقایسه شرایط زندگی و ارتباط خود با وضعیت دیگران ایجاد شده و به این نتیجه برسید که رابطه شما به اندازه روابط دیگران صمیمی و لذت بخش نبوده از این رو حس تنهایی و غم را تجربه کنید.

راهکارهایی برای رهایی از حس تنهایی در رابطه

در بخش قبلی با علل ایجاد حس تنهایی در رابطه تاحدودی آشنا شدید در ادامه قصد داریم شما را با چند راهکار برای رهایی از این حس ناخوشایند آشنا نماییم.

۱. بررسی درست وضعیت رابطه

اگر در رابطه خود احساس تنهایی را تجربه می کند اولین گام برای رهایی از این شرایط این است که علت بروز این وضعیت را به درستی تشخیص دهید. برای این کار سعی کنید مثال هایی برای تایید حس تنهایی و همچنین مثال هایی در جهت نقض آن بیابید و اطمینان یابید که جس تنهایی ایجاد شده چیزی بیشتر از افکار منفی یا حساسیت های شخصی است.

بعد سعی کنید بی طرفانه به بررسی سهم خود و طرف مقابل در ایجاد این وضعیت بپردازید. این که آیا شما با بی توجهی به خواسته های طرف مقابل سبب ایجاد این فاصله شده اید یا طرف مقابل تان وقت کافی برای شما ندارد یا هر دو در ایجاد این شرایط مقصر هستید. وقتی پاسخ این سوالات را پیدا کردید دید بهتری از وضعیت رابطه خود به دست آورده و می توانید برنامه ریزی مناسب تری جهت تغییر حس تنهایی خود داشته باشید.

۲. صحبت کردن بدون ناراحتی و عصبانیت

سعی کنید در فضای مناسبی با شریک عاطفی خود در مورد حس تنهایی و خواسته هایی که از وی دارید به صبحت بنشینید. در این گفتگو برای رفع مشکلات با کمک یکدیگر تصمیم گرفته و بهتر است بدون ناراحتی یا عصبانیت به خواسته ها و نظرات طرف مقابل هم دقت داشته باشید.

۳. ایجاد تغییراتی در رفتار

یکی از بهترین راهکارها جهت رفع احساس تنهایی در رابطه این است که در رفتار خود تغییراتی ایجاد کنید. اگر رفتارهای شما تا حالا سبب بروز حس تنهایی شده پس بهتر است برای رفع آن رفتارهای دیگری را امتحان کنید. به طور مثال سعی کنید وقت گذرانی یا ارتباط کلامی با شریک عاطفی تان را بیشتر نموده و اگر حس می کنید ضعف های شخصیتی تان سبب حس تنهایی شده بهتر است سعی کنید در برنامه روزانه تان فعالیت های مختلفی (هنری، ورزشی و…) را بگنجانید.

۴. مشاوره گرفتن

در صورتی که حس می کنید مشکلات رابطه عاطفی تان به حدی عمیق شده که با گفتگو یا راهکارهای اشاره شده قابل حل نیست یا طرف مقابل شما  برای تغییر این وضعیت هیچ کمکی نمی کند بهتر است از یک مشاور در این زمینه راهنمایی بگیرید. مشاوران کمک کرده تا بتوانید مشکلات رابطه را شناسایی نموده و همچنین با توجه به سبک شخصیتی شما و شریک عاطفی تان راهکارهای مناسبی جهت تغییر شرایط ارائه دهند.

تشخیص ریشه تنهایی

واقعیت امر این است که تشخیص ریشه تنهایی ساده نبست. برخی روانشناسان در این باره بیان می کنند که اولین گام جهت تشخیص اساس و پایه حس تنهایی درونی فرد در یک رابطه عاطفی این است که با شریک زندگی اش در باره احساس واقعی خود به صحبت بپردازد.

اگر در طول گفتگو، شریک احساسی بتواند در مورد وضعیتی که برای خوب شدن احساس ایجاد شده در شما مثال هایی بزند ولی شما همچنان احساس تنهایی داشته باشید به این ترتیب ریشه حس تنهایی در جایی غیر از روابط عاطفی شما است. در این شرایط حس تنهایی شما احتمالا موضوعی فراتر از آن است که ناشی از رابطه با شریک احساسی تان باشد.

به این ترتیب اگر با این وضعیت روبرو شدید، بهتر است ریشه حس تنهایی وجودی خود را در روابط گذشته و روحیات درونی خود جستجو و کاوش نمایید. می توان گفت به محض این که هیجانات ابتدایی در یک رابطه به پایان رسید، فرد حس تنهایی شدیدی در خود تجربه کرده و تصور می کند دیگر از سمت طرف مقابل درک نمی شود.

یکی از علت این نوع حس تنهایی آن است که فرد دوباره متوجه خود واقعی اش شده از این رو ریشه های بروز این حس تنهایی را در وجود خود می یابد. روانشناسان عقیده دارند در صورت بروز حس تنهایی دوباره بعد از صحبت با شریک عاطفی تان، احتمالا رابطه شما مشکلی داشته و فرد مقابل هم این حس تنهایی را تجربه می کند.

بر اساس مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ که در مجله روانشناسی اجتماع و شخصیت انتشار یافت، تنهایی حتی ممکن است مسری باشد. اگر شما و شریک عاطفی تان حس تنهایی را تجربه می کنید بایستی احساسات تان را در تمام جنبه های مربوط به روابط خود در نظر بگیرید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *