به طور کلی نارگیل یک درخت دوست داشتنی محسوب می شود که میوه های خوشمزه ای تولید می کند و در مناطق گرمسیری به راحت قابل کاشت و پرورش در گلدان و فضای آزاد خواهد بود. این درخت به دلیل اصول کشت راحت و همچنین میوه هایی که تولید می کند امروزه از محبوبیت زیادی برخوردار شده است.
آشنایی با نحوه کاشت نارگیل در گلدان
بهتر است بدانید درخت نارگیل که با نام علمی Cocos Nucifera نیز شناخته می شود یکی از اعضای خانواده نخلیان بوده و تنها گونه ای است که در سرده نارگیل ها طبقه بندی می گردد. نارگیل را می توان میوه ای گرمسیری دانست که برای پرورش آن نیاز به محیطی گرم و مرطوب خواهد داشت.
اگر در مناطقی گرمسیری زندگی می کنید می توانید این میوه را در فضای باز و در باغ ها بکارید اما در مناطقی که زمستان سردی دارند نیاز است نارگیل را در فضای گلخانه یا داخل گلدان کاشت تا بتوان آن را از سرما محفوظ نگه داشت.
توجه داشته باشید که به صورت طبیعی نارگیل در محیط های گرم و مرطوب که دارای بارندگی های فصلی است رشد می کند در نتیجه با به وجود آوردن محیطی با این شرایط می توان اقدام به کاشت این میوه باارزش نمایید. گل های نر و ماده این میوه از هم جدا و گل های ماده از نظر اندازه بزرگتر از گل های نر خواهند بود.
روی هر خوشه گل حدود ۲۰ تا ۴۰ عدد گل ماده وجود دارد که از میان آن ها ۲ الی ۵ عدد تبدیل به میوه می شوند. در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری گلدهی این گیاه در سراسر سال روی می دهند و به صورت میانگین هر ماه خوشه گل جدیدی تولید می کنند و به همین خاطر همیشه می توانید آن را بر روی درخت میوه مشاهده کنید یعنی زمان میوه دهی به فصل خاصی محدود نمی شود.
با وجود اینکه یک درخت نارگیل بالغ در شرایط محیطی مناسب سالانه تا ۷۵ عدد نارگیل تولید کرده است اما معمولا میزان تولید این درختان کمتر از ۳۰ عدد میوه در طول سال خواهد بود. میوه نارگیل حدود ۱.۴ کیلوگرم وزن دارد. ریش های این درخت به شکل افشان هستند که در عمق کمی از خاک رشد می کنند و به عمق خاک فرو نمی روند اما بلند هستند.
دستورالعمل کاشت نارگیل در گلدان:
برای کاشت نارگیل در گلدان بایستی میوه مناسب برای کشت انتخاب نمایید. یک نارگیل ایده آل مقدار زیادی آب درون خود دارد به گونه ای که وقتی آن را تکان می دهید از صدای آن مشخص است. پوسته های روی سطح میوه را جدا نمایید و همچنین می توانید از نارگیل هایی که از درخت روی زمین افتاده اند یا نارگیل هایی که در میوه فروشی ها وجود دارند برای کاشت استفاده نمایید.
بذر نارگیل را به مدت ۳ الی ۴ روز درون یک سطل آب ولرم قرار دهید و برای اینکه نارگیل درون آب بماند روی آن یک سنگ یا یک جسم سنگین بگذارید. انجام این کار موجب می شود تا نارگیل ها نرم شده و روند جوانه زنی سریع تر انجام شود.
سپس یک زیپ پک بزرگ فراهم کنید و درون آن به اندازه یک فنجان آب بریزید. نارگیل ها را در زیپ پک قرار دهید و در آن را ببندید. در نهایت پلاستیک را در یک مکان گرم تاریک قرار دهید مثلا می توانید آن را کنار آبگرمکن بگذارید. هر هفته نارگیل ها را بررسی نمایید و زمانی که جوانه زدند و شروع به ریشه زنی کردند بایستی یک حوله کاغذی مرطوب به آرامی اطراف ریشه ها بپیچانید و مجددا آن را در پلاستیک قرار دهید. وقتی که جوانه به اندازه یک انگشت رشد کرد و طول ریشه ها به ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر رسید زمان کاشت نارگیل ها در خاک رسیده است.
برای کاشت در گلدان بایستی گلدان مورد نظر تان را با انواع خاک گلدان و شن و ماسه به خوبی پر کنید. نیمی از گلدان را شن و ماسه و نیم دیگر را خاک گلدان بریزید. همچنین می توانید کمی ورمیکولیت نیز برای کمک به هوادهی خاک اضافه نمایید. اگر قصد دارید نارگیل ها را در خارج از فضای منزل بکارید دیگر نیازی نیست ابتدا در گلدان کاشته شود.
تنها باید یک مکان با خاک نرم و سبک دارای زهکشی انتخاب نمایید و سپس نارگیل ها را در آنجا بکارید. نارگیل ها را درون خاک قرار دهید به گونه ای که قسمت جوانه بیرون از خاک باشد. یک سوم از نارگیل باید خارج از خاک قرار بگیرد.
همچنین اگر نارگیل ها را درون گلدان می کارید باید از گلدانی استفاده کنید که حداقل ۲۵ سانتی متر عمق داشته باشد که نارگیل در آن جای بگیرد. پس از اتمام فرآیند کاشت بایستی خاک را مرطوب کنید و هفته ای دو مرتبه بستر گیاهتان را آبیاری نمایید. البته مراقب باشید که خاک خیس نشود.
گلدان حاوی بذر نارگیل را در مکانی قرار دهید که نور مستقیم دریافت کند و در طول روز مقداری سایه نیز داشته باشد. درخت نارگیل به حداقل روزی شش ساعت نور مستقیم نیاز دارد و برای گیاهانی که خارج از خانه کشت می شوند یک گلخانه کوچک بسازید.
برای این کار بایستی چندین میله اطراف درخت قرار دهید و روی آن یک پلاستیک بکشید. زمانی که اندازه نهال نارگیل به ۳۰ سانتی متر رسید می توانید گلخانه را بردارید. با انجام این کار رطوبت کافی در اختیار گیاهتان قرار خواهد گرفت و رشد ایده آلی خواهد داشت.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری درخت نارگیل
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه سعی کرده ایم تا مهم ترین شرایط برای کاشت و نگهداری درخت نارگیل را شرح دهیم:
-
آبیاری:
توصیه می شود که برای حفظ رطوبت بستر خاک در طول روز سه مرتبه آبیاری را انجام دهید و یا روی زیر گلدانی را با سنگ درشت بپوشانید و مقداری آب زیر گلدان بریزید تا اطراف نارگیل خیس و مرطوب باقی بماند.
-
نور و دما:
بهتر است بدانید گلدان های حاوی گیاه نارگیل را در محیطی با نور کافی و مستقیم خورشید قرار دهید. دقت داشته باشید که کمبود نور اغلب موجب پژمردگی برگ ها و در مقابل نور بیش از حد موجب سوختن نوک گیاه های گیاهتان می شود پس در تامین نور محیط دقت زیادی داشته باشید. در مورد دمای مورد نیاز گیاه نیز می توان گفت دمای کمتر از ۲۰ درجه سانتی گراد برای این گیاه کاملا ایده آل خواهد بود.
-
خاک گلدان:
بهترین خاک برای نارگیل ماسه رودخانه ای می باشد اما از آنجایی که شاید خاک مناسب برای نارگیل را بتوانید پیدا کنید می توانید از ترکیب ۵۰ درصد کوکوپین، ۱۰ درصد پوکه و ۴۰ درصد پرلیت استفاده نمایید. دقت داشته باشید که خاک گلدان نارگیل باید به گونه ای باشد که سریعا و به خوبی آب اضافی گلدان را خالی کند یعنی هنگامی که شما گیاه را آبیاری می کنید زهکشی خاک قوی باشد.
نکات و توصیه های مهم
بهتر است بدانید آبی که برای آبیاری گیاهان استفاده می کنید باید به مدت ۲۴ ساعت مانده باشد تا کلر آن به گیاه آسیب نزند.
تنها نارگیل هایی به میوه دهی می رسند که در فضای بیرون از منزل و در شرایط آب و هوایی خوبی باشند. مدت زمان میوه دهی درختان نارگیل نیز بین ۵ الی ۹ سال خواهد بود.
نارگیلی که شما کاشته اید به جابه جایی بسیار حساس بوده و تا یک سال نیازی به تعویض گلدان نیست. تنها زمانی که متوجه ریشه ها از کف گلدان بیرون زده یا گلدان برای گیاه شما کوچک شده بایستی نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.
زمانی گیاه را آبیاری کنید که خاک گلدان در حال خشک شدن می باشد. دقت داشته باشید که آبیاری بیش از حد موجب از بین رفتن گیاهتان خواهد شد.
منبع : آرگا