به طور کلی جای زخم و بخیه روی پوست چه بزرگ و چه کوچک می تواند نگرانی زیادی را برای افراد ایجاد کند زیرا که اعتقاد به نفس او را تحت تاثیر قرار خواهد داد و به همین خاطر شما می توانید برای از بین بردن یا بهبود ظاهر جای زخم روی پوست تان از روش های درمانی مختلف استفاده نمایید.
راهکار های از بین بردن جای بخیه
همانطور که می دانید عمل های جراحی، حوادث خانگی، حوادت ورزشی یا تصادفات رانندگی اغلب موجب ایجاد جراحاتی مانند پارگی، کبودی، گزش و سوختگی می شوند. زمانی که پوست جراحت دیده در حال بهبودی است ممکن است جای زخم های روی آن همچنان باقی بمانند. البته که متناسب با ناحیه آسیب دیده و عمق جراحت، زخم ها به صورت متفاوت از یکدیگر بهبود می یابند.
معمولا درمان جای زخم موجب می شود تا اسکار ها رفع شده و نتایج زیبایی کاملا چشمگیری روی پوست فرد ایجاد شود. امروزه برای رفع جای زخم روش های متعدد جراحی و غیر جراحی مطرح شده اند برای مثال عمل جراحی ترمیم جای زخم و فرآیند غیر جراحی میکرودرم و تزریق از این قبیل روش ها خواهند بود. این روش های درمانی معمولا برای رفع جای زخم های برآمده و رفع جای زخم های فرورفته بسیار موثر هستند.
جالب است بدانید که پس از ایجاد یک جراحت یا بریدگی و آسیب دیدگی پوست در اثر حوادث و بیماری ها روند التیامی در پوست صورت خواهد گرفت و کلاژن زخم ها را ترمیم خواهد کرد. در حالی که پوست، کار موثر درمان و بستن زخم ها را انجام می دهد کلاژن جدید و پوست ترمیم شده گاهی به شکل جای زخم یا اسکار نیز دیده خواهد شد.
امروزه علاوه بر روش های غیرجراحی و جراحی برای درمان و ترمیم جای بخیه و زخم مورد استفاده قرار می گیرد درمان های خانگی نیز تا حدودی برای کاهش اثر زخم و بخیه موثر هستند و می توانند اثر زخم را تا حد زیادی کاهش دهند. در ادامه سعی داریم تا تمامی راهکار های موثر در از بین بردن جای بخیه را بیان نماییم:
تزریق استروئید برای از بین بردن جای بخیه:
به طور کلی تزریق مستقیم استروئید در جای زخم یکی از متداول ترین روش های موثر در رفع جای رخم های قرمز برآمده معمولا اسکار های کلوئید و اسکار های هایپر تروفیک به شمار می آید. توصیه می شود که یک دوره تزریق ۴ تا ۶ هفته ای با فواصل ۴ تا ۸ هفته ای متناسب با جای زخم و واکنش آن نسبت به درمان برای رفع جای زخم در نظر بگیرید. در واقع تزریق استروئید را می توان موثرترین روش در کاهش حجم و اندازه جای زخم ها دانست که می تواند در رفع قرمزی آن نیز بسیار موثر باشد.
سم بوتالینیوم:
تزریق سم بوتالینیوم معمولا برای شل نمودن عضلات به کار برده می شود و اغلب در کاهش چین و چروک پیشانی مورد استفاده قرار می گیرد. این روش تزریقی متناسب با محل جراحت برای شل کردن بافت های پیرامونی زخم انجام می شود و موجب رفع و کمرنگ تر شدن جای زخم می شود.
تزریق ژل:
توجه داشته باشید که تزریق ژل های پوستی بیشتر از فرآیند های زیبایی به کار برده می شوند و همچنین می توان از این روش ها برای رفع جای زخم های فرورفته نیز استفاده نمود. ژل ها معمولا به گونه ای طراحی می شوند که پس از مدتی جذب بدن شوند و برای حصول نتایج مطلوب بایستی تزریق ژل پس از گذشت چندین ماه مجددا انجام گردد.
تزریق چربی:
چربی خالص شده که از قسمت های دیگر از بدن گرفته می شود در واقع روشی است که اغلب در عمل های جراحی پلاستیک انقلابی به پا کرده است. با انجام این فرآیند ظاهر آسیب دیدگیف جای زخم روی پوست و کانتور های اسکار به صورت کاملا موثری درمان خواهند شد.
همچنین اثبات شده که تزریق چربی در مدیریت درد های اطراف جای زخم نیز بسیار موثر هستند. پیوند چربی را می توان برای رفع انواع جای زخم ها مانند جاش جوش، اثرات سوختگی و اسکار های دیگر به کار برد. همچنین می توان از این روش برای درمان قسمت های دیگر بدن به غیر از صورت مانند قفسه سینه، پاها و دست ها نیز به کار برد.
لیزر درمانی:
امروزه فن آوری لیزر مورد استفاده برای پوست آنقدر پیشرفت کرده که می توان تا حد زیادی جای زخم و اسکارها را درمان نمود. عمل کاهش یا حذف اسکار با لیزر عمل شایعی است که می توان آن را در مطب متخصص پوست و یا در یک کلینیک لیزر پوست اتجام داد.
لیزر می تواند جای زخم را تا حد زیادی کم کند و حتی ممکن است بتواند آن ها را کامل پاک نماید که البته این موضوع به شت اسکار بستگی خواهد داشت.
لایه برداری شیمیایی:
در لایه برداری شیمیایی یک ماده شیمیایی روی صورت بیمار قرار داده می شود که موجب کنده شدن پوست و در نهایت به وجود آمدن یک پوست جدید می گردد. به علاوه پوست جدید موقتا به آفتاب حساسیت خواهد داشت. پوست توسط یک ماده شیمایی که روغن های اضافی را جذب می کند کاملا تمیز می شود و از موها و چشم های بیمار نیز محافظت خواهد کرد.
معمولا یک یا چندین محلول شیمیایی مانند گولیکولیک اسید، تری کلرواستیک اسید، سالیسیلیک اسید، لاکتیک اسید یا کاربولیک اسید، روی نواحی کوچکی از پوست اعمال می شوند. استفاده از این محلول ها موجب ایجاد یک زخم کنترل شده می شود که بعد از مدتی موجب رشد یک پوست جدید و بازسازی شده می شود.
پیش از لایه برداری شیمیایی، پزشک از شما می خواهد مصرف برخی از داروها را متوقف نمایید و پوستتان را با داروهای موضعی آماده سازی مانند ایزوترتینوئین یا گلیکولیک اسید آماده نمایید. همچنین پس از لایه برداری شیمیایی نیز بایستی هر روز از یک کرم ضدآفتاب با طیف گسترده استفاده نمایید.
میکرودرم ابریژن برای از بین بردن جای بخیه:
میکرودرم ابریژن را می توان یک روش غیر جراحی بی خطر و سریع برای درمان جای زخم دانست که مزیت های فراوانی را شامل می شود. این روش معمولا چروک ها، خطوط ظریف صورت و سایر علائم پیری را به شدت کاهش می دهد و یا آن را از بین می برد.
این روش ظاهر اسکار های آکه و سایر اسکار های جزئی را بهبود می بخشد و به پوست هایی با هر رنگ و نوع یک ظاهر شاداب و سالم می بخشد. به صراحت می توان گفت که میکرودرم هیچ گونه عوارضی ندارد و از آنجایی که از کریستال های غیرآلرژیک برای درمان پوست استفاده می کند یک روش درمانی بی نظیر برای پوست های حساس به مواد شیمایی به شمار خواهد آمد.
دقت داشته باشید که اگر میکرودرم ابریژن توسط یک درمانگر مجرب انجام گیرد هیچ گونه ریسک جدی به همراه نخواهد داشت. البته ممکن است برخی از افراد پس از میکرودرم ابریژن در پوست شان کمی احساس ناراحتی کنند و از آنجایی که تاریخچه پزشکی و پوست هر فرد تا حدودی با دیگران تفاوت دارد ریسک ها و مزایای این روش بایستی با توجه به شرایط هر فرد مورد بررسی قرار بگیرد.
عمل های جراحی:
علاوه بر تمامی روش های فوق شما می توانید از عمل های جراحی نیز برای از بین بردن جای زخم استفاده نمایید. در این روش عمل زیبایی جای بخیه معمولا تمام قسمت های اسکار قبلی مجدد باز شده و با ایجاد شکاف های بیشتر یا جابه جا نمودن پوست، جهت و ظاهر جای زخم ها بهبود خواهد یافت.
همچنین روش های جراحی کمتر تهاجمی دیگری نیز برای رفع انواع جای زخم ها مورد استفاده قرار می گیرند البته لازم به ذکر است که امکان رفع جای زخم به صورت کامل وجود ندارد و همیشه احتمال ایجاد نتایج ناخوشایند مطرح است.
معمولا جراح پلاستیک پس از رفع جای زخم یا ترمیم اسکار روی زخم یک باند یا پانسمان استریل قرار خواهد داد. همچنین متناسب با نوع اصلاح یا ترمیم اسکار و جای زخم زمان مورد نیاز برای بستری دشن در بیمارستان متفاوت بوده و ممکن است از چندین ساعت تا یک شب به طول بیانجامد.
منبع : آرگا