استرس نوجوانان یکی از انواع استرس ها می باشد و بیش تر برای نمرات درسی و مدرسه می باشد از این جهت والدین باید کمی فرزندان خود را راحت تر بگذارند تا این اضطراب مشکلی برای آن ها ایجاد نکند. در واقع این استرس ها با یک سری نشانه های دیگر مانند کج خلقی، عصبانیت شدید و نگرانی های شدیدی همراه می باشد و می تواند زندگی هر نوجوانی را در خطر قرار دهد.
نشانه ها و درمان استرس نوجوانان
استرس در واقع همان واکنشی می باشد که بدن در شرایط سخت و خطرساز به بدن وارد می کند از این جهت زمانی که نوجوان با شرایط سخت و دشوار رو به رو می شود استرس تمام وجود او را گرفته و تمامی سیستم های بدن او را تحت تاثیر قرار می دهد. البته این بدین معنا نمی باشد که دیگران استرسی را تجربه نمی کنند بلکه طبق تحقیقات انجام شده افراد در سنین ۱۸ الی ۳۳ سال بیشترین میزان استرس را تجربه می کنند.
نشانه های قابل تشخیص
یک سری از نشانه ها هستند که شما می توانید متوجه استرس نوجوانان شده و سعی کنید با رفتار های درست و به جا با آن ها این مشکل را کاهش داده تا آن ها نیز از زندگی خود لذت ببرند.
نشانه های رفتاری
اولین مشکلی که می توانید به راحتی متوجه استرس در کودک خود شوید این است که رفتار او به شدت تغییر خواهد کرد. در واقع این تغییرات رفتاری می تواند در زمان ساعت خواب و میزان خورد و خوراک کودک باشد. در واقع نوجوانان نیز این نشانه ها را دارند و ممکن است دچار پرخوری عصبی و یا حتی بی اشتهایی عصبی شوند. از دیگر رفتارها می توان به ناخن جویدن، راه رفتن بیش از حد،بی قراری شدید و مشکلات این چنینی اشاره کرد.
نشانه های جسمانی
یک سری از نشانه هایی که می توانید در شناخت این مشکل از آن استفاده کنید نشانه های جسمانی می باشد. این نشانه ها عبارتند از:
- خستگی شدید
- سردرد و بدن درد
- یبوست شدید
- سرگیجه مداوم
- تپش قلب
- کم اشتهایی
- عدم تمایل به فعالیت های هنری و ورزشی
نشانه های احساسی
اگر به خوبی فرزندان خود را بشناسید ممکن است این نشانه ها را سریع تر تشخیص داده و از بروز انواع مشکلات در این زمینه پیشگیری نمایید. این نشانه ها راحت تر قابل تشخیص می باشند زیرا رفتار نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد و والدین به راحتی می توانند متوجه این موارد شوند. بسیاری از این نوجوانان افسرده به نظر می رسند و ممکن است گاهی گوشه گیر شوند. این نوجوانان با مشکلات ساده از کوره در می روند و نمی توانند رفتار درستی نشان دهند و بسیار آشفته خواهند شد.
نشانه های شناختی
این نشانه ها کم تر از سایرین تشخیص داده می شود با این حال کمی تواند بر روی حافظه و ذهن نوجوانان تاثیر بگذارد. در واقع این فرد یک سری وظایفی که بر عهده او می باشد را پشت گوش می اندازد و این ها نشانه ای از این می باشد که استرس بسیار زیادی دارد. از دیگر نشانه های شناختی در این زمینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غیر منطقی شدن خواسته ها
- تغییرات چشم گیر در وزن نوجوان
- احساسات شدید و نا امیدی
- تغییر در دوره قاعدگی
- بی توجهی به ظاهر
نکته: در نظر داشته باشید که استرس به صورت کلی بد نمی باشد و اگر بتواند منجر به افزایش انگیزه و امید شود بسیار خوب و مفید نیز خواهد بود ولی از یک حدی که میزان آن بیش تر شود می تواند بدن فرد را درگیر کرده و مشکلاتی را برایش ایجاد کند.
علت ایجاد استرس
در دوره نوجوانی دلایل بسیاری زیادی وجود دارد که می تواند منجر به ایجاد استرس شده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد نماید. بهتر است این علل را شناخته و سعی کنید آن ها را از زندگی نوجوان خود حذف کرده و یا تا حدودی کاهش دهید تا این استرس ها منجر به ایجاد بیماری های روحی و جسمانی نشود.
شرایط تحصیلی
از ساده ترین دلایل استرس در این دوران زندگی شرایط تحصیلی می باشد. در واقع این کار ناشی از عملکرد آموزشی و علمی می باشد و معمولا نوجوانان بیشتر نگران خواندن درس ها و انجام دادن تکالیف خود می باشند. در واقع شرکت کردن در کنکور و نتیجه آن نیز می تواند بر میزان این استرس بیفزاید و این استرس ها تا زمانی خوب می باشد که فرد بتواند با استفاده از آن پیشرفت داشته باشد در غیر این صورت آسیب زا می باشد و باید سعی کنید آن را کنترل و درمان نمایید.
تغییرات جسمی
این تغییرها در حین بلوغ بیش تر می باشد و نوجوانانی که در این سن تغییراتی را دارند ممکن است بیشتر دچار استرس شوند و بیشتر نگران ظاهر خود باشند. در واقع این مشکل بیشتر به این دلیل می باشد که احساسات درونی برای آن ها ناشناخته می باشد و همین مورد می تواند فشار و استرس را در آن ها افزایش داده و نوجوان از نظر روحی و روانی دچار استرس خواهد شد.
نداشتن مدیریت زمان
یکی دیگر از مشکلاتی که نوجوانان دارند و همین مورد می تواند آنها را دچار استرس کند ضعف در مدیریت زمان می باشد. در واقع نوجوانان بیشتر زمان خود را با رسانه های اجتماعی می گذرانند و زمان خود را هدر می دهند و از طرف دیگر از کمبود زمان گلایه می کنند. بهتر است به آن ها مدیریت زمان و مدیریت استفاده از مدیا را آموزش دهید تا بتوانید از این استرس ها کم کرده و نوجوان زمان بهتری را سپری نماید.
رقابت با فرزندان دیگر خانواده
رقابت در بین فرزندان یک خانواده امری بسیار طبیعی می باشد و در بسیاری از خانواده ها نیز یافت می شود. در واقع این رقابت ها می تواند مشکلات بسیاری را ایجاد نموده و حتی منجر به دعواها و اختلافات شدید بین آن ها شود. شما به عنوان یک پدر و مادر موفق باید سعی کنید بین فرزندان خود فرق نگذارید و این را نه تنها با حرف بلکه با رفتار خود نیز ثابت نمایید در غیر این صورت نمی توانید فرزندان خود را کنترل کرده و در نهایت ممکن است دعواها و قهر های طولانی میان آن ها شکل بگیرد.
رقابت با دوستان
یکی از عادی ترین نوع رقابت ها که امروزه در مدارس رایج می باشد رقابت با دوستان است. این نوع رقابت ها تا حدی خوب می باشد که فرد احساس خوبی از آن دریافت نماید و اگر این نوع رقابت ها منجر به این شود که نوجوان احساس بدی پیدا کرده و یا منجر به ایجاد استرس نوجوانان شود ارزش چندانی ندارد و حتی بسیار آسیب زا می باشد.
استرس از سمت خانواده
در واقع استرس های خانوادگی یکی از اصلی ترین دلایل استرس نوجوانان می باشد و می تواند زندگی آن ها را نیز تحت تاثیر قرار بدهد.این استرس ها می تواند ناشی از مشاجره های شدید بین خانواده باشد و حتی ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. از مهم ترین این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتظارات غیر منطقی خانواده
- اختلافات زناشویی
- مریضی یکی از اعضای خانواده
- روابط سست میان فرزندان
- مشکلات مالی
شرایط مالی
از دیگر دلایل اضطراب نوجوانان می توان به شرایط مالی ضعیف اشاره کرد. در واقع باید بدانید که پول تنها برای بزرگ ترها مهم نمی باشد و بحران هایی که در زندگی ایجاد می شود می تواند بر روی فرزندان نیز تاثیر گذاشته و در نهایت مشکلات بسیار شدیدی برای آن ها ایجاد خواهد شد. در واقع آن ها از این موضوع ناراحت می شوند ولی کاری از دستشان بر نمی آید از این جهت بیش تر تحت فشار و استرس قرار می گیرند. از دیگر دغدغه های مهم این افراد پرداخت هزینه های تحصیلی می باشد از این جهت شما باید تا حدودی نوجوانان خانواده را نیز در جریان امور مالی خانواده قرار بدهید.
برخی رویدادها
برخی از رویدادها هستند که بسیار ناگوار می باشند و می توانند مشکلات بسیار شدیدی برای فرد ایجاد نمایند. در واقع این رویدادها می تواند مرتبط با خود فرد و یا دیگران باشد. از مهم ترین رویدادهایی که می تواند برای نوجوانان ایجاد شده و آن ها را تحت استرس شدید قرار بدهد عبارت است از :
- فوت یکی از نزدیکان
- تصادف
- تعرض
- سوء استفاده جنسی و روحی
نکته : یادتان باشد که در این دوران اگر چنین مشکلاتی برای نوجوان شما رخ داد باید بیش تر حواستان به آن ها باشد در غیر این صورت این مشکلات ممکن است در آینده تاثیرات بسیاری بر روی زندگی آن ها بگذارد.
روابط عاطفی
در دوران نوجوانی به دلیل تغییراتی که در بدن فرد ایجاد می شود ممکن است نوجوانان تمایل به برقراری ارتباط با دیگران داشته باشد. برخی از این نوجوانان چنین روابطی دارند و برخی دیگر از این که دارای این روابط نمی باشند احساس بدی پیدا می کنند و دچار استرس می شوند. هرچند که رابطه با جنس مخالف نیز می تواند منجر به ایجاد دل مشغولی های شدید شده و مشکلاتی را برای فرد به همراه داشته باشد.
تغییرات جدی در زندگی
در واقع تغییراتی که در زندگی ایجاد می شود برای بزرگسالان به راحتی درک خواهد شد و برای نوجوانان به این سادگی هم نیست و باید زمان بدهید تا بتوانند با تغییرات کنار بیایند. از بد ترین تغییرات در این زمان تغییر محل زندگی می باشد. این تغییرات برای نوجوانان معمولا سخت می باشد و چون ناآگاهی بسیاری در این زمینه ها دارند دیر تر با این شرایط کنار می آیند.
کمبود اعتماد به نفس
یکی از مشکلاتی که امروزه برای نوجوانان ایجاد شده است کمبود اعتماد به نفس و نداشتن عزت نفس می باشد. در این دوران تغییرات هورمونی شدیدی برای آن ها ایجاد می شود و ممکن است تغییراتی که می کنند بسیار شدید باشد از این جهت در برخی از شرایط خود را نمی پذیرند و دیگران نیز سعی می کنند به آن ها این تغییرات را یاد آور شوند. این یادآوری می تواند اعتماد به نفس و عزت نفس را از آن ها بگیرد. به عنوان یک فردی که در خانواده خود نوجوان دارید بهتر است آن ها را حمایت کنید و سعی کنید اعتماد به نفس آن ها را افزایش دهید در غیر این صورت نمی توانید به راحتی آن ها را از این کمبودها نجات دهید.
فشارهای شدید بین همسالان
علاوه بر بزرگ ترها نوجوانان نیز در میان همسالان و محیط تحت فشار قرار می گیرند و این مورد نیز یکی از عواملی می باشد که منجر به ایجاد استرس نوجوانان می شود.
نوجوانان اگر در میان همسالان خود پذیرفته شوند اعتماد به نفس بالاتری پیدا می کنند و از نظر استرس می توان گفت این افراد کم ترین استرس را دارند ولی اگر این چنین نباشد و فرد نتواند در میان همسالان خود را جا بدهد و یا از طرف آن هارد شود ممکن است مشکلات بیش تری پیدا نماید. در واقع نوجوانانی که رد می شوند سعی مکی کنند زندگی خود را بهبود بخشند و این سعی و تلاش با استرس شدید همراه می باشد.
مدیریت استرس
استرس در شرایطی مفید می باشد که منجر به ایجاد انگیزه در فرد شود در غیر این صورت باید درمان و کنترل شود تا به فرد آسیبی وارد نشود. در ادامه یک سری تکنیک ها را برای شما بررسی می کنیم تا با استفاده از آن ها بتوانید این مورد را کنترل کرده و از اثرات بد ان بکاهید.
داشتن فعالیت
یکی از ساده ترین راه هایی که شما می توانید با استفاده از آن ها این مشکل را از بین ببرید داشتن فعالیت می باشد. اگر نوجوان شما دارای استرس مکی باشد بهتر است او را به داشتن فعالیت وادار کنید و سعی کنید او را در یک باشگاه ثبت نام نمایید. این کار می تواند از بروز انواع مشکلات در این زمینه پیشگیری نماید و استرس و تنش اضافی را از زندگی آن ها دور نماید.
خواب درست
اگر بتوانید خواب نوجوان را تنظیم کنید می توانید تا حدودی از بروز استرس و تنش اضافی پیشگیر کرده و مشکلاتی که در اثر استرس رخ می دهد را کاهش دهد. بدن برای این که بتواند حالت خوبی داشته باشد و فعالیت های خود را به درستی انجام دهد نیاز دارد تا زمان استراحت کافی داشته باشد و استراحت برای نوجوانان بسیار مهم می باشد. البته بسیاری از نوجوانان به دلیل نداشتن مدیریت زمان نمی توانند استراحت کافی داشته باشند و مشکلاتی برای آنها ایجاد خواهد شد.
حمایت کردن
سعی کنید از نوجوانان خود در هر زمینه ای حمایت کنید. این کار می تواند میزان اضطراب آن ها را تا حدودی کاهش داده و در نهایت شرایط دشوار را نیز برای آن ها بهبود می بخشد. اگر مدام در حال سرزنش نوجوان خود باشید می توانید بر استرس او بیفزایید و با این کار سلامت روحی و جسمی او را به خطر خواهید انداخت و نوجوان شما در گیر افکار بد خواهد شد و حتی ممکن است اقدام به خودکشی هم بکند.
تغذیه درست
یکی دیگر از کارهایی که برای کاهش اضطراب نوجوانان می توانید انجام دهید این است که نظارت کافی بر تغذیه آن ها داشته باشید. در واقع استرس منجر می شود که نوجوان شما به غذا های ناسالم بیش تر تمایل پیدا می کند از این جهت نیاز است تا آن ها را به خوردن خوراکی های سالم دعوت کنید و میان وعده های مناسبی برای آن ها در نظر بگیرید.
تمرکز به نقاط مثبت
سعی کنید نقاط مثبت نوجوان خود را بیش تر ببینید و البته این بدین معنا نمی باشد که نقاط ضعف آن ها را فراموش کنید. تمرکز بیش تر بر روی نقاط قوت به نوجوان انگیزه می دهد تا بتواند کار ها خود را با اشتیاق بیش تر انجام دهد و خود به خود نقاط ضعف خود را نیز بهبود می بخشد.
حرف زدن
سعی کنید در مورد استرسی که نوجوان دارد و رفتار او را تحت تاثیر قرار داده است با لحنی خوب با او حرف بزنید در غیر این صورت نمی توانید به خوبی این مورد را حل کنید و حتی حرف زدن با لحنی بد می تواند روابط بین شما و نوجوان را شکر آب نماید. این حرف زدن ها و پیدا کردن منشاء استرس به شما کمک می کند تا بتوانید به راحتی مشکل را حل کرده و استرس نوجوان خود را کنترل نمایید.
انجام کار های شادی بخش
در واقع زمانی که شما خوشحال می شوید استرس تان کاهش پیدا می کند. باید بدانید که این کار در نوجوانان نیز صدق می کند و اگر بتوانید نوجوانان را نیز خوشحال کنید می توانید میزان استرسی که بر روی آن ها می باشد را کنترل کنید. برای این کار می توانید خوراکی های مورد علاقه آن ها را تهیه کرده و ساعاتی را برای فیلم دیدن با آن ها اختصاص دهید.
تمرین های تنفسی
این تمرین ها می تواند ذهن شما را هوشیار تر کرده و مشکلاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود را از بین خواهد برد. برای این کار باید به نوجوان خود یاد بدهید زمانی که استرس دارد از تمرین های تنفسی استفاده کند تا بتواند تعادل را به سیستم عصبی را برقرار نموده و استرس را کاهش دهد.
هوشیاری
در واقع هوشیاری نوعی تمرین می باشد و نوجوانان می توانند با استفاده از این روش و تمرکز به زمان حال از استرس خود در مورد آینده بکاهند. برای این که هوشیار تر شوید بهتر است یک نفس عمیق بکشید و اطراف خود را ببینید تا به موقعیتی که دارید دسترسی پیدا کنید. اگر بتوانید همه افکار را از سر خود بیرون کنید و تنها به همان لحظه ای که در آن قرار دارید فکر کنید می توانید شرایط بسیار خوبی را برای خود ایجاد کنید. همین تمرین های ساده می تواند به شما کمک کند تا بتوانید استرس و تنش را از خود دور کرده و آرامش بیش تری داشته باشید.
تجسم خلاق
یکی از کارهایی که می توانید برای مدیریت استرس نوجوانان داشته باشید تجسم خلاق می باشد. برای این کار کافی است تا بر روی زمین دراز کشیده و چشم های خود را ببندید و به صدا های اطراف خود گوش داده و آنها را تجسم کنید. این کار برای ذهن و آرامش بیش تر بسیار مفید می باشد و در این میان باید سعی کنید هوشیاری را نیز فعال کنید و افکار بد را از سر خود بیرون کرده و تنها به زمان حال فکر کنید.
درد و دل کردن
زمانی که نوجوانان دچار اضطراب می شوند می توانید با استفاده از حرف زدن با آن ها این مشکل را تا حدودی کنترل کنید. البته اگر بتوانید خود را فرد امن نوجوانان قرار دهید و به گونه ای رفتار کنید که بتوانند به شما اعتماد کنند می توانی از بروز مشکلات جدی در این زمینه پیشگیری کنید.
بازی های مناسب برای کاهش استرس
دو بازی در این زمینه وجود دارد که به شما کمک می کند تا بتوانید استرس خود را کنترل کرده و احساس بهتری داشته باشید. در ادامه این دو بازی را برای شما بررسی می کنیم.
- توپ بی صدا
این یک تمرین ساده برای کاهش استرس می باشد و در قالب بازی در آمده است و می توانید از آن برای کاهش استرس خود استفاده کنید. برای این بازی باید یک توپ سبک تهیه کنید و چند نفر را پیدا کنید تا این بازی را انجام دهید. در این بازی باید تا زمانی که توپ در دستان شما می باشد بی صدا و ساکت بمانید. این بازی باعث بالا رفتن تمرکز شما نیز خواهد شد و می تواند شما را از شر یک سری از افکار بدی که در ذهن هستند و شما را آزار می دهند رها سازد. هر فردی که حرف بزند و توپ را بیندازد بازی را می بازد.
- بازی مجسمه
این تمرین یک بازی می باشد که می تواند به شما کمک کند تا استرستان کاهش یابد. در این بازی شما می توانید یک موسیقی پخش کنید و زمانی که موسیقی قطع شد باید در همان حالتی که هستند بمانند و بعد از این که دوباره موسیقی پخش شد حرکات خود را ادامه دهند.
آمار اضطراب در نوجوانان
استرس یا اضطراب یکی از بدترین حالت هایی می باشد که هر فرد می تواند آن را تجربه نماید. با این حال در ادامه یک سری آمارهایی را در این رابطه به شما خواهیم داد تا بتوانید اطلاعات خود را در مورد استرس نوجوانان و مشکلاتی که دارند افزایش دهید.
- ۳۱ درصد نوجوانان به دلیل استرس دچار افسردگی می شوند و غم شدیدی را تجربه می کنند.
- ۵۹ درصد نوجوانان نداشتن مدیریت زمانی را دلیل اصلی استرس می دانند.
- ۴۰درصد نوجوانان به دلیل استرس خشمگین می شوند.
- ۳۵ درصد از نوجوانان اختلال خواب دارند.
- ۲۳ درصد از نوجوانانی که استرس دارند بی اشتها می شوند.
- ۶۸ درصد از دختران و ۵۵ درصد از پسران به دلیل ظاهر دوران نوجوانی دچار استرس می شوند. باید به نوجوانان خود این موضوع را یاد بدهید که این تغییرات ظاهری کاملا طبیعی می باشد و همه بزرگسالان این مورد را تجربه کردند.
همانطور که مشاهده کردید استرس در دوران نوجوانی می تواند مشکلات بسیاری را ایجاد نماید و بیشتر این مشکلات به این دلیل می باشد که والدین معمولا نوجوانان را وادار به انجام کارهایی می کنند که دوست ندارند. این کارها می تواند در آینده تاثیرات بسیار بدی داشته باشد و مشکلات بی شماری را برای آنها ایجاد نماید. اگر از این مطلب رضایت داشتید در انتها می توانید اطلاعاتی را در مورد مد گرایی در نوجوانان و برخورد با نوجوان سیگاری بدست آورده و با نوجوانان رفتار بهتری داشته باشید.
منبع : آرگا