دسته ها
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳

علائم چسبندگی ریه و عواقب ابتلا به آن

  • سحر هودانلویی
  • ۱ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

ریه در سیستم تنفسی از مسئولیت به سزایی برخوردار است که در نهایت اکسیژن را همراه با خون به دیگر بافت های بدن می رساند. برای آشنایی با علائم پسبندگی ریه به همراه علل و روش های درمان این عارضه، ادامه مطلب را مطالعه کنید.

ریه ها را می توان از اندام های جفت در بدن به شمار آورد  که مسئولیت رساندن اکسیژن به بافت های بدن را بر عهده دارد. برخی از بیماری های مرتبطه می تواند یک یا چند قسمت از ریه را به خود مبتلا و بیمار کند. بروز علائم چسبندگی ریه می تواند نشانه جدی در پی داشته باشد که در ادامه به معرفی کامل آن پرداخته ایم.

معرفی علائم چسبندگی ریه

معرفی علائم چسبندگی ریه

در زمان نفس کشیدن، ریه های شما پر از اکسیژن می شود و در نهایت این کیسه ها، هوا را به جایی که خون در آن جریان دارد، می فرستند. در این شرایط خون به تامین اکسیژن های اندام و بافت می پردازد. در شرایطی که ریه به علائم چسبندگی منجر شده باشد به خوبی نمی تواند اکسیژن را از تخلیه کرده و در نهایت دریافت آن نیز با اختلال مواجه می شود. در شرایطی که ریه عملکرد خود را به درستی انجام نداده باشد در رساندن اکسیژن به خون اختلال هایی ایجاد شود، در سلامتی فرد مشکل و عارضه هایی به وجود می آید که با آن ها آشنا خواهید شد.

گفتنی می باشد که این بیماری می تواند از علل های متفاوتی پیروی کند اما به طور کلی هر وضعیتی که سبب ایجاد مشکل در نحوه تنفس های عمیق و سرفه شود، در نهایت به از بین رفتن بافت ریه منجر می شود.

معرفی علائم آن

در موقعیتی که این بیماری تنها یک قسمت از ریه را را به خود مبتلا می کند، چندان تاثیری بر روی بافت های ریه نخواهد داشت و در نهایت علائمی بروز نخواهد کرد. اما اگر قسمت بیشتری از این اندام را به خود درگیر کند به راحتی با اکسیژن پر نمی شود و این می تواند سبب بروز نشانه های آزار دهنده و گفته شده در ادامه مطلب شود.

  • ایجاد اختلال در نحوه تنفس
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • سرفه کردن
  • احساس درد در قفسه سینه
  • کبود شدن پوست و لب ها

گفتنی می باشد که عارضه های دیگر به مانند آسم و آمیفیم در بروز درد های قفسه سینه نیز حائز اهمیت می باشند و در فرایند تنفس می توانند اختلال هایی ایجاد کننند. در شرایطی که این گروه از علائم و نشانه ها را احساس کردید برای درمان و تشخیص به پزشک مراجعه کرده و هرچه سریع تر برای آن اقدام نمایید.

روش های برطرف کردن چسبندگی ریه

علت ابتلا به آن

علاوه بر آشنایی با علائم چسبندگی ریه بد نیست که با علت هایی که در بروز آن ها نقش به سزایی دارند، نیز آشنا شوید. به طور کلی علل های گفته شده در ادامه برای بروز این شرایط بسیار تاثیر گذار است.

  • عمل های جراحی

قرار گرفتن در معرض جراحی را می توان از علل های شایع در ابتلا به علائم چسبندگی ریه به شمار آورد. به طور کلی با تحت تاثیر قرار گرفتن توسط دارو های بیهوشی، روند تنفس و عملکرد های ریه به اختلال منجر می شوند. همچنین بروز درد های بعد از جراحی نیز می تواند، انجام تنفس های عمیق را با اختلال مواجه کند. همچنین تنفس های کم عمق نیز سبب بروز درد می شوند که تخلیه کیسه های هوا را با مشکل مواجه خواهند کرد.

  • احساس فشار در قفسه سینه

بروز فشارهایی از خارج بدن می تواند در نحو تنفس تاثیر منفی بگذارد. همچنین این نوع فشارها به مراتب می توانند از بروز تومور و یا رشد دیگر استخوان های تغییر شکل پیدا کرده ایجاد گردد. در شرایطی که علت فشار تشخیص داده نشود طبق تجویز پزشک باید به انجام آزمایش هایی در این رابطه بپردازید تا منبع آن ها شناسایی و بررسی گردد.

توصیه های جلوگیری از بروز چسبندگی ریه

  • انسداد راه های هوایی

به طور کلی با بروز گرفتگی در راه های هوایی، چسبندگی ریه نیز اتفاق می افتد. در شرایطی که هوا به خوبی عبور نکند می تواند در قسمت هایی که دچار آسیب شده اند، اختلال هایی ایجاد کند. همچنین وجود مخاط و یا شی های در هنگام استنشاق نیز در بروز گرفتگی های مزمن تاثیر گذار هستند.

  • دیگر بیماری ها

همچنین دیگر شرایط پزشکی در ریه می تواند به بروز چسبندگی منجر شود. به طور کلی این دسته از مشکلات می تواند شامل بیماری های اعم از سرطان ریه، ذات الریه، آب آوردن ریه، سندروم دیسترس تنفسی گردد.

چگونگی تشخیص

به طور کلی برای تشخیص ابتلا به این بیماری، پزشک با استفاده از اشعه ایکس که از داخل قفسه سینه تصاویری نشان می دهد، اقدام می کند. همچنین در حالتی دیگر نیز با اسکن توموگرافی کامپیوتری در ایجاد تصاویر دقیق تری این کار را انجام می دهد.

در برخی شرایط نیز پزشک اقدام به انجام روش های دقیق و سختی به نام برونکوسکوپی برای دیدن مجرای تنفسی می کند. این آزمایش به گونه ای است که لوله برونکوسکوپ را در زیر گلو فرستاده و در نهایت به دنبال هر نوع گرفتگی و یا انسداد می گردد. در پزشکی این روش را یک راه تشخیص بدون درد برای بیماران معرفی می کنند که از دقت بیشتری نیز برخوردار است. در صورتی که پزشک هر گونه گرفتگی در این نواحی مشاهده کند به انجام عمل برای درمان آن می پردازد.

آشنایی با بیماری چسبندگی ریه

معرفی روش های درمان

به طور کلی این بیماری را می توان از گروه دیگر اختلال های به شمار آورد که بدون درمان نیز برطرف می شوند. همچنین درمان را در موارد بسیار حاد و شدید در نظر می گیرند که قسمت های بیشتری از ریه فرو ریخته شده باشند. از روش های شایع و تاثیر گذار در درمان این عارضه می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • عمل جراحی

در این حالت پزشکان به انجام انواعی از تمرینات تنفسی به همراه نشستن و ایستادن ترغیب می کنند تا در نهایت به زمان مشخص شما را در اتاق عمل جراحی آماده کنند.

  • احساس فشار در قفسه سینه

به طور کلی این دسته از جراحی ها و مصرف دارو ها را می توان بعد از شناسایی منبع درد از بین برد.

توصیه های مراقبتی درباره بیماری چسبندگی ریه

  • انسداد راه های هوایی

بعد از انجام برونکوسکوپی می توان تشخیص داد که کدام مجراها به گرفتگی مبتلا شده اند که در نهایت برای بر طرف کردن آن اقداماتی انجام داد.

  • عارضه های ریوی

پزشکان مرتبط با این بیماری با مصرف دارو و روش های کاهش فشار به برطرف کردن این بیماری در ریه های شما می پردازند.

روش های پیشگیری از ابتلا

به طور کلی با انجام تمرینات نفسی های عمیق و طولانی مدت به همراه سرفه های بعد از عمل جراحی می توان از ابتلا به علائم چسبندگی ریه تا حد قابل توجهی جلوگیری کرد.  در شرایطی که سیگار می کشید باید قبل از انجام عمل از استعمال آن تا حد قابل توجهی بکاهید. همچنین به بسیاری از بیماران مبتلا دستگاهی به اسم اسپیرومتر داده می شود که آن ها را تشویق به نفس کشیدن های عمیق و طولانی مدت می کند.

شرایط خطر زا

در پی معرفی علائم چسبندگی ریه گفتنی می باشد که برخی شرایط و عوامل می توانند تاثیرات خطرناکی بر تشدید این بیماری قائل شوند که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته ایم.

نشانه های چسبندگی ریه چیست؟

  • سن

گفتنی می باشد که در برخی از وضعیت ها این بیماری در کودکان و نوزادان نیز تشخیص داده شده است اما به طور کلی می توان چنین بیان کرد که افراد سالخورده و پیر بیش از دیگر افراد در معرص ابتلا به آن قرار دارند.

  • جنسیت

این بیماری به احتمال خیلی بالا در مردان بیش از زنان رخ خواهد داد

  • استعمال دخانیات

کسانی که سیگار می کشند و یا دیگر عوامل دخانی را استعمال می کنند در بیش از دیگر افراد در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

  • برخورداری از سابقه

کسانی که از بیماری آمفیزم رنج می برند به احتمال بالا به چسبندگی ریه نیز مبتلا می شوند.

  • برخی از شغل ها

اگر شغل شما کار کردن در معدن، کشاورزی و یا ساخت و ساز است به طور کلی بیشتر از دیگر افراد به معرض آلودگی قرار می گیرید که از این رو، بروز شدت آسیب در شما بیشتر اتفاق می افتد. همچنین ابتلا به فیبروزهای ریوی به مراتب بسیار اتفاق خواهد افتاد.

علل ابتلا به چسبندگی ریه

  • شیمی درمانی

همچنین تحت درمان های پرتو درمانی قرار گرفتن می تواند به قفسه سینه فشار بسیاری وارد کند. همچنین مصرف دارو و قرص های شیمیایی درمانی نیز در ابتلا این بیماری بیشتر تاثیر گذار است.

  • وراثت

همچنین وراثت و شرایط ژنتیکی را می توان از دیگر شرایط هشدار دهنده در ابتلا به چسبندگی ریه به شمار آورد.

عواقب ابتلا به آن

از عوارض ابتلا به این بیماری می توان به ایجاد فشار خون بالا اشاره کرد. این به گونه ای است که می تواند بر شریان های ریه تاثیر به سزایی قائل شود. در زمانی که مویرگ ها و شریان ها به بافت های اسکار فشرده شده راه پیدا کنند، می تواند مقاومت در برابر جریان خون را تحت تاثیر قرار دهد.

این می تواند سبب افزایش فشار در بطن و رگ های داخلی ریه شود. گفتنی می باشد که بالا رفتن فشار در ریه بسیار خطرناک بوده است و در برخی موارد حاد می تواند فرد را به دام مرگ بکشاند.

روش های رفع چسبندگی ریه

از عواقب ابتلا به چسبندگی ریه می توان به ایجاد مشکل در سمت راست قلب اشاره کرد که هر گاه بطن های چپ به گرفتکگی منجر شوند می توانند قلب را بش از قبل تحت تاثیر قرار دهند. نارسایی تنفسی را هم می توان از دیگر عوارض در پایان این مطلب به شمار آورد که به طور کلی از مراحل آخرین در این بیماری به شمار می آید. این عامل می تواند سطح اکسیژن خون را به حد خطرناکی کاهش دهد و در نهایت به ابتلای سرطان ریه منجر شود.

عواملی که خطر ابتلا به فیبروز ریوی را افزایش می دهد

برخی از عوامل فرد را مستعد ابتلا به فیبروز ریوی می کند که این عوامل عبارت است از:

سن :

اگر چه این مشکل در کودکان و نوزادان تشخیص داده شده است اما این مشکل بیشتر در افراد میانسال و مسن دیده می شود.

سیگار کشیدن :

افرادی که سیگار می کشند به نسبت افرادی که سیگار نمی کشند بیشتردچار فیبروز ریوی می شوند  و امکان دارد این مشکل در بیماران مبتلا به آمفیزم دیده شود.

مشاغل خاص :

برخی از مشاغل اجتمال ابتلا به فیبروز ریوی را افزایش می دهد بنابراین، اگر در معدن، کشاورزی یا گندله سازی کار می کنید و یا در معرض آلاینده هایی هستید که منجر به آسیب رساندن به ریه های شما می شود احتمال ابتلا به فیبروز ریوی افزایش پیدا می کند.

داروهای شیمی درمانی خاص :

استفاده از این دارو ها امکان دارد خطر ابتلا به فیبروز ریوی را در فرد افزایش دهد.

عوامل ژنتیکی :

برخی از انواع فیبروز ریوی در خانواده ایجاد می شود و ژنتیک امکان دارد جزء آن باشد.

راهکارهای جلوگیری از فیبروز ریوی

در صورتی که به دنبال راهکارهای مناسب به منظور داشتن ریه های سالم هستید باید یک سری اقدامات را انجام دهید که این اقدامات موثر عبارت است از :

۱. در زمان کار در صنایع خطرناک استفاده از تجهیزات ویژه به منظور محافظت از سیستم ریوی

۲. اجتناب از عادات بد مانند سیگار کشیدن

۳. مراجعه به موقع به پزشک در صورت مشکوک به بیماری

۴. کنترل وضعیت سیستم تنفسی به طور مداوم در زمان انجام اقدامات تشخیصی، درمانی و استفاده از داروها

در صورتی که مطالعه علائم چسبندگی ریه برای شما تاثیر گذار واقع شد، پیشنهاد می کنیم با مجله آرگا همراه شده و با کلیک به روی دیگر مطالب مرتبط همانند بیماری آشالازی و بیماری عروق کرونر باری دیگر علاوه بر همراهی و حمایت از ما، اطلاعات خود را در این زمینه ها افزایش دهید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *