به طور کلی مدگرایی یا به تعبیر دیگر امروزی بودن در ایران پدیده ای همگام با پوشش و برخاسته و از یک نیاز طبیعی و بهنجار است که شاخصه اصلی مد در پردازش چهره و لباس اعم از پوشنده های سر، بدن و پاها، مانند کلاه، ردا و کفش ظهور خواهد کرد و تاریخچه ای غنی خواهد داشت.
آشنایی با تاریخچه مد در ایران
بهتر است بدانید که مد در ایران از دیدگاه تاریخی مورد توجه بوده و نوآوری ها و خدمات ایرانیان در طول تاریخ به صنعت مد جهان قابل توجه بوده است. ایران در مد و پوشاک بر اساس اسناد تاریخی بین المللی، پیشرو، خلاق و کاملا سرآمد بوده است. این کشور میزان اتفاق ها و هفته های مد بین المللی است که هم اکنون این رویداد ها نتوانسته اند شهرت جهانی بالایی کسب کنند.
امکان برگزاری این رویداد ها با تهیه مجوز وجود دارد. رویداد های مد دولتی و خصوصی در ایران برگزار می شوند و البته که رویداد های مد خصوصی معمولا با الگوگیری از رویداد های مشهود تر خارجی هستند. با وجود امکان برگزاری رویداد های مد محدودیت هایی نیز وجود خواهد داشت برای مثال رویداد های نمایشی پوشاک زنانه در حال حاضر طبق قانون تنها می توانند بینندگان زن داشته باشند.
مد در ایران به دو دوره یعنی پیش از انقلاب ۱۳۵۷ و دوره پس از انقلاب ۱۳۵۷ تقسیم می شود. مد ایرانی در دوره پیش از انقلاب در نشریات جهانی قشن مانند وگ پوشش داده می شود. فرح پهلوی نیز از دسته بانوانی است که وسط حکومت شاه به عنوان یک الگو برای پوشش تبلیغ می شد. پس از انقلاب ۱۳۵۷ محدودیت اجباری حجاب، چهره مد زنانه ایران را به شکل قابل توجهی تغییر داد.
همچنین مد مردانه ایران نیز از سال ۱۳۰۴ تغییر و ناگهانی و شگفتانه ای کرد که به فرمان دولت وقت ایران انجام گرفت و بر اساس قانون های تعیین شده مردان ملزم به پوشیدن پوشاک نوین غربی می شدند. مد زنانه ایران نیز بسیار مورد بحث بوده و توسط لباس های زنانه و تقابل نهاد های دولتی با تولید پوشاکی مانند پوشاک شیشه ای، توری و حریر زنانه مورد توجه رسانه ها بوده است.
از مدت های زن و مرد ایرانی که در جهان به شهرت و موفقیت های زیادی رسیده اند می توان به فرزان اطهری، کامرون البرزیان، شرمینه شهریور، سامانتا تاجیک، ماندانا کریمی و الناز نوروزی اشاره کرد.
گسترش مد در ایران:
توجه داشته باشید که پیشینه مدت در کشور ما ایران به چندین مرحله شامل شاهنشاهی پهلوی، جمهوری اسلامی ایران و رویداد های مد نوین تقسیم شده که در ادامه سعی داریم تاریخچه مد در ایران را به صورت کامل بیان نماییم:
-
شاهنشاهی پهلوی:
در دوران رضا شاه پهلوی نقش عمده ای در تغییر پوشاک مردم ایران داشت. دوران پادشاهی وی نقطه ی اوجی از تغییر ناگهانی پوشاک بود. در واقع تا سال ۱۳۱۴ کلاه پهلوی با فشار حکومتی به مد ایران تبدیل و در میان مردم رایج شد. کمی بعد نیز کلاه شاپو گسترش پیدا کرد.
کشف حجاب در ایران یک رویداد مهم محسوب می شود که در همان سال ۱۳۱۴ رخ داد و پیش از این تغییر پوشاک حکومی زنان ایرانی از پوشاکی مانند چادر سیاه و روبنده استفاده می کردند. در دوران کشور شاهنشاهی ایران تهران دارای برند های پوشاک بومی و رویداد مد بود.
رویداد مد هاکوپیان در نیمه نخست دهه ۱۳۵۰ از اولین رویداد های مد در تهران بود که مورد توجه رسانه های بزرگ خارجی قرار گرفت. این رویداد مد در هتل کنتینانتال تهران برگزار شد و این نخستین بار بود که یک مدساز ایرانی به شکل مستقل نمایش مدی را در چنین سطحی برگزار کرده بود. این اتفاق به شکل گسترده ای توجه رسانه های داخلی و خارجی آن زمان را به خود جلب نمود به گونه ای که شواهد نشان داده پیش از انقلاب ۱۳۵۷ در جزیره کیش نیز رویداد های مد و پوشاک ایراین برگزار می شد.
-
جمهوری اسلامی ایران:
پیش از انقلاب ۱۳۵۷ و از آبان ۱۳۶۲ زنان ایرانی با حجاب اجباری در این کشور روبرو شدند که به پدیداری معترضانی مانند دختران خیابان انقلاب انجامید. حشنواره های ملکه زیبایی درون ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ دیگر برگزار نشدند و آخرین مراسم گزینش ملکه زیبایی ایران در سال ۱۳۵۷ در این کشور برگزار شد.
در دوران جمهوری اسلامی ایران، رویداد دولتی جشنواره مد و لباس فجر در تهران برگزار می شود که طراحان مد خارجی را نیز به سوی خود جذب می کند. در جزیره کیش نیز رویداد مد و پوشاک بین المللی برگزار شده شده و بر اساس گزارش های به دست آمده از اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی، کارگاه های آموزشی طراحی مد و فشن توسط استادانو طراحان لباس ترکیه در تهران برگزار می شود و دانشجویان طراحی لباس و فشن ایرانی استقبال گسترده ای از این دوره ها انجام داده اند.
همچنین در سال ۱۳۹ نیز گزارشی منتشر شد که یک مجله مشهور مد آمریکایی تصاویری اختصاصی از دختران مدل تهرانی منتشر کرده است و به محبوبیت زیادی هم دست پیدا کرده است در سال ۱۳۹۳ نیز شبکه تلویزیونی فونیکس چین اقدام به فرستادن خبرنگارانی برای تهیه گزارش از مد در تهران کرد.
در این گزارش با مدیران شرکت های مد، عکاسان و مد ها مصاحبه کرده اند و اعلام می کنند که با روی کار آمدن حسن روحانی فضا برای مشاغل مدلینگ بهتر شده است. جالب است بدانید که برخی از پخش کنندگان پوشاک ساکن خارج ایران کار های طراحان داخل ایران را تحسین کرده اند.
-
تاریخچه مد در ایران و گسترش آن در رویداد های مد نوین:
در طول تاریخچه مد در ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی با کمک یک شرکت فناوری خارجی در تهران یک رویداد مد برگزار شد که در آن با استفاده از واقعیت افزوده مدل ها حذف شده بودند و تنها پوشاک مورد نظر در قالبی که گویا تن یک مدل در حال حرکت است به نمایش درآمد.
کارگردان های این رویداد اشاره کرد که از این طریق می وان محدودیت های مربوط به اسفاده از مدل ها را در کشور ما از بین برد. همچنین فشن شوی بین المللی گربه ها نیز در تهران برگزار شده است، رویدادی که در بیشتر دوره های آن گربه ایرانی برنده شده است.
همچین در سال ۲۰۱۸ میلادی نیز برای نخستین بار فشن شو معلولان در تهران برگزار شد که بر اساس گزارش ها مدل های این رویداد دچار مشکلات جسمی بودند و برای آنان لباس های متناسب با مشکل جسمی شان طراحی شده بود.
-
برند های معروف پوشاک:
بهتر است بدانید که تهران پایتخت کشور ما دارای تعدادی زیادی برند پوشاک معروف و بزرگ است که شمار زیادی در این شرکت ها مشغول به کار هستند. از معروف ترین شرکت های برند پوشاکی می توان به برک، کفش ملی، هاکوپیان، جورابان، نخ باف، دایی، حصاری، تن درست، ماکسیم و پاتن حامه اشاره کرد که دفتر مرکزی یا مقر آنان در تهران قرار دارد.
همچنین در ادامه پیشنهاد می شود که با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب تاریخچه برند دیور و همچنین برند های موفق ایرانی نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا