برای داشتن یک خواب ایده آل و آرامش بخش؛ توجه به وضعیت و حالت خوابیدن بسیار اهمیت دارد. در این مطلب با بهترین روش درست خوابیدن آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.
آشنایی با بهترین روش و حالت درست خوابیدن

می توان گفت امروزه بیشتر افرادی که از مشکل کمر درد یا زانو و گردن درد خود گله مند هستند، اغلب ریشه اصلی مشکلاتشان را نمی دانند. در صورتی که غالبا این مشکلات به شیوه خوابیدن و درست قرار گرفتن در محل خواب مرتبط است. داشتن خواب راحت برای سلامت ضروری می باشد و حالت درست خواب می تواند سبب خواب بهتر و کاهش علائم درد مفاصل و عضلات گردد.
حفظ سه منحنی ستون فقرات در خواب که سبب شود روی مفاصل فشار کمی وارد شود، بسیار مهم می باشد. اکنون که با اهمیت درست خوابیدن تاحدودی آشنا شدید در ادامه به بررسی بهترین روش ها و موقعیت های خواب مشترکی که برای سلامتی خوب می باشد، می پردازیم.

به پشت خوابیدن

به پهلو خوابیدن
در صورتی که می خواهید به پهلو بخوابید، پیشنهاد می شود پهلوی چپ را انتخاب نمایید. خوابیدن به طرف چپ، فشار به رگ های خونی بازگشتی را به قلب کاهش می دهد. این عمل سبب گردش بهتر خون شده و می تواند سبب کاهش ورم پا و حداقل کشش عضلات و مفاصل شود. گذاشتن یک بالش بین زانوها موقع خوابیدن به پهلو می تواند به حفظ شکل باسن و کمر و توزیع وزن کمک نماید.
خوابیدن به پهلو برای بیمارانی که به آینه انسدادی خواب مبتلا بوده، در معرض خرناس کشیدن هستند، یا افرادی که درد کمر و گردن دارند، همچنین برای خانم های باردار مفید می باشد. خوابیدن به صورت s برای کمک به مکانیکی باز کردن برای اوروفارنکس سودمند بوده، همچنین سبب طویل شدن ستون فقرات می گردد که به کاهش درد کمر کمک می رساند.
خوابیدن به پهلوی راست موجب بدتر شدن سوزش سر دل شده با این وجود، خوابیدن به پهلوی چپ سبب ایجاد فشار به اندام های داخلی مانند کبد، ریه ها و معده و ضمنا کاهش بازگشت اسید معده می شود. پیشنهاد شده که زنان باردار برای جریان بهینه خون به پهلوی چپ بخوابند.
به شکم خوابیدن
این حالت خواب، بدترین وضعیت خوابیدن می باشد. با این کار فشاری که به ستون فقرات وارد می شد، منجر به کمردرد شده و این موقعیت سبب می شود گردن به زاویه ای چرخیده که به ماهیچه ها فشار وارد کند. خوابیدن در این وضعیت می تواند سبب سردردهای تنشی، سفتی گردن و مشکلات تنفسی گردد. ممکن است تنظیم خواب اندکی طول بکشد ولی برای شکستن الگوی خواب از بالش بدنی کمک بگیرید.
بالش های بدنی در موارد زیر عالی خواهند بود.
- پشتیبانی درست از بدن
- تسکین فشار به کمر، ستوان فقرات و باسن
- بهبود همترازی شانه، ران و ستون فقرات
- افزایش آرام سازی ماهیچه ای
- توزیع وزن و بهبود جریان خون
- پشتیبانی بهتر در دروان بارداری
- کاستن خرناس
- آرامش و استراحت
ستاره دریایی
این وضعیت و روش خوابیدن هم درست محسوب می شود. در چنین شرایطی از بروز چروک و زخم پوستی جلوگیری می شود. خوابیدن به پشت هم با رفلاکس اسید معده مقابله می کند. در این حالت به کمر دراز کشیده و سر را بالا بگیرد. شکم زیر مری قرار گرفته و احتمال بازگشت مواد هضم شده به بالا، کاهش می یابد.
فاکتورهای موثر بر یک خواب درست
در این بخش به فاکتورهایی که بر روش درست خوابیدن و یک خواب خوب تاثیر می گذارند، اشاره می شود.
تشک
یک تشک محکم انتخاب کرده که شل نباشد. در صورت لزوم، یک تخته زیر تشک بگذارید. اگر لازم شد می توانید تشک را به صورت موقت روی زمین قرار دهید. چنانچه همواره روی سطح نرم بخوابید ممکن است در آغاز، خوابیدن روی سطح سخت تر کمی آزاردهنده باشد ولی تلاش کنید این عمل را انجام دهید.
بالش
منحنی گردن انسان (برای حفظ وزن سر وقتی عمودی است) کمی به جلو خم می باشد و حفظ این منحنی در حالت استراحت نیز اهمیت زیادی دارد. در صورتی که ارتفاع بالش بیش از اندازه زیاد یا کم باشد، گردن به شکل غیرعادی قرار گرفته و از تراز خود خارج می شود. همچنین موجب کشیدگی ماهیچه و مفاصل شده و با سردرد از خواب بیدار می شوید.
بالش ضعیف ممکن است سبب تنگ شدن لوله های هوا شده که نفس کشیدن را محدود نموده و برخی اوقات خرُخُر ایجاد می شود. این موارد مانع خوابیدن راحت می شود. بهترین وضعیت خوابیدن بسته به علائم فرد ممکن است تفاوت داشته باشد. اینکه در چه وضعیتی می خوابید، اهمیتی ندارد، ولی باید بالش زیر شما قرار داشته باشد نه زیر شانه ها. همچنین باید بالش دارای ضخامتی باشد که به سر اجازه دهد در موقعیت عادی خود قرار گیرد.
نحوه برخاستن از خواب
هنگام برخاستن از خواب، از حالت درازکش ابتدا خم شده بعد هر دو زانو را به بالا بکشید. سپس پاها را کنار تخت خواب تکان داده و بنشینید و خودتان را به کمک دست هایتان بلند نمایید. بعد کمر و تنه را به طرف جلو خم کنید.
چند نکته مهم برای داشتن یک خواب بهتر در شب
در این جا به نکاتی مهم در مورد چگونگی استراحت بهتر در شب اشاره می شود.
منبع : آرگا