کوچینگ و منتورینگ هر دو به معنای مربی می باشند. اما این دو واژه باعث می شود که افراد وظایف بسیار مختلفی را با خود حمل کنند. در نظر داشته باشید که تفاوت کوچینگ و منتورینگ تنها برای وظایفی می باشد که به آن ها انجام می دهند در غیر این صورت هر دو را به معنای مربی می دانیم. البته در بسیاری از موارد ان دو فرد با یک دیگر اشتباه گرفته می شوند و ممکن است به جای یک دیگر به کار بروند.
تفاوت کوچینگ و منتورینگ
منتور به فردی گفته می شود که دارای دانش بسیار زیادی است و به افرادی که دارای تجربه ها و یا دانش کم تری هستند کمک کرده و آن ها را راهنمایی می کند. در واقع فردی که به عنوان منتور شناخته می شود می تواند به افراد کمک کرده و اعتماد به نفس آن ها را تا حدودی بالا تر ببرد و معمولا روابط بین فردی آن ها رسمی می باشد. این فرد تنها راهنمایی های لازم را انجام می دهد و در صورت نیاز پاسخ سوالات افراد را خواهد داد.
در نظر داشته باشید که منتورینگ یک چیزی شبیه به روابط استاد و شاگردی می باشد و افرادی که به عنوان منتور شناخته می شوند باید اطلاعات بسیار زیادی در هر زمینه داشته باشند تا اگر فردی از آن ها سوالی پرسید بتوانند در جهت درست آن ها را راهنمایی کنند. کوچ نیز به فردی گفته می شود که به افراد مراجعه کننده کمک می کند تا بتواند استعداد های خود را بشناسد و با به کار گیری آن ها و استفاده از امکاناتی که در دست دارد بتواند استعداد های خود را به فعلیت برساند و علایق خود را بیش تر و بهتر بشناسد.
کوچینگ کسب وکار در واقع بیش تر به افرادی نسبت داده می شود که با استفاده از رویکرد راه حل محور سعی می کنند به افراد کمک کنند. بیش تر افراد کوچینگ را روشی برای تغییر رفتار با افزایش آگاهی می دانند و از این طریق سعی می کنند با استفاده درست و به کار گیری روش های درست از بروز اشتباهات خود بکاهند و در نتیجه به اهدافی که دارند برسند. در ادامه شما را با تفاوت کوچینگ شغلی و منتورینگ آشنا خواهیم کرد.
تفاوت اول
در اولین وهله باید به روابط آن ها نگاه کنید. در واقع کوچینگ وظیفه گرا می باشد و بیش تر بر مسائلی مانند مدیریت، صحبت کردن دقیق تر و یادگیری و نحوه تفکر اشاره دارد و برای این که این راه ها را ادامه دهید نیاز به یک متخصص محتوا یا همان مربی دارید در صورتی که منتورینگ روابط گرا بوده و تلاش می کند تا یک محیط امن را برای هر سازمان و هر حرفه ای ایجاد کند و و گویا مبنایی می باشد که می توان از آن برای برقراری روابط استفاده کرد. در نظر داشته باشید که سازمان ها سعی می کنند تا مسائل مرتبط با موفقیت را با افرادی منتور به اشتراک بگذارند تا بتوانند از آن ها کمک گرفته و رشد بیش تری داشته باشند. جالب است بدانید که منتور ها سعی می کنند تا تعادل بین کار و زندگی را به افراد بیاموزند و میزان اعتماد به نفس آن ها را تا جایی که ممکن است بهبود بخشند.
تفاوت دوم
دومین تفاوتی که می توان برای کوچینگ و منتورینگ در نظر گرفت میزان مدت آن ها می باشد. در واقع کوچینگ کوتاه مدت می باشد و با توجه به هدفی که فرد دارد ممکن است چند جلسه بیش تر طول نکشد در صورتی که منتورینگ بلند مدت می باشد و حدودا ۹ ماه تا یک سال طول می کشد. در نظر داشته باشید که منتور می تواند در به اشتراک گذاشتن مسائل و مشکلات واقعی تاثیر گذار باشد و کاری می کند که فرد احساس امنیت بیشتری کند.
تفاوت سوم
کوچینگ یکی از روابطی می باشد که بیش تری پایه آن بر اساس عملکرد می باشد و هدفی که دارد این است که منجر به بهبود عملکرد فردی شود و همچنین به فرد کمک می کند تا مهارت های خود را ارتقاء بدهد و یا در کسب مهارت های جدید او را یاری خواهد کرد. زمانی که فرد بیاموزد چگونه می تواند مهارت های جدید را کسب کند و یا به موفقیت برسد دیگر نیازی به کوچ ندارد و می تواند از آن فرد جدا شود در صورتی که منتورینگ برای توسعه فردی می باشد و هدف آن این است که فرد بتواند آینده خود را تغییر دهد. در واقع شما می توانید برای شغل هایی که در آینده دوست دارید آن ها را داشته باشید و یا در آن ها مهارت کسب کنید می توانید از منتورینگ استفاده کنید.
تفاوت چهارم
در نظر داشته باشید که کوچینگ نیازی به طراحی خاصی ندارد و شما می توانید بلافاصله در هر موردی آن را انجام دهید در صورتی که منتورینگ این گونه نمی باشد. در کوچینگ فقط به میزان بسیار کمی نیازمند طراحی برای تعیین سطح صلاحیت هستید و می توانید با همین میزان هم کار خود را راه بیندازید در صورتی که منتورینگ به زمان بیش تری برای این کار نیاز دارد و یکی از مهم ترین مراحل آن تعیین هدف استراتژیک می باشد.
تفاوت پنجم
از کوچینگ می توانید برای مدیریت سریع یک سازمان استفاده کنید. در واقع معمولا از کوچینگ برای افرادی استفاده می شود که نیاز به یک مربی برای کار هایشان دارند و این مربی می تواند افراد را در زمینه هایی که نیاز است هدایت کند. در منتورینگ مدیر ها به صورت غیر مستقیم درگیر کار هستند و بیش تر پیشنهادات را می دهند و کارمندان می توانند از روی پیشنهادات گزینش انجام دهند و هر کدام که دوست دارند و فکر می کنند به اهدافشان نزدیک تر می باشد را انتخاب خواهند کرد. در نظر داشته باشید مکه در منتورینگ مدیر ها هیچ پیوندی با منتور نخواهند داشت ولی رابطه آن ها بسیار طولانی خواهد بود و این امر می تواند به حفظ یکپارچگی سازمان کمک کند.
تفاوت آخر
آخرین موردی که برای تفاوت های کوچینگ و منتورینگ بحث می شود تفاوت این دو با مشاوره و درمان می باشد. در نظر داشته باشید که مشاوره و درمان روش هایی هستند که می توانید از آن ها برای پیدا کردن مشکلاتی که در گذشته ایجاد شده است کمک بگیرید در صورتی که این دو مربوط به حال می باشند و از آینده حرف می زنند.
نکات بسیار مهم
در ادامه یک سری از نکات بسیار مهم را برایتان بررسی می کنیم و شما می توانید با استفاده از این نکات با مفهوم منتور و کوچ بیش تر آشنا شوید.
- منتور صرفا می تواند تجربیات خود را به دیگران انتقال دهد جمله ای است که ابهامات بسیار زیادی دارد و جالب است بدانید که تنها داشتن تجربه نمی تواند به منتور شدن کمک کند و شما باید کمی آگاهی و علم هم در مورد موضوع مورد بحث داشته باشید.
- در صورتی می توان گفت که منتور در حال انجام درست وظایف خود می باشد که تجربه شکست و دشواری ها را چشیده باشد و از دلایل اصلی این موضوع آگاهی کامل داشته باشد. بنابراین زمانی که منتور این مشکلات را بداند می تواند راه حل های بیش تری را در اختیار شما قرار دهد و در نتیجه کسب و کار را بهبود می بخشد.
- یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که برای سازمان های نوپا ایجاد می شود به دلیل این است که به درستی از راهنمایی ها و مشاوره های منتور استفاده نمی کنند.
- یادتان باشد که همیشه طرح مسئله توسط منتور از راه های اصلی نمی باشد و شما می توانید این طرح را تا حدی که دوست دارید تغییر داده و بعدا عملی کنید.
- استارت آپ ها باید بیاموزند که تجربیات خود را شخصی سازی کنند و بهترین روشی که فکر می کنند با منطق آن ها جور می شود را به گروه خود ارائه دهند در غیر این صورت پیشرفت کردنشان حتی با کمک گرفتن از منتور هم درست نمی شود.
- یادتان باشد که هر مشکلی که برای شما ایجاد می شود دارای ماهیت های مختلفی می باشد. ماهیت مشکلات می تواند در تفاوت هزینه ها، تفاوت فرهنگ های سازمانی و نوع خدمات و اجراییات می باشد.
- در برخی از موارد ممکن است راه حل های ارائه شده توسط منتور درست نباشد و این نشان دهنده کار بلد بودن یا نبودن منتور نیست و نباید آن ها را قضاوت کرد و تنها باید پیشنهادات آن ها را شنیده و فلسفه آن ها را درک کنید و برای خود با استفاده از اندیشه خود راه حل های جدید بسازید.
برای مطالعه دیگر اطلاعات عمومی در زمینه های مختلف نظیر تمیز کردن وایت برد و فواید کتاب خوانی می توانید از این لینک ها دیدن کنید.
منبع : آرگا