همانطور که می دانیم گوشت ها دارای انواع مختلفی می باشند که هر یک از آن ها دارای مزاج متفاوتی می باشند. هر فرد برای مصرف گوشت باید مزاج خود را در نظر گرفته و گوشتی را مصرف نماید که با مزاجش بیشتر سازگار باشد.
بررسی مزاج گوشت ها
تمام پزشکان مدرن و همینطور طب سنتی بر این عقیده هستند که گوشت یک منبع اصلی از مواد غذایی می باشد که حذف آن می تواند سبب به خطر افتادن سلامت فرد شود. حال اگر شما فردی گیاهخوار نیستید و مصرف گوشت را در برنامه غذایی و هفتگی خود قرار داده اید، بهتر است با طبع و مزاج انواع گوشت ها آشنایی داشته باشید. انواع گوشت مانند دیگر مواد غذایی دارای طبع خاص خود می باشند. به عنوان نمونه در یک دسته بندی گوشت ها را در دو گروه قرار می دهند و مشخص می کنند که در هر فصل چه گوشتی با مزاج شما سازگارتر خواهد بود. در این مطلب با انواع گوشت و طبع آن ها آشنا خواهیم شد، تا بتوانیم با توجه به بدن خود گوشت مناسبی را مصرف نماییم.
ویژگی عمومی گوشت ها
در برخی از بیماری ها به بیماران توصیه می گردد تا برای مدتی گوشت مصرف نکنند. زیرا هضم گوشت برای دستگاه گوارشی مشکل بوده و برای خوردن آن باید دستگاه هاضمه قوی داشته باشیم. از سوی دیگر با توجه به اینکه مزاج اغلب گوشت ها گرم می باشد، افراد دارای مزاج گرم باید مقدار کمتری گوشت مصرف نمایند. گوشت حیواناتی که به منظور مصرف انسان ذبح می گردند، در شرایط خاصی گرم می گردند. حیوان ذبح شده هر اندازه چاق تر و پرتحرک تر بوده باشد، دارای گوشتی گرم تر خواهد بود. همچنین رنگ حیوان نیز تاثیرگذار خواهد بود. هر اندازه حیوان دارای رنگی تیره تر باشد دارای مزاجی گرم تر می باشد.
گوشت گوسفند
باید بدانید که برای مزاج انسان ها بهترین گوشت، گوشت گوسفند می باشد. به ویژه گوشت بره ای که کمتر از ۶ ماه باشد دارای مرغوبیت بیشتری خواهد بود. با توجه به طبع شناسی این نوع گوشت می تواند با تمام طبع ها سازگار شود، چون گرم است ولی فراموش نشود که هر چه گوسفند جوان تر باشد دارای گوشت خوش پخت تر و با کیفیت تری خواهد بود، همچنین مصرف قسمت راسته یا سردست و سینه گوسفند از قسمت ران آن بهتر می باشد. در ادامه با برخی از ویژگی های مهم گوشت گوسفند آشنا می شویم.
- گوشت گوسفند در مقایسه با دیگر گوشت ها سریعتر هضم می شود و با هضم راحت صدمه ای به دستگاه گوارش نمی رساند و آن را اذیت نمی کند.
- داخل گوشت گوسفند نرم تر بوده و تری بیشتری نیز دارد.
- با توجه به غلظت، خونی که گوشت گوسفند تولید می نماید خون بهتری می باشد.
- استفاده از گوشت گوسفند برای بیماران سوداوی مفید می باشد.
- این گوشت سبب افزایش قدرت جنسی در زن و مرد خواهد شد.
گوشت بز
مصرف گوشت برای اشخاصی که فعالیت جسمانی کمتری دارند، مناسب تر خواهد بود. همچنین اگر بز کمتر از ۶ ماه سنش باشد دارای گوشتی با کیفیت تا حدی شبیه به گوشت گوسفند می باشد. گوشت بزغاله نسبت به خود بز لطیف تر بوده و خون لطیف تر تولید می نماید. اشخاصی که فعالیت بدنی زیادی دارند بهتر است از گوشت بره زیر ۶ ماه یا یزغاله مصرف نمایید. باید بدانید که هر چه رنگ گوشت بز روشن تر به نظر برسد، دارای لطافت کمتری خواهد بود و گوشت تیره تر لطیف تر است.
گوشت کبک
گوشت کبک دارای طبع گرم و خشک می باشد و در دسته گوشت های لطیف قرار دارد. در حال حاضر با توجه به آگاه شدن مردم نسبت به خواص گوشت کبک، مصرف این گوشت طرفداران بیشتری پیدا کرده است. از خواص این گوشت می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کبک دارای گوشتی با ارزش غذایی بالا می باشد.
- این گوشت خون زیادی تولید می نماید.
- مصرف گوشت کبک ممکن است سبب چاقی شود.
- با توجه به طبع خشک این گوشت، مصرف آن می تواند باعث بروز یبوست شود.
- این گوشت باعث تقویت قلب خواهد شد.
گوشت بلدرچین
مزاج و طبع گوشت بلدرچین نیز مانند گوشت کبک گرم و خشک می باشد. این گوشت ارزش غذایی بسیار بالایی دارد، برای حفظ ارزش غذایی بهتر است بلدرچین را به روش های رایج تهیه نمایید تا کباب کردن. گوشت بلدرچین برای سلامت بدن بسیار مفید است و دارای ویژگی های مختلفی می باشد:
- مصرف این گوشت پوست را نرم می نماید.
- در طبخ این گوشت بهتر است از روغن استفاده گردد.
- برای طمع بهتر و بهره بری از خواص گوشت بهتر است بلدرچین را با چاشنی های ملس مانند آلو، رب انار، شکر و سنکجبین مصرف نمایید.
- استفاده دائمی و بیش از اندازه از این گوشت می تواند باعث بروز سردرد شود.
گوشت گوساله
گوساله های جوان که در حدود ۱۸ماه داشته باشند دارای طبع میانه و معتدل می باشند ولی در حالت کلی مزاج گوشت گوساله در مقابل گوشت های دیگر به ویژه گوشت گوسفند، سردتر می باشد. از این رو مصرف این گوشت برای اشخاص دارای طبع سرد توصیه نمی گردد. اگر اشخاص دارای طبع سرد دوست داشته باشند از خواص گوشت گوساله بهره مند شوند و مورد مصرف قرار دهند باید با اضافه نمودن برخی مواد مصلح آن گرمی و سردی آن را متعادل سازند. با اضافه نمودن گرمی به گوشت گوساله تا حدی می تواند از سردی آن کم نمود. موادی مانند فلفل دلمه ای، سیر و انواع مختلف فلفل را می توان به گوساله اضافه نمود.
گوشت شتر و شتر مرغ
همانطور که گفته شد طب سنتی گوشت گوسفند را به خاطر سازگار بودن بهتر با بدن انسان، بیشتر توصیه می کند ولی گوشت های دیگر نیز دارای خواص مختلفی می باشند که برای درمان یا جبران برخی از کمبودها در بدن باید مصرف شوند. از جمله این گوشت ها گوشت شتر مرغ و شتر می باشد که مصرف بیش از حد آن ها ممنوع است اما فواید مختلفی برای بدن دارد.
شتر دارای گوشتی گرم می باشد و برای اشخاصی که مزاج سرد و تر دارند و یا غلبه خلط بلغم دارند مفید می باشد. گوشت شتر مرغ نیز گرم و خشک می باشد و عاری از کلسترول است. از این رو کسانی که چربی یا کلسترول خون دارند می توانند گوشت شتر مرغ مصرف نمایند. می توان برای نتیجه بهتر گوشت شتر مرغ را به شکل چرخ کرده با گوشت گوسفند مخلوط کرد و مصرف نمود.
گوشت میگو
اغلب جانوران دریایی دارای گوشتی سرد و تر می باشند، اما در این بین میگو تا حدی متفاوت بوده و دارای طبع گرم و تر است. میگو یکی از گوشت های پر مصرف و جا افتاده در بین مردم بویژه جنوبی ها می باشد. به منظور بهره مندی از خواص میگو در مورد مصرف میگو بهتر است به موارد زیر توجه داشته باشید:
- گوشت میگو را به تنهایی مصرف ننمایید، بهتر است این گوشت به همراه سکنجبین میل شود.
- میگو دارای خواص بسیاری است که از مهمترین آن می توان به افزایش قوای جنس در زنان و مردان اشاره نمود.
- هضم این گوشت سنگین بوده و دیر هضم است. از این رو کسانی که دارای مشکلات سوء هاضمه می باشند بهتر است از مصرف میگو خودداری نمایند.
لذیذترین گوشت ها برای مزاج های مختلف
مصرف انواع مختلف گوشت برای هر فردی ضروری می باشد. ولی بهتر است که گوشت های سرد و تر به مقدار کمتری در برنامه غذایی روزانه افراد قرار گیرد. مصرف گوشت چهارپایان به خصوص بز و گوسفند جوان با توجه به طبعی که دارند می توانند گزینه مناسب و عالی برای انتخاب افراد باشند و انرژی لازم را برای هر فرد تامین نمایند. از سوی دیگر گوشت پرندگان و آبزیان به خاطر دارا بودن برخی از ویتامین ها که در گوشت چهارپایان وجود ندارد یک غذای مغذی برای افراد محسوب می شود.
نکات مهم درباره طبخ گوشت
تقریبا در اغلب موارد هیچ کس گوشت خام مصرف نمی کند و گوشت را به روش های مختلف طبخ کرده و می خوردند. در صورتی که گوشت ها به روش صحیحی آماده نشوند ارزش غذایی خود را از دست داده و اغلب موارد مفید آن از بین خواهند رفت. علاوه بر این برخی از روش های اشتباه طبخ می توانند ماده غذایی مفید را به ماده ای مضر برای بدن تبدیل نمایند. با رعایت برخی موارد و اصول کلی می توانید از مفید بودن گوشت مصرفی خود مطمئن باشید:
- با اضافه نمودن نمک به هر ماده خوراکی می توانید لطافت آن را بیشتر نمایید. از این رو با اضافه نمودن مقدار مناسبی نمک در حین پخت به گوشت می توانید کیفیت آن را بیشتر نمایید.
- برخی از کودکان علاقه ای به مصرف گوشت ندارند ولی می توان با خوراندن آب گوشت به آن ها نیازشان به گوشت را تامین نمود. برای اینکه مواد مغذی گوشت به آب منتقل شود باید گوشت را با آب سرد بپزید. در صورتی که گوشت با آب فراوان و گرم پخته شود مواد غذایی وارد آب نخواهند شد، حال اگر به آب گوشت احتیاج دارید باید گوشت را با آب سرد بپزید.
- در زمان پخت گشت بالافاصله درب قابلمه را نبندید، بخار حاصل شده از سطح گوشت در ابتدا سمی می باشد، از این رو بهتر است تا وقتی که گوشت به اصطلاح یک قل نزده است درب قابلمه را به شکل کج قرار دهید و بعد از جوشیدن آب با گذشت چند دقیقه درب را ببندید.
منبع : آرگا