دسته ها
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳

درمان قی چشم و علل بروز آن

  • ساناز براتی
  • ۲۰ دی ۱۴۰۰
  • ۰

قی چشم به ترشحات مایل به زرد جمع شده در گوشه ی چشم گفته می شود که اغلب بعد از بیدار شدن از خواب در صبحگاه مشاهد می شود. این موضوع اغلب بی خطر است اما در برخی موارد در صورت تغییر در رنگ و غلظت باید درمان شود.

قی کردن چشم بدون شک موضوعی ناخوشایند برای هر کس می باشد. مواجهه با چشم هایی پف کرده و قی کرده برای هیچ فردی خوشایند نمی باشد. برای درمان قی چشم روش های مختلفی وجود دارد که در این مطلب با آن آشنا خواهیم شد.

روش های درمان قی چشم

قی در واقع ترکیبی از مخاط، چربی ها، سلول های مرده ی پوست و دیگر بقایای بدن می باشد که در زمان خواب در گوشه ی چشم ها جمع می گردد. ترشحات چشم که با اسم چسبندگی چشم یا چرک چشم هم شناخته می شوند، عملکردی حفاظتی بوده که مواد زائد و زیان بار را از روی پرده ی اشکی و چشم فرد پاک می نماید. اما چرک کردن چشم در برخی موارد غیر طبیعی می شود که نشان از مشکلات و عفونت چشم یا بیماری در چشم می باشد. برای آشنایی بیشتر با این موضوع و درمان چرک کردن چشم در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

برطرف نمودن و علاج قی چشم

قی چشم

چشم هر فرد در طول روز مخاط تولید می نماید، وقتی که فرد پلک می زند دائما لایه ی نازکی از اشک تولید خواهد شد که از خشک شدن مخاط و تشکیل چرک پیشگیری کند. ولی زمانیکه فرد به خواب می رود، به این خاطر که پلک زدنی در کار نیست، ترشحات در گوشه ی چشم جمع می شوند و خشک خواهند شد، در برخی موارد نیز لایه ی نازکی از ترشحات داخل چشم باقی خواهد ماند که به آن چرک کردن چشم در خواب گفته می شود.

دوای قی چشم و علاج آن

با وجود اینکه ترشحات چشمی مفید می باشند، ولی چرک کردن غیر طبیعی چشم ها به ویژه اگر سبز یا زرد رنگ باشد و با تار چشمی در دید، حساسیت به نور یا چشم درد همراه گردد می تواند نشان از مشکلی مانند عفونت یا بیماری چشمی در فرد باشد. با داشتن چنین مشکلاتی فرد باید سریعا به متخصص مراجعه نماید و قی چشم را برطرف کند.

درمان قی چشم و رفع آن

قی چشم از کجا می آید؟

همانطور که اشاره شد یکی از مهمترین وظایف پرده ی اشکی به وجود آوردن ترشحاتی است که دارای ترکیبات لازم برای سلامت چشم می باشند. ترشحات چشم دارای لایه ی مخاطی نازک و مرطوبی می باشند که به وسیله ملتحمه یا موسین تولید می گردد، همچنین نوعی چربی به اسم میبوم هم در این ترشحات یافت می شود که به وسیله غدد چربی ساز چشم تولید می گردد. تمام این موارد گفته شده به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید خیلی راحت پلک بزنید. در صورتی که چشم ها با اشک شسته نشوند، ذرات و دیگر مواد در گوشه ی چشم و همینطور در خط چشم جمع خواهند شد.

مداوا و علاج قی چشم

دلیل قی نمودن چشم

در حالت کلی همانطور که گفته شد چرک نمودن چشم ها موضوعی خطرناک نمی باشد. ولی تغییر در غلظت و رنگ و میزان ترشحات چشم ممکن است نشان دهنده عفونت یا بیماری در چشم باشد. بعضی از بیماری های چشمی رایج که با چرک نمودن غیر طبیعی چشم همراه می باشند شامل موارد زیر می شود:

  • ورم ملتحمه:

چرک نمودن چشم ها یکی از نشانه های رایج در ورم ملتحمه یا همان آماس چشم می باشد که در آن ملتحمه چشم دچار التهاب می گردد. ملتحمه در واقع غشایی نازک می باشد که روی صلبیه، قسمت سفید رنگ چشم و همینطور بخش داخلی پلک قرار گرفته است. در ورم ملتحمه چشم فرد دچار خارش، حس وجود شن ریزه و همینطور سوزش و قرمزی می گردد. ولی علاوه بر این زمانی که فرد در خواب می باشد، مخاط زرد یا سبز رنگ تولید می گردد که می تواند بر روی خط چشم کبره ببندد.

راهکارهای درمان قی چشم

در برخی اوقات مقدار قی چشم به اندازه ای زیاد می شود که پلک ها نمی توانند کاملا بسته شوند و همچنین نمی توان آن ها را باز نمود. ورم ملتحمه به سه دلیل مختلف به وجود می آید: عامل ویروسی، عامل باکتریایی و آلرژی

ورم ملتحمه ی ویروسی شدیدا واگیردار می باشد و به وسیله عاملی ویروسی مثل ویروس تبخال به وجود می آید. در این صورت چشم شفاف و آبکی می شود ولی ترکیبات مخاطی آن ممکن است سفید یا زرد روشن شود.

ورم ملتحمه ی باکتریایی همان گونه که از نامش مشخص است به وسیله عفونت باکتریایی به وجود می آید. این مشکل اگر بلافاصله درمان نگردد خطرناک خواهد بود. در این شکل از عفونت قی چشم در قیاس با عفونت ویروسی ضخیم تر و چرکی می باشد و اغلب زرد، سبز یا می تواند خاکستری باشد. ترشحات اغلب چسبناک بوده و فرد بعد از بیدار شدن چسبندگی را به شکل کامل در پلک خود حس خواهد کرد و نمی تواند پلکش را باز نماید.

راهی برای علاج قی چشم

  • دیگر عفونت های چشمی:

بجر ورم ملتحمه عفونت های چشمی دیگری نیز وجود دارند که ترشح قی چشم را بیشتر می کنند. تبخال چشمی که شکلی از عفونت ویروسی مکرر در چشم است، کراتین قارچی که نوعی التهاب نادر ولی خطرناک در قرنیه می باشد و کراتیت آکامنامبا که نوعی عفونت انگلی است و به دلیل مراقبت های نادرست از لنزهای تماسی یا شنا کردن با وجود لنز به وجود می آید، از جمله این بیماری ها می باشند.

چند روش علاج قی چشم

قی چشم در نوع عفونی انواع مختلفی داشته، این قی ممکن است شفاف و آبکی یا غلیظ، سبز رنگ و چسبناک شود. از این رو فورا بعد از دیدن قی چشمها در این حالات به پزشک مراجعه نمایید.

روش های علاج قی چشم

  • بلفاریت:

بلفاریت نوعی ناهنجاری شدید در پلک می باشد که به هر دو حالت التهاب فولیکول های مژه و تولید غیر طبیعی چربی از غدد چربی موجود در اطراف داخلی پلک می گویند.

درست عمل نکردن غدد چربی چشم، می تواند سبب بروز علائم دردناک در کنار ایجاد حساسیت گردد و باعث به وجود آمدن قی کف آلود، کبره بستن پلک و همینطور چرک زرد و سبز گردد.

علاجی برای قی چشم

  • گل مژه:

در مشکل گل مژه غددهای چربی پلک مسدود می گردند و اغلب علت آن عفونت فولیکول مژه می باشد. گل مژه که التهاب غدد پلکی نیز نامیده می شود، به جوشی شبیه است که در حاشیه ی پلک به وجود آمده است و اغلب با قرمزی، ورم پلک و حساسیت در آن قسمت همراه می شود. چرک زرد، کبره بستن پلک و ناراحتی در زمان پلک زدن از دیگر علائم گل مژه می باشد.

گل مژه اغلب به خودی خود برطرف خواهد شد ولی باید فراموش نشود که نباید چرک درون گل مژه را تخلیه نمود، اینکار می تواند خطر انتقال عفونت به دیگر قسمت های چشم را ایجاد کند.

درمان قی چشم به چند روش

انواع قی چشم و علل بروز آن

چرک چشم در انواع مختلفی وجود دارد که هر یک همانطور که اشاره شد به دلیلی به وجود می آیند:

  • قی چشم آبکی:

به دلیل ویروس ملتحمه، آلرژی چشن، خشکی چشم، جراحت چشم، التهاب کیسه ی اشکی ایجاد می شود.

  • قی چشم سخت:

به دلیل آماس پلک چشم، ورم باکتریایی و ملتحمه و دیگر عفونت های چشمی و همینطور گب مژه می تواند ایجاد شود.

  • قی چشم چسبنده:

به خاطر گل مژه، ورم باکتریایی ملتحمه و دیگر عفونت های چشمی، زخم قرنیه، التهاب کیسه ی اشک ایجاد می شود.

  • قی چشم رشته ای:

به خاطر مواردی مانند خشکی چشم، زخم قرنیه، ورم آلرژیک ملتحمه و آلرژی چشمی می تواند ایجاد شود.

درمان و علاج قی چشم

ورم آلرژیک ملتحمه ممکن است به وسیله عوامل حساسیت زایی مانند گرده ی گل، شوره ی سر، گرد و غبار و دیگر عوامل تحریک کننده به وجود آید. همینطور ممکن است نوعی واکنش حساسیتی به آلودگی های شیمیایی، مواد آرایشی، تماس با محلول نگهداری لنز چشم و قطره ی چشمی باشد. قس چشم که به خاطر ورم آلرژیک ملتحمه به وجود می آید اغلب آبکی است.

این مشکل بر خلاف عفونت های ویروسی و باکتریایی مسری نبوده و همواره هر دو چشم را درگیر می نماید.

روش های درمان قی چشم

نقص در سیستم اشکی چشم

همانطور که می دانیم سیستم اشکی چشم باعث حفظ رطوبت و محافظت از چشم می گردد و به وجود آمدن هر نوع نقصی در عملکرد آن می تواند خطراتی را به دنبال داشته باشد. در ادامه با بعضی از نقص های سیستم اشکی آشنا خواهیم شد:

  • خشکی چشم:

تولید ناکافی اشک و همینطور اختلال در عملکرد غدد چربی می توانند سندروم خشکی چشم را ایجاد نمایند. خشکی چشم بیماری عموما مزمنی است که در آن سطح چشم روان نبوده و دائما تحریک و ملتهب می گردد. علائم مختلف این بیماری شامل قرمزی، لکه ی خون در چشم، حس سوزش و تاری دید می شود. همچنین فرد حس می کند که چیزی در چشمش هست. برخی اوقات نیز خشکی چشم باعث می گردد تا قی چشم خیلی آبکی باشد.

چند روش برای مداوای قی چشم

  • لنزهای تماسی:

امکان دارد مقدار ترشح قی در چشم کسانی که از لنزهای تماسی استفاده می نمایند بیشتر از حد معمول شود. این موضوع می تواند به دلایل مختلفی به وجود آید که از بین آن ها می توان به عفونت چشمی نشئت گرفته از تماس لنز با چشم، ایجاد خشکی و تحریک چشم با استفاده از لنز و مالش بیشتر چشم در زمان استفاده از لنز اشاره نمود.

در صورتی که در زمان استفاده از لنز، قی کردن چشم ها بیشتر شود باید لنز خارج شده و سریعا برای مداوا به پزشک مراجعه نمایید تا از بیماری های جدی چشمی پیشگیری شود.

روش هایی برای مداوای قی چشم

  • جراحت چشم:

وارد شدن جسمی خارجی به داخل چشم مانند گرد و غبار، خرده ریزه یا ماده شیمیایی، یا جراحات چشمی باعث افزایش مقدار ترشحات آبکی چشم خواهد شد. در صورتی که پس از جراحت، چشم چرک کند یا خونی شود باید برای درمان خیلی زود به متخصص مراجعه نمایید. تمامی جراحات چشمی باید به سرعت درمان شوند.

روش درمان قی چشم

  • زخم قرنیه:

زخم قرنیه عفونتی شبیه به آبسه ی قرنیه می باشد که به وسیله ی آسیب چشمی یا عفونت درمان نشده چشمی به وجود می آید و ممکن است تهدیدی برای بینایی شود. اگر زخم قرنیه فورا درمان مگردد ممکن است فرد بینایی خویش را به شکل کامل از دست بدهد.

از نشانه های زخم قرنیه می توان به درد چشم، قرمزی، ورم پلک ها و غلظت قی چشم اشاره نمود. چرک چشم می تواند در صورت شدید شدن به قرنیه فرد آسیب وارد کند و باعث ضعف در بینایی گردد.

درمان و داروی قی چشم

  • التهاب کیسه ی اشکی:

در صورتی که مجرای اشکی مسدود گردد باعث التهاب و عفونی شدن کیسه ی اشکی که مسئول تخلیه ی اش به درون بینی می باشد خواهد شد و همچنین باعث ایجاد حساسیت و تورم در داخل پلک می شود. در این صورت بیمار بجز درد و قرمزی، اشک آلود شدن چشم ها، قی چسبناک چشم و تاری دید را هم تجربه خواهد کرد.

علاج قی چشم

روش های درمان

همانطور که گفته شد چرک کردن چشم ها به مقدار کم طبیعی بوده و خطری به دنبال ندارد ولی با تغییر رنگ، غلظت و مقدار ترشح باید درمان شود. در صورتی که عفونت چشمی دلیل تولید مخاط در چشم باشد، ممکن است پزشک برای درمان چرک چشم قطره ی چشمی ضد باکتریایی یا ضد ویروسی و پماد تجویز نماید. در صورتی که دلیل اشک آلود شدن چشم یا تحریک چشم عاملی آلرژیک باشد باید از قطره های چشمی ضد حساسیت و ضد انعقاد استفاده شود.

همچنین استفاده از کمپرس گرم روی چشم ها می تواند در بهبود علائم خارش و ناراحتی های عمومی چشم و از بین بردن مخاط چشم موثر باشد. اگر پلک ها به هم چسبیده هستند قبل از پاک نمودن چشم ها بهتر است چشم خود را با پارچه ای آغشته به آب داغ خیس کرده و چند دقیقه آن را روی پلک خود قرار دهید.

مداوای قی چشم

مواردی که می تواند در خانه رعایت نمود

به منظور مراقبت از چشم ها و کنترل و بهبود قی چشم به موارد زیر توجه داشته و آن ها را رعایت نمایید:

  • به منظور جلوگیری از به وجود آمدن یا گسترش عفونت های چشمی از دست زدن به چشم های خود جلوگیری نمایید.
  • دست هایتان را دائما بشویید، به ویژه اگر بیماری ملتحمه ی مسری دارید.
  • در صورت استفاده از لنزهای تماسی اگر دچار قی می شوند، لنزهای خود را خارج نموده و به پزشک مراجعه نمایید. برخی اوقات مصرف لنزهای یکبار مصرف می تواند مقدار ترشحات مربوط به لنز را کمتر نماید.

روش های مداوای قی چشم

  • در صورتی که دچار عفونت چشمی هستید از لوازم آرایشی آلوده کننده مثل ریمل و خط چشم استفاده ننمایید.
  • اگر عاملی آلرژیک باعث اشک آلوده شدن چشم های شما شده، آن عامل را بیابید و تلاش در از بین بردن آن نمایید. در صورتی که به قطره های چشمی حساسیت دارید از قطره های بدون مواد نگهدارنده استفاده نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *