به طور کلی کپک زدن دیوار نمونه ای از آثار به جای مانده از رطوبت نفوذ کرده در دیوار و سقف ساختمان ها است که اغلب بسته به دلایل مختلفی رخ خواهد داد. برای جلوگیری از بروز کپک دیوار می توانید از یک سری اقدامات با استفاه از مواد ضدعفونی کننده خاص کمک بگیرید.
آشنایی با دلایل کپک زدن دیوار
همانطور که می دانید یکی از مشکلاتی که امروزه در برخی از خانه ها به ویزه خانه قدیمی مشاهده می شود کپک دیوار است. این کپک ها دارای خطرات زیادی هستند که اغلب به خاطر رطوبت موجود در سرویس های بهداشتی به وجود می آیند و با گذر زمان باعث ایجاد قارچ سرویس بهداشتی می شوند. کپک های روی دیوار را می توان نوعی قارچ دانست که به رنگ مشکی هستند و در تمامی نواحی آب و هوایی نیز به چشم می خورند.
البته که در بخش های مرطوب کشور بیشتر مشاهده می شوند و اغلب خانه هایی که در اقلیم های گرم و مرطوب ساخته می شود به دلیل استفاده از گچ کاری در آن ها، این آب و هوا زمینه ساز پرورش قارچ بر روی دیوار ها گچی خواهد شد زیرا که گچ ساختار متخلخلی داشته و عمدتا باعث جذب قارچ و کپک دیوار با ظاهری سیاه یا قهوه ای می شود.
همچنین در قسمت هایی که این کپک دیوار وجود دارد احتمالا نشت آب در دیوارها، تهویه نامناسب و عدم تخلیه لوله ها وجود دارد که با گذر زمان و خشک کردن آن ها می توان با آن ها مبارزه کرد.
انواع کپک ها دیوار:
توجه داشته باشید که کپک روی دیوار با همان شکل و شمایل مورد انتظار از کپک در حالت های مختلف بر روی بخش هایی از ساختمان ایجاد خواهد شد. در واقع مواد تشکیل دهنده کپک دیوار که ناشی از تجمع ذرات به جای مانده از رطوبت و پوسیدگی دیوار بوده به مرور زمان بیماری های تنفسی و پوستی را در افراد به وجود خواهد آورد.
به همین خاط عدم توجه و جلوگیری از شکل گرفتن کپک روی دیوار مشکلات زیادی را هم از نظر ظاهر ساختمان و هم بیماری ها مختلف برای افراد ساکن در محیط به همراه خواهد داشت. در ادامه انواع کپک روی دیوار را با اسامی وابسته به ترکیبات تشکیل دهنده شان شرح داده ایم:
کپک پاتولوژنیک: این نوع کپک نسبت به کپک های آلرژیک خطر بیشتری دارند و باعث عفونت های ریوی می شوند یعنی واکنشی مشابه ذات الریه دارند.
کپک آلرژیک: این گونه کپک ها خطر کمتری نسبت به سایرین دارند. در واقع این کپک باعث بروز بیماری های تنفسی و آسمی شده و تاثیر بیشتری هم روی کودکان خواهد داشت.
کپک توکسین: این نوع کپک بسیار خطرناک است و از سه طریق لامسه، تنفس و چشایی می تواند وارد بدن شده و موجب سرکوب سیستم ایمنی و حتی سرطان در بدن شود.
کپک آلیرژیلوس: این کپک در هوای گرم و مرطوب و خاک خانه ها یافت می شود و موجب بروز عفونت های قارچی خواهد شد.
کپک کلادوسپریوم: این نوع کپک نیز معمولا بر روی منسوجات، چوب و سایر مواد مرطوب قابل رشد مشاهده می شود و باعث بروز تب یونجه خواهد شد.
کپک آلترنازیا: این کپک در دهان، بینی و دستگاه تنفسی نفوذ کرده و باعث بروز بیماری های آلرژیک و آسم خواهد شد.
کپک پنسیلیوم: این نوع کپک نیز عمدتا در زیر کاغذ دیواری، پارچه های کهنه، زیر فرش و عایق بندی ها مشاهده می شود و برای آلرژیم و آسم و برخی گونه ها میکوتوکسین تولید می کند که در آنتی بیوتیک ها و پنی سیلین مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
دلایل ایجاد کپک دیوار:
به طور کلی کپک دیوار نوعی قارچ میکروسکوپی محسوب می شود که اغلب در فضاهایی با رطوبت بالا رشد خواهد کرد. در واقع این قارچ سرویس بهداشتی با پخش کردن هاگ که به رنگ خاکستری، سبز، آبی و یا قرمز رنگ است تولید مثل می کند که این نوع تولید مثل باعث گسترش سریع آن در چندین ساعت خواهد شد.
دقت داشته باشید که وجود کپک دیوار و قارچ سرویس بهداشتی در خانه علاوه بر بوی بد ناشی از رطوبت و غیر جاذب کردن دیوار ها می تواند احتمال ابتلا به بیماری های تنفسی و یا آلرژی های پوستی را نیز به وجود بیاورد که از خطرا کپک در خانه است.
ممکن است در هر جایی از خانه دلایل کپک زدن دیوار را مشاهده کنید برای مثال کپک دیوار توالت یا حتی داخل ماشین قهوه ساز یا زیر سینک ها که دلیل عمده به وجود آمدنشان رطوبت و محیط های تاریک هستند که در آن ها تهویه هوا به درستی صورت نگرفته است. همچنین مکان های بسته و تاریک هم یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن کپک دیوار هستند که هوای تازه به درون آن ها راه پیدا نمی کند.
همچنین عامل ایجاد کپک دیوار و قارچ های سرویس بهداشتی نوعی هاگ شناور در هوا است که چندان مشاهده نمی شود و در هوای آزاد شناور خواهد بود. به محض اینکه یک محیط تقریبا نمناک به وجود بیاید، قارچ ها در آن رشد کرده و به شکل لک های خال خالی و تغییر رنگ در دیوار و کف ظاهر خواهند شد.
یکی دیگر از دلایل کپک زدن دیوار انجام کار های امروزی است که در اغلب فضاهای خانه به ویژه آشپزخانه و حمام که در آن ها بخار تولید می شوند، انجام خواهد شد زیرا این بخار ها عامل رشد کپک هستند. البته از این نکته غافل نشوید که گاهی اوقات نیز کپک قارچ بر روی دستگاه های گرمایشی یا سرمایشی خانه، مرطوب کننده و آن دسته از دستگاه هایی که نیاز به آب دارند رشد خواهد کرد.
راهکار های موثر در مقابله با کپک دیوار:
بهتر است بدانید که برای از بین بردن کپک های روی دیوار راهکار های مختلفی وجود دارد که در ادامه سعی داریم برخی از آن ها را شرح دهیم:
-
استفاده از سرکه سفید:
یکی از مواد طبیعی که امروزه برای رفع کپک و قارچ های دیوار مورد استفاده قرار می گیرد سرکه سفید است زیرا به خوبی با محیط سازگار شده و به راحتی بوی نامطبویی که قارچ و کپک ها از خود ساطع می کنند را خنثی خواهد کرد.
این ماده به خاطر خاصیت اسیدیته ای که دارد آن ها را از بین می برد. برای استفاده از این ماده بایستی مقداری از آن را بر روی محل هایی که کپک بر روی آن رشد کرده بریزید و ۱۵ دقیقه صبر کنید و سپس آن را با آب و برس تمیز نمایید.
-
استفاده از جوش شیرین:
این پودر سفید رنگ به خاطر داشتن خاصیت ضد قارچ و ضد باکتری می تواند به شما در از بین بردن کپک از روی دیوار و سطوح کمک کند و به سرعت بوی بد را رفع نماید. برای استفاده از این پودر در ابتدا مقداری را با آب ترکیب نمایید و سپس بر روی محل های قارچ زده بریزید. اجازه دهید ۲۰ دقیقه بر روی محل بماند و سپس آن را با آب و برش شستشو دهید.
-
استفاده از نمک دریایی:
نمک دریایی نیز به خاطر داشتن خاصیت ویژه می تواند رطوبت محیط را به خود جذب کند و به راحتی از رشد قارچ در سطوح و دیوار ها جلوگیری نماید. می توانید به منظور پیشگیری از رشد هر گونه قارچ در منزلتان مقداری از نمک را در ظرفی کوچک در اطراف خانه قرار دهید تا رطوبت را به خود جذب کند.
برای استفاده از نمک دریایی در ابتدا مقداری از آن را روی سطوح قارچ زده بپاشید و پس از گذشت مدت زمان ۲۰ دقیقه با فرچه تمیز کنید. با انجام این کار خواهید دید که کپک روی دیوار از بین رفته و محل رشد آن ها پاکسازی شده است.
-
استفاده از دانه برنج:
همانطور که می دانید استفاده از دانه های برنج از گذشته های دور برای رفع بوی بد و جلوگیزی از ایجاد کپک درون کمد های لباس مرسوم بوده زیرا با جذب رطوبت باعث می شود تا کپک ها رشد نکنند و بوی بد شان از بین برود.
برای استفاده از دانه های برنج باییستی مقداری از آن را درون کیسه ای پارچه ای قرار دهید و به کمد خود آویزان نمایید و یا درون کابینت ها و کشوهای لباس قرار دهید.
همچنین در ادامه پیشنهاد می شود که با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب از بین بردن لکه های نم دیوار های خانه و همچنین چگونگی رفع آلودگی هوا در خانه نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا