تمیز کردن آکواریوم یکی از کارهایی می باشد که باید هر چند وقت یک بار آن را انجام بدهید زیرا این کار برای سلامت ماهی های شما لازم است و می تواند باعث افزایش طول عمر آن ها شود.
طریقه تمیز کردن آکواریوم
یکی از فواید آکواریوم تمیز داشتن این است که خانه شما را زیبا تر جلوه می دهد و به بهداشت آن کمک می کند. در واقع با گذشت زمان نیترات ها و متابولیت ها درون آکواریوم شما جمع می شوند و ظاهر آن را تحت تاثیر قرار می دهند. البته علاوه بر ظاهر ممکن است سلامتی ماهی شما نیز تحت تاثیر قرار بگرد. امروزه بسیاری از افراد از صابون های مخصوص برای پاک کردن آب استفاده می کنند ولی این کار به تنهایی کافی نیست و نمی تواند بر روی پاکی آکواریوم شما تاثیری داشته باشد. در حین تمیزکاری باید به سه هدف مهم توجه کنید. این سه هدف شامل تنظیم کردن نیتروژن موجود در آب، حذف شدن ذرات شناور در از آب و اضافه کردن مواد ضروری به آب می باشد. در ادامه زمان و نحوه پاک سازی آکواریوم را برایتان بررسی خواهیم کرد.
زمان مناسب
بسیاری از افراد اعتقاد دارند که زمان مناسب برای تمیزی آکواریوم هفته ای یک بار می باشد و برخی دیگر اعتقاد دارند که باید این کار را ماهانه انجام داد. این کار کاملا به تمیزی آب و آکواریوم شما بستگی دارد. در واقع بهتر است خودتان آن را تعیین کنید که چه زمانی برای پاکسازی آکواریوم مناسب است زیرا ماهی هایی که در آن زندگی می کنند ممکن است با ماهی های مد نظر دیگران متفاوت بوده و متابولیسم بدنی آن ها منجر به آلودگی بیش از حد شود.
وسایل مورد نیاز
بهتر است قبل از این که اقدام به تخلیه آکواریوم کنید مواد مورد نیاز برای تمیز کردن آن را فراهم کنید. این وسایل عبارتند از :
- سوهان
- تیغ ریش تراش
- سفید کننده مناسب
- مکنده شن
- سطل تمیز و نو
- شیشه پاک کن
- فیلتر
- برس فیلتر
- حوله تمیز
- نرم کننده آب آکواریوم
مراحل تمیز کردن
یادتان باشد که آکواریوم خود را باید به گونه ای تمیز کنید تا همه مواد درون آن تمیز شوند و تنها به بیرون آن اهمیت ندهید. تمیزکاری درون آکواریوم نیز از اهمیت بسیار زیاد برخوردار می باشد و زمانی که بتوانید این کار را به خوبی انجام دهید می توانید از سلامت ماهی های خود را تضمین کنید. مراحلی که باید آن ها را طی کنید تا آکواریوم شما به خوبی پاک شود را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
تمیز کردن آب
کدر شدن و مات شدن رنگ آب یکی از ساده ترین مشکلاتی می باشد که افراد با آن رو به رو هستند. البته در برخی موارد این کثیفی آب می تواند به دلیل کثیفی شیشه ها باشد و باید آن ها را با روش اصولی تمیز کنید ولی باید بدانید که کثیف شدن آب یک امر کاملا طبیعی می باشد. البته در برخی از موارد کدر شدن آب می تواند نشانه خرابی مخزن فیلتر باشد که باید این مشکل را از چند جهت بررسی کنید.
در صورتی که آب کدر می شود تا زمانی که میزان نیترات آن بالا نرود نیازی به تعویض آب ندارید و بهتر است در این موارد خیلی کم از فیلتر استفاده کنید زیرا فیلتر تنها منجر به از بین رفتن یک سری از باکتری ها می شود و برای رشد گونه ای دیگر از آن ها مفید می باشد. برای رفع این مشکل می توانید از جلبک های تزئینی در آکواریوم ها استفاده کنید. در واقع این گیاهان می توانند از کدر شدن آب پیشگیری کنند زیرا مواد مورد نیاز باکتری های موجود در آب را از بین می برند و این باکتری ها سر انجام بر اثر گرسنگی از بین می روند.
تمیز کردن فیلتر
بهتر است فیلتر های نو نخرید و همان فیلتر های قبلی را تمیز کرده و مورد استفاده قرار دهید. در نظر داشته باشید که اگر فیلتر های شما زود تر از یک ماه کثیف می شوند بدین معنا می باشد که غذای بسیار زیادی به ماهی ها می دهید و این امر می تواند مشکلات بسیاری برایتان ایجاد کند.
شستن شن ها
شن هایی که درون آکواریوم قرار می گیرند نیز نیاز مبرمی به شستشو دارند. بعد از این که آب را با استفاده از مکنده درون سطل تخلیه کردید بهتر است مکنده را در بالای آکواریوم قرار دهید تا مواد اضافی موجود در آن نیز تخلیه شود. یادتان باشد که این کار را به آرامی انجام دهید تا شن ها حرکت نکنند و در جای خود نیز باقی بمانند.
مکنده را نباید در ارتفاع بسیار نزدیک قرار دهید تا شن ها را نیز با خود بکشد و آن ها را تخلیه کند برای این کار لازم است تا ارتفاع مناسب را پیدا کنید. اگر مدت زمان بسیار زیادی از تمیز کردن گذشته است بهتر است کمی شن ها را با دست جا به جا کرده و بار دیگر از مکنده استفاده کنید تا بتوانید آکواریوم را به طور مفصل تمیز کنید. بعد از این که این کار را انجام دادید می توانید شن ها را زیر نور آفتاب خشک کرده و دوباره به درون آکواریوم انتقال دهید.
تمیز کردن شیشه داخلی
با استفاده از سوهان جلبک خراشی که از قبل تهیه کردید باید سطح داخلی شیشه آکواریوم خود را کاملا تمیز کنید. بهتر است از سوهان های مخصوص استفاده کنید زیرا سوهان های معمولی دارای مواد صابونی و شیمیایی می باشند و می توانند بر روی سلامت ماهی های شما تاثیرات منفی داشته باشند.
به خاطر بسپارید در حین تمیز کردن سطح داخلی شیشه ها اگر با لکه های بسیار سخت مواجه شدید می بایست با استفاده از یک تیغ ریش تراش پلاستیکی این کار را انجام دهید زیرا تیغ های دیگر بر روی شیشه های آکواریوم شما خط هایی را ایجاد می کند و این خطوط می تواند در آینده محل مناسبی برای رشد میکروب ها و باکتری ها باشد. نکات ایمنی را در این بین رعایت کنید تا مشکلی برایتان ایجاد نشود.
تمیز کردن شیشه بیرونی
برای تمیز کاری در این بخش به سطح بیرونی آن می رسیم. باید به ترتیب سرپوش، چراغ ها و قسمت های بالایی مخزن را تمیز کنید. شیشه پاک کن های معمولی دارای آمونیاک می باشند و می تواند برای ماهی ها سمی بوده و منجر به مرگ آن ها شود و پاک کننده های معمولی هم داری آهک اند و سمی تر از شیشه پاک کن های معمولی می باشند بنابراین بهترین راه حل برای تمیزکاری سطح بیرونی شیشه های آکواریوم بهتر است از یک شیشه پاک کن بدون آمونیاک استفاده کنید و یا سعی کنید آن را با استفاده از سرکه تمیز کنید.
شستن سنگ های آکواریوم
شستن این سنگ ها کمی مشکل می باشد زیرا باید آن ها را خوب تمیز کنید و حفره هایی که دارند مانع از راحتی کار شما خواهند شد. علاوه بر سنگ ها تزئین داخل آکواریوم و حتی جلبک درون آن نیز باید تمیز شود. یادتان باشد که برای شستن این موارد نباید از صابون و مواد شوینده قوی استفاده کنید زیرا از بین بردن صابون از روی آن ها بسیار دشوار می باشد و ماندن آن ها می تواند برای ماهی هایتان خطرناک باشد. شما می توانید با استفاده از یک پد ساده جلبک تراش تمامی سطوح را تمیز کنید.
اگر سنگ ها باب میل شما تمیز نشد می بایست آب و سفید کننده را به نسبت ۹ به ۱ ترکیب کرده و سنگ ها را به مدت ۱۰ دقیقه درون آن قرار دهید و بعد سنگ ها را به خوبی بشویید. سنگ ها را بلافاصله در آب قرار ندهید و برای از بین بردن هر گونه کلر از روی آن ها باید ماده به نام دکلره کننده تهیه کرده و برای یک مدت سنگ ها و تزئیناتی که با سفید کننده شسته شده است را درون آن قرار دهید. گیاهانی ساقه داری که درون آب قرار می دهید نمی توانند حتی مقدار بسیار کمی از کلر را تحمل کنند، بنابراین باید حتما از نبود کلر روی وسایل اطمینان پیدا کنید.
اگر می خواهید گیاهان درون آکواریوم را نیز تمیز کنید می بایست از یک ماده سفیده کننده با میزان ۵ درصد تهیه کنید. ساقه گیاهان را در این محلول قرار دهید و بعد از دو دقیقه خوب آن ها را بشویید تا کلر بر روی آن ها باقی نماند. سعی کنید تمامی شن ها را خالی کرده و کف آکواریوم را نیز با جارو تمیز کنید و برای پر کردن آکواریوم از یک سطل تمیز استفاده کنید و اگر سطل شما همان قبلی باشد که در آن صابون وجود داشت می تواند به طور ناخواسته مواد سمی و شیمیایی را به درون آکواریوم انتقال دهد.
منبع : آرگا