ورم بیضه یکی از بیمارهای ناحیه تناسلی در آقایان است، این مشکل می تواند در برخی اوقات بر روی کل بیضه تاثیر گذار باشد. ورم بیضه در کودکان نیز می تواند اتفاق بیفتد که در اصطلاح به آن هیدروسل می گویند. این بیماری می تواند نگران کننده به نظر برسد ولی در اغلب موارد خوش خیم بوده و با مراجعه سریع به پزشک قابل درمان خواهد بود.
بررسی ورم بیضه در کودکان
هیدروسل به کیسه پر از مایع دور بیضه ها گفته می شود که باعث ورم کیسه ی بیضه می گردد. بروز مشکل هیدروسل در نوزادان پسر بسیار شایع می باشد و اغلب بدون درمان خاصی در طی سال های اولیه زندگی از بین خواهد رفت. اما در مورد پسران بزرگ تر و مردان بالغ، ورم بیضه می تواند به خاطر التهاب یا صدمه به کیسه بیشه به وجود آید.
مشکل هیدروکس اغلب اوقات دردناک یا مضر نمی باشد و امکان دارد نیازی به درمان برای آن وجود نداشته باشد. با این وجود، در صورتی که در نوزاد خود ورم بیضه را مشاهده کردید، با مراجعه به یک متخصص اطفال می توانید علت اصلی بروز این مشکل را بیابید. در این مطلب می خواهیم به بررسی ورم بیضه در کودکان و علائم و دلایل بروز این مشکل آشنا شویم.
انواع مختلف هیدروسل بیضه
هیدروسل یا همان ورم بیضه در دو نوع تقسیم بندی می گردد که شامل موارد زیر هستند.
هیدروسل غیر مرتبط یا ساده
در این مورد، کیسه درون کیسه بیضه بسته می گردد، ولی بدون فرد مایع اضافه را قبل از تولد جذب نمی کند. این شکل از هیدروکس اغلب زمانی که کودک به سن یک سالگی برسد به شکل خود به خود برطرف می شود و بدن در نهایت آن مایع را جذب خواهد کرد. بروز ورم بیضه در پسر بچه ها بسیار شایع می باشد به این شکل که از هر ۱۰ پسر متولد شده یک نوزاد به هیدروکسل مبتلا می شود.
عوامل خطر بیماری هیدروسل
همانطور که گفته شد در اغلب موارد ورم بیضه در کودکان در زمان تولد دیده می شود. حدود ۵ درصد از بچه های تازه متولد شده پسر مشکل ورم بیضه را دارند. نوزادانی که زودتر از زمان موعد متولد می شوند، ریسک بالاتری برای داشتن هیدروکسل دارا هستند. عوامل خطرآفرین برای رشد هیدروسل پس از تولد شامل موارد زیر می شوند:
- جراحت و یا التهاب مثانه
- عفونت، به ویژه عفونت مقاربتی STI
مشکلات و عوارض بیماری ورم بیضه
مشکل ورم بیضه یا همان هیدروسل اغلب خطری به دنبال ندارد و بر روی باروری در آینده تاثیری ندارد. ولی ممکن است با یک یک مشکل حاد تنفسی در ارتباط باشد که می تواند باعث مشکلات جدی گردد به ویژه:
- عفونت و یا تومور و یا اینکه می تواند تولید یا عملکرد اسپرم را کم کند.
- فتق مغبنی، گره روده که در دیواره شکمی به دام می افتد می تواند باعث مشکلات تهدید آمیز زندگی گردد.
هیدروسل یا ورم بیضه و ناباروی
باید بگوییم که مشکل ورم بیضه در کودکان و بزرگسالان یا همان مایع اطراف بیضه خود به خود عاملی برای ناباروری نمی باشد، اما با توجه به گفته کارشناسان در این مورد، اگر این مشکل با عوامل زمینه ای مانند عفونت یا توده همراه باشد می تواند تولید یا عملکرد اسپرم ها را دچار مشکل کند.
زمان و موارد مراجعه به متخصص
در صورتی که در کودک خود تورم بیضه را مشاهده نمودید باید در اسرع وقت با پزشک خود مشورت نمایید. باید مطمئن شوید که ورم بیضه علت مهمی که نیاز به درمان باشد را نداشته باشد. به عنوان نمونه هیدروکسل می تواند با یک نقطه ضعیف در عضله های دیواره شکم در ارتباط باشد که می گذارد یک حلقه از روده به کیسه بیضه وارد شود که به آن فتق مغبنی گفته می شود که در برخی موارد خطرناک می باشد. بعلاوه اگر پزشک شما را مطمئن کند که مشکلی نیست ولی بعد از یک سال ورم مشکل ناپدید نشود یا بیشتر شود، باید مجددا به پزشک مراجعه شود، زیرا در برخی موارد امکان دارد نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد.
در صورتی که کودک به شکل ناگهانی بعد از ضربه ای که بیضه وارد شده باشد، دچار درد دید و ناگهانی یا ورم ناگهانی کیسه بیضه شود، به خصوص در عرض چند ساعت بعد از ضربه، باید فورا به پزشک مراجعه شود. ممکن است این علائم در برخی موارد مانند انسداد جریان خون در یک بیضه پیچ خورده یا همان تورشن بیضه اتفاق بیفتد. پیچ خوردگی بیضه باید طی چند ساعت اولیه شروع درمان گردد تا بیضه حفظ شود، از این رو کاملا جنبه اورژانسی دارد.
تشخیص بیماری
روش معمول برای تشخیص ورم بیضه در کودک معاینه پزشک می باشد. پزشک با لمس اندام های حسی می تواند بهتر شخیص دهد. در صورتی که مشکل هیدروکسل باشد، پزشک به دلیل کیسه پر از مایع نمی تواند بیضه را لمس کند. همچنین در روش دیگر نور پشت بیضه ها روشن می شود، در صورتی که مایع اطراف بیضه وجود داشته باشد، نور منتقل شده و کیسه بیضه با نور پخش شده روشن می شود.
با این حال اگر ورم بیضه ها به خاطر سرطان باشد، نوری منتقل نمی شود.
درمانی هیدروسل یا ورم بیضه
- در حالت کلی هیدروسل به تنهایی نیاز به درمان ندارد، در کودکان امکان دارد تا یک سال دوام داشته باشد اما در آخر بهبود و درمان می یابد.
- جراحی برای این مشکل وقتی توصیه می شود که هیدروسل تا بعد ار ۱۲ تا ۲۴ ماهگی کودک ادامه یابد.
- در افراد بزرگسال، این مشکل معمولا با گذشت شش ماه بهبود می یابد که در مردان مسن بیشتر است.
- اگر بهبودی در تورم ایجاد نشود، جراحی توصیه نمی گردد.
- جراحی در مواردی نیاز می باشد که به فتق منجر گردد. جراحی با بی حسی انجام می گردد و بیمار در عرض چند ساعت مرخص خواهد شد.
- خطر بزرگی در ارتباط با جراحی وجود نخواهد داشت.
جراحی هیدروسل بیضه در کودکان
پزشک هیدروکسل مرتبط را مثل یک فتق درمان می نماید. این جراحی را با نام هیدروسلکتومی می شناسند. اگر کودک به جراحی نیاز داشته باشد، به کودک داروهایی می دهند تا بخوابد(بیهوشی عمومی) تا در حین جراحی دردی را نداشته باشد.
منبع : آرگا