دسته ها
جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴

آناتومی بینی و عملکرد اجزای آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۳۱ شهریور ۱۴۰۰
  • ۰

توجه داشته باشید که دماغ نیز مانند سایر اعضای بدن دارای ساختار و پیچیدگی های خاص خود می باشد که شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با آناتومی بینی انسان آشنا شوید.

در واقع در آناتومی بینی، عضو مرکزی صورت محسوب می شود که کار تنفس و بویایی را انجام خواهد داد. این عضو بدن از تعدادی غضروف، استخوان، پوست، مخاط داخلی و عضله تشکیل شده که دو حفره بینی بالاترین قسمت دستگاه تنفس را شامل می شوند و گیرنده های بویایی هم درون آن ها قرار دارند.

آشنایی با آناتومی بینی

به طور کلی بینی یا دماغ از دیدگاه کالبدشناسان یک نوع برآمدگی مخروطی شکل در بدن مهره داران است که جایگاه اصلی آن قرار گرفتن سوراخ های بینی خواهد بود. بهتر است بدانید که عملکرد اصلی بینی انجام دم و بازدم به همراه دهان و همچنین عضو تشخیص دهنده بوها در بدن موجودات زنده است. در واقع بینی را می توان اولین قسمت مجاری هوایی و دستگاه تنفسی دانست که در بخش پشتی آن مخاط بویایی و سینوس ها قرار گرفته اند.

ساختار و آناتومی بینی انسان

هوا عمدتا پس از عبور از حفره بینی صاف، گرم و مرطوب می شود و سپس از مسیر حلق وارد نای و بخش های بعدی دستگاه تنفس می شود. همچنین این عضو بدن هنگام خوردن و آشامیدن و به عبارتی پر بودن دهان مانند شیر خوردن نوزاد به عنوان مجرای جایگزین دهان به منظور تداوم تنفس عمل خواهد کرد.

در مقابل نیز قسمت فوقانی بینی کاملا استخوانی و قسمت تحتانی آن غضروفی است که معمولا بخش تحتانی بینی از بخش فوقانی بهتر بوده و به وسیله مخاط تنفسی ضخیم و پر عروق پوشیده شده است. قسمت فوقانی آن نیز کمی باریک تر است و به وسیله مخاط بویایی رنگ پریده ای پوشیده شده و محل قرارگیری گیرنده های بویایی خواهد بود.

توجه داشته باشید که استخوان بینی در واقع استخوانی زوج و مستطیلی شکل است که در طرفین خود خط واسط و در زیر استخوان پیشانی قرار گرفته است و همچنین شکل و اندازه آن در افراد نیز متفاوت خواهد بود. همانطور که می دانید مردان نسبت به زنان دارای بینی بزرگ تری هستند که دلیل آن به خاطر تفاوت جنسیتی افراد در نیاز به انرژی است زیرا مردان نیاز به انرژی و اکسیژن بیشتری خواهند داشت.

خصوصیات بارز بینی انسان

ساختارهای بینی انسان

بهتر است بدانید که ساختار و آناتومی بینی انسان در واقع مشابه یک خانه خواهد بود. بینی در واقع از غضروف و استخوان ساخته شده و پوششی از گوشت و پوست بر روی آن قرار گرفته است. بخشی که بین چشم ها قرار دارد شامل یک سوم بالایی بینی خواهد بود و به عنوان بخش استخوان بینی شناخته می شود. مابقی بینی نیز در اثر تقویت غضروف ها ساخته شده و البته در ترکیب بینی تیغه ای وجود دارد که مانند دیواری بینی انسان را به دو قسمت مساوی تقسیم می کند. به صراحت می توان گفت که بینی انسان دارای دو ساختار خارجی و داخلی است که در ادامه آن ها را شرح داده ایم:

ساختار خارجی بینی:

در واقع سطح خارجی که بدان سطح بیرونی بینی نیز گفته می شود از یک بخش در بالای بینی و بین دو ابرو، پل بینی، نوک بینی و دیواره های جانبی پره های بینی تشکیل شده است. بخشی پایه بینی که پایین ترین قسمت بینی هم محسوب می شود دارای سوراخ های بینی، بافت های نرم و لوبول پایین بینی خواهد بود.

همچنین بینی انسان دارای قسمت های داخلی مانند استخوان و غضروف است که البته این دو مورد جزو اساسی ترین ویژگی های ظاهری این ضو بدن به شمار می آیند.

ویژگی ها و آناتومی بینی

ساختار داخلی بینی:

به طور کلی آناتومی داخلی بینی و چینش آن باعث می شود تا ظاهر بینی به خوبی مشخص شود. در ادامه اجزای داخلی بینی را به صورت کامل شرح داده ایم:

  • استخوان بینی

این بخش دارای یک سوم بالایی بینی است و بین دو ابرو قرار می گیرد که وظیفه نگهداری از بخش های بالایی بینی و پشتیبانی از بینی را بر عهده خواهد داشت. در واقع استخوان بینی میزان ارتفاع آن را مشخص می کند.

  • تیغ میانی بینی

قسمت عقب بینی از استخوان و قسمت جلو و وسط بینی نیز از غضروف تشکیل شده اند. این بخش استخوانی کاملا غیر قابل جابه جایی خواهد بود اما غضروف تیغه میانی بینی را می توان به راحتی و انجام جراحی بینی جابه جا کرد. همچنین این بخش با غضروف دیگری که در کناره های بینی است پوشیده خواهد شد.

  • حفره بینی

ساختار حفره های بینی دارای مخاط و غدد تولید کننده مخاط خواهد بود. در واقع این مخاط ها وظیفه مرطوب نگه داشتن داخل بینی را دارند و همچنین ذرات معلق در هوای تنفسی را جذب کرده و پس از تصفیه هوا به درون ریه ها می فرستند.

ساختار اصلی بینی انسان

عضلات درون بینی

به طور کلی در قسمت خارجی بینی تعدادی از عضلات کوچک قرار دارند که زمان گرفتن حالات مختلف به چهره این عضلات شروع به حرکت می کنند. در واقع عضلات بینی به شاخه هایی از عصب های صورت متصل هستند برای مثال عضله پروسروس از فاسیای پوشاننده استخوان بینی و غضروف کناری بینی شروع می شود و به تدریج به سمت زیر پیشانی می رود.

انقباض این عضله می تواند باعث جمع شدن قسمت میانی ابروها شود و در پوست بالایی پشت بینی چروک هایی ایجاد نماید. عضله عرضی نازالیس نیز به حرکت عضله ی پروسروس کمک می کند و قسمت پایینی این عضله نیز به استخوان فک و قسمت بالایی آن به غضروف اصلی پره بینی متصل است. همچنین این عضلات می توانند پره های بینی را به تدریج گشاد کنند که البته عضله بالارونده قدامی پره بینی نیز به این حرکت کمک خواهد کرد.

آشنایی با عروق لنفاوی بینی

رگ ها و عروق لنفاوی

در واقع بینی دارای شریان ها و وریدهایی است که شریان ها خون را از قلب وارد بینی می کنند و ورید ها نیز خون را از بینی به قلب انتقال خواهند داد. توجه داشته باشید که در آناتومی بینی, پوست بینی توسط شاخه هایی از شریان های ماگزیلا و اپتلامیک خونرسانی می شود و تیغه و پره های بینی نیز توسط شریان های آنگولار و شریان خارجی بینی خونرسانی خواهند شد. در واقع هر دوی این شریان ها شاخه هایی از شریان اصلی صورت منشعب می شوند که معمولا از ورید کاروتید خارجی نشات خواهند گرفت.

بهتر است بدانید که تخلیه خون وریدی ابتدا وارد ورید اصلی صورت و بعد ورید ژوگولار داخلی می شود. همچنین تخلیه لنفاوی قسمت خارجی بینی از طریق رگ های لنفاوری زیر پوستی و رگ های صورت انجام خواهد شد. این رگ ها مانند تمامی رگ های لنفاوری دیگر سر و صورت به تدریج وارد غده لنفاوی عمقی گردن خواهند شد.

در پایان مطالعه این مطلب در صورت تمایل به آشنایی با آناتومی زبان و آناتومی جمجمه می توانید کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *