به طور کلی پیچک استرالیایی یک گیاه رونده محسوب می شود که با گذر زمان رشد کرده و در فصل تابستان نیز شکوفه می دهد. در واقع این شکوفه های زیبا در فصل پاییز شکوفا می شوند و چنانچه به دنبال راهی برای پوشاندن دیوار یا پنجره های خانه هستید نگهداری از پیچک استرالیایی را پیشنهاد می کنیم.
آشنایی با نحوه نگهداری از پیچک استرالیایی
بهتر است بدانید که پیچک استرالیایی نیز مانند سایر گونه های پیچک یعنی پیچک انگلیسی و پیچک سوئدی گیاهی جذاب و مناسب برای فضای آپارتمان می باشد که البته در فضای بیرون از منزل نیز به خوبی رشد می کند. این گیاه زمانی که در منزل مخالف با دیگر گیاهان قرار می گیرد جذابیت بیشتری خواهد داشت. در واقع پیچک استرالیایی را نیز می توان مانند پوتوس ها دانست که گونه ای رونده هستند و پس از گذشت مدتی رشد می کنند و در فصل تابستان شکوفه می دهند.
به صراحت می توان گفت که مناسب ترین گیاه برای پوشاندن دیوار و نجره ها پیچک استرالیایی است. به همین خاطر بهتر است به خوبی از آن مراقبت کنید تا در روند رویش صدمه ای به گیاه وارد نشود. اگر پیچک استرالیایی در شرایط ایده آل قرار بگیرد تا ارتفاع ۴۰ سانتی متر رشد خواهد کرد.
از خواص قابل توجه این گیاه می توان به تضفیه هوا و افزایش زیبایی محیط خانه اشاره کرد. عمدتا توصیه می شود گیاه را در گلدان بزرگ قرار دهید تا ریشه ها قابلیت نفس کشیدن داشته باشند و سپس آن را در محیطی با نور غیر مستقیم قرار دهید. گیاه پیچک استرالیایی را می توان اولین گیاهی دانست که هیچ گونه عارضه ای برای کودکان و حیوانات خانگی ندارد و در صورت تماس با گیاه هیچ عارضه و مشکلی رخ نخواهد داد.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری از گیاه:
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه برخی از راهکار های مورد نیاز برای مراقبت و نگهداری از گیاه پیچک استرالیایی را بیان کرده ایم:
هرس به موقع گیاه:
اگر می خواهید گیاهی با برگ و گل های شاداب و جوان داشته باشید بایستی نگهداری های لازم گیاه پیچک استرالیایی را درستی انجام دهید. به هیچ وجه از بریدن شاخه های قدیمی نترسید و عمل هرس گیاه را به خوبی انجام دهید. هرس کردن پیچک استرالیایی نه تنها موجب از بین رفتن آن نمی شود بلکه برای سلامت و تمیزی گیاه نیز مفید خواهد بود.
تامین رطوبت و آبیاری منظم:
با وجود اینکه گیاه پیچک خاک و آب هوای مرطوب را می پسندد اما به هیچ وجه از غرقاب شدن لذت نمی برد. به همین خاطر هرگز اجازه ندهید خاک گیاه خشک شود و بستر را همیشه مرطوب نگه دارید زیرا این رطوبت باعث تشویق گیاه برای تولید برگ های قرمز رنگ در فصل پاییز خواهد شد.
معمولا پیچکی که در فضای خاج از خانه نگهدرای می شود نیاز به آب و هوای متعدل تری دارد. به همین خاطر بهتر است آن را از باد های سنگین پاییزی و گرمای شدید تابستان دور نگه دارید. در اغلب موارد آب و هوای بیش از حد مرطوب می تواند باعث فاسد شدن ریشه و یا ابتلای برگ های گیاه به عفونت باکتریایی شود.
نور و دمای کافی:
گیاه پیچک استرالیایی چه در فصل تابستان و چه در فصل زمستان نیاز به نور درخشان خورشید دارد. البته که در تابستان نباید آن را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید زیرا به تدریج موجب سوختگی برگ ها می شود. در فصل زمستان نیز گیاه گاهی اوقات می تواند مقداری نور مستقیم دریافت کند برای مثال زمانی که در نزدیکی یک پنجره نورگیر جنوبی قرار گرفته باشد.
در مورد دمای مورد نیاز گیاه نیز می توان گفت که پیچک استرالیایی برای رشد شب های خنک تر و دمای زیر ۱۵ درجه سانتی گراد را می پسندد. با این وجود بسیاری از انواع این گیاه می توانند در محیط خارج از خانه و درون گلدان سرمای بسیار را تحمل کرده و مجددا از ساقه خود شروع به رویش کنند.
خاک و تغذیه مناسب:
به طور کلی خاک غنی و مرطوب همراه با زهکشی مناسب برای گیاه پیچک استرالیایی ایده آل خواهد بود. توصیه می شود که در منطق گرم و خشک سطوح بستر را به خوبی با استفاده از الیاف طبیعی و مالچ بپوشانید تا خنک و مرطوب باقی بماند. در مقابل نیز پیچکی که در داخل فضای منزل نگهداری می شود نیاز به خاک گلدان متخلخل و زهکشی شده دارد.
از آنجایی که این گیاه بسیار مقاوم و سازگار با محیط است نیاز کودی کمی هم خواهد داشت. در کل می توانید مقدار کم کود در آغاز فصل بهار به گیاه بدهید که البته در شرایط ایده آل همین مقدار کود نیز لازم نخواهد بود. می توانید به منظور مراقبت بیشتر از گیاه در طول فصول رشد به آن کود با رهایش کنترل شده بدهید. همچنین بهتر است هر دو هفته یک مرتبه برای گیاه از کود های شعیف و مایع استفاده نمایید.
کنترل آفات و بیماری ها:
بهتر است بدانید شپشک آردی، تخم عنکبوت و کنه تارعنکبوتی از رایج ترین آفات این گیاه محسوب می شوند که برای مقابله با آن ها می توانید از ترکیبات شیمیایی مخصوص یا صابون های درمانی استفاده نمایید. در واقع خطرناک ترین بیماری که گیاه پیچک استرالیایی را تهدید می کند باکتری زانتوموناس و قارچ ریزوکتونیا است که معمولا حمله آن به گیاه را می توان از طریق حفره ها و لکه های قهوه و مشکی ایجاد شده روی گیاه شناسایی نمود.
در اغلب اوقات این باکتری باعث پیچ خوردن و خم شدن ساقه گیاه می شود که برای رفع آن بایستی به سرعت گیاهان درگیر را از گیاه مادر جدا نمایید. سپس به گیاهان باقی مانده ترکیبی از سرکه و آب اسپری نمایید. البته توصیه می شود در این ترکیب از یک قسمت سرکه و ده قسمت آب استفاده نمایید.
توجه داشته باشید که فاسد شدن ریشه گیاه توسط ریزوکتونیا در مناطق گرم و مرطوب رایج است و عمدتا این عارضه باعث پژمردگی گیاه و در نتیجه مرگ آن خواهد شد. نیازی به دور انداختن گیاه مبتلا به این بیماری نیست زیرا به راحتی می توانید با استفاده از یک قارچ کش دارای تریفلومیزول گیاه را درمان کنید.
منبع : آرگا