دسته ها
چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴

کد شناسایی خودرو (VIN) و رمز گشایی آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۱ شهریور ۱۴۰۰
  • ۰

کد شناسایی خودرو یک شماره ۱۷ رقمی منحصر به فرد از اعداد و حروف می باشد که توسط سازمان بین المللی استانداردسازی ارائه می شود و برای شناسایی موتور انواع وسیله نقلیه مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب با کد شناسایی خودرو بیشتر آشنا می شوید.

در این مطلب با شماره یا کد شناسایی خودرو آشنا می شوید. شماره شناسایی خودرو همانند شماره ملی یا شماره شناسنامه برای افراد است. این کد۱۷ رقمی شامل اعداد و حروفی است که برای شناسایی و کسب اطلاعات درباره خودرو مورد استفاده قرار می گیرد و اصطلاحا به آن شماره شاسی نیز گفته می شود.

آشنایی با کد شناسایی خودرو

شماره شناسایی خودرو به انگلیسی Vehicle Identification Number و به اختصار VIN کدی ۱۷ رقمی منحصر به فرد می باشد که از اعداد ۱-۹ و حروف الفبای انگلیسی به جز Q , O (برای جلوگیری از تشابه)تشکیل شده است. این کد را سازمان بین المللی استانداردسازی ارائه می دهد و برای شناسایی موتور وسایل نقلیه سنگین و سبک، موتورسیکلت ها و موتورهای گازی استفاده می شود.

بیشتر افراد از وجود شماره شناسایی خودرو اصلا اطلاعی ندارند ولی همانطور که از نام آن پیداست یکی از مهمترین اطلاعات خودرو به حساب می آید. حداقل این اهمیت وقتی آشکار می شود که خودرو جهت اعمال تغییراتی از طرف سازنده به کارخانه فراخوانی یا حتی دزدیده شود. از این رو مهم است که این کد را جایی برای خود یادداشت نمایید. به کد شناسایی خودرو اصطلاحا شماره شاسی نیز گفته می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا با این کد بیشتر آشنا شوید.

مکان تعبیه کد VIN یا شماره شناسایی

کد VIN همانند شماره شناسنامه یا کد ملی برای افراد می باشد که از طریق این کد که مجموعه ای کدهای مختلف است می توان اطلاعات مختلفی در مورد خودرو بدست آورد. کد شناسایی خودرو معمولا در چارچوب درب کنار راننده، زیر لبه شیشه جلو سمت راننده و روی پلاک پیشرانه یا فایروال محفظه موتور تعبیه می شود. همچنین کد VIN در بیشتر خودروها با اسم شاسی و در بخش پشتی کارت مشخصات وسیله نقلیه که از سوی راهنمایی و رانندگی به هر ماشین تعلق می گیرد، ثبت شده است.

کاربرد کد VIN

کد شناسایی خودرو یا VIN  همانند اثر انگشت افراد می باشد که برای هر فردی با فرد دیگر تفاوت دارد. این شماره در هیچ دو خودرویی یکسان نبوده و نقش IMEI در اسمارتفون ها را در صنعت خودرو برعهده دارد. شماره VIN علاوه بر یکتا بودن شامل اطلاعات مهمی در مورد خودرو می باشد. از محل ساخت خودرو تا نوع پیشرانه آن. اگر بدانید که چطور این اطلاعات را استخراج نمایید، می توانید خودرویی را که هرگز ندیده اید تا اندازه ای بشناسید.

هر چند ممکن است شما سال ها بدون اطلاع از شماره شناسایی خودرو از وسیله نقلیه خود بهره گرفته اید و با مشکلی مواجه نشده باشید ولی در موارد خاصی دانستن کد VIN حیاتی می باشد. نخستین کاربرد آن موقع خرید قطعات جانبی برای خودرو خواهد بود چرا که بیشتر قطعات جانبی ماشین که از سوی شرکت سازنده عرضه می شوند با توجه به کد VIN مدنظر دسته بندی می شوند و باید برای خرید قطعه ویژه خودرو خود VIN آن را بدانید. در ضمن چنانچه خودرو مورد سرقت واقع شود برای کامل شدن گزارش پلیس به کد شناسایی یا VIN خودرو نیاز است.

حتی اگر اکنون مالک خودرو نیستید هم این کد روزی به کار شما می آید به این خاطر که چنانچه بخواهید خودروی دست دومی را خریداری کنید می توانید با بررسی کد VIN خودرو از صحت وسیله نقلیه، میزان تعمیرات لحاظ شده و در ضمن سرقتی بودن آن اطلاع یابید.

رمزگشایی کد VIN

جهت رمزگشایی و استخراج اطلاعات VIN دقت کنید که هر خودروساز الگوی خاصی برای ترجمه حروف این کد دارد. در حقیقت در همه کدهای VIN مجموعه خاصی از حروف نشان دهنده اطلاعات یکسانی هستند مانند کارخانه سازنده. ولی با توجه به شرکت تولید کننده هر خودرو برای درک اطلاعات درون این مجموعه به طور مثال نام کارخانه مدنظر باید طبق الگوی خودروساز عمل کنید.

رمزگشایی این کد ممکن است کار دشواری به نظر برسد ولی با ما همراه باشید و با دنبال کردن تصاویر و متن ها خواهید توانست اطلاعات تعبیه شده در VIN خودروها را به سادگی موجه شوید. هر مجموعه کد VIN از چهار کاراکتر حرف و اعداد تشکیل شده و با توجه به جایگاه هر مجموعه می توان مفهوم آن را دریافت. دقت کنید که ترتیب خواندن کد VIN از چپ به راست است.

نخستین کاراکتر از سمت چپ به نام سازنده خودرو اشاره می کند. بیشتر اطلاعات درون این مجموعه سه حرفی به شکل جهانی تعیین شده و هر خودروساز کد مخصوص خود را دارد که توسط آن شناخته شود. نخستین جایگاه در این مجموعه نشانگر منطقه ای می باشد که خودرو آنجا تولید شده است. اعداد ۱-۵ به آمریکای شمالی مربوط است.

به این ترتیب عدد ۲ نشانگر کانادا، ۳ برای مکزیک و اعداد دیگر برای ایالات متحده منظور شده است. در همین جایگاه حروفی نیز حضور دارند که همچنان نشان دهنده منطقه ساخت خودرو هستند. از معروف ترین این حروف می توان به J برای ژاپن، S برای بریتانیا و W برای آلمان اشاره نمود. چنانچه حرف مدنظر در الفبای انگلیسی میان دو حرف A-H قرار گرفته نشان دهنده قاره آفریقا و از J-R نشانگر آسیا می باشد.

در ضمن می توانید با مراجعه به پنل رمزگشایی شماره شناسایی خودرو به شکل آنلاین اطلاعات خودروی مدنظر را توسط شماره شناسایی یا VIN آن به صورت آنلاین کسب نمایید. اما اگر علاقمندید تا اطلاعاتی در باره ساختار VIN خودرو بدست آورید تا خودتان به ترجمه آن قادر باشید توضیحات را دنبال کنید.

کاراکترهای ۲ و ۳ به نام کارخانه سازنده و برند زیر مجموعه آن اشاره دارد. به عبارت دیگر جایگاه دوم این مجموعه شرکت خودروسازی مادر و حرف بعدی به برند زیرمجموعه آن را نشان می دهد. به طور مثال اگر در VIN خودرویی در این مکان حرف G تعبیه شده این خودرو به شرکت جنرال موتورز متعلق است. بدین روی حرف T نشانگر شرکت خودروسازی تویوتا و C شرکت کراسیلر است. دقت کنید که همواره حرف اول اسم خودروساز در این جایگاه لحاظ نمی شود.

 

به طور مثال خودروهای سوبارو با حرف F مشخص می شوند که حرف ابتدای صنایع سنگین فوجی، کمپانی که به عنوان مادر کمپانی خودروساز سوبارو شناخته می شود را نشان می دهد. بعد از مشخص شدن شرکت سازنده توسط حرف سوم این مجموعه نوع خودرویی که VIN به آن اختصاص دارد نشان داده می شود متاسفانه در این مورد نمی توانیم اطلاعات دقیقتری ارائه دهیم به این دلیل که هر خودروساز الگوی خاصی برای ترجمه آن دارد.

کاراکتر بعدی کاراکترهای ۴- تا ۸ است که به عنوان بخش توضیحات ماشین شناخته می شود. به عبارتی این کاراکترهای جزئیات مربوط به خودرو را ارائه می دهند. در این قسمت اطلاعاتیی مانند مدل خودرو، وزن، قدرت موتور، تعداد سیلندرها و … گنجانده شده است. کاراکتر ۹ در حقیقت یک کد کنترلی می باشد و به اصطلاح به آن کد امنیتی یا «رقم چک» می گویند. این رقم فقط قسمتی از VIN بوده و به خود ماشین ارتباط ندارد. رقم چک جهت تایید درستی و صحت VIN مورد استفاده قرار می گیرد به نحوی که با انجام الگوریتم های خاصی بر سایر رقم های VIN باید بتوان به رقم چک منحصر به فردی دست یافت.

مجموعه سوم VIN با اسم بخش شناسایی خودرو مکان ۱۰-۱۷ را به خود اختصاص داده است. در این مکان جزئیات مرتبط با خودرو ارائه می شود. مانند کارخانه تولید کننده خودرو، ویژگی های اضافه تعبیه شده در خودرو و عددی که آن را به یک مدل خاص از خودروهای شرکت مدنظر ربط می دهد. کاراکتر ۱۰ ، سال تولید خودرو را نشان می دهد. مثلا عدد ۸ نشانگر سال تولید خودرو به ۲۰۰۸ است و این کاراکتر پس از سال ۲۰۱۰ به شکل حروف بیان می شود. مثلا سال ۲۰۱۰ با حرف A و سال ۲۰۱۱ با حرف B و …. نشان داده می شود.

کاراکتر ۱۱ نشان دهنده کد کارخانه تولید کننده خودرو است. مثلا در مورد خودروهای هیوندای حرف A نشان می دهد این ماشین در شهر اسان در کره جنوبی تولید شده و حرف Z نشان دهنده تولید خودرو در شهر ایزمیت ترکیه است. و کاراکترهای ۱۲-۱۷ شماره سریال خودرو را اعلام می کنند که چهار حرف پایانی آن در همه خودروها به صورت یک عدد نشان داده می شود. در این مجموعه برای سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ رقم های ۱-۹ استفاده می شود در ضمن برای پیشگیری از خطای دید از حرف های Q, O, I, Z و عدد صفر استفاده نمی شود.  قابل ذکر است حرف های استفاده شده در این جایگاه هر سی سال یک بار تکرار می شوند.

ناگفته نماند شش رقمی که در انتهای VIN حضور دارند به شکل خاص نشان دهنده یک خودرو خاص هستند چرا که توسط بقیه حروف می توان همه خودروهایی را که در یک سال و از یک نسخه خاص در یک کارخانه خاص تولید شده اند را پیدا نمود. ولی این کارخانه  در آن سال خودروهای زیادی تولید می کند. برای تبدیل کد VIN به کد یکتا برای هر خودرو کمپانی تولید کننده به ترتیب خاصی به هر ماشین یک شماره را اختصاص می دهد. بنابراین VIN این خودرو با هیچ خودروی دیگری مشابه نخواهد بود.

برای آشنایی با اطلاعات دیگر مرتبط با خودرو نظیر سیستم تعلیق خودرو و نشانه های ضعیف شدن باتری خودرو می توانید بر روی لینک های داده شده کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *