به طور کلی مراسم چادر برون که از گذشته های دور در سطح کشور ما مرسوم است عمدتا هنگام برگزاری مراسم بله برون انجام می شود. این مراسم بعد از خواستگاری و مراسم های آشنایی دختر و پسر و همچنین خانواده ها صورت خواهد گرفت که در آن بزرگ تر های فامیل جمع می شوند و هر دو خانواده بر سر موضوعات مختلفی اعم از مهریه، جهیزیه و تاریخ عقد و عروسی توافق می کنند.
آشنایی با مراسم چادر برون
بهتر است پیش از همه با خصوصیات مراسم بله برون آشنا شوید زیرا چادر برون نیز در طول همین مراسم اتفاق خواهد افتاد. در واقع مهربران یا خرج بران یا خرجچ بری یکی از مراسم سنتی فرآیند ازدواج در ایران است که آن را مجلسی مردانه برای تعیین مهریه و شیربهای عروس توسط خانواده عروس و داماد می دانند و گونه زنانه آن نیز بله بران نام می گیرد.
پس از اینکه مراسم خواستگاری به پایان رسید و دو خانواده به اندازه کافی با یکدیگر آشنا شدند خانواده داماد از خانواده عروس درخواست برگزاری جلسه مهربران می کنند. معمولا در گذشته رسم بر این بود هر موقعی که خانواده داماد درخواست می کردند خانواده عروس با آن مخالفت کرده و یکی دو روز دیرتر قرار می گذاشتند و علت این امر می توانست عجله نداشتن خانواده عروس برای شوهر دادن دخترشان دانست.
چادر برون نیز یکی از رسومات حاضر در بله برون خواهد بود به صراحت می توان گفت که چادر نشانه ای از پوشش اصیل دختر ایرانی و نشانی از حیا و وفادرای او خواهد بود. همچنین چادر سفید به نیت شگون و برکت و سفید بختی به عروس هدیه داده می شود تا هم در مراسم عقد و نامزدی استفاده گردد و هم به عنوان چادر نماز بعدها به سجاده عروس خانم برود و این پیوند زمینی جلوه آسمانی بگیرد.
همانطور که می دانید در برخی از شهرهای کشور پیش از عروسی مجلسی با عنوان چادر برون دارند که در طی آن تعدادی از همسایه ها و فامیل دعوت می شوند تا در روز تعیین شده خانواده داماد به همراه عروس خانم برای دوخت چادر به نزد خیاط زنانه که بیشتر در خانه شخصی مشغول خیاطی هستند، بروند و زنان کل می کشند و شادی می کنند.
همچنین در این رسم به جزء هزینه پارچه و دوخت آن مادر داماد به میمنت این شادباش یک کله قند هم به عنوان شیرینی به خیاط خواهد داد. تزئین چادر عروس عمدتا در طی رسم ایرانی ها در روز بله برون انجام می شود که در این مراسم خانواده داماد، انگشتر نشان، یک پارچه نفیس مجلسی، چادر عروس به همراه کله قند و میوه و شیرین تزئین شده برای خانواده عروس به عنوان پیش کشی و احترام به دختر و انتخاب عروس خانم هدیه خواهد آورد.
با وجود اینکه تزئین این وسایل در گذشته کمی ساده تر بوده اما با گذر زمان وقت و هزینه قابل توجهی برای تزئینات هر مراسم صورت خواهد گرفت.
وظایف خانواده داماد در بله برون و چادربرون
به طور کلی از وظایف خانواده داماد در شب بله برون می توان به خرید و تزیین هدایای بله برون از جمله گل، قند، انگشتر نشان، شیرین و پارچه چادر اشاره کرد که خانواده داماد در این مجلس بایستی همراه خود به نشانه مبارکی و میمنت کله قند و همچنین به تزیین چادر عروس می پردازند تا در مجلس پس از توافق های اولیه خانواده ها و در صورت موافقت عروس خانم با شرایط توافقی و بله گفتن خانواده ها کله قند را بشکنند و شیرین آورده شده بین تمامی افراد پخش شود.
سپس پارچه چادری را بر سر عروس خانم می اندازند و با قیچی تزئین شده پارچه را برش خواهند زد. در واقع آوردن هدایا در مجلس بله برون از وظایف خانواده داماد در بله برون خواهد بود که این هدایا با تزئین ها و سینی های خاص برای عروس آورده می شود که این هدایا به صورت کامل تزئین شده و در کنار میز بله برون قرار می گیرند.
این چند مورد از هدایا و مرسومات ثابت مراسم بله برون خواهد بود البته که ممکن است برخی از خانواده ها هدایا و تزئینات بیشتری را هم قائل شوند برای مثال در کنار موارد بالا طلاهای دیگر، مانتو عروس، کیف و کفش ست و روسری را نیز اضافه می کنند که تمامی این ها کلیاتی از وظایفت خانواده داماد در مراسم بله برون خواهد بود. دقت داشته باشید که این مراسم تنها یک مراسم رسمی است اما مشابه جشن عقد و عروسی نخواهد بود و به همین خاطر نیازی نیست تا تمام اقوام و آشنایان خود را دعوت کنید.
همچنین نکته دیگر مجلس چادر برون این است که در دعوت افراد دقت نمایید زیرا در طول مجلس بله برون تنها بزرگ تر های خانواده و فامیل و ریش سفیدان و خانواده اصلی عروس و داماد حضور دارند پس نیازی به دعوت اقوام درجه ۲ و کودکان نخواهد بود.
این مراسم را می توان تنها یک مراسم کوچک سنتی و رسمی دانست که بیشتر برای صحبت های اولیه و انجام توافق بر سر مهریه و سایر مسائل خواهد بود.
منبع : آرگا