فیستول از دیگر بیماری های مقعدی به شمار می آید که به علت ارتباط غیر طبیعی در میان دو قسمت بدن به مانند اندام و یا رگ خونی و دیگر ساختارهای آن به وجود میآید. در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا روش های درمان فیستول را به شما معرفی نماییم.
فیستول چیست؟
همان طور که مطالعه کردید فیستول از دیگر التهابات مربوط به مقعد می باشد که به طور معمول از نتیجه جراحت و یا جراحی ها به وجود می آید. همچنین برخی از عفونت و التهابات نیز در تشکیل این بیماری بیتاثیر نمیباشند. طی تحقیقات انجام شده در بین افراد مبتلا این چنین مشخص شد که پیروی از برخی عادات روزانه غلط نیز می تواند در بروز این بیماری نقش مهمی را ایفا نمایند.
عارضه فیستول به طور معمول بر اثر جراحت و جراحی به وجود میآید که با مرور زمان محل زخم شدیدتر می گردد. به طور کلی علت تشدید این نوع زخم ها می تواند به پیروی از سبک زندگی غلط مربوط باشد. از جمله این علل ها زیاد نشستن فشار آوردن به مقعد در هنگام ادرار، عدم مصرف خوراکی های فیبردار و بد نشستن میباشد.
همچنین قابل ذکر است که با مرور زمان و عدم درمان بیماری ساده فیستول می تواند به یک عفونت شدید تبدیل می گردد.
-
نشانه های این عارضه
به طور کلی از علائم و نشانههای این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تب و لرز و احساس خستگی عمومی
- خونریزی های متعدد در حالت عادی
- خارج شدن چرک و خون از قسمت مقعد و یا حفره های ایجاد شده در اطراف آن
- احساس درد روده و یا بروز حالت تهوع و استفراغ به خصوص در مواقع دفع ادرار
- ابتلای مکرر به بیماری آبسه مقعدی که بیش از چندین ماه به طول میانجامد
- تورم و برآمدگی ایجاد شده در قسمت دهانه مقعد و دیگر قسمت های مرتبط
- بروز سوزش و خارش در اطراف پوست مقعد که به طور معمول پس از دفع ادرار بروز می گردد
-
نواحی که به فیستول مبتلا می گردد
به طور کلی بیماری فیستول امکان دارد که در بسیاری از نواحی بدن بروز پیدا کند و تنها مقعد فرد بیمار را به مشکل مبتلا نکند. موارد گفته شده در ادامه مطلب از مکانهای ایجاد این نوع بیماری به شما می آید.
- کیسه صفرا
- دهانه رحم و واژن بانوان
- روده راست و روده بزرگ
- نواحی گودی گردن و یا ابتدای گلو
- ناف و قسمت بالای نواحی اندام تناسلی
- ایجاد عفونت در سرخرگ و دیگر رگ های پایینی بدن
- قسمت درونی بینی و یا بالای بینی که از نواحی بین دو چشم تا به سمت پایین را شامل می شود
- ابتدای معده و زیر قفسه سینه
- نواحی از روده بزرگ که به علت ایجاد حفره آن را از سوراخ مقعد جدا مینماید
- ایجاد زخمهای در نواحی مقعد که به علت جراحت های شدید به وجود آمده و هنوز به طور کلی درمان نشده است.
معرفی روش های درمان فیستول
به طور کلی هنگامی که فردی به فیستول مبتلا می گردد از مقعد او چرک ترشح می شود. در ادامه مطلب روش های متعددی از درمان فیستول را مطالعه خواهید کرد.
-
لیزر
به طور کلی لیزر فیستول مقعدی را می توان یکی از روش های امن و موثر در از بین بردن این عارضه به شمار آورد. به طور کلی با مراجعه به متخصصین جراحی و لیزر فیستول می توان از پیشرفت و حادتر شدن این بیماری جلوگیری و در نهایت آن را درمان کرد. در صورتی که جراحی خوبی را پشت سر گذاشته باشید از دوره نقاهت بسیار کوتاه و راحت تری برخوردار هستید.
هپچنین در برخی از مواقع امکان دارد که لیزر درمانی فیستول با لیزر کمتوان پس از جراحی با لیزر به شما پیشنهاد گردد، اما به طور طبیعی لیزر کم توان نقش کمتری در از بین بردن فیستول مقعدی با لیزر را دارا است.
-
جراحی
در حالت دیگر عمل جراحی فیستول را می توان در اولویت پس از انجام لیزر قرارداد که با وسایلی به مانند تیغ جراحی و یا کوتر به انجام این روش می پردازند. طبیعی است که تیغ جراحی ظرافت لیزر را نداشته باشد و بیمار از درد و خونریزی بیشتری حتی در طی دوران نقاهت برخوردار باشد.
قابل ذکر است که در این عمل جراحی به وسیله کوتر بافت را می سوزانند. همچنین تکنولوژی کوتر نیز ظرافت و دقت لیزر و نخواهد داشت. همچنین استفاده از روش لیزر نه تنها به روی بافت جراحت ایجاد نمیکند بلکه محل آن را با مرور زمان ترمیم خواهد کرد. با وجود اطلاعات گفته شده پس از عمل جراحی برای درمان فیستول تا مدت ها پس از از عمل احساس نارضایتی خواهید داشت.
-
فیستولوتومی
از دیگر روش هایی که برای درمان فیستول بسیار کاربرد دارد می توان به فیستولوتومی اشاره کرد که در این روش بر روی محل فیستول برشی ایجاد میکنند و آسیبهایی را که بر این منطقه اعمال شده است، را بر خواهند داشت.
-
تکنیک استن
از دیگر روش های درمان این عارضه که بسیار قدیمی و سنتی است می توان به تکنیک استن اشاره کرد که در این روش از موی دم اسب و یا کتان استفاده می نمایند. بدین صورت که موی دم اسبی را با نخ به مقعد متصل کرده تا چرک هایی که به درون آن تجمع کرده است، تخلیه گردد.
این روش برای افرادی که کنترل در مدفوع خود ندارند و مقعد خیلی شدید به فیستول دچار شده است، مناسب می باشد. به طور کلی این روش را برای خالی کردن چرک از محل فیستول بسیار مناسب می شمارند. قابل ذکر است که در عصر امروز کمتر کسی است که به سلامت خود کمترین اهمیت را دهد، از این رو بیشتر به دنبال گزینه های جراحی و لیزر خواهد رفت.
-
فلپ آدوانسمنت
این روش نیز برای کسانی مناسب است که به فیستول پیچیدهای مبتلا هستند. این روش درمانی قسمتی از بافت پوستی که در اطراف مقعد وجود دارد برداشته میشود و دیوارههای فیستول را خراب می نماید. این روش چندان تضمینی نمی باشد و در طی مدت به نسبت کوتاهی احتمال عود دوباره آن وجود دارد.
-
پلاگین بیولوژیکی
در این روش درمان فیستول نیز از پلاگین استفاده می نماید که آن را به سر داخلی فیستول متصل می نمایند. در صورتی که تمایل به انجام این روش درمان هستید، بایستی در طی ۲۴ ساعت در بیمارستان بستری شوید.
و در پایان از این روش های درمان پیشنهاد می شود که از روش لیزر که بسیار دقیق تر و موثر تر است استفاده نمایید.
راه حل های خانگی از بین بردن فیستول
روش های گفته شده در ادامه مطلب در عین سادگی می توانند از پیشرفت و یا گسترش این بیماری جلوگیری کنند.
- از تمیز کردن بیش از حد نواحی مقعد اجتناب نمایید، چرا که تمیز کردن بیش از حد سبب ایجاد خارش و تحریک نواحی بیماری می گردد.
- زنجبیل از ماده های بسیار موثر برای کاهش سفتی عضلات و درد به شمار می رود که برای از بین بردن حالت تهوع و ارتقای سیستم ایمنی بدن خود به وسیله یک چای زنجبیل می توانید موقعیت بیماری را کنترل نمایید.
- عسل نیست از خوراکی های موثر در درمان عفونت به شمار میآید که طی تحقیقات انجام شده این چنین مشخص شد که عسل یک ماده ضد باکتریایی بوده و مصرف آن میتواند به سم زدایی و بهبود عملکردهای بدن منجر شود.
- روغن درخت چای نیز از خواص ضد ویروسی، باکتریایی و عفونی کننده برخوردار است که در درمان فیستول موثر معرفی شده است.
- سیر و پیاز نیز دارای خواص ضد میکروبی و باکتریایی بوده که برای درمان این عارضه موثر به شمار می رود. از این رو سیر و پیاز را برای کاهش درد و تورم استفاده نمایید. طی توصیه پزشکان این چنین مشخص شد که بیماران با مصرف سیر و پیاز برای مراقبت از خود در برابر عفونت های ویروسی و ارتقاء سیستم ایمنی بدن خود می توانند استفاده نمایند.
-
تاثیر رژیم غذایی در این رابطه
در رابطه با این سوال که کدام روش درمان موثر تر می باشد باید این چنین پاسخ داد که با پیروی از یک رژیم غذایی سالم می توان درد، عفونت و التهاب فیستول را تا حدودی کنترل کرده و در نهایت در روند درمان تسریعی ایجاد کرد.
قابل به ذکر است که یبوست می تواند شرایط این عارضه را بدتر کرده از این رو بایستی با رعایت رژیم غذایی دارای فیبر از شدیدتر شدن این بیماری پیشگیری نمایید. در این شرایط مصرف همزمان خوراکی های دارای فیبر و مقادیر بالای آب برای عملکرد های مناسب روده مناسب به شمار می آیند.
برخی از خوراکی های مناسب در این زمان به شرح زیر می باشند؛
- نان قهوهای
- جوانه گندم
- سیب
- گلابی
- موز
- برنجقهوهای
- ماکارونی
- کلم بروکلی
- جو
- هویج
- پیاز
- گوجه فرنگی
- فلفل سبز
- اسفناج
و در پایان پیشنهاد میشود که از مصرف خوراکیهای بسیار گرم و تند خودداری نمایید، چرا که سبب افزایش درد و خونریزی در هنگام دفع ادرار می گردد. همچنین توصیه می گردد که راهکار های خانگی گفته شده را به یاد بسپارید.
منبع : آرگا