دسته ها
دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳

آشنایی با کراس بایت دندان و عوامل بروز این عارضه دندانی

  • مریم صبوری
  • ۴ مرداد ۱۴۰۰
  • ۰

کراس بایت یکی از ناهنجاری های فکی و دندانی بوده که بیشتر از کودکی به وجود می آید. این عارضه با این که در ظاهر دیده می شود همچنین مشکلاتی جدی برروی سلامتی فرد می تواند بگذارد زیاد است.

به برابر و یکسان نبودن دندان هایی که در فک بالا و پایین به وجود می آید مال اکلوژن می گویند و کراس بایت دندان نوعی مال اکلوژن بوده که در ۳ نوع قدامی و گونه ای و خلفی دیده می شود. درمان این مشکل امری مهم بوده که برای سلامت فرد بسیار تاثیرگذار می باشد. اغلب دلیل این مشکل به خاطر ارثی بودنش است که حتی مکیدن انگشتان در کودکی و تنفس دهانی هم در به وجود آورنده آن موثر است.

شما زمانی که می خندید و دهانتان باز است حتما دستتان را جلوی دهانتان می گیرید، به احتمال زیاد شما با عارضه کراس بایت مواجه هستید. این مشکل در هنگامی بوده که دندان های بالا و پایین شما بر روی هم قرار نگرفته باشد و امکان این که عزت نفستان را پایین بیاورد زیاد است. خوشبختانه در این راستا درمان هایی برای حل این مشکل وجود دارد که می توان دندان های زیبا و یکدستی داشته باشید. با مجله آرگا همراه باشید.

کراس بایت دندان چیست؟

آشنایی با کراس بایت دندان

هنگامی که دندان های فک بالا و پایین یک نفر باهم در یک راستا نباشند به او کراس بایت گفته می شود. این مشکلی اغلب ژنتیکی بوده و بر اثر بعضی از مسائل غیر ژنتیکی و ارثی رخ می دهد. برای مثال می توان گفت: اگر دندان های دائمی کودک قبل از افتادن دندان های شیری جوانه بزند و دربیاید فرد با این مشکل روبرو خواهد شد.

این مال اکلوژن بیشتر اوقات با آندربایت اشتباه گرفته می شود که خیلی از افراد فکر می کنند این ۲ عارضه یکی است. ولی هر دو آن ها با هم متفاوت هستند و نیاز به درمان هایی دارند که متفاوت می باشند. در حالت کلی دو نوع کراس بایت داریم قدامی و خلفی که طبق تشخیص باید جدی گرفته شود و درمان شوند.

اصلاح مال اکولوژی

کرایس بایت قدامی و خلفی

بروز عارضه کرایس بایت شامل سه نوع قدامی و خلفی و گونه ای است که تشخیص هر یک از مشکلات خلفی و قدامی به صورت زیر می باشد.

  • کرایس بایت قدامی:

در این حالت دندان های جلوی فک بالا و پشت دندان های جلویی فک پایین شما قرار دارند که در این نوع بیشتر شبیه به آندربایت بوده ولی دقیق جفت هم نیستند و تفاوت هایی دارند.

  • کرایس بایت خلفی:

دقیقا در این نوع خلفی برعکس قدامی بوده که به عبارتی دندان های جلویی فک بالا روی دندان های جلوی فک پایین قرار می گیرند.

مال اکلوژی چیست؟

عوامل بروز کراس بایت

طبق گفته هایی که شد اصلی ترین علت کراس بایت به خاطر مسائل ارثی و ژنتیکی بوده که به خاطر این موارد و علت های دیگر این مشکل به وجود می آید و نقش بسزایی در مال اکلوژن دارد.

  • مکیدن انگشت شست

بعضی از کودکان عادت دارند که انگشتان شست خود را بمکند که این کار یک نوع سرگرمی یا تسکین دهنده برای آن ها است. ولی اگر مشکل متعددی برای کودک به وجود آید یکی از این مشکلات کم شدن پهنای سقف دهان یا کام می باشد که با تغییر موقعیت و وضعیت رشد فک  بوده که در آینده کراس بایت دندان به وجود می آید.

علت و درمان کراس بایت دندان

  • تاخیر در رویش دندان یا رویش غیر طبیعی

به طور طبیعی هر انسان شاهد درآوردن دندان های شیری است که بعد می افتند. سپس بعد از افتادن دندان های دائمی جایگزین آن ها می شوند. با این وجود که در بعضی موارد امکان این که در حالی هنوز دندان شیری نیفتاده باشد دندان دائمی جوانه بزند. اگر همچنین شود دندان های فک پایین و بالا به هم هماهنگ و تراز نیستند و نظم خود را از دست می دهند.

  • تنفس از راه دهان

هنگامی که از بینی نفس بکشید زبان بیشتر در حالت استراحت خواهد بود و به کام دهان هیچ فشاری وارد نخواهد شد. ولی اگر به ای تنفس از بینی از راه دهان داشته باشیم همه چی فرق می کند و متفاوت خواهد بود. با این وجود کودکانی که از راه دهان تنفس می کنند موجب متورم شدن لوزه ها می شوند که در این وضعیت سبب تحریک زبان شده و کودک موقع نفس کشیدن زبان خود را به سقف دهان می زند و در نهایت با مشکل کراس بایت موجه خواهد شد.

آشنایی با کراس بایت دندان

 روش درمانی مال اکلوژن

هنگامی که این عارضه شدیدتر باشد باز هم راه های درمانی دارد که می توان به راحتی با کمک متخصصان دندانپزشک آن ها را اصلاح و درست کرد. که از قبیل این درمان ها به شرح زیر است؛

  • عمل جراحی فک

که در این عمل می تواند شامل وسیع کردن کام و همتراز و نظم بخشیدن به دو فک خواهد شد.

  • پالاتال اکسپندر یا وسیع کننده کام

در این نوع یک دستگاه ارتودنسی می باشد که به سقف دهان چسبیده و به بزرگ و پهن کردن کام کمک زیادی می کند. در اکسپندرهای مخصوص بزرگسالان کمی تفاوت با کودکان دارد.

  • ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت؛ در این روش درمانی اغلب در ارتودنسی کودکان قابل شناسایی است. که متخصصان ارتودنسی با کمک هدگیر ارتودنسی و بریس می توانند اقدام به کمک و درمان نمایند.

در همه روش های درمان کراس بایت دندان که در بالا گفته شد امکان این که کمی دردناک و آزاردهنده باشد وجود دارد. ولی خوشبختانه روش های بسیار کارآمدی برای درمان و حل این عارضه وجود دارد.

عارضه فک و دندان کرایس بایت

مشکلات ناشی از عدم درمان کراس بایت

طبق نظر متخصصان دندانپزشک در مورد این که کدام گزینه درمانی برای حل کراس بایت مناسب است و یا این که در چه سنی باید شخص مورد درمان قرار گیرد باهم اتفاق نظر دارند ولی همه آن ها معتقد بوده که این عارضه در هر صورت باید درمان شود. دلیل اصرار دندانپزشکان علی الخصوص متخصص ارتودنسی برای اصلاح این مشکل به خاطر این است که شاید عارضه بتواند موجب بروز مشکلات زیر شود و به تدریج زمان حتی بدتر و جدی شود و دچار مشکلاتی از قبیل؛

  • درد دندان
  • سر درد
  • مشکلات گفتاری
  • پاره شدن لثه
  • احتمال افزایش عفونت دهانی
  • مشکل در جویدن
  • درد گونه

آشنایی با کراس بایت دندان

در نتیجه اگر کراس بایت درمان نشود شاهد ناهماهنگی هایی در فک و مفاصل فک خواهید شد. به همین خاطر دلیل صحبت کردن با یک متخصص دندانپزشک مثل دندانپزشک عمومی ای و متخصص ارتودنسی و جراح دهان و دندان بسیار مهم است که درباره شدت و نحوه درمانی به شما مشاوره دهد. اگر فکر می کنید فرزند شما از بالاترین درجه کراس بایت رنج می برد با مراجعه به متخصص دندانپزشک می توانید با بررسی های دقیقی که می شود از ساختار دهان و فک اقدام به درمان نمایید.

برای آشنایی با دیگر روش های درمان پزشکی برای رفع مشکلات دندان ها نظیر ارتودنسی متحرک و کراودینگ دندان می توانید از مطلب ارائه شده آرگا استفاده نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *