کوشینگ یکی از سندروم هایی می باشد که با استرس در ارتباط است و در افراد مختلف نشانه های متفاوتی دارد. باید بدانید که خانم ها دو برابر آقایان در معرض این سندروم قرار دارند. این سندروم یکی از سندروم های هزار چهره می باشد که علامت های آن را در ادامه برای شما خواهیم گفت.
همه چیز درباره سندروم کوشینگ
نام دیگر این سندروم هیپرکورتیزولیسم می باشد و مهم ترین دلیلی که این سندروم ایجاد می شود افزایش بیش از حد هورمون کورتیزول در بدن است. در بسیاری از موارد این سندروم درمان می شود و اگر نتوانید آن را درمان کنید راه هایی برای کاهش علامت های آن وجود دارد که پزشک برایتان مطرح خواهد کرد. باید بدانید که درمان این نوع بیماری کمی زمان بر می باشد و بیش ترین سنی که افراد درگیر آن می شوند ۲۵ تا ۴۰ سالگی است.
علل ایجاد کوشینگ
کوشینگ به دلایل متعددی برای شما ایجاد می شود که این دلایل عبارت اند از :
- وجود کورتیزول بسیار زیاد در بدن به مدت طولانی
- مصرف دارو های خاص مانند گلوکوکورتیکوئید ها که با نام های دیگری مانند استروئید ها و یا پردنیزون ها نیز شناخته می شوند.
- مصرف طولانی مدت دارو های ضد التهابی
- احتمال وجود تومور های خاص در غده هیپوفیز
- وجود اختلال در ژن ها
نکته : در نظر داشته باشید که این بیماری به صورت ارثی انتقال نمی یابد و هیچ والدینی نمی توانند این بیماری را به فرزند خود انتقال بدهند.
علامت های کوشینگ
همانطور که گفته شد علامت های این بیماری یکسان نیست و در افراد مختلف نشانه های مختلفی دارد. به طور کلی نشانه های این بیماری عبارت است از :
- گرد شدن صورت و سرخ شدن رنگ آن
- افزایش وزن به خصوص در اندام های فوقانی
- ایجاد قوز گردن
- ایجاد یک لایه چربی در بالای کمر
- نازک شدن پوست بدن و حساس شدن آن
- ایجاد آکنه در صورت و سایر اندام ها
- افزایش فشار خون
- افزایش قند خون
- خستگی مفرط و ضعیف شدن عضله های شانه و دست ها
- افسردگی شدید
- استرس و اضطراب بالا
- پوکی استخوان
- سنگ کلیه
- افزایش رشد مو های زائد در ناحیه های مختلف
- کاهش میل جنسی
- نا منظم شدن دوران قاعدگی
- اختلال در خواب
- کند شدن روند بهبودی زخم های بدن
- کبود شدن بدن بی دلیل به خصوص در بازو ها، ران ها و شکم
- ضعیف شدن استخوان ها به طوری که انجام کار های روزانه برایتان دشوار خواهد شد.
- احساس درد شدید در ستون فقرات و دنده ها
- کند شدن رشد در کودکان
نحوه تشخیص
برای تشخیص این بیماری باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا مورد معاینه قرار بگیرید. در واقع زمانی که به پزشک مراجعه می کنید سوالاتی از شما می پرسند که تقریبا یکسان است. چه علامت هایی دارید؟ اولین بار چه زمانی متوجه این علامت ها شدید؟ چیزی منجر به بهبودی و یا بد تر شدن این علامت ها شده است؟ از نظر احساسی حساس تر شده اید ؟چه نوع دارو هایی استفاده می کنید؟ در صورتی که پزشک احتمال این سندروم را در شما ببیند آزمایش هایی را برایتان می نویسد که در ادامه درباره آن ها توضیحاتی می دهیم.
کورتیزول ادرار
یکی از آزمایش هایی که ممکن است برایتان نوشته شود آزمایش کورتیزول ادرار است. در این آزمایش ادرار فرد در ۲۴ ساعت جمع آوری می شود و میزان آن در ۲۴ ساعت اندازه گیری می شود.
آزمایش فرو نشانی دگزامتازون
برای انجام این آزمایش ساعت ۱۱ شب روز قبل به شما یک قرص استروئیدی داده می شود و شما باید روز بعد آزمایش خون بدهید تا میزان ترشح کورتیزول در بدن شما اندازه گیری شود. در نظر داشته باشید که قرص های مصرفی برای این آزمایش با دوز پایین استفاده می شوند.
کورتیزول بزاق
اندازه گیری کورتیزول بزاق هم یکی دیگر از آزمایش هایی است که ممکن است پزشک از شما بخواهد که آن را انجام بدهید. در این آزمایش در آخر شب بزاق شما اندازه گیری می شود تا میزان ترشح کورتیزول سنجیده شود.
نکته : در نظر داشته باشید که اگر این آزمایش ها نشان بدهند که شما به سندروم کوشینگ مبتلا هستید شما را ارجاع می دهند تا آزمایش خون و اسکن و تصویر برداری انجام بدهید تا دلیل بروز این بیماری مشخص شود و پزشک بتواند راه درمانی آن را پیدا کند.
درمان کوشینگ
یکی دیگر از بیماری هایی که نمی توان درمان یکسانی برای آن پیدا کرد کوشینگ می باشد. این بیماری باتوجه به دلایلی که دارد درمان های متفاوتی برای آن وجود دارد. برای مثال اگر مشکل شما وجود تومور در هیپوفیز باشد باید آمایش های دیگری انجام بدهید و محل دقیق آن را پیدا کنید تا بتوانید با پرتو درمانی و یا جراحی مشکل خود را از بین ببرید.
در نظر داشته باشید که داشتن تغذیه مناسب و استفاده از ویتامین ها و کلسیم می تواند شما را در برابر این بیماری محافظت کند. سندروم کوشینگ در بسیاری از موارد درمان خواهد شد و در غیر این صورت باید راهی برای جلوگیری از افزایش وزن و ضعف عضلات خود پیدا کنید.
منبع : آرگا