بسیاری از افراد در مواجه با بیماری تپش قلب متوجه آن نیستند، و هنگامی به فکر درمان آن می افتند که گاهی دیر شده است. همچنین این بیماری خود را با نشانه هایی همچون بی نظمی در تپش که به صورت گاهی بسیار تند و گاهی کند است، بروز می دهد.
برای آشنایی با این بیماری قلبی، و روش های پایین آوردن ضربان قلب در ادامه این مطلب با ما همراه شوید.
ضربان قلب
گفتنی است که ضربان قلب طبیعی و نرمال برای بزرگسالان و در حین استراحت ۶۰ الی ۱۰۰ ضربه در هر دقیقه می باشد. همچنین هنگامی که در حالت سکون و استراحت به سر می برید، هرچه تعداد این ضربات کمتر باشد به نشانه کار آمدی قلب و سلامت قلب و عروق شما است. در مثالی در این مورد می توان این گونه گفت که قلب افراد ورزشکار در حالت عادی ۴۰ ضربه در هر دقیقه را شامل می شود، پس کم شدن ضربات قلب در استراحت عاملی نگران کننده به شمار نمی آید.
-
عامل بروز تپش قلب
این عارضه ممکن است در نواحی از بدن همچون قفسه سینه، گلو و گردن احساس نارضایتی برای فرد ایجاد کند. همچنین تپش قلب در برخی مواقع می تواند آزار دهنده و یا حتی نگران کننده باشد. تپش قلب در برخی افراد ممکن است به صورت موقت و کوتاه مدت بروز کند که عاملی جدی به حساب نمی آید، اما گفتنی است که در طولانی مدت می بایست به فکر روش هایی برای درمان و پایین آوردن ضربان قلب بود.
علائم بیماری تپش قلب
به صورت کلی علائم و نشانه های بروز این بیماری را می توان با موارد زیر ذکر کرد.
- ضربات نامرتب قلب
- احساس کوفتگی در نواحی مختلف بدن
- بالا رفتن ضربان قلب
- با قدرت تپیدن قلب
در این شرایط فرد ممکن است در حالت خوابیده، احساس درد در گردن، گلو و یا قفسه سینه داشته باشد که در این حالت احساس تپش قلب در نواحی گوشش را بیش از دیگر مواقع احساس می کند. برخی از افراد این عارضه را به صورت چند ثانیه ای و برخی دیگر به صورت دقیقه ای تجربه می کنند. قابل به ذکر است که اگر به صورت پیوسته و مرتب به این عارضه مبتلا نمی شوید، جای نگرانی باقی نمی گذارد. اما در مواقع طولانی مدت و بروز به صورت پیوسته می تواند ریسک سکته قلبی را افزایش دهد، که در این حالت باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرد.
دلایلی که بر ایجاد تپش قلب دلالت دارند
در ادامه شایع ترین دلایل ایجاد تپش قلب را مطالعه می کنید.
-
تغییر احساس
- ایجاد اضطراب
- استرس
- وحشت
- نگرانی
-
مصرف برخی قرص و دارو های شیمیایی
- آنتی هیستامین ها
- آنتی آریتمیک ها
- آنتی بیوتیک ها
- قرص های ضد افسردگی
- قرص های ضد قارچ
- دارو های تیروئیدی
- اسپری آسم
- مصرف برخی از مکمل های دارویی و قرص های گیاهی
-
عارضه های جسمانی
- تیروئید پرکار
- پتاسیم پایین
- از دست دادن خون
- آنمی
- افزایش تب
- کم آبی بدن
- دریافت سطح پایینی از اکسیژن و دی اکسید کربن برای خون
-
نوسانات هورمونی
- حاملگی
- پریودی
- یائسگی
- عارضه های قلبی
- ریتم غیر طبیعی قلب
- سکته قلبی
- ایجاد مشکل در دریچه های قلب
- ابتلا مادر زادی به مشکلات قلبی
-
سبک زندگی و رفتار های شخصی
- مصرف بیش از اندازه کافئین
- مصرف دخانیات
- مواد مخدر
- مصرف غذا های پر ادویه
آشنایی با روش های پایین آوردن ضربان قلب
دلایل بسیاری در افزایش ضربان قلب دلالت دارد که تاکنون آن را مطالعه کرده اید، از حالا به بعد با معرفی برخی ترفند ها سعی داریم که افراد مبتلا به این عارضه را در پایین آوردن ضربان قلب شان کمک کنیم.
-
مقداری بنشینید و نفس عمیق بکشید
اگر احساس می کنید که بدون انجام هیچ یک از فعالیت های سنگین به عارضه تپش قلب مبتلا شده اید، بهتر است سابقه خانوادگی خود را در رابطه با بیماری های قلبی چک کنید. اگر این چنین تجربه ای در خانواده شما وجود نداشت، خوب است که خونسردی خود را حفظ کنید و در صورت تمایل کمی بنشینید.
اگر فکر می کنید که این عارضه را در طولانی مدت و به صورت مکرر تجربه می کنید، بهتر است به پزشک برای کسب اطمینان مراجعه کنید. اما توصیه ما به شما این است که در این شرایط خونسردی خود را حفظ کنید و با هر بار تنفس، حجم فضای شکم خود را افزایش دهید تا با این کار ضربان قلب شما به حالت عادی باز گردد.
-
از مصرف نوشیدنی های کافئین دار بپرهیزید
قابل به ذکر است که مصرف نوشیدنی هایی همچون؛ قهوه، چایی و حتی شکلات های سیاه در بروز عارضه تپش قلب و یا افزایش تعداد ضربات تاثیر به سزایی را ایفا می کند. همچنین در این رابطه مصرف نوشیدنی های الکلی و دخانیات از این قاعده مستثنی نمی باشند.
روش درمان تپش قلب پس از مصرف نوشیدنی های الکلی به این صورت است که برای دفع راحت و سریع تر، مصرف آب را فراموش نکنید. همچنین از مصرف دخانیات و مواد مخدر نیز به شدت اجتناب کنید.
-
مصرف گیاه زالزالک
برای پایین آوردن ضربان قلب مصرف برخی از گیاهان دارویی همانند زالزالک تاثیر به سزایی را ایفا می کند. همچنین اگر علت این تپش های قلب، غلبه استرس و اضطراب بر سیستم های عصبی تان باشد، می توانید با خیال راحت به استفاده از این گیاه بپردازید. همچنین با خیال راحت می توانید به این گیاه اعتماد کنید، چرا که هیچ عوارض و منع مصرفی به همراه ندارد.
برای تهیه دمنوش از این گیاه باید ۱ فنجان آب جوش را با ۲ قاشق غذاخوری گل خشک شده زالزالک دم کنید. در طی روز می توانید ۲ الی ۳ مرتبه به مصرف این دمنوش بپردازید. قابل به ذکر می باشد که برای تاثیر گذاری به حدود ۶ هفته مصرف دمنوش گل زالزالک نیاز دارید.
-
انجام ورزش هایی همچون پیاده روی و دوچرخه سواری
قابل به ذکر است که ورزش های منظم در سلامت قلب شما و در نهایت جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی بسیار تاثیر گذار است. همچنین علاوه بر این موارد ورزش به بزرگ تر کردن رگ ها و فشار خون بدن می پردازد که در نهایت از ترشح هورمون های استرس پیشگیری می کند.
در این رابطه توصیه می شود که ورزش های سبک را همانند پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا را به صورت طولانی مدت انجام دهید تا قلب و بدن در بسیاری از عارضه ها ایمن و سلامت باشد.
-
مصرف ماهی های چرب را فراموش نکنید
مصرف ماهی های چرب همانند ماهی آزاد، ماهی خال مخالی و ساردین به علت دارا بودن ویتامین هایی همچون امگا۳ برای بهبود عملکرد های سیستم قلب و عروق بسیار تاثیر گذار است.
همچنین مصرف این ماهی ها از چسبندگی پلاکت های خون جلوگیری می کنند که در نهایت از تشکیل لخته های خونی و ابتلا به سکته قلبی پیشگیری می کند. از این رو مصرف منظم ماهی برای سلامتی قلب و عروق بسیار توصیه می شود که در نهایت به وسیله آن می توان پایین آوردن ضربان قلب را منجر شد.
-
مراجعه به پزشک
همان طور که تاکنون مطالعه کردید، تپش قلب بدون علائم خطر چندانی را برای فرد به وجود نمی آورد و می توان با کمک روش هایی که در این مطلب مطالعه کردید، به کنترل آنان بپردازید. اما اگر این عارضه در طی طولانی مدت بروز پیدا می کند و گاها برخی از امور روزمره شما را با مشکل مواجه می کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
قابل به ذکر است که تپش قلب به همراه علائمی همچون سرگیجه، درد قفسه سینه و مشکلات تنفسی می تواند بسیار جدی باشد که باید بدون معطلی هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص تپش قلب بالا به چه صورت انجام می گیرد؟
هنگامی که پزشک بر این گمان برسد که شما مبتلا به تپش قلب هستید، به وسیله گوشی پزشکی ضربان قلبتان را چک می کند. در این رابطه برخی از مشکلات جسمانی هستند که بر بروز این عرضه دلالت دارند و باید پزشک را از آن مطلع کنید. اما برای تشخیص علت بروز تپش قلب، دیگر آزمایش هایی وجود دارد که به شرح زیر می باشد.
-
نوار قلب
در این آزمایش غیر تهاجمی، پرستار وسایل پزشکی مربوطه بسیاری را به روی قفسه سینه شما قرار می دهد که به وسیله آن تعداد ضربات قلب ثبت می شود. همچنین با استفاده از نوار قلب می توان به تمامی جنبه های وجود بی نظمی و اختلال در نحوه ضربات قلب پی برد.
گفتنی است که این آزمایش با توجه به تشخیص پزشک در زمان های استراحت و انجام فعالیت های شدید انجام می گیرد.
-
مانیتورینگ هولتر
این وسیله پزشکی قابل حمل نیز برای درمان و پایین آوردن ضربان قلب در صورت وجود مشکل مورد استفاده قرار می گیرد. روش ثبت ضربان قلب مانیتورینگ هولتر به این صورت است که به مدت ۲۴ الی ۷۲ ساعت آن را به تن می کنید که در طی این مدت ضربات قلب شما را در صورت نام منظمی به صورت نوار قلب نشان می دهد.
-
ثبت وقایع
در صورت استفاده از مانیتور هولتر و عدم مشاهده عیب و نقص در ضربان قلب شما، پزشک از وسیله ای به نام ثبت وقایع برای تشخیص بیماری استفاده می کند.
روش کارکرد این وسیله به این صورت است که در طی روز آن را به تن می کنید و در صورت بروز تپش قلب، دکمه ای را به جهت ثبت وقایع می فشارید. برای تشخیص و نحوه درمان پایین آوردن ضربان قلب ممکن است ملزوم به استفاده طولانی مدت از این دستگاه به صورت هفته ها شوید.
-
اکوی قلب
اکوی قلب نیز از دیگر آزمایشات غیر تهاجمی می باشد که به وسیله آن سونوگرافی قفسه سینه انجام می گیرد. این کار با توجه به عکس برداری از ساختار و عملکرد های قلب انجام می گیرد که با عبور امواج سونوگرافی از قلب، سیستمی آن را تحلیل می کند که در نهایت به صورت عکس متحرک به روی سیستم قابل مشاهده می شود.
آشنایی با عوارض تپش قلب
تپش قلب امروزه به یکی از بیماری های رایج قلبی تبدیل شده است که در پی خود عوارضی نیز به همراه دارد. برای آشنایی با عواقبی که تپش قلب برای فرد در پی دارد، ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
-
غش کردن
هنگامی که تعداد ضربان قلب شما به ناگاه بالا می رود، امکان افت فشار خون وجود دارد که در نهایت به غش منجر می شود. اگر به بیماری های قلبی به صورت مادر زادی مبتلا هستید، باید بیشتر مواظب باشید تا به این حالت دچار نشوید.
-
ایست قلبی
ایست قلبی نیز بر اثر تپش قلب بسیار نادر اتفاق می افتد که در طی این روند آریتمی های مسبب زندگی به یک باره متوقف می شوند.
-
سکته مغزی
عدم پایین آوردن ضربان قلب موجب فیبریلاسیون دهلیزی می شود که در این شرایط ضربان قلب را با مشکل مواجه می کند، همچنین امکان تجمع خون در یک قسمت و در نهایت لختگی آن وجود دارد. در این شرایط امکان جدا شدن این لخته ها وجود دارد که در نهایت شریان های مغزی را مسدود و سپس عارضه سکته مغزی را ایجاد می کند.
-
نارسایی قلبی
این اختلال نیز هنگامی به وجود می آید که قلب برای مدتی به خوبی نتواند عمل پمپاژ خون را انجام دهد و عملکرد های آن را با اختلال مواجه کند. در نهایت این فرایند آریتمی و فیبریلاسیون دهلیزی رخ می دهد که در صورت عدم کنترل، نارسایی قلب را برای فرد به وجود می آورد.
قابل به ذکر است که بیشترین دلایل مرتبط با بروز نارسایی قلبی شامل حمله قلبی، افزایش فشار خون، فیبریلاسیون دهلیزی، باز شدن دریچه های قلب و کاردیومیوپاتی می شود.
منبع : آرگا