بهتر است بدانید که کاکتوس ها در واقع یکی از سرسخت ترین گیاهانی هستند که می توان آن را پرورش داد اما توجه داشته باشید که حتی این گیاه سرسخت هم دچار آفات و بیماری هایی خواهد شد که یکی از معمول ترین و شایع ترین این بیماری ها پوسیدگی و پژمرده شدن کاکتوس ها است.
دلایل پژمرده شدن کاکتوس
توجه داشته باشید که کاکتوس در واقع گیاهی از تیره کاکتوسیان است که اغلب خاردار و گوشتی می باشند و در ابتدا در مناطق شمال و جنوب امریکا رشد می کرد ولی امروزه در اغلب نقاط جهان توسط مردم مورد کشت قرار می گیرد. به طور کلی کاکتوس ها در ایران گونه ی بومی ندارند. این گیاه اغلب دارای ریشه های عمیق و ساقه های شبکه مانندی است که به عنوان منبع ذخیره آب عمل می کند و این ساقه ها توسط خار هایی محافظت می شوند. این گیاه معمولا دارای برگ های خیلی کوچکی است و حتی برخی از آن ها فاقد برگ هستند. به طور کلی کاکتوس ها از دسته سر سخت ترین گیاهانی هستند که می توانید آن را پرورش دهید ولی بایستی به این نکته توجه داشته باشید این گیاه سر سخت نیز در طول روند رشد خود با بیماری ها و آفاتی مواجه خواهد شد و یکی از رایج ترین آن ها پژمرده شدن کاکتوس می باشد. این گیاه آنقدر بی آزار و کم توقع است که گاهی آن را از یاد خواهیم برد و تنها لازم است که نقطه آفتابی را در اختیار آن قرار دهید و کمترین شرایط محیطی را فراهم نمایید تا گیاه از آن پس بتواند به خوبی رشد کند.
اما بهتر است بدانید گاهی اوقات نیز همه چیز خوب پیش نخواهد رفت و با وجود اینکه به خوبی از آن مراقبت کرده اید می بینید که اوضاع گیاه خوب نیست و به تدریج دچار پوسیدگی و خراب شدن می شود. توصیه می شود که اگر دیدید گیاه بسیار نرم شده بایستی سریع دست به کار شوید تا فرصت نجات دادن آن را از دست ندهید. توجه داشته باشید که حتی شانس نجات در کاکتوس هایی که تمام آن را پوسیدگی فراگرفته وجود خواهد داشت و اگر سریع اقدام کنید می توانید آن را درمان نمایید.
دلایل پژمرده شدن گیاه:
همانطور که متوجه شدید گیاهان در مراحل رشد خود دچار بیماری ها و آفاتی خواهند شد و اگر سریع شناسایی نشوند می توانند موجب پژمرده شدن و نابودی گیاه شوند. به همین منظور در ادامه برای آشنایی بیشتر شما به بیان برخی از دلایل پژمرده شدن کاکتوس ها خواهیم پرداخت:
بیماری های قارچی:
توجه داشته باشید که یکی از مهم ترین دلایل از بین رفتن کاکتوس ها بیماری های قارچی می باشند و به صراحت می توان گفت که حدود ۸۰ درصد مرگ کاکتوس ها به همین دلیل است. به طور کلی عواملی مانند تهویه نامناسب هوا، رطوبت بالا در اثر آبیاری زیاد و وجود گیاهان بیمار در اطراف کاکتوس ها از دلایل به وجود آمدن بیماری های قارچی به شمار می آیند. توجه داشته باشید که شما می توانید با قرنطینه کردن گیاه تازه خریداری شده و همچنین آبیاری اصولی و منظم و رعایت اصول بهداشتی از ابتلای گیاه خود به این بیماری ها جلوگیری نمایید.
آبیاری بیش از حد:
بهتر است بدانید که یکی دیگر از عوامل مهم در پژمرده شدن کاکتوس ها آبیاری بیش از حد است. به طور کلی عدم وجود سوراخ در کف گلدان و یا آبیاری بیش از حد و مرطوب ماندن دائمی خاک گلدان باعث ایجاد بیماری ها و پوسیدگی گیاه کاکتوس خواهد شد. به طور کلی آبیاری گیاه کاکتوس بایستی به صورت منظم و دقیق انجام گیرد و همچنین در فصولی که گیاه در خواب است نیز بایستی از آبیاری بیش از حد جلوگیری کنید و توجه داشته باشید که خاک بستر کشت بایستی در فاصله دو آبیاری کاملا خشک شده باشد.
آبیاری کم:
همانطور که آبیاری بیش از حد باعث از بین رفتن گیاه خواهد شد آبیاری کم نیز گیاه را از بین خواهد برد و به طور کلی اگر در روند آبیاری کم کاری کنید گیاه بافت های خود را از دست خواهد داد و به مراتب خشک خواهد شد. همچنین توجه داشته باشید که در آبیاری کم ریشه ها از بین خواهند رفت و هنگامی که اقدام به آبیاری کنید چون گیاه ریشه ای برای جذب کردن نخواهد داشت با پوسیدگی ریشه مواجه خواهید شد.
نور کم:
بهتر است بدانید که کاکتوس ها برای رشد نیاز به نور فراوان دارند و زمانی که مقدار نور دریافتی کم باشد گیاه به صورت علفی و باریک رشد خواهد کرد و به تدریج از حالت طبیعی خارج خواهد شد و در صورت ادامه یافتن این شرایط گیاه به طور کامل از بین خواهد رفت. توجه داشته باشید که اغلب کاکتوس هایی که در گلخانه پرورش داده می شوند تحمل آفتاب مستقیم به خصوص در فصل تابستان را نخواهند داشت و در صورت قرارگیری آن در این فضا گیاه دچار آفتاب سوختگی خواهد شد.
خاک نامناسب:
توجه داشته باشید که برای جلوگیری از پژمرده شدن کاکتوس ها بایستی خاک بستر دارای زهکشی مناسبی باشد و به طور کلی می توان از ترکیب ماسه و پیت ماس برای تقویت خاک کاکتوس استفاده نمود. همچنین دقت داشته باشید که استفاده از خاک سفت و سنگین باعث پوسیدگی ریشه در اثر نگه داشتن مقدار زیاد آب در خود خواهد شد.
دمای نامناسب:
بهتر است بدانید که کاکتوس ها قادرند گرمای زیادی را تحمل کنند ولی زمانی که دما از حدود ۵۰ سانتی گراد بیشتر شد بافت داخلی گیاه دچار پختگی خواهد شد و به تدریج از بین می رود. توجه داشته باشید که اغلب کاکتوس ها در دمای حدود ۵ درجه سانتی گراد رشد خواهند کرد و هنگامی که درجه دما به زیر صفر برسد بافت های داخلی آن که دارای مقدار فراوانی آب هستند دچار یخ زدگی خواهند شد و در نتیجه گیاه از بین خواهد رفت.
عدم شناخت نیاز های اصلی کاکتوس ها:
توجه داشته باشید که اغلب کاکتوس ها دارای خصوصیت ها و نیاز های خاصی هستند مانند نیاز های نوری، دما و یا میزان لازم آب. به طور کلی با شناخت نوع کاکتوس ها و نیاز های آن و چگونگی قلمه زنی کاکتوس ها می توان بهتر از آن نگهداری نمود و بدین ترتیب عمر گیاه نیز چندین برابر خواهد شد.
منبع : آرگا