اغلب افراد دارای خالهای پوستی هستند و کمتر کسی پیدا می شود که خالی بر روی پوست خود نداشته باشد. برخی از خال ها طبیعی بوده و برخی مثل گوشت اضافه بر روی پوست هستند. خال ها انواع مختلفی دارند که برخی خطرناک و بعضی از آنها بی خطر هستند. وجود خال ها و آنژیوم ها بر روی پوست در حالت کلی نگران کننده نیست.
بررسی آنژیوم گیلاسی
آنژیوم گیلاسی به نوعی خال پوستی گفته می شود که از رگ ها یا میرگ های کوچک خونی تشکیل شده است. آنژیوم گیلاسی یکی از شایع ترین انواع آنژیوم است. آنژیوم ها در حالت کلی به تومورهای خوش خیمی می گویند که به خاطر رشد بیش از حد مویرگ ها ایجاد می شوند. وجود این نوع زخم یا خال ها در کودکان خیلی کم است. این عارضه بیشتر در بین بزرگسالان که سن بالای ۳۰ سال دارند دیده می شود، به آنژیوم های گیلاسی نقاط کمپل دی مرگان یا سنیل آنژیون نیز گفته می شود. همچنین از آن به نام آنژیوم دوران پیری نیز یاد می کنند. در این مطلب قصد دارم اطلاعات بیشتری در مورد این آنژیم در اختیارتان قرار دهیم، پس با ما همراه باشید.
علائم و نشانه ها
ضایعات پوستی دایره ای شکل یا بیضی مانند بر روی پوست که به رنگ قرمز روشن و بیشتر در نواحی گردن تا رانها، بازوها، پاها تا شانه ها دیده می شوند. این آنژیوم ها در حالت معمولی دردناک نیستند. همچنین این عارضه در اندازه های مختلف وجود دارد و از نظر رنگ با توجه به سن تیره یا روشن می شود. از نشانه ها و علائم رایج آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- آنژیوم های گیلاسی به شکل خال یا جوش قرمز رنگ بر روی پوست هستند که در برخی موارد آبی، بنفش و یا سیاه رنگ می شوند.
- در ابتدا امکان دارد هم سطح پوست باشند اما با افزایش سن به صورت برجسته دیده خواهند شد.
- بیشتر آنها دارای اندازه ی کوچک بوده و اغلب کمتر از ۱.۴ اینچ قطر دارند. اما ممکن است بزرگتر هم باشند.
- خراشیدن اصلاح و مالش آنها ممکن است ایجاد خونریزی نماید.
- در بیشتر نواحی بخصوص مناطق مرکزی دارای سطح سختی می باشند.
علت به وجود آمدن آنژیوم
این آنژیوم ها بیشتر به دلیل بیشتر شدن سلول های اندوتلیال یعنی سلول های عروق خونی به وجود می آیند. عروق خونی بزرگ تر می شوند و به شکل آنژیوم ظاهر می گردند و رنگ قرمشان هم به خاطر پاره شدن رگ های خونی می باشد. تا به امروز وجود این عارضه بر روی پوست دلیل اصلی و مشخصی نداشته اما برخی از موارد می توانند در به وجود آمدن آنها تاثیر داشته باشند:
- عوامل ژنتیکی و ارثی
- مشکلات کبد و پیوند کبد
- بارداری و تغییرات هورمونی
- در معرض مواد شیمیایی بودن
- شرایط خاص پزشکی
- آب و هوا و قرار گرفتن در معرض نور خورشید
درمان این نوع آنژیوم
این نوع آنژیوم همانطور که گفته شد عارضه پوستی بی خطری است که نیاز به درمان یا مراقبت ندارد. اما در برخی موارد به خاطر قرار گرفتن در جای نامناسب و ظاهری نا مناسب می توان برای برداشتن و درمان آن اقداماتی را انجام داد. در ادامه با برخی از روش های برداشتن این خال آشنا می شویم:
-
الکتروتراپی:
در این روش برای برداشتن و از بین بردن آنژیوم ها از جریان الکتریکی استفاده می شود. با جریان الکتریکی این عارضه سوزانده می شود.
-
منجمد کردن با کمک نیتروژن:
با استفاده از نیتروژن مایع خال های قرمز منجمد می شوند و به طور کامل از بین خواهند رفت. این روش یکی از بهترین و ساده ترین روش ها برای برداشتن این نوع آنژیوم است که به طور معمول در یک جلسه انجام می شود. نیتروژن مایع حدود ۱۰ ثانیه بر محل خال اسپرس شده و باعث از بین رفتن آن می شود. بعد از انجام این روش نیاز به مراقبت های خاصی نمی باشد.
-
لیزیک:
در این نوع درمان حرارت متمرکز لیزر رنگی پالسی به از بین بردن خال های قرمز کمک می نماید. این روش بسیار سریع و سرپایی بوده و بسته به نوع آنژیوم ها ممکن است یک تا سه جلسه به طول بیانجامد. در این روش ممکن است قسمت مورد نظر دچار کمی کبودی شود که بعد از چند روز برطرف خواهد شد.
-
تراشیدن:
در این روش از قسمت سطحی پوست شروع به برداشتن آنژیوم می کنند و امکان دارد تاثیری به خوبی روش های قبل نداشته باشد.
نکته:علاوه بر موارد بالا گاهی اوقات ممکن است پزشک به منظور جلوگیری از رشد ضایعه و برای اطمینان از بی خطر بودن خال عمل نمونه یا تکه برداری را انجام دهد. تکه برداری به روش های اسکن امواج فراصوت و روش های برداشت آن و یا در موارد خیلی کم با آنژیوگرافی یا ام آر آی انجام می شود.
درمان های خانگی
علاوه بر روش های برداشتن خال های قرمز که در بالا گفته شد برخی از روش های خانگی در از بین بردن آنها موثر می باشند:
-
روغن درمانی:
استفاده از برخی روغن ها به ویژه روغن درخت چای از روش های عالی و بدون خطر است که از سالهای خیلی دور برای درمان این عارضه استفاده می شود. همچنین این روغن به دلیل خواص ضد میکروبی که دارد بعد از انجام درمان های جراحی آنژیون ها بسیار مفید بوده و عفونت و خونریزی احتمالی را کاهش می دهد. از دیگر روغن های مفید برای این مشکل می توان به روغن بابونه، اسطوخودوس، پرتقال و روغن برگ گل عطری اشاره کرد.
-
تماس نداشتن با مواد شیمیایی:
خطر به وجود آمدن این عارضه پوستی در افرادی که با مواد شیمیایی بخصوص برومید ها سروکار دارند بیشتر می باشد. برای کاهش این عارضه موارد زیر را رعایت نمایید:
مصرف محصولات ارگانیک، استفاده نکردن از غلات و دانه های فراوری شده، دوری کردن از نوشیدنی های گاز دار و همچنین نوشیدنی هایی که در قوطی فلزی یا پلاستیکی نگهداری می شوند، عدم استفاده از پاک کننده های شیمیایی و صنعتی کلردار و قوی.
-
سرکه سیب:
استفاده از سرکه سیب خالص و تقطیر نشده برای کاهش علائم این آنژیوم موثر می باشد. مقداری پنبه را به سرکه سیب آغشته نموده و به مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه بر روی خال قرمز فشار دهید روزی دو بار اینکار را برای نتیجه گرفتن انجام دهید. در زمان متورم شدن و یا کبود شدن آنژیوم نیز می توانید از سرکه سیب استفاده کنید تا موارد گفته شده را برطرف نماید.
-
سم زدایی بدن:
تغییرات هورمونی و افزایش بیش از حد استروژن و همچنین مشکلات کبدی ممکن است باعث بوجود آمدن خال های قرمز پوست شوند. برای پیشگیری از این موضوع سم زدایی بدن کمک کننده است. برای سم زدایی بدن می توانید مواد غذایی با اکسیدان بالا، برگ های سبز تلخ، آب میوه جات و سبزیجات را میل نمایید و برای مراقبت از پوست مواد طبیعی استفاده کنید، همچنین از مصرف دخانیات، قرص های ضد بارداری، داروهای هورمونی و داروهای غیر ضروری جلوگیری نمایید.
نکات مهم و قابل توجه در این مورد
برخی از نکات مهم در این رابطه شامل موارد زیر می شود:
- لکه های قرمز روی پوست همیشه نشان دهنده آنژیوم نیستند و ممکن است به خاطر دلایلی مثل تغییرات هورمونی، روزاسه، آلرژی، درماتیت و … به وجود آیند.
- در صورتی که به تازگی در پوست خود لکه های قرمز یا جوش قرمز همراه با درد و خونریزی مشاهده کرده اید حتما با پزشک مشورت نمایید.
- در صورت داشتن حساسیت به هر یک از روش هاس خانگی از استفاده آن پرهیز نمایید.
- استفاده از سوزن داغ برای برداشتن خال های قرمز گیلاسی باعث عفونت، بر جای ماندن زخم، و درد می شود.
- این آنژیوم در بین عموم به خال گیلاسی یا خال خونی شهرت دارد.
منبع : آرگا