دسته ها
دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

نگهداری از ماهی قرمز و نکاتی برای طول عمر بیشتر مهمان های کوچک سفره هفت سین

  • شیوا فهیمی
  • ۲۴ اسفند ۱۴۰۰
  • ۰

یکی از اجزاء سفره هفت سین ماهی قرمز یا ماهی گلی زیبایی است که درون تنگ بلوری نمادی از تازگی، زایش و تکاپو می باشد. اگر از این ماهی کوچک و جذاب خوب مراقبت شود می تواند تا چندین سال عمر کند ولی متاسفانه غالبا آن طور که باید مورد توجه و نگهداری مناسب قرار نمی گیرد و چندماهی بیشتر عمر نمی کند. در این مطلب قصد داریم شما عزیزان هر آنچه برای نگهداری و مراقبت از ماهی قرمز نیاز است آشنا سازیم تا پایان همراه ما باشید.

ماهی قرمز که به نامهای ماهی طلایی یا ماهی گلی نیز شناخته می شود یکی از ماهی هایی می باشد که می توان در منزل از آن مراقبت نمود. این ماهی یکی از اجزا سفره هفت سین بوده و آن را نشانه ای از تازگی و زایش دوباره می دانند. عمر این ماهی را تا چندین سال تخمین زده اند اما متاسفانه چندان به مراقبت از آن توجهی نمی شود و معمولا بیشتر از یک ماه عمر نمی کنند. در ادامه با اصول صحیح نگهداری از ماهی قرمز آشنا می شوید.

ماهی قرمز طرفداران زیادی دارد

آشنایی با اصول صحیح نگهداری از ماهی قرمز

با نزدیک شدن به سال جدید بازار فروش ماهی گلی یا ماهی قرمز نیز زیاد می شود چرا که یکی اجزای مهم سفره هفت سین ما ایرانی ها می باشد. این ماهی کوچک و زیبا درون تنگ بلوری همه افراد از کوچک یا بزرگ را طوری به خود مجذوب می کند که ناخودآگاه قصد خرید یکی یا چندتا از آنها را خواهید نمود. عمر ماهی قرمز بین ۲۵-۴۰ سال تخمین زده شده است اما به دلیل عدم توجه به نگهداری و مراقبت درست آن در منزل غالبا بیشتر از یک ماه عمر نمی کنند.

فراموش نکنید که هدف از نگهداری ماهی قرمز فقط جنبه تزئینی آن نباشد و باید به بقای آن بیشتر اهمیت داد. چرا که این موجود زنده در درون رودخانه یا دریا از پس زندگی خود بر می آید ولی هنگامی که آن را درون تنگی شیشه ای محبوس می کنید مسئول مراقبت از او هستید. به این ترتیب ما در این مقاله قصد داریم شما را با هر آنچه برای نگه داری و مراقبت از ماهی قرمز یا طلایی نیاز است آشنا سازیم:

مراقبت از ماهی قرمز

ماهی گلی سالم انتخاب کنید

موقع خرید ظاهر ماهی طلایی توجه کنید و از انتخاب ماهی قرمزی که حرکت آرامی دارد خودداری کنید. یک ماهی قرمز سالم تحرک مناسبی دارد و پولک های آن سالم و بدور از هر ضایعه ای مانند زخم و … می باشد. در ضمن باله های آن نیز قائم است و دم کشیده ای دارد. بدن ماهی نیز باید بدون هیچ نوع برآمدگی بوده و چشم ها نیز تورفتگی یا بیرون زدگی نداشته باشد. موقع خرید، ماهی فرز و دارای رنگ روشن را انتخاب کنید.

تنگ ماهی مناسبی انتخاب کنید

**سعی کنید تنگ ماهی بزرگی را برای نگهداری ماهی طلایی انتخاب کنید. سایز تنگ ماهی در کمترین حالت اندازه ای حدود ۲۰ لیتر داشته باشد.

نگهداری ماهی در تنگ و اکواریوم

**برای تنگ خود تعداد ماهی کمتر با سایز کوچکتر را انتخاب نمایید.

**دهانه تنگ ماهی گشاد باشد تا سطح آب بیشتر موجب گردد تبادل هوا بهتر صورت گیرد و درصد زنده ماندن ماهی قرمز بالاتر رود.

**نگهداری در تنگ شیشه ای عمر ماهی را کاهش می دهد در صورت امکان آن را در یک اکواریوم با تجهیزات کافی قرار دهید.

نگهداری از ماهی قرمز

**تنگ ماهی یا آکواریوم نباید در معرض نور مستقیم خورشید، درون آشپزخانه یا کنار وسایل گرمایشی مانند شومینه باشد.

**از سنگریزه در کف تنگ ماهی بهره بگیرید چرا که هم موجب زیبایی آن شده و هم آمونیاک موجود در آب را خنثی می سازد. در ضمن قبل از استفاده از سنگریزه آن ها را کاملا بشویید.

** سعی کنید تنگ ماهی را انتخاب کنید که بتوان در آن از فیلتر نیز استفاده کرد تا سلامت آب را تضمین کند.

**با توجه به میزان آلودگی و کثیف شدن تنگ ماهی هر هفته یا دو هفته یکبار آن را تمیز کنید. و اگر ماهی قرمز درون اکواریوم است فیلتر، سنگریزه ها، هواساز و حتی دیواره های آن را خوب تمیز کنید. برای آشنایی با اصول تمیز کردن آکواریوم می توانید در اینجا کلیک کنید.

شرایط آبی ماهی خود را کنترل کنید

**دمای آب حدود ۲۰ درجه باشد و سعی کنید همواره دما را یکنواخت نگه دارید و از تغییر آن اجتناب کنید.

**آب بدون کلر را درون تنگ یا اکواریوم بریزید.

**اگر از آب شهری استفاده می کنید اجازه دهید یک شبانه روز در ظرف باق بماند تا همه کلر آن خارج شده سپس درون تنگ ماهی بریزید.

نگهداری ماهی در تنگ بلوری

** مراقب باشید آب ماهی گرم( به دلیل آمونیاک و نتریت موجود در مدفوع ماهی) یا خالی از اکسیژن نباشد و دقت داشته باشید که موقعی که ماهی به سطح آب می آید به خاطر کم بودن اکسیژن است. شما با یک نگاه کوتاه پی خواهید برد که کیفیت آب چگونه است و نیاز به تعویض دارد یا نه. توجه کنید هرچه آب زلال و شفاف تر باشد به سود ماهی خواهد بود.

**به موقع آب ماهی را تعویض کنید.

** موقع تعویض آب ماهی کمی از آب قبلی تنگ را به آب جدید اضافه نمایید زیرا ماهی دورن آب باکتری های موردنیاز زندگی اش را تولید می کند و با هر بار تعویض آب دوباره مجبور به تولید باکتری جدید می شود و این امر بر روی طول عمرش تاثیر منفی دارد.

به تغذیه ماهی خود اهمیت بدهید

هنگام خرید غذای ماهی به برچسب آن دقت کنید و مطمئن شوید غذای ماهی با چربی و پروتئین مناسبی انتخاب می کنید.

**هر یک روز درمیان یکبار ماهی خود را با غذای مخصوص اش تغذیه کنید. و اگر یکی دو روز غذا دادن به ماهی قرمز خود را فراموش کردید نگران نباشید زیرا ماهی گلی بدون غذا تا یک هفته نیز به آسانی دوام خواهد اورد.

زمان تغذیه ماهی گلی

** سعی کنید در زمان مشخصی به ماهی گلی خود غذا بدهید و به یاد داشته باشید آن ها به گلوله های کوچکی از غذا نیاز دارند.

**بیش از حد مجاز به ماهی قرمز غذا ندهید زیرا موجب مشکلات گوارشی شدید برای ان شده و ممکن است مرگ ماهی گلی را نیز درپی داشته باشد.

نکات مهم درباره ماهی قرمز عید

در صورت حساسیت و سابقه آلرژی به هنگام تماس با ماهی حتما از دستکش استفادهده کنید.

بعد از تماس با ماهی و یا آب تنگ حتماً بالافاصله دست های خود را با آب و صابون تمیز بشویید.

ماهی ها را از دسترس کودکان دور نگهدارید و مانع دست زدن آنها با ماهی شوید.

آموزش های لازم در مورد عدم دستمالی چشم، صورت و دهان به هنگام کار با آکواریوم ضروری است و در صورت مشاهده هر گونه علائم و ناراحتی های پوستی باید به پزشک مراجعه شود.

نگهداری از ماهی طلایی

از رها کردن ماهی های زینتی در رودخانه، تالاب ها و آب های آزاد خودداری شود.

در صورت مشاهده علائم بیماری در یک ماهی، سریعا آن را از ماهی های دیگر جدا کنید تا مانع سرایت بیماری به آنها شوید، می توانید ماهی بیمار را حدود ۲۰ دقیقه داخل یک لیتر آب که یک قاشق نمک به آن افزوده اید، قرار دهید.

به جای استفاده از تنگ های کوچک و نامناسب برای قرار دادن ماهی قرمز، بهتر است از آکواریوم و ظروف شیشه ای بزرگتر استفاده شود، زیرا در این صورت علاوه بر آزادی حرکت بیشتر، اکسیژن بیشتری در اختیارشان قرار گرفته و شرایط بهتری برای زندگی خواهند داشت.

از گذاشتن آکواریوم و تنگ ماهی در معرض نور مستقیم خورشید و در کنار شومینه یا داخل آشپزخانه خودداری کنید.

به منظور حمل ماهی در بسته بندی های کوچک، می توانید از کیسه های پلاستیکی استفاده کنید، باید محیط داری دو برابر میزان آب و فضای خالی از هوا باشد، همچنین ماهی نباید بیشتر از دو ساعت در این شرایط بماند.

نگهداشت ماهی قرمز

ماهی های قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت دامپزشکی تهیه کنید و از خریداری آنها از فروشندگانی که ماهی را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب زیستی و بهداشتی نگهداری می کنند، خودداری نمایید.

از خرید ماهی هایی که دارای علائم باله های خورده و جمع شده، پولک هایشان ریخته است، وجود لکه های پنبه مانند در اطراف دهان یا سطح بدن، زخم یا لکه های سفید مایل به خاکستری یا قرمز روی سطح بدن، ماهی ها با چشم های بیرون زده، ماهی های بی قرار که پیوسته بدنشان را به سطوح مختلف می مالند و نیز ماهی های دارای بدن رنگ پریده و لکه لکه خودداری شود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *