پانکراتیت یکی از بیماری های شایع می باشد که اگر درمان نشود مشکلات جدی را برای بیمار به وجود می آورد و آسیب جدی به بافت، عفونت و خونریزی خود غده پانکراس را به همراه خواهد داشت این بیماری دارای نشانه هایی می باشد که در ادامه مطلب به علایم پانکراتیت می پردازیم.
بیماری پانکراتیت دارای دو نوع می باشد که عبارتند از: پانکراتیت حاد و مزمن، که بیماری پانکراتیت حاد یک التهاب ناگهانی پانکرانس می باشد که در بیشتر موارد کوتاه مدت است و سبب ایجاد درد شدید شکم می شود که پس از یک هفته درمان می شود اما پانکراتیت مزمن سبب اختلال در عملکرد لوزالمعده می شود و وضعیت آن دراز مدت است، این بیماری علاوه بر توانایی بدن به منظور هضم غذا بر عملکردهای دیگر بدن نیز تاثیر گذار است در این مقاله قصد داریم شما را با علایم پانکراتیت آشنا کنید تا در صورت مشاهده علایم آن حتما به پزشک مراجعه کنید و به دنبال روش هایی جهت درمان این بیماری باشید.
آشنایی با علایم پانکراتیت
- استفراغ
- حالت تهوع
- درد در قسمت فوقانی شکم
- افزایش ضربان قلب
- کم شدن آب بدن
- تغییر رنگ پوست در اطراف ناف
- تب
- حساسیت شکمی
نشانه های پانکراتیت مزمن نیز عبارتند از : کاهش وزن ناخواسته، درد در ناحیه فوقانی شکم، باد کردن، کاهش تولید توانایی انسولین، زردی و اسهال
علت ایجاد پانکراتیت
در بعضی موارد آنزیم های گوارشی که در پانکرانس وجود دارند با سلول های آن وارد واکنش می شوند و در نتیجه باعث التهاب لوزه و بیماری پانکراتیت می شود، علت های اصلی دیگر ایجاد پانکراتیت مصرف بیش از حد الکل و سنگ صفرا می باشد، برخی علت های دیگر ابتلا به بیماری پانکراتیت عبارتند از :
- سیگار کشیدن
- سرطان
- پانکرانس
- سابقه خانوادگی پانکراتیت
- آسیب به شکم
- جراحی شکم یا تروما
- اختلال در ساختار پانکرانس از زمان تولد
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص آسیب رسان به شکم
- سطح بالای تری گلیسیرید.
عوامل تاثیر گذار در خطر ابتلا به پانکراتیت
جنسیت : مردان به نسبت زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به پانکراتیت هستند.
عفونت های ویروسی : بزرگسالان و کودکان مبتلا به عفونت های ویروسی مانند : اوریون و کاکساکیوریس بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
اختلالات متابولیسمی : افرادی که به پرکاری تیروئید مبتلا هستند بیشتر به بیماری پانکراتیت گرفتار می شود.
شرایط پزشکی : افرادی که به شرایط خاص از جمله : سندرم ری، کیست فیبروز و بیماری کاوازاکی مبتلا هستند بیشتر در معرض خطر مبتلا شدن به این بیماری قرار می گیرند.
لوپوس اریتماتیک پیشرفته : خطر ابتلا به بیماری پانکراتیت در این دسته از افراد که به این بیماری گرفتار هستند بیشتر است.
تری گلیسیرید بالا : افراد مبتلا به تری گلیسیرید بالا و افرادی که سابقه خانوادگی در این زمینه را دارند بیشتر مستعد ابتلا به پانکراتیت هستند.
عوارض بیماری پانکراتیت
در برخی موارد افرادی که به بیماری پانکراتیت مبتلا می شوند بدون هیچ گونه عوارضی بهبود پیدا می کنند اما زمانی که این بیماری شدید باشد عوارض و خطراتی را به همراه دارد که عبارتند از :
کیست کاذب :در بیماری پانکراتیت از نوع حاد کیسه هایی پر از مایه و شبیه به کیست به وجود می آیند که به عنوان کیست کاذب شناخته می شوند که در واقع زمانی که این کیست در پانکرانس بزرگ می شود ممکن است با پاره شدن سبب خونریزی داخلی در فرد شود.
مشکلات تنفسی : به دلیل تغییرات شیمیایی که در بدن رخ می دهد ممکن است سبب کاهش سطح اکسیژن خون شود و در نتیجه بر عملکرد ریه تاثیر می گذارد.
تورم شکم : بیماری پانکراتیت با تورم و درد شدید شکم همراه می شود در نتیجه ممکن است باعث حرکات غیر طبیعی محتویات داخل روده شود.
از بین رفتن یا عفونت غده پانکرانس : در برخی موارد پانکرانس قسمتی از جریان خون خود را از دست می دهد در نتیجه به مرگ یا از بین رفتن بخشی از بافت بدن منجر می شود و باعث عفونت پانکرانس می شود و عفونت در خون گسترش پیدا می کند و به نارسایی اندام منجر خواهد شد.
سوء تغذیه :بیماری پانکراتیت سبب کاهش توانایی غده پانکرانس در تولید آنزیم های ضروری که برای هضم غذا مناسب می باشد می شود و در نتیجه با سوء تغذیه و کاهش وزن همراه است.
دیابت : پانکرانس به دلیل اینکه سبب آسیب رساندن به سلول های تولید کننده انسولین می شود در نتیجه به دیابت منجر خواهد شد.
سرطان پانکرانس : بیماری پانکراتیت از نوع مزمن خطر مبتلا شدن به سرطان پانکرانس را افزایش می دهد.
نارسایی کلیه: در صورت درمان نشدن بیماری پانکراتیت مشکلات کلیوی به وجود خواهد آمد که ممکن است به نارسایی کلیه منجر شود.
روش های تشخیص بیماری پانکراتیت
به منظور تشخیص پانکراتین پزشک آزمایشا زیرا را تجویز می کند:
- آزمایش خون
- آزمایش مدفوع
- سونوگرافی
- آندوسکوپی
- سی تی اسکن
- آم آر آی
روش ها درمان بیماری پانکراتیت
درمان بیماری پانکراتیت بسته به علت آن می تواند درمان شود که عبارتند از :
پانکرانیت مزمن : به منظور درمان این نوع پانکراتیت درمان طولانی مدت به بهبود این بیماری کمک می کند که شامل : حذف الکل، استفاده از انسولین به دلیل کاهش عملکرد کارایی لوزالمعده، استفاده از مکمل های آنزیمی و کاهش چربی رژیم غذایی
پانکراتیت حاد : در صورت مبتلا شدن به پانکراتیت حاد اقداماتی مانند بستری شدن در بیمارستان با انجام مراقبت های ویژه، جراحی به منظور خارج کردن سنگ صفرا یا قسمت های آسیب دیده و تغییر سبک زندگی مانند حذف الکل باید انجام می شود.
دیابیت : در صورتی که علت ابتلا به پانکراتیت دیابت باشد با کنترل رژیم غذایی این بیماری درمان می شود و در موارد دیگر استفاده از دارو لازم است.
سرطلان لوزالمعده : اگر علت ابتلا به پانکراتیت به دلیل سرطان لورالمعده باشد با جراحی به منظور برداشتن بافت سرطانی، شیمی درمان و رادیوتراپی درمان می شود.
راه های پیشگیری از پانکراتیت
- پرهیز از کشیدن سیگار
- عدم مصرف مشروبات الکلی
- حفظ وزن بدن
- خودداری از مصرف غذاهای سرخ شده و فرآوری شده
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم و کم چرب
امیدواریم مطالعه مطلب گفته شده برای شما دوستان مفید واقع شده باشد و با علایم پانکراتیت و روش های درمان آن آشنا شده باشید، جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری ها می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا