کشور آذربایجان، از دسته کشورهای حوزه دریای خزر است که ارتباط فرهنگی بسیار زیادی با ایران دارد و دیدار از این کشور و باکو پایتخت زیبایی آن برای بسیاری از گردشگران جذاب است. با وجود اینکه این کشور سال هاست که از اتحاد جماهیر شوروی جدا شده اما فضایی سوسیالیستی بر این کشور حاکم است که با روح و روان آدمی بازی می کند.
تاریخچه کشور آذربایجان
از زمان حجر قدیم این کشور با ایران ادوار تاریخی خود را گذرانده و از همان ابتدا نیز مسکونی بوده است. کلمه ی کشور آذربایجان از نام آرتورپات والی ایرانی آذربایجانی از زمان اسکندر مقدونی گرفته شده است. در قبل از دوره ی یونانی این کشور را آلبانیا می نامیدند و نواحی شمال رود کورا به نام شروان شناخته می شد.
در قرن هفتم میلادی نفوذ و حمله اعراب مسلمان تا زمان به وجود آمدن حکومت سلجوقی در قرن های دهم و یازدهم فرهنگ و زبان ترکی به طور گسترده ای وارد این کشور شد.
در اوایل قرن بیستم به دلیل یافتن صنایع نفت در پایتخت کشور آذربایجان شهر باکو این کشور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار شد و به یکی از قطب های روسیه تزاری مبدل شد. حضور بسیاری از کارگران و صنعتگران روسی در این کشور باعث شد تا این شهر به یک شهر انقلابی تبدیل شود.
حزب مساوات که از طریق ملی گرایان آذربایجان تشکیل شده بود و نفوذ و گسترش زیادی در بین مردم داشت پس از انقلاب کبیر فرانسه، کشور خود را مستقل اعلام کردند. این استقلال آذربایجان تا سال ۱۹۲۹ دوام آورد و در طول این مدت مورد دست درازی بولشویکها قرار می گرفت و بنابراین در آوریل همان سال جمهوری شوروی سوسیالیستی شکل گرفت.
موقعیت جغرافیایی آذربایجان
این کشور از شرق با دریای خزر،از جهت جنوب با ایران و از جهت غرب نیز با ارمنستان هم مرز است. جمهوری خود مختار نخجوان به عنوان بخشی از این کشورتوسط ارمنستان احاطه شده بخشی از آن در غرب با مرز های ترکیه همسایه می باشد.
مرتفع ترین رشته کوه این کشور با ارتفاع ۴۴۸۵ با نام بازاردوز شناخته می شود. این کشور با مساحت ۸۶۶۰۰ کیلومتر مربع از کشور اتریش کمی بزرگ تر و از ایالت مین در شمال آمریکا کمی کوچک تر است. می توانمی از شهر باکو به عنوان بزرگ ترین شهر این کشور نام برد.
جمهوری آذربایجان در ناحیه قفقاز از ابر قاره ی اوراسیا قرار گرفته که دارای زیبایی های بسیار زیادی است و از آن می توان برای سکونت اقلیت های متفاوت استفاده کرد. اکثریت ساکنین این کشور، آذربایجانی هستند و همچنین یک دسته قوم ترک نیز در گرجستان ساکن هستند که تعداشان به ۹ میلیون نفر می رسد.
فرهنگ مردم کشور آذربایجان
همانطور که بسیاری از شما می دانید مردم این کشور مسلمان شیعه و ترک زبان هستند اما زبان های مختلفی مثل روسی، ارمنی، بالشتی و تاتی نیز در این کشور مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است شما هنگام سفر به این کشور این زبان به گوشتان بخورد.
لازم به ذکر است که بگوییم این کشور از آنجایی که مدتی جز کشور ما قرار گرفته در فرهنگ و آداب و رسوم شباهتی زیادی به ما دارند مثلا برگزاری جشن نوروز از جمله آدابی است که هر دوی این کشور انجام می دهند، همچنین موسیقی های محلی مثل موسیقی کلاسیک و مقام نیز در بین مردم از محبوبیت فوق العاده ای برخوردار است. بایستی بدانید که هر ساله فستیوال های موسیقی در این کشور برگزار می شود و بسیاری از گردشگران برای شرکت در این مراسم و مسابقات به این کشور سفر می کنند.
آب و هوای این منطقه
جمهوری آذربایجان از نظر آب و هوایی دارای چندین نوع آب و هوایی است که درجه متوسط آب وهوا در مناطق جلگه ای شمال و شرق کشور ۶ درجه سانتی گراد در زمستان و ۲۶ درجه سانتی گراد در فصل تابستان تعیین شده است.
دین و مذهب مردم آذربایجان
گردشگرانی که قصد سفر به این سرزمین را دارند بایستی بدانند که حدود ۷ درصد مردم جمهوری آذربایجان پیرو آیین شیعه هستند و تنها ۸/۴ پیرو مسیحی ارتدکس و بقیه افراد ساکن این کشور، پیرو آیین کیش ها هستند.
زبان مردم کشور آذربایجان
زبان رسمی مردم این کشور، آذربایجانی است. بیش از ۹۲ درصد زبان مادری یا همان زبان آذربایجانی متعلق به مردم ترک زبان این کشور و مابقی متعلق خاندان های ارمنی و روسی است. همچنین زبان های روسی و انگلیسی نقش زبان های درجه دوم را در بین مردم ایفا می کنند. علاوه بر این زبان ۱۲ شاخه از زبان ها نیز وجود دارد که کم و بیش در بین مردم تلفظ می شود و از آن ها می توان زبان های آواری، کریستی، تاتی، گرجی، تالشتی، ساکهور، باداک، خینالیق، لزگی، روتول و اودی را نام برد.
واحد پول آذربایجان
واحد پول رسمی این کشور منات است که می توان آن را با علامت اختصاری AZN نشان داد. هر منات در این کشور به قسمت های کوچک صد گیپک تقسیم خواهد شد. کلمه مونتا به زبان روسی و به معنای سکه است. در این کشور می توانید سکه های ۱،۳،۵،۱۰،۲۰و ۵۰ گیپکی و اسکناس های ۱،۳،۱۰،۲۰،۵۰ و ۱۰۰ مناتی را بیابید.
غذای محبوب و سنتی آذربایجان:
غذای مردم این کشور تلفیقی از غذاهای آسیایی و ترکی می باشد و در این کشور مردم در چایخانه ها دور هم جمع می شوند و علاوه بر نوشیدن چای سیاه به بازی تخته نرد نیز می پردازند.
از مشهور ترین غذای این کشور می توان لایولیا کباب که حاوی گوشت چرخ کرده طعم دار با ادویه ی لازم است را نام برد.
مکان های دیدنی کشور آذربایجان
این جمهوری نیز مانند سایر کشور ها دارای مکان های دیدنی و تاریخی است و هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و در ادامه ما بدان پرداخته ایم.
بش بارماک داغی:
بش بارماک داغی که با نام کوه پنج انگشت نیز شناخته می شود یک از جاذبه های تفریحی و مکان های دیدنی آذربایجان محسوب می شود و حدود ۵۲۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است. همچنین بهتر است تا بدانید که این کوه یکی از مکان های مقدس برای مردم این سرزمین محسوب می شود و برای آن ها ارزش بسیار زیادی دارد.
لاهیج:
لاهیج یک از روستاهای باکو است که در دامنه های جنوبی قفقاز واقع شده است. این روستا دارای جمعیت کمتر از یک هزار نفر است که اکثریت آن ها گویش فارسی،تاتی دارند. اهمیت و زیبایی این روستا به دلیل هنر های مسگری و مسی آن است. قالی های دست بافت این روستا نیز شهرت قابل توجهی دارد. همچنین معماری های خیره کننده و طبیعت لاهیج بر زیبایی ها و جذابیت های آن می افزاید.
ایچری شهر:
شهر ایچری در واقع یک شهر باستانی محسوب می شود که توسط دیواری محصور شده است و آن را از قدیم با نام ارگ باکو می شناسند. این شهر از زمان پارینه ی سنگی ساخته شده است و در سال ۲۰۰۰ در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است. خیابان های باریک،مسجد های گوناگون با معماری های متفاوت و متنوع از زیبایی های این شهر محسوب می شود.
قلعه دختر:
برای رسیدن به بالای برج دختر بایستی پله های مارپیچی را طی کنید تا از بالای آن بتوانید نمای ۳۶۰ درجه ی شهر را مشاهده کنید. این قلعه که به زبان ترکی بدان قیز قله سی گفته می شود ۲۹.۵ طول،۱۶ متر عرض و ۶ طبقه دارد و جالب است که بدانید این قلعه در گذشته مکان نیایش پیروان آناهیتا و زرتشتی ها بوده است و در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
شهر شکی:
شهر شکی یکی از زیباترین شهر های آذربایجان شناخته می شود که در دل یک کوه واقع شده است و پر از مساجد و کاروانسرا های زیبا است که تمامی آن ها به قرن ۱۸ میلادی تعلق دارند. این شهر حدود ۶۳ هزار جمعیت دارد و در شمال باکو قرار دارد.
قوبالستان:
قوبالستان از دسته کوه های آتشفشانی عجیبی است که می توان حجاری های روی سنگ عصر و برنز را بر روی آن مشاهده کرد و این کوه نیز از جاذبه های دیگر این کشور است.
خینالیق:
خینالیق یک روستای شمالی دورافتاده در آذربایجان است. اهالی ساکن در این روستا به زبان خینالیق و ترکی صحبت می کنند و در آنجا آثار بسیار زیادی را از ایرانی های زرتشتی می توان مشاهده کرد. حدود یک هزار تاتی در این روستا زندگی می کنند و مملوء از هندوها و بوداییان است.
یانار داغ:
یانار داغ به معنای کوه سوزان و همانطور که از نامش پیداست کوهی که در حال سوختن است. این کوه در فاصله ی کمی از باکو قرار دارد و بر اساس مطالعاتی که به دست آمده حدود ۱۰ متر از آن در فاصله ی یک شبانه روز در حال سوختن است و علت این سوختگی وجود گاز های طبیعی در دل این کوه می باشد. در نزدیکی این کوه یک سفره خانه سنتی وجود دارد که می توان هنگام غروب در آن جا نشست و منظره ی کوه را تماشا کرد.
معبد سوراخانی:
در آتشگاه سوراخانی می توان از نزدیک شاهد آیین زرتشتی باشید؛ این معبد به دست زرتشتیانی که در قرن ۱۸ میلادی در آذربایجان زندگی می کردند ساخته شده است و اکنون نیز رقص های مذهبی در آن انجام می شود.
این معبد دارای یک حیاط است که با خانه های روحانیون محاصره شده است. سرانجام این آتشکده در سال ۱۹۷۵ به یک موزه تبدیل شد و وارد فهرست جهانی یونسکو شد.
منبع : آرگا