در این سن کودک شما به سرعت در حال رشد است و کاملا بزرگ شده است و می تواند کار های مختلفی انجام دهد مثلا می تواند به تنهایی راه برود، می تواند به توپ ضربه بزند و بپرد، او در حال یادگیری کلمات و ساختن جملات است اکنون می توانید مکالمه های اولیه خود را با او داشته باشید و با دیدن قیافه های خنده دار می خندد دیگر باید مواظب رفتار های خود و تغذیه او باشید چون کودک در این سن از اطرافیانش الگو برداری می کند.
راهنمای تغذیه کودک پانزده ماهه
برای کودکان ۱۵ ماهه باید کم کم سفره خانوادگی جایگزین غذای اولیه و ساده او را بگیرد باید بعد از خوردن هر وعده غذای او مقداری آب جوشیده سرد شده به فرزندتان بدهید که برای سلامتی و رشد او بسیار مفید می باشد. شما باید به طور متوسط روزانه ۳ وعده غذایی و ۲ میان وعده غذایی به او بدهید که تشکیل شده از چهار گروه خوراکی اصلی باشد مانند: ماهی، گوش قرمز، مرغ و تخم مرغ، همچنین مصرف شیر، پنیر و لبنیات، میوه ها و غلات مثل سیب زمینی، برنج و حبوبات اگر فرزند شما میل به خوردن غذای روزانه ندارد اصلا نگران نباشد که در این سن امکان بد غذایی کودک وجود دارد. شما با تهیه غذا های متنوع و سالم برای او فراهم کنید تا خوراکی های مفید و مغذی را یاد بگیرد.
در این سن چه نوشیدنی هایی که کودکمان بدهیم؟
کودک شما باید روزی ۲ لیوان شیر پر چرب بنوشد که اگر طعمش را دوست نداشت می توانید با شیر مادر مخلوط کنید و کم کم ترکیبش کنید تا زمانی که فقط شیر گاو بخورد. مصرف آبمیوه حدود ۱ لیوان در هنگام صبحانه میل شود و در بقیه روز به او آب و شیر بدهید که کم کالری تر و آب مورد نیاز بدنش را تامین می کند در تغذیه کودک پانزده ماهه مفید است.
میان وعده های مغذی در ۱۵ ماهگی
کودکان معده های کوچکی دارند و در تمام طول روز بسیار فعال هستند که مصرف میان وعده در کودکان از گرسنه شدن آن ها جلوگیری می کند. بعضی از کودکان ممکن است یک وعده غذایی را نخورند که در این جا اهمیت میان وعده مفید و مغذی را بیشتر می کند. مواد خوراکی مانند تکه های کوچک میوه تازه و غلات و کراکر ها در میان وعده ها خورده می شود. باید به این نکته توجه داشت که میان وعده برای کودکان باید کم و کوچک باشد تا برای میان وعده اصلی یاد بگیرند گرسنه شوند.
مصرف غذا در میان وعده
موز به صورت شیرموز و شیر خرما و شیر کاکائو استفاده شود از میوه به عنوان دسر از انواع سبزیجات پخته مثل: هویج، کدو، میوه های تازه و بیسکوییت خورانده شود. از سبزیجات نارنجی رنگ برای تهیه غذای کودک استفاده کنید که این مواد دارای ویتامین A هستند مانند کدو حلوایی و هویج و تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات مانند گندم و عدس و ماش که بعد از پاک کردن و خیس کردن آب آن را خالی کنید و در ظرفی ریخته و روی ظرف را با پارچه بپوشانید و هر ۸ ساعت یکبار محتویات ظرف را خیس کرده تا جوانه زدن شروع شود و بعد از گذشت ۲ روز می توان از جوانه ها برای تهیه سوپ استفاده کرد این جوانه ها را می توان در یخچال به مدت یک هفته نگهداری کرد.
پرهیز از مصرف خوراکی های مضر
از مصرف غذا های بسته بندی شده و فرآوری شده که قند و چربی بالایی دارند اجتناب کنید از خوردن آب نبات و هله هوله و نوشیدنی های ورزشی حتی یک بار هم خودداری شود. مصرف شیرینی را در برنامه غذایی که کالری زیادی دارند جایی ندهید ولی خوردن کیک تولد را منع نکنید.
با این تکنیک ها به کودکان پانزده ماهه غذا بدهید
در این سن کودک از غذا خوردن و کنار زدن بشقابش سعی می کند تا کنترل محیط اطرافش را در اختیار بگیرد. برای خوراندن او انواع مختلفی از غذا های سالم را در اختیارش قرار دهید تا خودش انتخاب کند چه خوراکی صرف کند او از خوردن غذا های ساده و تحت کنترلش که تنوع زیادی دارد لذت می برد کودک باید بتواند با غذایش ارتباط برقرار کند و بتواند با آن بازی کند. برای افزایش کودک بی اشتها باید از غذاهایی که منبع روی هستند استفاده کرد مثلا آبگوشت که مکمل سولفات و روی می باشد.
برنامه غذایی مناسب در ۱۵ ماهگی
یک برنامه غذایی مناسب باید کلیه مواد مغذی از جمله: مواد نشاسته ای، ویتامین ها، چربی، پروتئین و املاح را به نسبت متعادل داشته باشد تا انرژی مورد نیاز او بر اساس ۱۰۰ کیلو کالری به ازای هر کیلو کالری وزن بدن می باشد تامین می شود که معمولا انرژی مورد نیاز کودک از مواد قندی ۵۰ درصد، از مواد چربی ۳۰ درصد، از مواد پروتئینی ۲۰ درصد می باشد.
غذای کودک در ۱۵ ماهگی باید کم حجم ولی مقوی و شامل همه گروه ها باشد که بر حسب اشتهای او افزایش می یابد. وعده های اصلی باید مقوی و پرانرژی تر از میان وعده ها باشد البته در این سن هنوز از شیر مادر تغذیه می کند که قسمت از مواد مغذی مورد نیازش در اختیارش قرار گیرد. در این زمان نباید شیر مادر را قطع کرد به دلیل ای که هنوز منبع مهم دریافت پروتئین برای کودک کلسیم، ویتامین و چربی هاست؛ تا حدود یک سوم از انرژی و مواد غذایی مورد نیاز او تامین می شود؛ در این زمان کودک نوپا تحرک زیادی دارد و با دست و پا زدن به همه جا و همه چیز خود را به سهولت در معرض آلودگی ها و در نتیجه بیماری ها قرار می دهد ایمنی موجود در شیر مادر نفس بسیار مهمی برای حفاظت کودک ایفا می کند و بچه را از ابتلا به اسهال و عفونت دستگاه تنفسی و عفونت گوش و عفونت دستگاه ادراری و امثال آن محافظت می نماید.
همچنین در تغذیه کودک پانزده ماهه نیاز های عاطفی و روانی کودک که برای تکامل و نمو بسیار ضروری می باشد. شیر مادر نقش بسیار زیادی در امر تکامل عصبی و روانی کودک در سال های اولیه زندگی اش دارد که با خوردن شیر مادر در سال دوم زندگی اش استمرار پیدا می کند؛ در زمان بیماری کودک که کم اشتها و بی قرار و از کاهش وزن رنج می برد شیر مادر برای درمان هر چه سریع تر آن مفید می باشد.
در این رو که با مصرف شیر مادر تعداد دفعات بیماری کودک کاهش می یابد به شرایط اقتصادی خانواده اثر زیادی می گذارد. هر هنگام مصرف غذا نباید از کودک انتظار زیاد خوردن داشته باشیم زیرا معده آن کوچک تر از بزرگسالان می باشد. بهترین عنصری که به صورت مکمل مورد نیاز است آهن می باشد که در بیشتر کشور ها آهن را با نمک، ،آرد گندم، پودر شیر، سس سویا، شکر و پودر کاری ترکیب می کنند که در این صورت بهتر است برای کودک تا ۲ سالگی از شربت یا قطره آهن استفاده کنید تا در تغذیه کودک ۱۵ ماهه بسیار مفید می باشد.
منبع : آرگا