یکی از زیبا ترین و ظریف ترین گل های موجود در جهان گل های ارکیده هستند، این گل دارای رنگ ها با سایز های مختلف هستند، به دلیل اقلام مختلفی که از این گل شناخته شده است شما می توانید با توجه به سلیقه و داشتن شرایط مناسب به راحتی به نگهداری گل ارکیده در منزل بپردازید. در گذشته مقاله در رابطه با نحوه تکثیر گل ارکیده منتشر کردیم در این مقاله روش های پرورش و نگه داری این گل زیبا را بررسی می کنیم.
گل ارکیده فقط ۱ مرتبه در سال گل می دهد، یکی از معروف ترین نوع های ارکیده به نام ارکیده شاپرکی است، همانگونه که گفتیم ارکیده انواع مختلفی دارد اما وجه مشرک بین آنها شرایط محیطی مناسبی است که باید فراهم کنید.
از آنجایی که گل ارکیده جز زیباترین و خاصترین گیاهان هستند آشنایی با نحوه نگه داری گل ارکیده برای کسانی که دوست دار این گل هستند بسیار مهم است چرا که دانستن نکات مهم درباره نگه داری گل ارکیده به شاداب ماندن گیاهتان کمک فراوانی می کند.
نکاتی مهم در جهت نگهداری گل ارکیده
قبل از هر چیز ابتدا باید نوع ارکیده ای که دارید مشخص شود زیرا همانطور که گفتیم ارکیده دارای گونه های مختلفی می باشد که هر کدام اصول نگهداری خود را دارد. به همین دلیل باید درباره نوع ارکیده خود اطلاعات لازم را داشته باشید.
مکان مناسب
اگر قصد نگه داری از این گل زیبا را در منزل دارید باید مکان مناسبی را برای نگه داری از آن در نظر بگیرید، بهترین مکان نگه داری گل ارکیده پشت پنجره های جنوبی منزلتان است، در کل باید مکان آن دارای نوری کامل باشد.
تکثیر گل ارکیده
روش تکثیر این گل کمی سخت بوده و امکان خراب شدن گیاه و عدم موفقیت این کار زیاد است، حال در صورتی که علاقمند به کاشت و تکثیر گل ارکیده در منزل هستید، لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید :
روش های مختلفی برای این منظور وجود دارد؛ قلمه زدن، تقسیم کردن، کاشت دانه یا کاشت پیاز گیاه. در هر روش نسبت به نوع ارکیده ای که می خواهید تکثیر آن را انجام دهید، عملکرد های متفاوتی خواهند داشت. اگرچه قلمه زنی ممکن است برای تکثیر ارکیده عمل نکند، اما روش تقسیم کردن برای انواع ارکیده ها مناسب بوده و دارای نوسانات کمتری می باشد.
برای تکثیر این گل می توانید از ریزوم آن استفاده کنید به این صورت که ریشه را از خاک آن بیرون آورید و با احتیاط قسمتی از آن را جدا کنید، سپس گرد و خاک متصل به آن را با استفاده از یک محلول ضد قارچ تمیز کرده و با این کار از ابتلای گیاه به بیماری های احتمالی پیشگیری نمایید، اکنون می توانید این گیاه جدا شده را در گلدانی جدید با خاک تازه بکارید.
روش دیگر برای تکثیر گل ارکیده؛ با استفاده از جوانه های روی گیاه است، در برخی از گونه های ارکیده ها این جوانه ها بر روی نوک ساقه ایجاد می شوند، سپس به آرامی جوانه را از گیاه مادر جدا کنید و در گلدانی جدید بکارید، اگر جوانه بدون ریشه است، می توانید قسمت انتهایی آن را کمی باز کرده تا به تولید ریشه کمک شود، البته مواظب باشید که گیاه آسیب نبیند.
نکته مهمی که در تکثیر گل ارکیده باید رعایت شود؛ مرطوب نگه داشتن گیاه جدید است، البته گیاه را باید در مکانی گرم و تقریبا تاریک قرار دهید، زیرا تابش نور مستقیم خورشید موجب سوختن گیاه جوان می شود، بعد از اینکه گیاه دز گلدان حالت پایدار خود را حفظ کرد، می توانید این گلدان را در نزد گلدان های دیگر قرار دهید.
نکات مهم
- زرد بودن و یا قهوه ای بودن برگ های ارکیده نشان دهنده نشان گر دریافت میزان زیادی از نور خورشید.
- پررنگ بودن برگ ها نشانگر عدم دریافت نور کافی است.
- رنگ اصلی برگ های ارکیده باید سبز روشن باشد.
- نور دریافتی ترکیده باید به صورت غیر مستقیم باشد.
- علت شکوفه ندادن گیاه شما از عدم دریافت نور کافی است شما می توانید از لامپ هایی با نور سفید نیاز نوری این گیاه را فراهم کنید.
- شکوفه دادن هر گونه از گل ارکیده متفاوت است و ممکن است هر کدام در فصل مخصوص خود گل بدهند.
- از غرقابی کردن خاک گیاه به شدت خودداری کنید.
- بهترین زمان آبیاری گل ارکیده ابتدای صبح است.
- خاک ارکیده باید مخلوطی ار دانه های ریز و درشت باشد.
- زمانی که برگ های گل ارکیده بزرگ شد نیازمند آب بیشتری خواهد بود.
- بعد از اتمام فصل گل دهی اقدام به تعویض گلدان و خاک کنید.
بعد از آشنایی با روشهای نگهداری و تکثیر گل ارکیده، در صورت تمایل برای یادگیری روش های پرورش گل ارکیده سیمبیدیوم و ارکیده فیلیپینی می توانید از مطالب قبلی آرگا در این زمینه دیدن کنید.
منبع : آرگا