ماه شعبان، ماه پیامبر خدا و ماه پر فضیلتی است که با فرا رسیدن این ماه، بسیاری، در تدارک برگزاری اعیاد شعبانیه و فیض بردن از این ماه و اعیاد آن می باشند. برای آشنایی با فضیلت ماه شعبان می توانید در ادامه همراه ما باشید.
فضائل ماه شعبان و احادیث درباره فضیلت این ماه
شعبان ماه نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) است و سالروز میلاد امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل عباس (ع)، امام سجاد (ع)، حضرت علی اکبر (ع) و حضرت مهدی (عج) مصادف با این ماه می باشد و در احادیث بسیاری به فضائل ماه شعبان اشاره شده است که در ادامه این بخش می توانید، با این احادیث آشنا شوید.
پیامبر خدا (ص) ماه شعبان را روزه می گرفتند و روزه خود را متصل به ماه رمضان می کردند.در باب فضیلت این ماه در حدیثی از ایشان این چنین آمده است که، ثواب یک روز روزه گرفتن در این ماه برابر با واجب شدن بهشت بر فرد روزه دار می باشد.
علامه مجلسی در کتاب بحار الانوار خطبه ای از رسول خدا (ص) آورده است که بخش های از این خطبه این چنین می باشد که:
شعبان ماه شریفی است و آن ماه من است، حاملان عرش آن را بزرگ میشمارند و حق آن را میشناسند، آن ماهی است که در آن همچون ماه رمضان، روزی بندگان زیاد میشود و در آن بهشت آذین بسته میشود و این ماه را شعبان نامیدهاند، زیرا در آن ارزاق مومنان تقسیم میشود و آن ماهی است که عمل در آن چند برابر میشود و کار نیکو هفتاد برابر ثمره میدهد.
در وسایل الشیعه از شیخ حر عاملی نیز به فضلیت روزهای پر خیر و برکت این ماه اشاره شده است که قسمتی از آن به این صورت می باشد:
در هر پنجشنبه آن، آسمانها زینت بسته میشود و فرشتگان به دعا میپردازند که پروردگارا! آنکس را که در این ایام روزه بدارد، ببخشای، و دعایش را اجابت فرمای. پس هر کس که در روز اول شعبان دو رکعت نماز گزارد و در هر رکعت آن یکمرتبه سوره حمد و یکصد مرتبه سوره توحید را بخواند و بعد از نماز نیز یکصد مرتبه صلوات بفرستد، خداوند تمامی حاجتهای دینی و دنیایی او را اجابت میفرماید.
علاوه بر کتاب شیخ حر عاملی در کتاب مصباح المتهجد و بحار الانوار آمده است:
خداوند به ذات مقدس خود سوگند خورده است که هر کس را در این ماه به او پناه برده و از او درخواست کند، از رحمت خود محروم نکند.
همچنین در حدیث نبوی درباره فضیلت ماه شعبان آمده است:
شَعبانُ شَهری… فَمَن صامَ شَهری کُنتُ لَهُ شَفیعاً یَومَ القِیامَهِ.
شعبان ماه من است. هر که ماه مرا روزه بدارد، روز قیامت شفیع او خواهم بود.
فضائل الاشهر الثلاثه ص ۶۴ – بحارالأنوار(ط-بیروت) ج ۹۴ ، ص ۸۳ ، ح ۵۴
امام علی (ع) می فرمایند:
شهر رمضان شهر الله و شعبان شهر رسول الله و رجب شهرى؛
رمضان ماه خدا و شعبان ماه رسول خدا و رجب ماه من است.
شرح فروع کافی ج ۴ ، ص ۱۴
فضائل ماه شعبان در حدیثی دیگر از امام علی (ع) این گونه بیان شده است که:
صَومُ شَعبانَ یَذهَبُ بِوَسواسِ الصَّدرِ وَ بَلابِلِ القَلبِ.
روزه ماه شعبان، وسواس دل و پریشانى هاى جان را از بین مى برد.
تحف العقول ص ۱۰۲ – خصال ص ۶۱۲
حضرت رضا (ع) می فرمایند:
اللَّهُمَّ إِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنَا فِیمَا مَضَى مِنْ شَعْبَانَ فَاغْفِرْ لَنَا فِیمَا بَقِی مِنْه
خدایا اگر ما را در روز هایی که از ماه شعبان گذشت نبخشیدی پس ما را در باقیمانده آن بیامرز{این دعا سفارش شده است در روزهای پایانی ماه شعبان زیاد خوانده شود}
وسایل الشیعه ج ۱۰ ، ص ۳۰۱ ، ح ۱۳۴۷۱
امام جعفر صادق (ع) می فرمایند:
مَنْ صَامَ ثَلَاثَهَ أَیَّامٍ مِنْ آخِرِ شَعْبَانَ وَ وَصَلَهَا بِشَهْرِ رَمَضَانَ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ صَوْمَ شَهْرَیْنِ مُتَتَابِعَیْن
هر کس سه روز آخر ماه شعبان را روزه بگیرد و به روزه ماه رمضان وصل کند خداوند ثواب روزه دو ماه پى در پى را برایش محسوب مى کند.
من لا یحضره الفقیه ج ۲ ، ص ۹۴ ، ح ۱۸۲۹ – امالی(صدوق) ص ۶۷۰
در حدیثی دیگر از امام صادق (ع) به دیگر فضائل ماه شعبان اشاره شده و در این حدیث آمده است که امام علی (ع) فرموده اند:
از هنگامی که شنیدم منادی رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم در ماه شعبان ندا داد، روزه شعبان از من فوت نشد و تا زمانی که زنده هستم، به خواست خداوند از من فوت نخواهد شد.
همچنین در روایتی از امام صادق (ع) نقل شده است که با داخل شدن در این ماه، ایشان می فرمودند:
حضرت امام زین العابدین(ع) اصحاب خود را جمع مىکرد و مىفرمود: اى گروه اصحاب من! مىدانید این چه ماهى است، این ماه شعبان است و حضرت رسول (ص) مىفرمود: شعبان ماه من است، پس در این ماه روزه بدارید، براى محبت پیغمبر خود و براى تقرب به سوى پروردگار خود، به حق آن خدایى که جان على بن الحسین به دست قدرت اوست، سوگند یاد مىکنم که از پدرم حسین بن على(ع) شنیدم که فرمود شنیدم از امیرالمؤمنین(ع) که هر که شعبان را روزه دارد، براى محبت پیغمبر خدا و تقرب به سوى خدا، خدا او را دوست دارد و نزدیک گرداند او را به کرامت خود در روز قیامت و بهشت را براى او واجب گرداند.
روزه گرفتن، ذکر صلوات، خواندن مناجات شعبانیه، ذکر هر روزه ماه شعبان، صدقه دادن، خواندن نماز دو رکعتی در روزهای پنجشنبه این ماه و … از اعمال ماه شعبان می باشد، که انجام این اعمال بسیار توصیه گردیده و ثواب بسیاری برای به جای آوردن هریک از این اعمال برشمرده شده است.
ضمن سپاس از همراهیتان با فضائل ماه شعبان در این مطلب، برای آشنایی با اعمال ماه مبارک رمضان و آشنایی با ادعیه، مناجات و نماز های مستحبی می توانید به بخش دانستنی های مذهبی مراجعه کنید.
منبع : آرگا