حتما تاکنون با مشکلاتی همچون حواس پرتی و بی توجهی مواجه شده اید مشکلاتی که می تواند ذهن شما را از واقعیت زندگی دور کند و در نهایت دچار تخیل خواهید شد. یکی از پیشنهادهایی که برای مواجه شدن با این مشکل برای افراد ارائه می شود استفاده از تکنیک های ذهن آگاهی است که بر اساس آن می توانید به تفکرات خود نظم ببخشید و آن ها را سازماندهی کنید. اما عملی کردن این واقعیت به راحتی ممکن نیست و نمی توان به سادگی ذهن خود را از این افکار رها کرد.
آشنایی با ذهن آگاهی و تکنیک های آن
افراد در زندگی نگرانی های متعددی دارند که می تواند ذهن آن ها را مشغول و درگیر خود کند فکر کردن به اشتباهات گذشته و مسیری که در آینده پیش رو دارید می تواند از دغدغه های زندگی هر فرد باشد که به اندازه خود پر تنش و استرس زا خواهد بود. اما اینکه چگونه می توان از شر این افکار آزار دهنده در طول روز خلاص شد و خود را از درگیری های روزمره خارج کرد نیاز به بحث و زمان بیشتری دارد. راهنمای تغییر نگرش در زندگی برای تبدیل افکار منفی به مثبت که در این بخش مطالعه می کنید می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.
در سال های اخیر با توجه به نوع زندگی ها که استرس جزئی جدایی ناپذیر از آن شده است روانشناسان با تحقیقاتی گسترده به دنبال رفع اینگونه مشکل ها بوده و قصد دارند تا راهکارهایی را برای مقابله با استرس ارائه دهند. یکی از تکنیک هایی که بسیاری از روانشناسان به آن اشاره می کنند تکنیک ذهن اگاهی است که در آن تلاش فرد بر این است تا اگاهی خود را از ذهن خود بالا ببرد. خودآگاهی ذهنی فرایندی است که طی آن فرد می تواند به واقعیت های کنونی زندگی خود واقف شود و بیشتر با آن رو به رو خواهد شد. در حقیقت در این تکنیک ما به دنبال رهایی از افکار آزار دهنده و تخیلات پوچ هستیم.
حضور در لحظه و زندگی کردن در حال یکی از مهم ترین نتایجی است که در تحقیقات روانشناسان به دست آمده و نشان می دهد فرد برای افزایش تمرکز خود بهتر است در لحظه زندگی کند تا استرس آینده و ترس از گذشته او را رها کند.
وارد کردن ذهن آگاهی در زندگی نمی تواند کاری سخت و غیر ممکن باشد بلکه نیاز به آگاهی و تمرین دارد. در بسیاری از مواقع افرادی که از تکنیک های مدیتیشن استفاده می کنند می توانند خود را در حالتی پایدارتر قرار دهند و به آگاهی ذهن دست پیدا کنند.
استفاده از آگاهی ذهن می تواند دارای تاثیرات و فواید بسیار مهمی در زندگی فرد باشد که از جمله آن ها می توان به کاهش اضطراب، استرس، افسردگی، حل مشکل اختلال خواب، حل مشکل کم اشتهایی و … اشاره کرد.
ذهن خوانی چیست و چه تفاوتی با اگاهی ذهن دارد؟ ذهن خوانی در حقیقت نوعی افزایش تسلط بر ذهن است که نشان می دهد شما با تمرین می توانید بر ذهنیات دیگران نیز نفوذ کنید بنابراین افرادی که فکر می کنند نمی توانند ذهن خود را کنترل کنند کاملا در اشتباه هستند و می توانند از تکنیک های زیر برای ذهن اگاهی استفاده کنند.
برنامه مدیتیشن:
یکی از تکنیک های کاربردی که برای تقویت ذهن اگاهی از آن استفاده می شود تکنیک های موثر مدیتیشن است این تکنیک ها در بسیاری از موارد کاربرد دارند و توسط روانشناسان توصیه می شوند. در اینجا با تاثیرات این تکنیک بر روی افزایش اگاهی ذهن آشنا خواهید شد. انجام این برنامه ها در یک برنامه ریزی درست می تواند به افزایش تمرکز شما کمک کند که توصیه می شود این ورزش را با استفاده از نکات زیر انجام دهید:
- انتخاب مکانی آرام و ساکت برای انجام ورزش
- تقویت کردن دست ها و گردن برای افزایش تمرکز در این حرکات
- تمرکز بر روی تنفس عمیق
- رهایی از افکار گذشته
- دور کردن اضطراب و فکرهای آزاردهنده در هنگام انجام تمرینات
برنامه ریزی برای انجام کارها:
یکی دیگر از روش های کاربردی در ذهن اگاهی برنامه ریزی داشتن و انجام اصولی برنامه ها دست شما باید برای افزایش تمرکز و دوری از افکار منفی در طول روز برنامه ریزی مشخصی داشته باشید و بر اساس این برنامه ریزی ها پیش بروید.
افزایش آگاهی:
آگاهی داشتن در زندگی می تواند تاثیرات بسیار مهم و گسترده ای در موفقیت شما داشته باشد افراد آگاه راحت تر می توانند به آنچه که می خواهند دست پیدا کنند زیرا به خوبی روش های دستیابی به اهداف خود را می دانند و سعی می کنند تا با افزایش آگاهی موانع را از سر راه خود بردارند.
توجه به خود:
شما به خوبی باید به علایق خود آگاه باشید اینکه چه غذایی را دوست دارید به چه کتاب هایی علاقه مند هستید و اینکه انجام چه کارهای بزرگ و کوچکی می تواند شما را راضی و خوشحال نگه دارد هر یک به اندازهی ای دارای تاثیر است و موجب افزایش اگاهی ذهنتان خواهد شد.
بهترین تکنیک های کنترل ذهن برای تغییر مسیر زندگی تکنیک هایی هستند که شما را به خودتان و شخصیت درونیتان نزدیک تر می کنند که باید خودتان با تحقیق بیشتر به آن ها دشت پیدا کنید.
درک دیگران:
درک احساسات دیگران و ابراز احساسات نسبت به آن ها یکی دیگر از تکنیک های پیشنهادی برای افزایش ذهن اگاهی است که فرد از این طریق می تواند با دنیای اطراف خود بیشتر ارتباط داشته باشد و درک بیشتری از آن ها به دست آورد.
دلسوزی شما نسبت به خود و دیگران موجب می شود تا آرامش در وجود شما نهادینه شود و از این سو می توانید بر نگرانی ها و اضطراب خود غلبه کنید.
راهکارهای دیگر:
- استفاده از تکنیک های افزایش تمرکز
- استفاده از تکنیک های تغییر نگرش
- مثبت اندیشی
- پیشگیری از استرس و اضطراب
- توجه به نیازهای فیزیکی و روحی بدن
- افزایش آگاهی نسبت به افکار
روش انجام برنامه های مدیتیشن و تقویت ذهن
برنامه ذهن اگاهی بر پایه کاهش استرس بر روی اگاهی و توجه به زمان حال تمرکز دارد، حال یادگیری مدیتیشن به منظور ذهن اگاهی کار آسانی است و با کمک یک مربی و یا با استفاده از یک برنامه مشخص می توانید این تمرینات را شروع کنید، در اینجا با تکنیک های اولیه برای شروع مدیتیشن و ذهن اگاهی آشنا می شوید :
در اولین گام، مکانی آرام و راحت را برای خود درنظر بگیرید و روی صندلی و یا روی زمین بنشینید، سپس دست ها، پشت و گردن تان را صاف کنید، البته نباید خیلی خود را سفت و محکم بگیرید.
اکنون سعی کنید همه افکار مربوط به گذشته و آینده را رها کرده و فکرتان را به زمان حال بیاورید.
در نفس کشیدنتان حضور پیدا کرده و از آن آگاهی پیدا کنید، زمانی که هوا را به ریه های خود وارد می کنید بر روی آن تمرکز کنید به طوری که حرکت هوا به داخل و بیرون ریه را احساس کنید.
هوا از بینی وارد شده و از دهان خارج می شود. به حرکات شکم تان توجه کنید که با هر دم و بازدم بیرون می آید و به داخل می رود و نیز به تفاوت هر نفس و تغییری که حین نفس کشیدن در بدنتان ایجاد می شود، توجه کنید.
هر گونه فکری از اعم از ترس، نگرانی، اضطراب و امید که از ذهن تان می گذرد را نه نادیده بگیرید و نه سرکوب کنید، فقط لازم است، نظاره گر این افکار بوده و آرام بمانید، حال به منظور حفظ آرامش تان می توانید از تنفس خود به عنوان لنگری محکم برای گرفتار نشدن در قلاب افکار کمک بگیرید.
هر زمان که احساس کردید، در حال درگیر شدن با افکارتان شده اید، ببینید در کجا گرفتار فکر شده اید و سپس بدون قضاوت خود و هر گونه فکری به نفس کشیدن برگردید، توجه داشته باشید که هر بار که این اتفاق افتاد، نباید به خودتان سخت بگیرید و می توانید با کمی هوشیاری به جای قبل برگردید و در حین این تمرین نباید به هر دلیلی آرامش تان را از دست دهید.
هنگامی که زمانش رسید، حدوداً یک یا دو دقیقه بنشینید و بعد از آگاهی از اینکه کجا هستید به آرامی از جای خود بلند شوید.
این دسته از تکنیک های ذهن آگاهی که بیشتر با آن ها آشنا شدید در واقع کمک می کنند تا شما به شخصیت درونی خودتان بیشتر پی ببرید و از این جهت احساس موفقیت و خرسندی در شما ایجاد خواهد کرد.
منبع : آرگا