یکی از مشکلات و اختلال های رایجی که می توان در برخی از انواع فوبیا مشاهده کرد فوبیای تاریکی است با توجه به پژوهش های مختلفی که بر روی این افراد انجام شده است این ترس، در سنین مختلف می تواند بروز کند و دیده شود. طبق این آمار ۲۰ درصد کودکان زیر ۶ سال دارای فوبیای شب و تاریکی هستند که این فوبیا در آن ها با کابوس های شبانه نیز همراه است. همچنین این آمار نشان می دهد که این دسته از افراد در معرض ابتلا به آلزایمر قرار می گیرند.
چطور می توانیم بر ترس از تاریکی غلبه کنیم؟
همانطور که بیان شد فوبیای شب و تاریکی با کابوس های شبانه همراه است که همین موضوع آن را شدت می دهد و می تواند برای افراد نگران کننده باشد. بیشتر این کابوس ها در سنین بزرگسالی رخ می دهد و در هنگام خواب شبانه فرد دچار این حالت می شود. این افراد به دلیل حساسیت هایی که دارند باید تحت مراقبت باشند در اینگونه از افراد بروز یک اتفاق ناگهانی و یک شوک عصبی می تواند اختلال روانی آن ها را شدت بخشد.
ترسیدن از جای تاریک، یکی از اختلالاتی است که در بین بزرگسالان و کودکان مشترک است و هر دو دسته می تواند در معرض این فوبیا و اختلال قرار بگیرند. اما این ترس نشات گرفته از چه مواردی است؟ و افرادی که دچار چنین ترس هایی هستند چگونه می توانند بر آن غلبه کنند.
بسیاری از افراد در طول روز با مسائل و مشکلات مختلفی رو به رو هستند که ممکن است این مشکلات خستگی های روحی را برای آن های ایجاد کند و در نهایت به کابوس تبدیل شود. یکی از دلایل عمده ایجاد اینگونه از ترس ها در افراد بروز اتفاقات و شوک های عصبی در دوران کودکی است که در ضمیر ناخودآگاه آن ها تاثیر داشته است.
عوامل موثر بر بروز نیکتوفوبیا
ترسیدن از تاریکی و شب، معمولا در دوران کودکی و در سنین ۳ تا ۶ سالگی شروع می شود، در این سنین ترسیدن از تاریکی امکان دارد بخشی از روند بزرگ شدن کودکان باشد، در چنین شرایطی، ترسیدن از روح، تنهایی خوابیدن، صدا های عجیب و غریب و حتی ترسیدن از هیولا امری عادی و معمول است، بنابراین برای بسیاری از بچه ها خوابیدن با نور چراغ خواب می تواند کمک کننده و موثر باشد، چرا که می تواند برای غلبه بر ترسیدن از تاریکی تاثیر مثبت داشته باشد.
زمانی که ترس، خوابیدن را مختل و غیر ممکن می سازد، اضطراب و استرس زیادی ایجاد می شود که حتی برخی مواقع تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا خواهد کرد که به این حالت نیکتوفوبیا گفته می شود. البته عوامل دیگری نیز در بروز نیکتوفوبیا و ترس از شب وجود دارند که در زیر به شرح این موارد می پردازیم :
اضطراب والدین
برخی از بچه ها به دلیل مشاهده استرس، اضطراب و دعوا های والدین و خانواده خود دچار ترسیدن های شبانه خواهند شد.
مراقبت بیش از حد
وابستگی بیش از حد کودکان به والدین خود یکی از عوامل دیگری است که موجب بروز عوامل مختلف فوبیاها از جمله ترسیدن از تاریکی و شب می شود، ضمن اینکه پدر و مادرهایی که بیش از اندازه از فرزندشان محافظت می کنند، ممکن است موجب بروز فوبیاهای متفاوت در کودک خود شوند.
حوادث و اتفاق های استرس زا
بعضی از افراد به دلیل وجود خاطرات استرس آور و حوادث تلخی که تجربه می کنند، در آینده ممکن است با مشکلاتی همچون نیکتوفوبیا مواجه شوند.
ژنتیک
عده ای از کودکان و بزرگسالان به دلیل فاکتور های موروثی و ژنتیکی ممکن است بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به انواع فوبیا و ترسهایی همچون ترسیدن از تاریکی و غیره باشند.
راهکارهای غلبه بر فوبیای شب و تاریکی:
راهکارهای مختلفی برای مقابله با این اختلال پیشنهاد می شود که توسط مشاور می توانید این ترس را در خود بهبود دهید. اولین قدم در برخورد با این ترس تغییر دادن نگرش نسبت به این ترس است بهتر است دلیل بروز این ترس را در خود پیدا کنید و با آن مقابله کنید.
مراجعه به روانشناس در این زمینه می تواند بسیار کمک کننده باشد زیرا با استفاده از شناخت درمانی می تواند اینگونه از رفتارها را در شما کاهش دهد و از شدت آن بکاهد. بعد از مراجعه به روانشناس راه های مختلفی پیش روی شما قرار می گیرد و اولین راهکاری که با آن رو به رو هستید مواجه شدن با ترسیدن از تاریکی و تاریکی است.
شما باید خود را به تاریکی عادت دهید این کار به صورت ناگهانی صورت نمی گیرد بلکه دارای یک پروسه آسان به پیچیده است در اولین قدم شما دلایل ترس خود را جویا می شوید و در حقیقت با ترس خود رو به رو می شوید.
بیان کردن ترس نیز راهی دیگر برای درمان و مقابله با این امر است افرادی که این ترس را بر زبان می آورند آن را آسان تر می بینند و در حقیقت آن تصور غلط را از بین خواهند برد.
تنها خوابیدن و در تاریکی تنها بودن، در آخرین مرحله از مقابله با ترس از تاریکی باید سعی کنید تا به تنهایی در اتاق خود بخوابید و تاریکی را بپذیرید و به آن عادت کنید.
منبع : آرگا