از تغییرات صدا با گاز هلیوم به عنوان صدای موقت یافت می شود. یعنی افرادی که گاز هلیوم را استنشاق می کنند، تا چند لحظه، به گونه ای جذاب تغییراتی در صدای آنها ایجاد می شود.
از تغییر صدا با گاز هلیوم چه می دانید؟
شناخت تغییرات صدا با گاز هلیوم مربوط به اوایل سال ۱۹۱۹ است. زمانی که یک ملوان آمریکایی در حال آزمایش یک مخلوط گاز جایگزین برای غواصی های عمیق بود. قبل از این اتفاق، گاز هلیوم به قدری نایاب و گران بود که بسیار عجیب بود فردی به یک میزان قابل اندازه گیری از آن تنفس کرده باشد.
طرح تنفس گاز هلیوم به الیو تامسون (مهندس الکترونیک و مخترع) بر می گردد. این مهندس در سال ۱۹۱۹ حدس زده بود که شاید بتوان از نکروز نیتروژنی که در طی غواصی اتفاق می افتد، با ترکیب گاز اکسیژن با گازهای دیگر ممانعت کرد. همزمان با این مهندس، جی. سی کوک استفاده از گاز هلیوم را بر روی یک بیمار ثبت اختراع کرده است. ضمن اینکه آزمایشات متعددی بر روی غواصی تا ارتفاع ۱۵۰۰ فوت با مخلوط هلیوم انجام شد. اولین گزارش تغییر صدای انسان با گاز هلیوم در سال ۱۹۲۵ به ثبت رسیده است. در این آزمایش، غواصان از سهولت تنفس با گاز هلیوم صحبت کردند اما فهمیدند که هنگام تنفس، احساس سردی می کنند.
تغییر صدا با گاز هلیوم چگونه اتفاق می افتد؟
قبل از صحبت کردن درباره تغییر صدا با گاز هلیوم, بهتر است با سیستم صوتی بدن انسان آشنا شوید. هوای تنفسی، گلو، سوراخ بینی، زبان، شکل دهان و لب ها در بلند شدن صدایی متفاوت از حنجره فرد موثر می باشد. در حنجره دو پرده کوچک از جنس غشای مخاطی به نام تارهای صوتی وجود دارد که این تارها با عبور هوا دچار لرزش می شوند. حرکات ارتعاشی این تارها در جریان هوای تنفسی که از ریه ها می آید، اشکال ایجاد کرده و فوت هایی(هوای فشرده)تولید می کند. اگر این تارهای صوتی ۱۰۰ بار در ثانیه رفت و برگشت داشته باشند، فوت هایی با فرکانس ۱۰۰ سیکل در ثانیه(هرتز) ایجاد می شود.
حرکات اضافی تارهای صوتی سبب تولید فرکانس های زیادی می شود. به طوری که این فرکانس ها چند برابر فرکانس اولیه هستند و در نتیجه هارمونیک هایی در ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ هرتز ایجاد می شود. این فرکانس ها همراه با یکدیگر در مجرای صوتی، حفره لوله مانند که حنجره را به گلو و دهان وصل می کند، حرکت کرده و به دنیای خارج راه پیدا می کنند. هارمونیک های تشکیل شده با تارهای صوتی خاص با شکل خاص مجرای صوتی، مجموعه ای متفاوت از فرکانس های تشدید کننده را ایجاد می کنند که همه این موارد کیفیت و طنین صدای شما را موجب می شود.
تارهای صوتی مردان ۲۰ الی ۳۵ میلی متر و در زنان ۱۵ تا ۲۰ میلی متر می باشد. اختلاف صدای زن و مرد نیز در همین مسئله می باشد.
هوای تنفسی از عوامل اصلی و اساسی برای تولید صداست. بخش اعظم از هوای تنفسی ما شامل گاز نیتروژن و اکسیژن می باشد. با عبور هوا از تارهای صوتی، تارهای صوتی می لرزند و صدا تولید می کنند. مسلماً زمانی که شما محتویات هوا را تغییر دهید، تغییراتی نیز در طنین صدا اتفاق می افتد. با تنفس هلیوم صدا نازک تر می شود و طنین صدا به شکل فانتزی در می آید.
گاز هلیوم نسبت به اکسیژن و نیتروژن چگالی کمتری دارد و سبک تر می باشد. سرعت حرکت صدا، در خلاء نسبت به هوا بیشتر است و در نتیجه در بین گازها، گازی که وزن مولکولی کمتری داشته و سبک تر باشد، سرعت عبور صدا، از بین آن بیشتر است. این افزایش سرعت عبور صدای تولید شده در حنجره از راه تنفسی در زمان تنفس، دلیل اصلی تغییر صدای انسان با گاز هلیوم می باشد. برخی از افراد نیز باور دارند تغییر صوت در نتیجه تغییر فرکانس تولید شده توسط تارهای صوتی است. این در حالی است که فرکانس تولید شده به وسیله تارهای صوتی به کشش اعمال شده روی آن ها و ماهیچه بستگی دارد. در واقع از این فرآیند به عنوان یک فرآیند عصبی ماهیچه ای یاد می شود که تحت تاثیر هلیوم و یا گاز دیگری نیست.
تنفس هلیوم خطرناک است یا نه؟
وقتی هلیوم تنفس می کنید، خود را از اکسیژن محروم می کنید. اگر به مدت چند دقیقه نتوانید نفس بکشید و اکسیژن خون شما نیز تخلیه شود، خواهید مرد. تنفس هلیوم از طرفی این فرآیند را سرعت می بخشد. زمانی که این گاز ریه های شما را پر می کند، با گرادیان نفوذی ایجاد کرده، اکسیژن را از ریه خارج می سازد. با هر تنفس شما در حال خارج کردن گاز اکسیژن بیشتری از بدن خود می باشید و در نتیجه اکسیژن بدن به مدت چند ثانیه کم می شود.
اگر در یک جشن تولد هلیوم را از بالن تنفس می کنید، نگران خفگی ناشی از آن نباشید. در بدترین حالت ممکن شما اینقدر گاز هلیوم را تنفس می کنید که حس سرگیجه دارید و بیهوش می شوید. در این زمان تنفس هلیوم را قطع و در نتیجه سطح اکسیژن را به حالت نرمال بر می گردانید.
تنها نگرانی مربوط به زمانی است که بیهوش می شوید و ممکن است در این زمان به خود آسیب بزنید.
به هیچ عنوان گاز هلیوم را از کپسول تنفس نکنید. چون در حین این عمل، گاز با فشار وارد ریه می شود و ممکن است دچار خونریزی ریه شوید.
برای پر کردن بادکنک ها از کپسول های ۳ الی ۵ لیتری کمک بگیرید. جهت تغییرات صدا با گاز هلیوم، یکی از بادکنک ها را با گاز هلیوم پر کنید. بعد از یک دم و باز دم عمیق، بادکنک هلیومی را در برابر دهان و بینی خود قرار داده و یک نفس عمیق بکشید و حالا شروع به صحبت کنید. صدای شما نازک تر خواهد شد. فقط توجه داشته باشید که باید چند ثانیه از گاز هلیوم استنشاق کنید.
امیدواریم با ارائه مطلب تغییر صدا با گاز هلیوم یکی از راه های سرگرمی و نشاط در محافل دوستانه را به شما علاقه مندان ارائه کرده باشیم.
منبع : آرگا