آمپول دگزامتازون و عوارض آن
دگزا چیست؟
دگزا در دوران بارداری
بهتر است در این دوران از مصرف خودسرانه آمپول دگزامتازول بپرهیزید و سلامت جنین خود را به خطر نیندازید. برای درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید. دگزا از نظر مصرف در دوران بارداری جزء گروه C است. یعنی نه جزء داروهای خطرناک است و نه بی خطر. بهتر است این دارو با مشورت پزشک و قبول برخی عوارض جانبی مصرف شود. مصرف خودسرانه این دارو در دوران حاملگی ممنوع است. چون ممکن است موجب سرکوب غده فوق کلیه در جنین شود.
امروزه پای این دارو به باشگاه های بدن سازی نیز باز شده و از آن برای حجم دهی عضلات نیز استفاده می شود. البته پزشکان در این باره می گویند: « این دارو نه تنها منجر به حجم دهی عضلات نمی شود. بلکه منجر به تجزیه عضلات، کاهش توده عضلانی و ضعف آن می شود. همچنین مصرف این دارو می تواند منجر به پارگی و آسیب دیدن تاندون ها در ورزشکاران در انجام حرکات ورزشی شود. داروهای کورتون نوعی حالت خوشی آنی در فرد ایجاد می کنند که به آن Euphoria می گویند. میزان قند خون را نیز به طور آنی افزایش می دهند و ممکن است در کوتاه مدت توانایی های بدن را نیز افزایش دهند اما در دراز مدت سبب ضعف سیستم ایمنی بدن و پوکی استخوان می شوند. مصرف مکرر این دارو به قصد دوپینگ اثرات معکوس خواهد داشت و این دارو جزء داروهای ممنوع دوپینگ است.
عوارض شایع و مهم مصرف کورتون
نکاتی که در مورد دگزا باید بدانید
۱. قبل از مصرف این دارو در صورتی به آن حساسیت دارید حتما موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
۲. پیش از استفاده از این دارو در مورد سوابق پزشکی تان با پزشک مشورت نمایید.
۳. از قطع ناگهانی دارو خودداری نمایید و به منظور وارد شدن آسیب به بدن باید آن را به صورت تدریجی قطع کرد.
۴. استفاده از داروی دگزا در صورتی که برای مدت زیادی استفاده شود بر عملکرد غدد فوق کلیوی تاثیر گذار است و در واقع بر تولید کورتیکواستروئیدها اثر گذار است.
۵. قطع ناگهانی این دارو سبب بروز حالت تهوع، استفراغ و حتی شوک خواهد شد، از این رو بهتر است در این مورد با پزشک تان مشورت نمایید.
۶. بسته به مدت زمان مصرف، دوز دارو و تعداد دفعات تکرار مصرف عوارض جانبی این دارو در افراد با یکدیگر متفاوت می باشد.
۷. به دلیل اینکه این دارو با برخی از دارو ها تداخل دارد قبل از مصرف این دارو لیستی از تمام دارو هایی که مصرف می کنید را تهیه کنید و در اختیار پزشک تان بگذارید زیرا، ممکن است این دارو با دیگر دارو هایی که مصرف می کنید تداخل داشته باشد.
۸. در صورت لزوم به منظور کمترین عوارض آن باید این دارو در دوز پایین و برای مدت کوتاهی تجویز شود.
۹. استفاده از این دارو به صورت یک روز در میان نیز کمک زیادی به کاهش عوارض جانبی این دارو می کند.
۱۰. استفاده از دگزامتازون سبب بروز اختلال در تست پوستی توبرکولین شده و نتیجه تست در آن دسته از بیمارانی که عفونت پنهان سل دارند اشتباها منفی خواهد شد.
۱۱. قبل از استفاده از این دارو در صورتی که تصمیم به باردار شدن دارید حتما موضع را به پزشک تان اطلاع دهید.
۱۲. پیش از مصرف این دارو در مورد سوابق پزشکی تان حتما با پزشک مشورت نمایید.
حال که با عوارض مصرف بیش از حد دگزامتازون آشنا شدید، سعی کنید تا حد امکان این دارو را مورد استفاده قرار ندهید و از پزشک بخواهید داروهای دیگری را جایگزین آن نماید. همچنین می توانید در بخش اطلاعات دارویی مجله آرگا با دیگر داروهای مفید و مضر آشنا شده و با توجه به شرایط و نوع بیماری بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
منبع : آرگا