دسته ها
پنج شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳

اطلاعات دارویی قرص کابرلین (کابولین) و عوارض جانبی این دارو

  • افسانه شمشیری
  • ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
  • ۰

در این مطلب به موارد مصرف قرص کابرلین، مکانیسم اثر آن در درمان بیماری ها و همچنین عوارض جانبی این دارو می پردازیم.

 یا کابولین و یا کابرگولین دارویی است برای کاهش سطح هورمون پرولاکتین در بدن و کنترل بیماری هایی ناشی از آن می باشد که در ادامه به همه این موارد خواهیم پرداخت.

موارد مصرف قرص کابرلین

این قرص برای درمان ترشح بالای هورمون پرولاکتین که منجر به بیماری های زیر می شود، تجویز شده تا این بیماری ها کنترل و یا حتی درمان گردند.

اطلاعات دارویی قرص کابولین

هایپرپرولاکتینمی

غده هیپوفیز هورمون پرولاکتین را ترشح می کند. این هورمون موجب تحریک و تولید شیر مادر بعد از زایمان می شود.  افزایش سطح پرولاکتین در دوران شیردهی و بارداری کاملا طبیعی است. اما اگر به علت بیماری و یا مصرف بعضی از داروها  سطح این هورمون افزایش یابد، بایستی هر چه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کرد.

در بعضی مواقع به علت وجود توموری در غده هیپوفیز که پرولاکتینوما نامیده می شود سطح هورمون پرولاکتین افزایش می یابد. معمولا این تومور خوش خیم می باشد و زنان بیشتر از مردان گرفتار این بیماری می شوند. به ندرت کودکان و نوجوانان دچار این بیماری می شوند. افزایش هورمون پرولاکتین موجب کاهش هورمون های جنسی در زنان و مردان می شود که این امر موجب نازائی، اختلالات جنسی و قاعدگی می شود.

موارد مصرف قرص کابرلین

  •  آرون گروپس

پارکینسون

در این بیماری سلول های مغزی که دوپامین تولید می کنند، تحلیل رفته و شخص دچار بیماری های عصبی، ناتوان شدن در انجام کارها، لرزش عضلات، عدم تعادل، اختلال در حرف زدن و بلع می شود. این بیماری معمولا در سنین ۴۰ تا ۷۰ سالگی رخ می دهد و فرد را کم کم ناتوان می کند.

سندروم پای بی قرار

بیماری پای بی قرار یا آرال اس موجب اختلال در خواب می شود لذا شخص مبتلا در پاهای خود احساس مورمور شدن، گزگز، درد، سوزش می کند و بیمار برای رفع این حالات به ناچار پایش را تکان می دهد. این علائم بیشتر در ساق پا بروز می کنند. علائم این بیماری به هنگام بی تحرکی و استراحت تشدید می شوند.

آکرومگالی

در این بیماری اعضای بدن بیش از حد رشد می کنند. زیرا ترشح هورمون رشد توسط غده هیپوفیز افزایش می یابد و با گردش خون این هورمون به اعضای بدن می رسد و این امر موجب رشد زیاد آن ها می شود.

سندروم کوشینگ

در این بیماری ترشح هورمون آدرنوکورتیکوترپیک (ACTH) توسط غده هیپوفیز افزایش می یابد. این هورمون منجر به تولید هورمون کورتیزول در غدد فوق کلیه می شود. در نتیجه با افزایش ACTH سطح هورمون کورتیزول نیز زیاد می شود و این امر منجر به بیماری سندروم کوشینگ می شود. حتی ممکن توموری در عضوی که ACTH را تولید نمی کند، ایجاد شود. این تومورها ممکن است در ریه، تیروئید و یا لوزالمعده ایجاد شوند. این سندروم موجب افزایش چربی در بین شانه ها و پشت می شود و شخص اندامی بوفالویی پیدا می کند.

مکانیسم اثر

قرص کابرلین یک آگونیست گیرنده D2 و D1 دوپامین و از مشتقات ارگو می باشد. این گیرنده های دوپامینی مغز را تحریک می کند در نتیجه ترشح پرولاکتین کاهش می یابد.

عوارض جانبی داروی کابرلین

تداخلات دارویی

قرص کابرلین را نباید به طور همزمان با داروهای کاهش دهنده فشار خون، آنتاگونیستها‌ی دوپامین، قرص های ضدبارداری و داروهای منقبض کننده عروق مصرف کرد.

عوارض جانبی

مصرف این قرص ممکن است موجب بروز عوارض زیر شود.

  • در بخش اعصاب موجب سرگیجه، سردرد، پارستزی، خواب آلودگی، عصبانیت، اضطراب، افسردگی، ضعف و خستگی می شود.
  • در بخش قلب و عروق موجب افت فشار خون، کاهش فشار خون وضعیتی (عدم تغییر وضعیت به طور ناگهانی)، سنکوپ، طپش قلب و ادم محیطی (ورم اندام های بدن به علت تجمع آب در فضای میان بافت ها و زیر پوست) می شود.
  • اختلال در دید، خونریزی و گرفتگی بینی و پف کردن چشم ها مخصوصا زیر آن ها
  • در دستگاه گوارش موجب سوء ‌هاضمه، درد در شکم، اسهال، بی‌اشتهایی، نفخ و خشکی دهان می شود.
  • در پوست نیز علائمی مثل خارش، آکنه و حملات گر گرفتگی ایجاد می شود.
  • سایر عوارض: دیسمنوره (درد انقباضی در قسمت پایین شکم که در دوره های قاعدگی رخ می دهد)، افزایش و یا کاهش وزن، درد در پستان ها، افزایش یافتن میل جنسی.

موارد منع مصرف کابرلین

موارد منع مصرف

در صورت داشتن مواردی مثل حساسیت به مشتقات داروی آرگوت، بالا بودن فشار خون در بارداری، قابل کنترل نبودن فشار خون، دوران شیردهی، اکلامپسی (تشنج در زنان به علت فشار خون بالا در دوران حاملگی)، اختلالات کبدی و فشار خون بسیار پایین، قرص کابرلین را مصرف نکنید.

نکاتی که در مورد این دارو باید بدانید

۱. این دارو را با شکم خالی مصرف کنید اما در صورت ایجاد ناراحتی های گوارشی می توان آن را بعد از غذا هم میل کرد.

۲. تجویز، نحوه مصرف و مقدار دوز آن بایستی با نظر پزشک صورت گیرد.

۳. باید هر چهار هفته یک بار افزایش دوز دارو انجام داده شود.

۴. پس از طبیعی شدن سطح پرولاکتین سرم درمان باید به مدت شش ماه ادامه پیدا کند.

۵. در صورتی که تصمیم به باردار شدن دارید و یا در طول دوره درمان باردار شدید حتما به پزشک تان اطلاع دهید.

۶. در زمان استفاده از این دارو از مصرف الکل خودداری نمایید زیرا سبب تشدید عوارض دارو می شود.

۷. مصرف این دارو سبب گیجی و کاهش هوشیاری می شود لذا از انجام کارهایی که نیاز به دقت و هوشیاری دارند خودداری نمایید مانند : کار با ماشین آلات، رانندگی و…

اطلاعات دارویی کابرلین

۸. در صورتی که مصرف یک نوبت از دارو را فراموش کردید با پزشک تان تماس حاصل نمایید و از دو برابر کردن دوز دارو نیز خودداری نمایید.

۹. مسمومیت با این داو سبب بروز نشانه هایی مانند : احتقان بینی، سنکوپ یا توهم می شود.

۱۰. در صورت ابتلا به بیماری های کبدی پیش از مصرف دارو پزشک تان را در جریان بگذارید.

۱۱. از اشتراک گذاشتن این دارو با دیگران پرهیز کنید.

۱۲. لیستی از تمام دارو هایی که مصرف می کنید را تهیه و در اختیار پزشک تان قرار دهید زیرا ممکن است برخی از دارو هایی که مصرف می کنید با این قرص تداخل داشته باشند.

۱۳. به منظور جلوگیری از ایجاد سرگیجه در زمان تغییر وضعیت آهسته بلند شوید.

۱۴. اگر در زمان مصرف این دارو سرفه خشک، ضعف و خستگی، کاهش وزن سریع، درد کمر، کاهش اشتها، تورم در مچ پا را تجربه کردید بلافاصله مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه نمایید.

۱۵. دارو را در دمای بیست تا ۲۵ درجه سانتی گراد و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.

نکاتی در مورد داروی کابرلین

در این مطلب قصد داشتیم شما عزیزان را با داروی کابرلین بیشتر آشنا کنیم که امیدواریم با مطالعه مطلب گفته شده اطلاعات کافی درباره این دارو به دست آورده باشید، به منظور آشنایی با دیگر دارو می توانید بر روی اطلاعات دارویی کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *