دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

اطلاعات دارویی قرص آلوپورینول و عوارض شایع آن

  • شیما عنایتی
  • ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
  • ۰

قرص آلوپورینول در دسته درمانی، جزء داروهای ضد نقرس می باشد که با کاهش سطح اسید اوریک در بدن از حملات نقرسی پیشگیری می نماید. موارد دیگر مصرف این دارو و اطلاعات لازم این قرص را در ادامه مطلب پیگیری نمایید.

قرص ( Allopurinol ) بیشتر برای پیشگیری از بروز حملات نقرس در نوع مزمن بیماری نقرس، تجویز می گردد. همچنین این قرص برای بیماران مبتلا به سنگ های کلیوی که منشا آنها اسید اوریک می باشد و نیز نوعی بیماری انگلی مورد استفاده می باشد. در ادامه مکانیسم اثر و موارد منع مصرف و تداخلات دارویی این قرص را مشاهده نمایید.

قرص آلوپورینول ( Allopurinol )

قرص آلوپورینول برای چه بیماری هایی تجویز می گردد

آلوپورینول به صورت قرص های ۱۰۰ و ۳۰۰ میلی گرمی می باشد که مقدار مصرف روزانه آن بسته به نوع بیماری و شدت آن متفاوت می باشد. معمولا این دارو را باید بعداز غذا و با مقدار زیادی آب مصرف نمایید.

داروهایی مانند آمپی سیلین، آموکسی سیلین، وارفارین و  داروهای ادارآور با این قرص تداخل اثر دارند. در صورت استفاده از این داروها، پزشک خود را مطلع سازید. الکل سبب کاهش اثر دارو می گردد بنابراین در هنگام مصرف آن از مصرف الکل خودداری نمایید.

آلوپورینول

مکانیسم اثر :

این دارو با مهار آنزیم “گزانتین اکسیداز” تولید “اسید اوریک” را کاهش می دهد و در نتیجه غلظت اسید اوریک در خون و ادرار کاهش پیدا می کند. آلوپورینول، فاقد اثرات ضد درد و ضد التهاب می باشد. بنابراین این قرص برای بیماری هایی تجویز می گردد که در آن نیاز به کاهش سطح اسید اوریک در خون و ادرار می باشد.

موارد مصرف:

قرص آلوپورینول، ضد نقرس

برای پیشگیری از بروز حملات نقرسی

برای سنگ های کلیوی با منشا اسید اوریک

برای بیماران تحت شیمی درمانی ( به دلیل مردن سلول های سرطانی، سطح اسید اوریک در بدن افزایش می یابد)

 برای بیماری لیشمانیازیس ( نوعی بیماری انگلی)

موارد منع مصرف:

در زنان باردار و شیر ده

در نارسایی های کبد و کلیه با احتیاط مصرف شود

قرص آلوپورینول

عوارض و نکات مورد توجه:

اولین عوارضی که در هنگام مصرف این دارو ممکن است بروز نماید و خطرناک نیز می باشد، ایجاد بثورات جلدی است که باید مصرف دارو قطع گردیده و به پزشک مراجعه نمایید.

این دارو ممکن است استعداد بدن به عفونت را افزایش دهد و در صورت بروز هرگونه بیماری عفونی، حتی سرما خورگی به پزشک خود مراجعه نماید.

در آغاز مصرف دارو ممکن است تعداد حملات حاد نقرسی افزایش یابد. در این صورت نیز به پزشک خود مراجعه کنید.

از عوارض دیگر این قرص می توان به نارسایی کلیوی، سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، خونریزی بینی، اختلالات گوارشی، اختلال چشایی، ریزش مو، سمیت کبدی اشاره نمود.

  قرص آلوپورینول چیست

توصیه هایی کلی به بیماران در هنگام مصرف دارو

در طول درمان داروی آلوپورینول لازم است تا مایعات زیاد بنوشید به جز مواردی که به دلایل مختلف از نوشیدن و مصرف مایعات منع شده باشید.

در هنگام درمان سنگ های عود کننده اگزالات کلسیم با این دارو بهتر است پروتئین حیوانی، کلسیم، سدیم، شکر تصفیه شده، ویتامین C و غذا های غنی از اگزالات را کمتر مصرف کنید.

تا معلوم شدن واکنش CNS به داروی آلوپورینول، باید از انجام دادن فعالیت هایی که احتیاج به هوشیاری کامل دارند، پرهیز کنید زیرا خوردن این دارو می تواند باعث خواب آلودگی شود.

مصرف الکل اثربخشی این دارو را کاهش می دهد، بنابراین در هنگام مصرف دارو باید از خوردن الکل اجتناب کنید.

داروی آلوپورینول

در صورتی که هر نوع عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو را مشاهده کردید، حتما به پزشک اطلاع دهید.

در صورت فراموش کردن یک دوز به محض یادآوری، می توانید آن را مصرف کنید اما در صورتی که نوبت مصرف دوز بعدی رسیده باشد، بی خیال آن دوز قبلی شوید زیرا هرگز نباید دوز دارو دو برابر شود.

در صورتی که اولین علایم راش یا دیگر واکنش های آلرژیک را مشاهده کردید، باید مصرف دارو را قطع کنید و یا با پزشک تان مشورت کنید.

خوردن این دارو به همراه غذا یا مدت زمان کمی بعد از آن، عوارض گوارشی این دارو را به حداقل می رساند، برای این منظور می توانید قرص های  آلوپورینول را خرد کنید و با مایعات یا غذا مصرف کنید.

مقدار مصرف این دارو در افراد سالخورده و سالمند همانند مقدار مصرف بزرگسالان است و در صورت وجود نارسایی یا اختلال عملکرد کلیه لازم است که مقدار مصرف دارو را طبق توصیه های ارائه شده به مبتلایان به این بیماری ها تنظیم نمایید.

داروی آلوپورینول نباید برای کودکان تجویز شود، مگر در شرایطی که اسید اوریک خون به دلایلی مثل بیماری های بدخیم، شیمی درمانی و یا درمان بیماری های متابولیسم پورین افزایش پیدا کرده باشد.

کپسول آلوپورینول

امیدوارم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. برای دیدن اطلاعات دارویی مورد نظرتان به قسمت اطلاعات دارویی بروید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *