صدای ناک زدن موتور خودرو که به عنوان صدای سوپاپ هم شناخته می شود نوعی احتراق ناقص است که می تواند برای موتور ماشین مضر باشد. در این مطلب با دلیل این مسئله و روش های رفع آن آشنا می شوید.
دلیل ناک زدن موتور خودرو چیست؟
یکی از صداهای آزاردهنده ای که اکثر رانندگان از بابت آن گلایه مند هستند شنیدن صدای ضربه از زیر کاپوت خودرو است. این مسئله نشانگر مشکلی اساسی در موتور است. صدای ناک زدن خودرو یا صدای سوپاپ نوعی احتراق ناقص موتور است که به آن آسیب می زند.
از این رو بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید. در این مطلب سعی کردیم شما را با ناک خودرو آشنا نموده و به دلایل بروز صدای ناک موتور اشاره کنیم. همچنین روش هایی برای حل این مشکل بیان نماییم.
ناک زدن خودرو چیست؟
تولید صدای ناهنجار از زیر کاپوت خودرو شبیه صدای تق تق، جیغ یا غرش و حتی انفجار را ناک زدن موتور خودرو می گویند. این صدا در قوای فنی خودرو رخ می دهد و علل مختلفی عامل بروز آن است. در خودروهای درون سوز صدای ناک زیر کاپوت از اصوات مرسوم بود که از مشکلی اساسی خبر می دهد.
ناک زدن پیشرانه چه مشکلاتی ایجاد می کند؟
مشکل اساسی در اثر ناک زدن موتور ایجاد می شود سوختن ناقص و نادرست بنزین است. وقتی موتور ناک می زند نشانگر آن است که شمع ها نمی توانند احتراق صحیح داشته باشند. سوخت پمپاژ شده در سیلندرها به جای اشتعال یکباره در بازه های زمانی متوالی به صورت جرقه های کوچک می سوزد و زمان پیستون بندی مختل می شود. از دیگر مشکلات ناک زدن موتور عبارت است از:
- خوردگی بدنه سیلندر
- وارد شدن فشار غیرمعمول به یاتاقان و میل لنگ ها
- کاهش قدرت و توان موتور
- تغییر شکل ظاهری شاتون ها
- افزایش آلایندگی در خودرو
- نشت دود و گاز از واشرها
- از بین رفتن رینگ و پیستون
- تخریب سیلندر
- ذوب شدن سوپاپ خروج دود
- از بین رفتن عملکرد شمع ها و سرامیک آن ها
چرا ناک زدن پیشرانه رخ می دهد؟
ناک زدن صدایی است که از زیر کاپوت شنیده می شود. این صدا به خاطر مشکل فنی در بخشی از موتور ایجاد می شود که شبیه ضربه زدن است. وقتی بنزین در سیلندر ناقص بسوزد ناک زدن رخ می دهد.
کیفیت نامناسب سوخت
سوخت بی کیفیت می تواند سبب احتراق زودهنگام آن در اثر حرارت داخلی سیلندر گردد. از این رو وقتی شمع جرقه می زند سوخت در اواسط احتراق بوده و انرژی لازم برای حرکت خودرو فراهم نمی شود. به طور کلی هر موتور درون سوز برای فعالیت درست به سوخت خاصی نیاز دارد و از استاندارد معینی پیروی می کند که این استاندارد با عدد اکتان مشخص شده است.
مثلا برای خودروهای سمند و پژو ۴۰۵ بنزین با عدد اکتان ۸۷ نیاز است در حالی که برای موتور جدیدتر پژو عدد اکتان ۹۵ است. موتورهای توربو نیز به دلیل نسبت تراکم بالاتر به سوخت باکیفیت تری احتیاج دارند.
اختلال در زمان بندی پیشرانه
موتورهای درون سوز بر مبنای سیستم ۴ زمانه مکش، تراکم، انفجار و تخلیه کار می کنند. این فرایند در هر سیلندر به شکل مجزا انجام می شود. در این بین ایسیو وظیفه کنترل فعالیت سیلندرها را بر عهده دارد. در صورت بروز اشتباهی احتراق نامنظم و ناک زدن خودرو رخ می دهد. برای رفع این موضوع باید شمع تعویض یا انژکتور خوب شسته شود.
اختلال در سیستم سوخت رسانی
سیستم سوخت رسانی در خودروهای درون سوز شامل قطعاتی مانند سنسور اکسیژن، انژکتور، پمپ سوخت، لوله های انتقال و … می باشد. بروز مشکل در هر یک از این قطعه ها می تواند سبب ناک زدن موتور گردد. به طور کلی خرابی سنسور اکسیژن یا انژکتور موجب کمبود هوا در موتور و نقص در سوخت رسانی به سیلندر می شود.
شمع نامناسب
شمع خودرو متناسب با ساختار خود مقاومت های حرارتی مختلفی دارند. از این رو استفاده از شمع نامناسب و غیر استاندارد می تواند فرایند کار پیشرانه را مختل سازد. همچنین عدم تعویض به موقع شمع خودرو سبب احتراق ناقص موتور و بروز ناک می شود.
نقص سنسور ناک
در خودروهای مدرن سنسوری وظیفه تشخیص ناک موتور را بر عهده دارد. از این رو اگر این سنسور نقص پیدا کند احتمال تشخیص ناک دشوار شده و آسیب بسیاری به خودرو وارد می شود.
نقص در تسمه تایم و بلبرینگ ها
وقتی موتور خودرو کار می کند یک تسمه که به قرقره های مختلفی وصل است شروع به حرکت می کند که به آن تسمه تایم گفته می شود. برای این که تسمه تایم به آرامی کار کند به کشش مناسب نیاز دارد. اگر کشش کافی فراهم نشود تسمه بیش از حد کشیده شده و صدای ناک ایجاد می شود.
تسمه تایم روی بلبرینگ های متحرک حرکت می کند در طول زمان بلبرینگ ها فرسوده شده و از محل اصلی خارج می شوند. از این رو روند کار تسمه تایم مختل شده و صدای ناک رخ می دهد. ضمنا صدای جیرجیر تسمه هم شنیده می شود.
خراب شدن یاتاقان ها
وقتی سوخت و هوا در سیلندر اشتعال یابند انرژی حاصل از آن به پیستون ها منتقل شده و موجب حرکت بالا و پایین آن ها می گردد. از این رو میل لنگ به چرخش درآمده و قدرت به دیفرانسیل منتقل می شود. یاتاقان ها در روند انتقال نیرو نقش دارند و با گذشت زمان فرسوده می شوند. در اثر فرسودگی یاتاقان ها لغزش ایجاد شده و صدای ضربه و ناک شنیده می شود.
رفع مشکل ناک خودرو
برای رفع مشکل ناک خودرو می توانید از موارد زیر کمک بگیرید:
- استفاده از بنزین با عدد اکتان مناسب برای خودرو
- بررسی و تعویض به موقع وایر و شمع های خودرو
- بررسی ولتاژ خودرو به طور منظم
- فیلترگیری سوپاپ ها
- بررسی زمان بندی دلکو با تجهیزات مناسب
- بررسی سطح مایع خنک کننده و کارکرد درست فن ها
تشخیص ناک زدن پیشرانه
برای تشخیص ناک زدن موتور کافی است به صدا دقت کنید. اگر صدایی مثل برخورد دو قطعه فلزی به هم را می شنوید، می تواند نشانگر ناک موتور باشد. همچنین می توانید نحوه رفع صدای گیربکس و علت صدا دادن کلاچ ماشین را با مطالعه این مقالات بدانید.
منبع : آرگا