عادات کارهایی هستند که می توانیم سریعا آن را انجام دهیم زیرا آنقدر تکرار شده اند که در ناخودآگاه ذهن ثبت هستند. تغییر عادات هم کار دشواری است. اگر علاقمند هستید بدانید عادات چگونه شکل می گیرند و علم عادت چه چیزی را بیان می کند با ادامه مطلب همراه ما باشید.
علم عادت و نحوه شکل گیری عادات
هر عادتی که در زندگی داریم مانند میان بر هستند یعنی کارهایی هستند که می توانیم سریعا آن را انجام دهیم. زیرا آنقدر تکرار شده اند که در ناخودآگاه ثبت هستند. هر عادتی که ایجاد می شود به این خاطر است که مغز انسان طوری طراحی شده که چیزهایی را انتخاب که به او پاداش می دهد یا مجازات می کند. در این مطلب پیرامون علم عادت و نحوه شکل گیری عادات صحبت می کنیم.
نحوه شکل گیری عادات
علم عادت به بررسی شکل گیری عادت می پردازد. عادات نوعی روال و فرایندهایی هستند که ناخودآگاه بوده یا تقریبا به طور خودکار یا ماهیت دوم شده اند. عادت تمرینی است که فرد آنقدر آن را تکرار می کند که تغییر آن دشوار می شود.
این عادات مانند جویدن ناخن هنگام نگرانی یا خوردن چیپس هنگام تماشای تلویزیون باشد. یک عادت حتی ممکن است ناخودآگاه باشد. مثل تکان دادن پا یا فشردن لب ها وقتی در جمعی مجبور به سخنرانی هستید. حال سوال این است عادات از کجا می آیند؟
سیستم عصبی حسی انسان همیشه در حال نظارت بر کارهایی است که می توانید انجام دهید تا دوپامین، ماده شیمیایی پاداش مغز وارد بدن شود. وقتی مغز انسان یک الگو را تشخیص می دهد مثل ارتباط بین عمل و رضایت آن اطلاعات به صورت منظم در ناحیه از مغز به اسم عقده های پایه ذخیره می شود.
این جا محلی است که احساسات و خاطرات پرورش می یابند ولی محلی نیست که تصمیمات آگاهانه گرفته می شود. این قشر جلو مغز می باشد. این ممکن است ترک عادات را دشوار سازد. عادت ها از ناحیه از مغز خارج می شوند که کنترل آگاهانه ای ندارند. به این ترتیب به سختی می دانید که آن ها را انجام می دهید.
برای انسان های اولیه این مفید بود. مرکز پاداش مغز ابزاری برای بقا بود که به انسان کمک می کرد تا به دنبال چیزهایی باشد که برای زنده ماندن نیاز دارد. مثل راحتی و کالری و از ناراحتی جلوگیری کند. با این وجود در دنیای مدرن، جستجوی دائم برای تجربه های احساس خوب می تواند انسان را به سمت هایی سوق دهد که سودمند نیستند.
به عبارتی تنها به این دلیل که چیزی در لحظه احساس خوبی دارد به این معنا نیست که برای شادی طولانی مدت، سلامت، طول عمر، روابط اجتماعی یا سلامت روانی ما خوب باشد. و تنها به این دلیل که چیزی ناراحت کننده است به این مفهوم نیست که خطرناک است.
حلقه عادت
عادات اعمالی هستند که توسط نشانه هایی مثل یک زمان از روز، یک فعالیت یا یک مکان ایجاد می شوند. عادت ها در یک پاداش احساس خوب به اوج می رسند که از طریق تکرار، ارتباط بین نشانه و پاداش را در مغز محکم می سازد. روانشناسان در سال ۱۹۹ به کشف مهمی درباره حلقه بازخورد نشانه روتین- پاداش دست پیدا کردند که روزنامه نگار چالرز داهیگ بعدها در کتاب خود به اسم قدرت عادت در سال ۱۰۱۲ حلقه عادت را ابداع نمود.
نحوه عملکرد حلقه عادت به صورت زیر است:
- نشانه: فرد یک محرک را تجربه می کند. این می تواند قرار گرفتن در یک مکان خاص، استشمام بویی خاص، دیدن یک شخص خاص، یا یک حالت عاطفی خاص، در بین بسیاری از احتمالات دیگر باشد.
- میل شدید به چیزی: این محرک سبب می شود که فرد به دنبال یک نتیجه خاص باشد که برای او مفید بوده و به فرد انگیزه می دهد که عمل کند.
- واکنش: فرد درگیر رفتارها، افکار یا اقداماتی است که برای رسیدن به آن نتیجه انجام می دهد.
- پاداش: نتیجه اتفاق افتاده و در نتیجه فرد احساس پاداش می کند که ولع او را ارضا می سازد. لذت یا آرامشی که فرد تجربه می کند، نشانه را تقویت کرده و سبب می شود که دفعه بعد نشانه ها را بهتر برانگیزاند. به همین دلیل است که یک حلقه بی پایان می باشد.
چگونه عادات مثبت ایجاد کنیم؟
برای ایجاد عادات مثبت می توانید از چارچوبی که در ادامه اشاره می شود استفاده کنید:
۱. اطمینان یابید که می دانید چرا هدف برای شما اهمیت دارد. (کشف کردن)
۲. نقاط اصطکاک یا موانع مسیر را شناسایی و حذف کنید. مرزهایی را ایجاد که به شما کمک کند تا در مسیر منتهی به هدف قرار بگیرید.(تشخیص دادن)
۳. برنامه ریزی ایده آل خود را مشخص کرده و آن را با علایق و مهارت های خود شخصی سازی نمایید. می خواهید بیشتر حرکت کنید ولی از دویدن متنفرید به جای آن شنا کنید یا برقصید. (تجویز کردن)
۴. برای ایجاد عادت مثبت جدید در ذهنیت همه یا هیچ گیر نکنید. اگر هر روز ساعت مشخصی به باشگاه نروید شکست محسوب نمی شود. به جای آن گام های کوچک برداشته و انعطاف پذیر و بخشنده باشید. تمرین و ممارست داشته باشید. هدف کامل بودن نیست بلکه انجام آن است.(تمرین کردن)
از همراهی شما تا پایان مطلب سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با عادات روزانه مفید و ۱۲ عادت مخرب برای مغز از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا