دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

نگاهی به سلسله شوتروکی، سلسله ای گمشده در دل تاریخ

  • شقایق ایران دوست
  • ۵ فروردین ۱۴۰۴
  • ۰

آشنایی با سلسله شوتروکی به شما کمک می کند تا با تمدن ایلام بیش تر آشنا شده و اطلاعاتی در مورد نحوه زندگی این افراد کسب کنید. برای دریافت اطلاعاتی بیش تر در این زمینه این مطلب را از دست ندهید.

حدودا از سال ۱۲۰۵ قبل از میلادی  سلسله ای با نام سلسله شوتروکی وجود داشته است. باید بدانید که در مورد این سلسله حرف های زیادی زده نشده است ولی اگر شما هم به موارد تاریخی علاقه دارید می توانید در ادامه اطلاعاتی در این زمینه بدست آورید.

آشنایی با سلسله شوتروکی

در سال ۱۲۰۵ قبل از میلاد خاندانی با نام شوتروکی پادشاه ایلام می شود و دومین پادشاه پادشاه این سلسله با نام شوترک ناهونته بود که در سال های ۱۱۵۵ الی ۱۱۸۵  پادشاهی کرد و توانست تمامی قدرت های از دست رفته ایلام را باز گرداند. وی توانست در سال ۱۱۶۰ قبل از میلاد به فرمان روایی کاسی ها پایان داده و پسر خودش را فرمان روای بابل نماید و پسر او کوتیر ناهوته نام داشت.

در بزرگداشتی که شوترک ناهونته برای فرزند خودش برگذار کرد لوح سنگی قانون حمورابی و ده ها لوح سنگی دیگر به دست ایلامی ها افتاد و آن ها این لوح ها را به شوش انتقال دادند. این لوح ها توسط فرانسوی ها کشف شده بود و الان یکی از با ارزش ترین موارد در موزه لوور پاریس می باشد.

کوتیر ناهوته فرمانروایی بابل را به یکی از کاسی ها داد ولی او شورش کرد و کوتیر ناهوته مجبور شد سه سال با او بجنگد و بر او پیروز شد و مجددا بابل را بدست آورد. آخرین شاه کاسی ها همان شاه اور بود که در سال ۲۰۰۶ قبل از میلاد از ایلامیان شکست خورد و روانه تبعید در ایام شد. در سال ۱۱۵۷ فرمانروایی کاسی ها به پایان رسید و شیلهک اینشوشینک توانست در سال ۱۱۵۰ قبل از میلاد فرمانروای ایلام شود.

آشنایی با تمدن شوتروکی

شیلهک اینشوشینک همچنین برای شاهان قبلی ایلام نیز سیاست های خاصی در برابر بین النهرین داشت و مدام به این منطقه حمله می کرد تا بتواند آن را تصرف کند. وی از بزرگ ترین پادشاهان ایلام بود که بسیار به خانواده احترام می گذاشت و شاهان قبلی ایلام را نیز مورد احترام  قرار داد. از این فرد حدودا ۳۰ کتیبه پیدا شد و این فرد توانست معبدی با نام اینشوشینک را در شوش مرمت کرده و جزئی از کار هایش قرار داد.

از این فرد لیستی پیدا شده است که نوشته ای دارد و در این نوشته نام چندین پادشاه آمده است و چنین بیان شده است که :

  “این شاهان پیشین اینجا در معبد اینشوشینک کارها کرده اند. من نوشته های آن ها را از بین نبردم و تغییر ندادم بلکه فقط از نو نوشتم و در دیوار معبد اینشوشینک کار گذاشتم.”

در نوشته ای دیگر از این موارد نام تمامی افراد خانواده اش بیان شده است که ابتدا نام ملکه و بعد پسر بزرگ برادرش و بعد نام هشت فرزند او که دختر و پسر بودند و با القاب هایی بیان شدند. وی در حدود ۱۱۲۰ سال قبل از میلاد در گذشت.

 بعد از شیلهک اینشوشینک فردی با نام هوتلوتوش-اینشوشینک جانشین شاه شد. وی معبدی در شوش اضافه می کند و روی آن می نویسد :

  من هوتلوتوش اینشوشینک، پسر کوتیر-ناهونته و شیلهک-ناهونته ….من خواهان سلامتی خودم و ناهونته -اوتو، مادر ستوده ام و برادران و خواهرانم هستم …”

وی در این نوشته نام دو نفر را به عنوان پدر خود آورده است که این نام ها یکی برای پدرش و دیگری برای عمویش می باشد. هر دوی این افراد با خواهر های احتمالی خودشان ازدواج کرده بودند از این رو این فرد با افتخار نام آن ها را به عنوان پدر خود می داند. وی نام پدر بزرگ خودش را نیز می آورد و بعد ها بیان می کند که سه پدر دارد. در این میان مادر ستوده این فرد نقش اصلی را دارد و به وراثت و مشروعیت رنگ داده است. باید در نظر داشته باشید که این فرد دارای برادران و خواهرانی می باشد که فرزند همین مادر هستند ولی از شوهران متفاوت هستند.

پادشاهان شوتروکی

فرمانروایی در این خاندان

در تاریخ و پیشینه سلسله شوتروکی در سال ۱۱۱۰ قبل از میلاد آمده که پادشاه بابل چندین بار از ایلامیان شکست خورده بود و طبق کتیبه ها کارش به گریه و زاری رسیده بود با روحانی ایلام هم دست شد و باز هم در برخورد با ایلامیان شکست خورده بود.

وی در تیر ماه و گرمای جان سوز این ماه به شوش رفته بود و درگیر به  جنگ شد و در آن زمان پادشاه این سلسله هوتلوتوش اینشوشینک بود. در این جنگ شاه ایلام کشته شد و بابلیان در این جنگ پیروز شدند و از شوش توانستند غنیمت های زیادی را ببرند. بعد از این شکست تا چهار سده شوش تمامی اهمیت خودش را از دست داده بود.

در خاندان ایلامی ازدواج با محارم دیده شده است و هوتلوتوش اینشوشینک  نیز خودش را گاهی پسر کوتیر نهونته و شیلهک اینشوشینک نامیده بود و گاهی خودش را پسر کوتیر نهونته و شیلهک اینشوشینک و شوتروک نهونته می نامید و همین ها دلایلی برای این مدل از ازدواج ها بوده است.

هوتلوتوش اینشوشینک به اندازه شاه های قبل خودش قدرتمند نبود و برای مدت کوتاهی توانست فرمانروا باشد. وی بعد از این که فرمانروایی شوش از او گرفته شد به انشان رفت و در این میان معبدی ساخت و آن را ترمیم نمود و بعد به شوش آمد و بعد از این مورد برادرش شیلهنیا امرو لگمر جانشین این فرد شده بود. با این شاه جدید قدرت ایلام برای مدت طولانی از سیاست دور شد.

فرمانروایی در سلسله شوتروکی

در این مطلب با سلسله شوتروکی و نحوه روی کار آمدنش و نحوه از بین رفتنش آشنا شدید و در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد تاریهخچه حکومت قاجار  و  تاریخچه سوییس در ایران و جهان نیز کسب کنید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *